ЗА или ПРОТИВ консумацията на месо?

• 63 086
  • 1 882
  •   1
Отговори
# 1 095
Майка му Мария , еврейка ли е.? Съвсем сериозно питам , не знам ?

Аха, потомка на Давид пише, че е.

Иначе наистина евреите имат доста повече изисквания към храната.

Запомнила съм - да не се готви теле/агне заедно с млякото на майка си. Не знам каква е причината за подобни правила - но точно за това се твърди, че причините са етични.

Би трябвало тези правила да важат наистина за християните също, но те Старият и Новият завет като цяло нямат много общо... Не съм чула християнин да откаже телешко със сметанов сос по религиозни съображения.

# 1 096
А Христос евреин ли е бил , по майчина линия , ако приемем непорочното зачатие , което аз не приемам. Майка му Мария , еврейка ли е.? Съвсем сериозно питам , не знам ?

естествено, че са били евреи

освен това м/у новия завет и историческия Исус няма почти никаква връзка

от отвора назад:
Римляни 14:2-3 ни казва: „Един вярва, че може всичко да яде; а който е слаб във вярата, яде само зеленчук. Който яде, да не презира този, който не яде; и който не яде, да не осъжда този, който яде; защото Бог го е приел.”

с което смятам, че дори религиозните в темата трябва да спрат с глупостите ooooh!

# 1 097
Оф не ми се спори,какво значение има  Laughing     питай баба Гууси и другия кой беше... те ще знаят повече от мен

Извинявам се, ако на някой му се е сторило, че искам да влизам в полемики. Просто отбелязвах, какво е писано. Много хора по принцип вече не го спазват Peace .

# 1 098
Също 10-те божи заповеди са в стария завет , в новия като християни отричате ли се от тях , или само от частта като не ви отърва ?

Не убивай , не лъжи ,не кради . Пише ли :"не убивай хора "?

Никой не обвинявам ,че яде месо . Аз също не съм била цял живот вегетариака . Може и да съм по слаба като не ям ,месо ,така да бъде.

# 1 099
Също 10-те божи заповеди са в стария завет , в новия като християни отричате ли се от тях , или само от частта като не ви отърва ?

най-краткият отговор е, че 10тте божи заповеди , както ги е донесъл Мойсей не се отнасят за християните, а за евреите.
но към тях Исус е правил препратка и са споменавани в Новия завет, не посписъчно, но са повтаряни така че не са отменени.
Исус е реформатор. Логично е да е отменил много неща ( първо на принципно ниво "милост искам, не жертви" отменящо 'око за око, зъб за зъб" , но и  по-простички/практични неща, като отмяната на това онова, например хранителните рестрикции за които споменахте) и да остави  основата  ( 10тте божи заповеди,) + да ги допълни, щото християните имат една основна заповед. Нали затова се казва нов завет

не знам дали те удовлетворява този отговор, но 'оттърва' е несъвместимо с начетен и вярващ човек. казвам ти го като не-християнка. не е нужно да обиждаш хората с подобни намеци.

Последна редакция: ср, 08 яну 2014, 08:11 от 10 cent

# 1 100
  • София
Никакви ограничения няма в християнството, в юдаизма има.

В Левит 11-та глава ясно е написано, кое се счита за чисто и за нечисто месо - http://biblia.bg/index.php?k=3&g=11&s=8&sw=%EC%E5%F1 … E&tr_search=1 !
това е Стария завет,
християнството взема за опорна точка Новия,Стария е на евреите с техния юдаизъм

Аз не съм чула някой свещенник или пък силно вярващ човек да каже, че не зачита Старият Завет, но щом казвате, окей.

Много ясно, че по отношение на хранителните норми не го зачита. Ти познаваш ли християнин, който не яде свинско, защото в Стария завет е забранено? Освен това, Христос и ап. Павел особено, изрично казват, че еврейските хранителни ограничения не важат за християните.

п.п. Самият Христос обаче най-вероятно се е придържал към еврейските хранителни норми и не е ял свинско, примерно.

Последна редакция: ср, 08 яну 2014, 00:14 от Alexandria37

# 1 101
Аделинда, на Исус не му дреме дали ядем месо - всичко може да се яде.
Евреи, мюсюлмани - те следват стриктно старозаветни разни норми, не съм наясно Мохамед как ги е допълвал. Но има много проста логика да не с е яде свинско и тя няма нищо общо с етиката , а е практична - просто прасетата боледуват много и разнасят болести, а в условията за на живот по тези ширини  това е опасно. Много от внушенията в религиите всъщност имат своите напълно рационални обяснения, това понеже са теократични общества/времена всички закони минават през Бог, дори това колко х д аси миеш ръцете някъде е обвито в божествена заръка. за секса да не говорим Няма друг начин да се справиш с практически проблеми,  освен да вушиш, че нещо е ужасно ( яденето на свинско, заешко), и да превентираш болести, освен да кажеш на неграмотния народ, че Бог го иска от тях.

# 1 102
Обаче каквото да говорим за може- не може е ясно че дори християните не разрешават ядене на месо постояно през цялата година, което е много по-съществено. А когато не са дълги пости (когато си има календар кои дни са с риба, кои с олио, повечето с хич), има седмични дни сряда-петък, в които месо не се яде.  Рибата е изключение предполагам защото Исус е нахранил с Риба един петък много народ. Тоест ето как и новото налага следващите правила - в случая олекотени от месо и млечни продукти дни които са 2х годишно ( по 40дни, нали?) +2 х седмично

Неяденето на месо/млечи се представя и като изпитание на вярата, време за рефлекции разни , духовно издигане и най-вече е период на покаяние. Блажното е греховно, постът е пречистващ и тн. Успоредно тече една диетка:)

Последна редакция: ср, 08 яну 2014, 00:28 от 10 cent

# 1 103
  • София
А Христос евреин ли е бил , по майчина линия , ако приемем непорочното зачатие , което аз не приемам. Майка му Мария , еврейка ли е.? Съвсем сериозно питам , не знам ?

Не зная дали е указано изрично, че Мария е била еврейка, но според мен би трябвало да е, иначе щеше да е изключение и да бъде споменато. И тримата са евреи. Според писанията, а и исторически, Исус Христос е началната точка на християнството, и то реално тръгва след възкресението. Ако не е бил възкръснал, е щяло да се изгуби ключовото събитие, и тогава какво християнство щеше да има!

# 1 104
Приятелката ми работеше на кораб и казва така:''Храната се приготвя при горещина, скандали, викове, лошо настроение и цялата тази кофти енергия преминава в чинията.'' Confused
Лятотото отгледах първите си домати-нито ставаха за ядене, нито за гледане. Sad Бях стресирана по тва време, напрегната, уморена, разтревожена, и точно така изглеждаха доматите ми, стресирани домати. Laughing
Не мога да приема, че нема нищо, освен физическите съставки-витамини, минерали...
Явно е въпрос на светоусещане...

# 1 105
  • София
Точно на светоусещане е, бих казала на самовнушение. Ако вярваш, че лошото настроение се предава енергийно на храната или доматите, то и няма да ти е вкусно, ако знаеш, че готвачът е псувал тъща си. Но е по-вероятно готвачът заради лошото си настроение да е станал немарлив. Просто отношението си личи и това влияе повече на психиката на консумиращия продукта.
По-вероятно е доматите ти да не са станали, защото ти е за пръв път - я не си улучила дълбочината на засаждане, я колко да ги поливаш, я нещо друго, включително случайност като това семена с какви качества са се паднали.

# 1 106
Цитат на:  link=topic=756852.msg27116188#msg27116188 date=1389130171

с което смятам, че дори религиозните в темата трябва да спрат с глупостите ooooh!

Вярващ човек подобен спор на подобно място не би и водил.

Цитат
Ти познаваш ли християнин, който не яде свинско, защото в Стария завет е забранено?
Аз познавам. Не един.  Peace За мюсюлмани познавам още повече.
Снощи един такъв ни дари кутия арабска баклава с овча лой, например. Между впрочем е много вкусна и който твърди, че мирише, той е просто предубеден и реално не е опитвал подобно нещо.   Simple Smile

Много досадни станахте, без извинение.
На мен когато ми е досадно излизам от темата. Когато пожелая пък се включвам. Препоръчвам подхода. Поне нервите остават здрави.  Grinning

Днес, всъщност, наминах да видя какво правят ендокринолозите- гурута в темата и дали нямат и днес някоя така интересна новина.  Laughing Дано, викам си.

# 1 107
А би ли ми посочила кьде точно сьм писала за изтощаване на панкреаса?  

А кой казва, че си ти? Ние обсъждахме изначално тази интересна хрумка, преди да се намесиш и ти с личните си виждания по темата /което си е напълно в реда на нещата, не искам да кажа, че не може- тук си е клюкарник и така или иначе всеки го прави/  Simple Smile:

Имаше един слоган наскоро - ''Ако диабетът беше държава щеше да е третата по население в света."
до това води усиленото ядене на високо-въглехидратни храни - до изтощаване на панкреаса и до тази 'епидемия' в световен мащаб на диабет ...

Ти реши да си твърдиш, че имало установени причини за появата на заболяването, което до момента не се разбра откъде го почерпи, но здрава да си.

Почвай книгите наред, както казах, ако дьржиш да проумееш нещата, няма да стане с "поначитване" и "акцентиране".
Значи- отново нищо не ни каза. То не че не се очакваше. Когато аз давам информация за нещо давам и цитат и източник- да е ясно дали си заслужава човек да се губи да чете. Така можеш да си постнеш и поменник с готварски рецепти за свински уши и овчи опашки даже по темата за причините за диабета.

Фрамар не зная какво означава.  Shocked

Фрамар това ли е? :
http://www.framar.bg/

Нещо като пулс.бг?  Shocked Не черпя информация от подобни източници, сори!

Твоите не са по- различни до момента. Но давай- тук без друго си се плещи на широко. Един повече- без значение е.

# 1 108
Представям си 1 пържола.
Гледам колко им се живее на малките кученца, котенца, как си пазят козинката  Grinning да не пострадат. Същото е при малките прасенца, агънца...Гледано при ужасни условия, некакъв чичо с нож се доближава към него и то знае... Представям си енергията на животното, на касапина, на търговците...И от тва се предполага да стане полезна храна...
Само да ви кажа кво чух по ти-ви за сухата кръв, която се слага най-вече в колбаси, но не само, за да ги оцветява и щото не е забранена. Щом нема соя, всичко е наред.
Предполагам, че ако си самовнуша Wink че кръвта е само кръв, не е жизнена сила, мога даже да реша, че е полезна... Mr. Green

# 1 109
Запомнила съм - да не се готви теле/агне заедно с млякото на майка си. Не знам каква е причината за подобни правила - но точно за това се твърди, че причините са етични.

Мляко и месо да не се яде на едно ядене-т.е. да не се смесват 2 животински бълтъка на едно хранене-изразява здравословна препоръка,казана с характерни думи за времето си.Едното да е сутрин,другото вечер примерно.

От тези дебати не разбрах пише ли нещо за българските християнските пости в Библията? И къде точно се споменава кои храни са позволени тогава?Иначе забраните за месо, мляко и яйца идват от стопанския календар-съвсем нормално е хората да не колят животните,когато очакват да им дадат поколение,както и да не пият млякото им,когато трябва да изхранят малките си-за това са и възбраните.
Яйцата са според носененто на кокошките-има период,в който просто не снасят.
Прасето си го изяждат прясно януари в студената зима,а останалото консервират и трябва да поотлежи,докато стане годно за консумация.Освен това нормално е,след като са прекалили със свинското да си разтоварят черния дроб с предвелидкенски пости.

Общи условия

Активация на акаунт