Рискове при покупка на имот при съжителство без брак

• 43 361
  • 248
  •   2
Отговори
# 135
  • София
Собственикът приживе може да учреди например право на ползване на половинката си. Така нито лишава някого от собственост, нито възрастният преживял съпруг може да бъде изхвърлен на улицата.
Това бих казала е най-доброто решение в такива случаи, за да не се разчита на милостта на наследниците.
Една моя роднина, например, която реши да раздаде на децата си всичко, приживе я посъветвах да си учреди на жилището, в което живее право на ползване доживотно.
Тя каза 'добре', минаха сделката, по точно сделките, съпругът и почина, скоро след това обаче получи покана от снаха си да се изнася. Жената изпадна в ужас, възрастна не добре със здравето, изобщо само и трябваше подобна изненада на стари години. Отивам аз, казвам дай документите да видя, никой не може да те мръдне, докато си жива и какво да видя? Правото на ползване, за което и казах да си учреди се оказа едно хвърчащо листче, написано на ръка, което снаха и услужливо и подписала. Казвам- това ли ти е правото на ползване??! И тя ми отговаря- ми да, снаха ми нали разбира, казах и и тя ми го написа. Та в крайна сметка, изхвърлиха жената на стари години от хубавия и имот, на снаха и не и стигнаха парите и имотите, които получи още като съвсем млада и решила и последния имот на свекърва си да вземе.

# 136
Дядо ми имаше желязно правило "на никой не приписвам,докато съм жив" -
логиката му се оказа вярна.

# 137
  • София
Дядо ми имаше желязно правило "на никой не приписвам,докато съм жив" -
логиката му се оказа вярна.

Е това си е самата истина  Peace

# 138
  • София
Четох до пета страница. Ще ви разкажа нашия случай.
Купихме жилище с ипотека без да имаме брак. Аз бях съдлъжник и двамата бяхме вписани в нотариалния акт. 5 г. по-късно решихме да се разделим и аз да му продам моя дял от апартамента. Подписахме анекс към договора, с който аз излизах като съдлъжник. Той си подготви: пазарна оценка, кадастрална схема, извади удостоверения - за тежести на имота и за семейно положение. Беше учредена нова ипотека само на негово име при нотариус върху остатъка от размера на кредита плюс нов кредит, който той изтегли - при нотариуса си плати 1100 лв. Аз си носех само удостоверение за семейно положение.  Цялата процедура - по приготвяне на документите и одобрение от банката отне месец и половина - два. Не е невъзможно обаче.
Принципно вариантите при раздяла на живеещи без брак са: 1. учредяване на нова ипотека, 2. заместване в дълг на съдлъжника или длъжника. Второто е по-евтино, но можете да вкарате съдлъжник само някой роднина - кой друг би се навил да се набута в ипотека? По-бързо е учредяването на нова ипотека. НО всичко зависи от банката. Дано да съм била полезна на някого.  Hug

Последна редакция: нд, 02 фев 2014, 11:59 от Kia

# 139
Благодаря, КИА, за конкретния пример!

# 140
  • София
Моля, дори банковите служители се затрудняват в такива ситуации. Звънят на юристите, на нотариусите, с които работят. Явно нямат много случаи на разделяне на ипотечен кредит.
Имайте предвид, че ние се разбрахме човешки по между си. Но принципно е хубаво да има договор между страните за разделянето на кредита, продажбата на дела от имота и т.н. - за да може всеки от двамата да е спокоен. Ако ви трябва адвокат - първо питайте в банката и изберете вариант и после в договора, адвокатът да опише точка по точка кой, кога и какво трябва да направи.

# 141
Моля, дори банковите служители се затрудняват в такива ситуации. Звънят на юристите, на нотариусите, с които работят. Явно нямат много случаи на разделяне на ипотечен кредит.

Simple Smile Явно ипотечния кредит скрепява здраво връзката,не като брака.

# 142
  • София
 Laughing Има нещо такова. Приятелят на една колежка я карал да се женят и тя му казала: "Ти не разбра ли, че банката ни ожени вече?" Имат общ ипотечен кредит за жилището им и те...

# 143
  • София

Simple Smile Явно ипотечния кредит скрепява здраво връзката,не като брака.

И то доста за по-дълго  Sick Sick

# 144
Здравейте момичета,
С приятеля ми си харесахме апартамент са си купим. Оказа се обаче че мъжа е починал и имота остава в наследство на жена му и на трите им деца. Едното от децата им е непълнолетно.

Някой от вас знае ли дали непълнолетното дете може да продава имот , в смисъл чрез майка си и брата и сестра си ? Какви документи са му нужни ?
Какви рискове има при закупуване на имот с толкова наследници , ако има такива?
Питасм защото съм много боса по тази тема , апартамента много ни хареса но незнаем до колкое  рисковано това положение ?

# 145
Единствената разлика е че трябва да има разрешение от Районния съд по местоживеене на лицето, няма никакви рискове, само става по-бавно.

# 146
В крайна сметка рискове съществуват при покупка на всеки имот. Rolling Eyes

Хм, при нас засега положението е следното: случи се така, че моят приятел закупи апартамент в началото на връзката ни, преди 2 години и нещо. Въобще не e ставало дума прясно загаджени да участваме взаимно в изплащането на кредита Embarassed, но... дори когато нещата станаха сериозни и аз се пренесох в жилището, той все така не дава да участвам. Предполагам, че /поне в нашия случай/ това е по-разумния и предпазлив вариант на този етап Peace

# 147
Ти пък защо се буташ да участваш да изплащаш нещо, върху което нямаш право на собственост? Или той е готов да те допусне да встъпиш в ипотеката и съответно да станеш съсобственик на определена част?

# 148
Ти пък защо се буташ да участваш да изплащаш нещо, върху което нямаш право на собственост?
А де?  newsm78

# 149
  • Пловдив
Хм, по този повод съм била свидетел: Събират се да живеят двама млади. Мъжът си изплаща ипотека. Жената няма участие, апартаментът е закупен преди да се съберат. НО докато живеят заедно тя поема основните разходи, мъжът си изплаща ипотеката. Накрая след като се разделиха мъжът беше живял на неин гръб доста години (поне 5-6) и напред с вноските, а тя си беше харчила парите за да живеят заедно и нищо насреща. Та Меичка не казвам, че и при вас е така, ама .... внимавай.

Общи условия

Активация на акаунт