Цената на една студентка статия..шега или истина

• 11 656
  • 168
  •   1
Отговори
# 105
Бизнес партньорите на Жорко може да забележат.

Има такова нещо като "трофейна съпруга". И интелектът, образованието и произходът са част от пакета.

Говоря за хора от класа, не парвенюта или мутри.

На потомствения адвокат Жорко никой няма да му се радва, ако не вземе момиче от фамилия на потомствени невролози.

Ще се изненадаш в някои среди колко все още и в градовете се държи да се вземеш с хора "от сой".

Ама може да не си от тия среди...

# 106
  • където ми харесва
Така е. Аз съм прост човек. Вярно, не съм от село, може и да нямам класата, за която претендираш ти. Но в моите среди, никога не се е гледало кой с колко богата, или бедна жена се е взел.
Може пък, тези неща да са прекалено некласни за моята среда.

# 107
Не богата или бедна- друго се гледа, не си го забелязала. Слушай бабите и ще чуеш.

И разбира се, че се гледа кой за кого се жени- нали това засяха теб, този човек ти влиза в социалната среда. Нали няма да живеят на Луната, след като се оженят. Знам доста трагедии от бракове с класова несъвместимост.

# 108
  • където ми харесва
Нямам баби, които да слушам. И въпреки всичко, моята баба, когато се е женила е била бедна, а дядо ми е бил богат. Оженили са се по любов. В последствие, тя е натрупала опит, стаж и работеше доста високоплатена и класна работа.  Не знам, може неговото семейство да са обсъждали този проблем, но явно не са им повлияли кой знае колко, след като имаха 40+ годишен брак. За съжаление, и двамата са покойници вече.

Не ме интересуват другите хора, честно казано. Замисляла съм се, някой ден, живот и здраве, дъщеря ми като тръгне да се омъжва, да е с човек, който я обича, с който могат да се справят заедно-финансово, духовно и прочие. А не тя, или той да има повече от другия.
За сина ми държа на същото.
Когато аз и моя мъж станахме семейство, и двамата си имахме професии, които да ни докарват достатъчно доходи. Това е. Не съм го търсила да е много богат, че да ми пасва на нещо си. Да, ние сме от средната класа. Била съм с мъж, с положение доста по-високо от моето, доходи-тройни на моите. И родителите му ме харесваха, добри хора бяха (и още са, живи и здрава да са дълги години), последния проблем във връзката ни беше класовата несъвместимост.
Всичко е доста относително. Ако са те възпитали да си търсиш мъж, който да е на твоето ниво, ще го търсиш. Ако са те възпитали да не те интересува особено кой колко пари има, какъв му е левъла в обществото и каква му е средата, няма да те интересува.

# 109
Мен са ме възпитали не само да търся мъж с ниво, но и да не си надскачам нивото прекалено, от алчност или гонене на социални позиции. Даже съм изпитвала неприязън към мъже, които много ми лъскавеят и знам, че трудно ще пасна, че искат паркетна лъвица до себе си, не мен самата.

Проблемът не е като се гони твоята класа, а като се гони такава, която е непостижима, в която ще ти е дискомфортно, но само и само да я спечелиш чрез брак.

Казваш, че не гледаш пари, ама и ти не би взела голтак без перспектива. Имаш си критерии, просто не ги признаваш или не ги осъзнаваш.

Аз с първия си брак имах ужасни проблеми с класови различия. Класови, не парични, те имаха много пари, но живееха...странно...

# 110
  • където ми харесва
Е, между голтак без перспектива, и човек с неголеми възможности, лично за мен има разлика.
Не мога да си го позволя, защото в момента, в който съм търсила мъж за семейство, вече имах дете. Та, да, не бих взела още един за отглеждане, признавам си. Но, пак казвам-между голтак, и човек с неголеми възможности за мен има разлика.
Хипотетично погледнато, ако аз изкарвам 2000лв заплата, а на мъжа до мен заплатата е 700лв, не би ми пречило.

# 111
Пак ми говориш за пари. Не е там ключът.

Може да вземеш някой с много пари и да те е срам да го въведеш в средата си.

В повечето случаи изпитвам отвращение към сценария чичко-паричко, просто защото няма как да вкарам простак- парвеню в средата си, ако ще да е милионер. Защото семейството ми е натрупало един по-различен капитал, ако се сещаш за какво говоря.

Отвратителното е, че бедните момичета имат и други пътища да живеят сносно, с уважение, да градят. Но те търсят лесния път. А по тоя лесен път не се гради оня, другия, духовния капитал, който прави истинските семейства и родове.

# 112

Хипотетично погледнато, ако аз изкарвам 2000лв заплата, а на мъжа до мен заплатата е 700лв, не би ми пречило.

Само така си мислиш.Не само на теб , но и на него ще пречи това в един момент.

# 113
  • където ми харесва

Само така си мислиш.Не само на теб , но и на него ще пречи това в един момент.
Да кажем, че не бих го написала, ако не съм минала и през това.
В общи линии, до сега не съм имала срив в която и да било връзка, дължаща се на различните ни доходи.

Мамасита Бандида, и за класа да си говорим, и за пари, и изобщо са социален статус, все тая. Ти започна да говориш за цени и пари в началото.
И аз пак ти казвам-класата е много разтегливо понятие. Писах назад, че класа не можеш да получиш в семейство на проста домакиня и овчар, и си държа на това. Но не е нужно и да си от семейство на потомствени аристократи, за да имаш класа.

# 114
Аз и вчера питах, да питам и днес: за какво й е на една жена от средностатистическо коляно да е притежава класа?

# 115
Имах една състудентка, първият ден, влизаме в залата, току що сме се запознали. Момичето оглежда йки аудиторията с голям светещ поглед, сподели:
- Мама ми каза да си намеря мъж.
Има я и тази цел, да се омъжиш за висшист.

Прехвърлих няколко страници, няма смисъл да се припознаваме и да гледаме на момичето от статията като на събирателен образ. Просто един литературен герой и не малка художествена измислица. А може и да не е. Хора всякакви. Не виждам какво толкова се впечатлявате.
Проблемът е, че обществото ни е доста прогнило като цяло. Процъфтяват простотията, арогантността и т.н.

# 116
Аз и вчера питах, да питам и днес: за какво й е на една жена от средностатистическо коляно да е притежава класа?

За да си повиши коляното, да види посока напред и нагоре и да я извърви, хармонично, със семейство и деца. А не просто да види лъскавите висини и да тръгне да ги завладява, минавайки през сто кревата. Класа не е само да свириш Шопен.

А това "момиче", литературно или не, наистина има много шансове и за богатство, и за растеж. Да, нормално е в университета да се оглеждаш за мъж, даже е желателно. Всеки иска да е заможен и да може да се развива напред и нагоре, но стабилно, постепенно, като не забравя ценностите и не ги руши. Да си хванеш мъж от твоя ранг, докато сте млади, да има обич, енергия- какво лошо? Какво да правим в университета, да зубрим и да стискаме кълки? И после на 30 да почнем да се чудим не позакъсняваме ли...

Гадното е, че въпреки толкова шансове за развитие, "момичето" не ги използва, а иска да хакне системата. Лошото е, че успява, създава негативен климат, все повече се опитват да действат така, по втория начин- и нещата се разпадат, след време и добрите възможности за израстване изчезват, заменени с далаверки, пошлост, тарикатски изпълнения, шменти-капели.

Ако си потомствен аристократ, ще може да пунтираш класа, поне. И ще имаш някаква.

# 117
За да постигне това обаче, трябва да надскочи чергата си и да се пльосне на персийски килим. Инак от класа до киселост крачката е толинка- нюню.

# 118
Мамасита, гледаш от твоята камбанария.
На човек, на който фантазията му стига до там, че да търси начин да си уреди в живота в бар изобщо няма никаква представа и идея що е това класа от твоя ъгъл.

Няма нищо лошо да си намериш мъж в университет. Основната цел е да си намериш дипломата, поне според мен. Другото е бонус Simple Smile.

Имах позната, която все хвалеше своите класни приятелки Simple Smile. Запозна ме. Оказаха се просто богати. Ни помен от класа / поне аз както я разбирам/.

# 119
Това става по доста начини, и с времето. Баба ми например имаше класа, но не и произход и пари. С времето успя да си изгради свят, който е много по-широк и много по-рафиниран. Видяла е къде може да стигне, тръгнала е оттам, откъдето е и е стигнала до някъде. Но никога не се е срамувала, че се опитва да си вдигне качеството. Не дружеше с кого да е. Не правеше компромиси с хубавите неща, беше внимателна към детайлите. И не беше кисела, защото не си поставяше нереалистични цели. Но все пак имаше цели.

Поколението на внуците вече сега се бори да стигне класа "интелектуалец", защото дотам сме изградили и трябва да доизградим. Не, не си мечтаем да сме лектори в Оксфорд, обаче продължаваме да подобряваме и разширяваме света си, да го доближаваме до класата, която искаме да реализираме.

А да тръгнеш по дискотеки за богат спонсор- това е да искаш да скочиш направо на крайното квадратче. Не става, трябва през всички да минеш. Такива са правилата.

Общи условия

Активация на акаунт