Математика (състезателна) - мнения и подготовка

• 51 027
  • 468
  •   1
Отговори
# 285
  • София
  Предлагам да приключим темата за КМС-1 клас.
 Стана ясно на всички, предполагам, че 5та, 7ма, 12та и ам-найста задачи, които едно определено дете не е могло да реши, не са подходящи за 1ви клас, докато 6та, 8ма, 10та и 245та са прекрасни, защото не го затрудняват. Надявам се организаторите на състезания в бъдеще, да се допитват предварително, за да не е необходимо цял форум 3 дни да преживява драмата.  Naughty

# 286
  • В офиса
Разгъвки на зарчета имаше в едно кенгуру ( май същото с теглилките )

Симетрията е хубава. Моето не знаеше да сложи първо точките и макар да вижда накъде трябва да е, се озори да начертае линиите без опорни точки.

За условията на задачите - нашите бяха решавали стара тема от Коледно в училище - госпожата бе разтълкуваха грешно пирамидите - бе поправила вярно решена зад., с че се очаква еднакъв сбор по редовете на пирамидата. Толкова за задачите без условия, всеки си ги тълкува, доста често нееднозначно. За това не трябва да има състезания за първи клас. Но пък от друга страна, щом потребителите ги търсят....

# 287
Аз нямам против да няма състезания за първи клас, но виж как  във втори състезанията изведнъж стават много. Е, то участието не е задължително.

# 288
  • София
За себе си не виждам смисъл от тази "истерия" още в 1ви клас, това исках да кажа,която неминуемо се предава и на хлапетата и не се знае какъв ефект ще има!  Peace

Точно така мисля и аз...  Peace

# 289
  • София
katiABV, ами ти сама си го написала, колегите ти 4курс са се затруднявали със симетрията, а очакваме деца в първи клас да го направят. Писах по-горе и аз, нищо, че доста съм почертала и в средното и нагоре, пак за пета задача, ще ми отнеме време, за да я направя ок.
Кати, ти задачите от ЕК, Великденското, гледала ли си? Еми там има обозначени отговори и се задрасква, верния.
 Да не коментирам, че не харесвам задачи с готови отговори, т.е. направени като тест.

Жасмин, задачите с кубовете и разгъвките сме ги решавали, определено в тях има повече мислене и тънкост, т.е. харесвам ги. Има какво да предложат на първокласниците, което предполага мислене, и не е резултат от преписване и наизустяване.
Примера със задачата, с къщичките, която ви дадох, много, много добра задача, трябва да видя, в кой сборник беше.
В 5зад., тази с рисуването се иска и техника, моторика, т.е. детето може да реши и знае как да се направи, но от техническа гледна точка да се затрудни......

Да, ама в 1ви клас не се затруднявахме. А колегите ми в аа4ти курс просто не бяхя минавали през др. Бранкова в 1ви клас. Има нещя, които по-лесно се възприемат в по-ранна възраст. И това е сред твх. Както 8карането на ролери Mr. Green ох, извинявайте за грешките, не се оправям с виртуалнатс клсвиатура. Няма значение фината мот9рика рук, не чповече отлолкотомв в останалитензсдсчи. А не съм гледала задачи от великденсото още, зс там просто не знсм, в сборниците се драска грешният отгоевор.

# 290
И за да съм полезна, ето една страхотна таблица за умножение, която има и много други презназначения/ баткото вчера строи влак и кули с нея, малката си я използва като мозайка/:
https://www.facebook.com/751814118172217/photos/pb.7518141181722 … ype=3&theater

Тази я имаме от поне 2 години, както и тази:
https://www.google.bg/search?q=montessori+material+multiplicatio … oard&imgdii=_
Обаче кел файда от тези неща толкова рано, на моя син вече му се скараха в училище, защото смята с отрицателни числа и обърква другите първокласници.

# 291
Вашите деца по колко часа седмично се занимават с математика,споделете.

# 292
Около 20 астрономически.

aniram*, дозата прави отровата. Всяко нещо е ОК, но в някакви граници.

# 293
Около 20 астрономически.

aniram*, дозата прави отровата. Всяко нещо е ОК, но в някакви граници.

Обмисли противоречието в поста ти...
Наистина, всяко нещо трябва да е в граници и 20 астрономически часа, особено в прогимназия са отвъд границите Simple Smile
10 в училище, 3-4 допълнително OK.
Останалите 6-7 часа ми идват свръх разбиранията.
От друга страна пък, прогреса ви е страхотен, след като дяни хлапето и има желание - адмирации, браво на нея.

# 294
Ами аз съм включила всичко, училищни часове (10 ч.седмично), уроци, писане на домашни за училище и за школата, състезания всяка събота, пробни изпити, подготовка за състезания...
Моята днес беше пак на пробен изпит, 2,5 астрономически часа, вчера беше на олимпиада и уроци следобед и то се натрупва. Даже днес след пробния мислех да я засиля и на състезателна математика, но ми дожаля, 4 часа щяха да дойдат свръх, като са накуп.

# 295
  • София
Моето дете (6кл.) има седмици дето няма и 2 допълнителни часа, а в други дето решава петък, събота и неделя по 2 часа. Зависи от натоварването в у-ще, разни проектчета, контролни, наличието на състезание в близост на хоризонта и т.н. Разбира се не броя часовете в у-ще и около 40 минути за домашното вкъщи всеки ден, защото не са състезателна математика, а задължителна. На мен все малко ми се струва това решаване  newsm78
Изпуснах , че има школа по математика 1.5 часа всяка седмица, и все пак някакво домашно за нея, обикновено за час се пише.

# 296
Моята има токова много неоползотворен капацитет след 5 години песни и танци на народите, че сега няма как да се препълни.  Laughing 
Но този зор е, защото е седмокласничка. Ако й махна математиката за кандидатстването, часовете математика стават наполовина, така че трябва да отбележа това, за да не изглежда толкова странно. В 7 клас за всички деца е голям стрес с това кандидатстване.  Peace

# 297
Моята има токова много неоползотворен капацитет след 5 години песни и танци на народите, че сега няма как да се препълни.  Laughing 
Но този зор е, защото е седмокласничка.
Първото изречение искрено ме развесели.  Joy
Не знам дали ще ми повярваш, но мисля че си давате излишен зор. Малката ще влезе там, накъдето се е насочила, при това с много висок резултат според мен. Говорили ли сте какво ще правите после? Ще е жалко, ако спре да се състезава.

# 298
... Ако й махна математиката за кандидатстването, часовете математика стават наполовина, така че трябва да отбележа това, за да не изглежда толкова странно. В 7 клас за всички деца е голям стрес с това кандидатстване.  Peace
Тъкмо това щях да напиша и аз. И адмирации за това, че дъщеря ти се справя страхотно! Simple Smile

# 299
После не знам, нека първо влезе, че това е големият стрес засега (за мен особено). Сигурно ще продължи, тя тъкмо взе да разбира някои задачи.
Благодаря много за поздравленията!

Последна редакция: нд, 21 дек 2014, 19:35 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт