Епилепсия - ТЕМА 19

• 66 177
  • 726
  •   1
Отговори
# 660
Ние опитахме с ламиктал, още на второто хапче се появи двойно виждане, доктора каза веднага да го спираме.Понеже при вас са минали две седмици, предполагам че спирането ще е постепенно.Страничните ефекти не са безобидни, какво казва лекуващия лекар?

# 661
Ние пием Ламиктал от половин година. Не съм забелязала никакви странични ефекти в поведението, за двойно виждане немога да кажа, защото малкия не говори.
А относно епилепсията засега от ламиктала има най-голямо подобрение.

# 662
Здравейте борбени мами.От дългото ни лутане по невролози в Кипър и тук,най накрая се разбра че детето е с Епилепсия.Усещах че нещо не е наред,сънливостта,спирането на погледа в точка,разсеян беше когато му говорех ,всичко е ясно.Постъпихма в болница,правиха му 3 пъти ЕЕГ,цитирам "основна активност от тета ритъм,в лява темпоропариетална област чести остра-бавна вълна.Огнищни епилептоформени промени.Не можеха да достигнат до дълбок сън,но това им беше достатъчно.Назначиха лечение с Брейн Бустер  2×5мл. и Конвулекс хроно 300мг.
Много ме боли,не мого да спя от притеснение.Ще се подобри ли състоянието му,как ще му влияят тези медикаменти.И незнам ,но преди пиеше Бустера и го превъзбуждаше,как ще е сега?Продължава да му се доспива на моменти,да е отпуснат.
Моля Ви,кажете ми,кога се вижда някаква промяна в състоянието му.
Извинявам се за обърканият ми пост,но и мислите са ми в хаос.

# 663
zai4eto 81, нашето ЕЕГ беше подобно. Имахме тета вълни, от които доколкото разбрах е отнесена. Но не сме имали огнищни промени. Важното е че имате лечение. Ти се успокой и не се шашкай. Лекуваш детенце и го водиш където трябва. Това, от което има нужда е спокойствието на мама  Heart Eyes. Както знаеш спряхме конвулекса. Вълните започват да се синхронизират. Но сега имаме алфа вълни....и може да пиша глупости, но това разбрах. И Хриси от Ноотропила в началото се превъзбуждаше, но свикнахме и сега не мисля, че и влияе.
А пък на нас искат да ни вадят трета сливица. Притеснявам се много момичета. Упойка.....

# 664
Обръщам се към *Мириам* и ladjova@abv.bg , със същата диагноза сме Роландова идиопатична епилепсия от юни м.г. Синът ми направи два гърча през седмица. Божинова ни изписа Депакин хроно 300 от тогава до сега си пием лекарствата, нямаме гърч но потрепване на ръце и крака по време на сън си остана. Досега дори не съм го диспансеризирала и си купувам депакина на свободно за 15 лв. на месец. От малък град сме и лекарите са на привършване, ходенето до големия град ще ми ковства повече затова предпочитам така. Та въпросът ми е следния: това че нямаме гърч от почти година и синът ми е на 11 години т. е. на прага на пубертета следва ли да се надявам че това може да се израсте? В смисъл че във вашите публикации видях нещо такова, което ме въодушеви да се надявам отново. Моля да ми разкажете по-подробно вашия опит с такова епи.

# 665
  • София
Натали, от всичко, което прочетох досега за епилепсията, а то не е малко, разбрах, че Роландовата епилепсия е една от тези с най-добра прогноза. Освен това, че ако първото лекарство подейства и няма гърчове с месеци, това увеличава шансовете за отърваване завинаги. При нас ситуацията е подобна, но са минали само пет месеца от единствения гърч (който, за съжаление премина в статус). Да чукам на дърво, всичко е наред засега. Надявам се да продължи така.

# 666
Луда Мара много благодаря за успокоението, знам че никоя от вас майчета не е лекар ама поне ми действате успокояващо. Сега през юни Божинова ни вика на преглед и това е първото нещо което ще я попитам. Предния път бях толкова паникьосана че това не ми беше на дневен ред. Само да попитам на колко сте години?

# 667
Моето дете също не е под диспансер, но през касата вземам напълно безплатно депакина. Протоколът ми ги издаваше невролог-формално, на база лечението назначено в св.  Наум.

# 668
Моето дете също не е под диспансер, но през касата вземам напълно безплатно депакина. Протоколът ми ги издаваше невролог-формално, на база лечението назначено в св.  Наум.

Моля те да ми обясниш каква точно е процедурата, този протокол еднократен ли е в смисъл на месец ли трябва да го търся от невролог или може детски лекар, и примерно на мен ми трябва около кутия /100бр./ на месец може ле с този протокол да си взема примерно 2-3 кутии. Питам защото невролог /детски/ има на 35км. от нас т.е на Търговище и ако трябва да ходя всеки месец и да платя дори автобусния билет 2х4,50 и таксито до болницата и т.н. това обезсмисля нещата.

# 669
Досега първият протокол ми беше издаден от детски невролог, следващите от невролог за възрастни, важеше за шест месеца, но вече има някаква промяна и протокол дори не е необходим, доколкото аз разбрах отивам само при личния лекар на детето с епикризата от св. Наум, където пише дозата на лечението и той ти изписва за месеца ( на мен и преди с протокола ми изписваше само за месеца напред) лекарството, в нашия случай две опаковки Депакин сироп, и стотинка не доплащам, но това зависи вече и от аптеката.  Постави въпроса на ЛЛ.

# 670
Досега първият протокол ми беше издаден от детски невролог, следващите от невролог за възрастни, важеше за шест месеца, но вече има някаква промяна и протокол дори не е необходим, доколкото аз разбрах отивам само при личния лекар на детето с епикризата от св. Наум, където пише дозата на лечението и той ти изписва за месеца ( на мен и преди с протокола ми изписваше само за месеца напред) лекарството, в нашия случай две опаковки Депакин сироп, и стотинка не доплащам, но това зависи вече и от аптеката.  Постави въпроса на ЛЛ.

Ще го направя благодаря много!

# 671
  • София
Моят син е на 7 години. Получи пристъпа в началото на декември.
А за лекарството, няма нужда вече от протокол, срещу епикризата ЛЛ издава рецепти. Нашата ни дава за три месеца наред. Взимането от аптеката е всеки месец, на 30 дни, трябва да е точно или малко след. Но и ден по-рано не дават дозата.

# 672
Здравейте чета ви редовно.някой със синдром на Драве.днес поредната глупост която трябва да преглътна е че въпреки отрицателния резултат за този синдром най вероятно това ни е диагнозата.изчетох всичко което намерих,но ако мога да сравня със някой с тази диагноза ще съм благодарна.успех на всички

# 673
Обръщам се към *Мириам* и ladjova@abv.bg , със същата диагноза сме Роландова идиопатична епилепсия от юни м.г. Синът ми направи два гърча през седмица. Божинова ни изписа Депакин хроно 300 от тогава до сега си пием лекарствата, нямаме гърч но потрепване на ръце и крака по време на сън си остана. Досега дори не съм го диспансеризирала и си купувам депакина на свободно за 15 лв. на месец. От малък град сме и лекарите са на привършване, ходенето до големия град ще ми ковства повече затова предпочитам така. Та въпросът ми е следния: това че нямаме гърч от почти година и синът ми е на 11 години т. е. на прага на пубертета следва ли да се надявам че това може да се израсте? В смисъл че във вашите публикации видях нещо такова, което ме въодушеви да се надявам отново. Моля да ми разкажете по-подробно вашия опит с такова епи.
Natali, , аз нямам богат опит, за да споделям детайли - в смисъл, че диагнозата е от сравнително скоро. Мен също ме обнадежди споделеното от ladjova@abv.bg - че детето е със същата диагноза и има дълга ремисия. Бог ми е свидетел, че се надявам на същото...Аз не съм поставяла специално въпроса на проф. Божинова - тя спомена между другото повреме на визитация. До колкото разбирам, е възможно пристъпите да се овладеят и да са редки, ако медикамента се дава редовно и се правят изследвания.
И да отшумят на някакъв етап през/ след пубертета.

А относно диспансеризацията, освен лекарства с намаление, на детето се полагат изследвания на серумно ниво в кръвта (което е много важно да се следи и при необходимост да се коригира дозата), и ЕЕГ. Скъпи изследвания като ЯМР също ги пуска диспансерният невролог. Не знам дали има друг начин касата да ги поеме.

Предполагам, че може да ходите и през 6 месеца, ако сте в ремисия и нямате проблеми - тук нека да ме поправят, ако бъркам

# 674
  • София, Люлин-8
Здравейте момичета.  Hug

Напоследък имам все по-малко време да влизам  Sad
Оказа се през празниците, че Виктория е със съмнения за сенна хрема и днес мъжа ми ще я води в иван рилски да й правят тестове за упойката и можело да се наложи да ни отложат резонанса  #Cussing out
Вече просто сили не ми останаха. Cry
Да минава по-бързо това изследване, че си скъсах нервите.  Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт