Майчинството счетоводно-59

• 37 198
  • 754
  •   1
Отговори
# 120
  • Има много детски смях.
Питам от името на приятелка, която спешно се интересува от следния казус:
Със семейството си се местят да живеят в чужбина. Тя с децата заминава след няколко месеца. По ред причини, обаче, й се налага да напусне работа- по взаимно съгласие. Има ли право на обезщетение от бюрото по труда и за колко време? Ежемесечните подписи в бюрото- наясно е със ситуацията. Какъв ще й е доходът по време на обезщетението? Колко "назад" се изчислява? И още нещо- преди малко по- малко от две години за близо 2 месеца беше регистрирана в БТ.
Всякаква информация ще й бъде от полза.

# 121
  • София-Младост
Питам от името на приятелка, която спешно се интересува от следния казус:
Със семейството си се местят да живеят в чужбина. Тя с децата заминава след няколко месеца. По ред причини, обаче, й се налага да напусне работа- по взаимно съгласие. Има ли право на обезщетение от бюрото по труда и за колко време? Ежемесечните подписи в бюрото- наясно е със ситуацията. Какъв ще й е доходът по време на обезщетението? Колко "назад" се изчислява? И още нещо- преди малко по- малко от две години за близо 2 месеца беше регистрирана в БТ.
Всякаква информация ще й бъде от полза.
4 месеца обезщетение 7.20 на ден. Няма доход и изчисления, трябва 9 от последните 15 месеца да има осиг.вноски за ф.Безработица.
Повече информация КСО от чл.54а надолу.

# 122
момичета, нужда от помощ: остава ми малко до преди 45 до термин, т.е. при други обстоятелства трябва на 01.04 да изляза в 45. но аз съм безработна и търся фирма, която да ме наеме фиктивно, там нали и за 1 раб. ден става или най-мало 5. та въпросът ми е следния:  как става цялата работа-работодателя внася документите ТД и осигуровки още при "назначаването" ли?и колко пари ще трябва да плати за тези осигуровки, т.е. колко пари ще трябва да му дам да внесе за да ми направи тази услуга, ако изобщо някой се навие. моля помогнете с отговор. или освен ТД нищо не плаща за осигуровки....или ако да, колко...благодаря...

# 123
  • София-Младост
момичета, нужда от помощ: остава ми малко до преди 45 до термин, т.е. при други обстоятелства трябва на 01.04 да изляза в 45. но аз съм безработна и търся фирма, която да ме наеме фиктивно, там нали и за 1 раб. ден става или най-мало 5. та въпросът ми е следния:  как става цялата работа-работодателя внася документите ТД и осигуровки още при "назначаването" ли?и колко пари ще трябва да плати за тези осигуровки, т.е. колко пари ще трябва да му дам да внесе за да ми направи тази услуга, ако изобщо някой се навие. моля помогнете с отговор. или освен ТД нищо не плаща за осигуровки....или ако да, колко...благодаря...
Става и за 1 ден. Сключва се ТД, работодателя го обявява в НАП, във ведомостта ще фигурираш с минимум 1 отработен ден, осигуровките няма да са много, зависи от това на колко ще си назначена. След това се плаща само и единствено здравна осигуровка, всеки месец 21.60лв., която ти ще си поемеш. Други плащания няма, ангажира се с това да представя документите свързани с отпуска за бр. и раждане, майчинство в НОИ.

# 124
благодаря за помощта!
но имам и друг основен въпрос: значи работодателя внася ТД в НАП, а внася ли веднага осигуровки в НОИ в размер базиран на заплатата по ТД, и то веднага. т.е. при МРЗ да кажем осуигуровки 170 лв? или внася за този един отработен ден само....тъмна индия ми е и нищо не разбирам от счет. и трз. благодаря отново. чакам включване, за да тръгна да търся фирма. Дай Бобе някой се навие да се занимава с този един или там 5 раб. дни и цялата хамалогия около това....че нещо голяма мечешка услуга ми се струва. аз бих го направила да помогна на някого, ама знам ли...дали все още има добри души... Искрено се надявам!

# 125
Здравейте, и аз имам сходен на предния въпрос, колко дни трябва да си отработил за да можеш да получаваш обезщетение за бременност. Тук пише мин. 5 - http://www.nssi.bg/benefits/benefits/100-nerabotosposobnost/1861-povn13 , но вие пишете, че може и само 1. Объркана съм а в понеделник ми предстои вземане на болничен, а ще съм имала само 4 отработени дни и се чудя да не стане някой гаф..... Моля за съвет!

# 126
  • София-Младост
благодаря за помощта!
но имам и друг основен въпрос: значи работодателя внася ТД в НАП, а внася ли веднага осигуровки в НОИ в размер базиран на заплатата по ТД, и то веднага. т.е. при МРЗ да кажем осуигуровки 170 лв? или внася за този един отработен ден само....тъмна индия ми е и нищо не разбирам от счет. и трз. благодаря отново. чакам включване, за да тръгна да търся фирма. Дай Бобе някой се навие да се занимава с този един или там 5 раб. дни и цялата хамалогия около това....че нещо голяма мечешка услуга ми се струва. аз бих го направила да помогна на някого, ама знам ли...дали все още има добри души... Искрено се надявам!
Не, осигуровките се декларират и превеждат обикновенно до 25-число на следващият месец.
Под внася в НАП имам предвид, че договорът се декларира в НАП...в смисъл, че всичко е законно, а не хвърчащо, за да може и обезщетението след това да се получава.
Здравейте, и аз имам сходен на предния въпрос, колко дни трябва да си отработил за да можеш да получаваш обезщетение за бременност. Тук пише мин. 5 - http://www.nssi.bg/benefits/benefits/100-nerabotosposobnost/1861-povn13 , но вие пишете, че може и само 1. Объркана съм а в понеделник ми предстои вземане на болничен, а ще съм имала само 4 отработени дни и се чудя да не стане някой гаф..... Моля за съвет!
Моля те копирай там дето е написано 5 дни. Не ми се чете всичко.

# 127

КЪСМЕТ!!! БОРБАТА Е БЕЗМИЛОСТНО ЖЕСТОКА!!! ПРИ МЕН Е АД, ОЩЕ ФИРМА НЕ СЪМ НАМЕРИЛА Sad((ТЕЪРВА ПОЧВАМ ДА ТЪРСЯ....и аз това се чудя, коментарите са и само за 1 ден , че може. но бях чела че се искат 5 р.дни или 40 раб. часа...
Отново успех! стискай ми палци....че съм в паника

благодаря за помощта!
Не, осигуровките се декларират и превеждат обикновенно до 25-число на следващият месец.
Под внася в НАП имам предвид, че договорът се декларира в НАП...в смисъл, че всичко е законно, а не хвърчащо, за да може и обезщетението след това да се получава.

Ох.слава Богу!!! да не ми се сърди Господ БОг, че така споменавам името му! НО ГО СПОМЕНАВАМ С МОЛБА И ПРИ НУЖДА! Аз мислех, че веднага с внасянето на ТД в НАП се внасят и осигур.-те, .......малко се успокоих....че не стига всичко останало и резходите ами ин трябва още да се извадят, само и само да се вземе това прословуто майчинсто/ Ами отивам да търся фирма и само се моля да успея. И разбрах че дори и на 4 часов работен ден ако ме "наеме' някой пак се получава майч. на МРЗ за срок от 2 год. че ако никой не се навие на пълен Рден, поне така да мога да успея на 1/2 раб.ден но да съм сигурна все пак, че ще получавам мин. размер т.е. МРЗ. Благодаря ала-бала отново!

Последна редакция: пт, 07 мар 2014, 14:56 от AnMary

# 128

1. Лица, които имат право на парични обезщетения при временна неработоспособност

Това са лицата, които упражняват трудова дейност и са осигурени за общо заболяване и майчинство и/или за трудова злополука и професионална болест, с вноски за фонд “Общо заболяване и майчинство” и/или за фонд “Трудова злополука и професионална болест” на държавното обществено осигуряване , а именно:

1. работниците и служителите, наети на работа за повече от 5 работни дни, или 40 часа, през един календарен месец, независимо от характера на работата, от начина на заплащането и от източника на финансиране, както и лицата, включени в програми за подкрепа на майчинството и насърчаване на заетостта;

# 129
  • София-Младост

1. Лица, които имат право на парични обезщетения при временна неработоспособност

Това са лицата, които упражняват трудова дейност и са осигурени за общо заболяване и майчинство и/или за трудова злополука и професионална болест, с вноски за фонд “Общо заболяване и майчинство” и/или за фонд “Трудова злополука и професионална болест” на държавното обществено осигуряване , а именно:

1. работниците и служителите, наети на работа за повече от 5 работни дни, или 40 часа, през един календарен месец, независимо от характера на работата, от начина на заплащането и от източника на финансиране, както и лицата, включени в програми за подкрепа на майчинството и насърчаване на заетостта;
Така, бях сигурна, че това ще копираш...тук става въпрос за лица наети на ТД по чл. 114, които  работят до 5 дни в месеца или 40 часа.
Вашите ТД са най-вероятно за пълен месец, при 4/8 часа...коренно различно.

# 130
Ами който си знае - си знае - Благодаря!!! Извинявам се за некомпетентността....

# 131
Здравейте, имам нужда от помощ тъй като не познавам добре нормативната уредба, уреждаща изплащането на обезщетения по болест. Казусът ми е следния. Имам дете родено на 12.04.2012. В момента получавам 50 % от майчинството за дете до 2г тъй като детето не е прието в ДЗ. От 1.08.2013 г до монета съм на работа при същия  работодател от преди да забременея. Поради заболяване използвах болничен от 31.01.2014 до 6.01.2014. Болничния ми е изплатен по 24 лв на ден за 2 дни от НОИ другите се плащат от работодателя. Имам претенции че тази сума не е изчислена правилно. Бихте ли ми казали защо е така? Какъв е срока назад за който се взима в предвид възнаграждението при изчисляването за обезщетението 6 месеца или 18 месеца?

# 132
Здравейте, имам нужда от помощ тъй като не познавам добре нормативната уредба, уреждаща изплащането на обезщетения по болест. Казусът ми е следния. Имам дете родено на 12.04.2012. В момента получавам 50 % от майчинството за дете до 2г тъй като детето не е прието в ДЗ. От 1.08.2013 г до монета съм на работа при същия  работодател от преди да забременея. Поради заболяване използвах болничен от 31.01.2014 до 6.01.2014. Болничния ми е изплатен по 24 лв на ден за 2 дни от НОИ другите се плащат от работодателя. Имам претенции че тази сума не е изчислена правилно. Бихте ли ми казали защо е така? Какъв е срока назад за който се взима в предвид възнаграждението при изчисляването за обезщетението 6 месеца или 18 месеца?

Обезщетението се изчислява на база осигурителният ти доход 18 мес. назад. Провери с ПИК осигурителният си доход, в КиКИнфо има полезни калкулатори, които ще ти помогнат да изчислиш предполагаемо обезщетение и ако все още мислиш че има грешка се обърни писмено към НОИ, за да ти дадат информация как е изчислен размерът на обезщетението.

# 133
Благодаря, ще проверя в калкулатора. Аз писах на НОИ, но техния тоговор беше следния:

Към момента дължимото парично обезщетение е правилно и законосъобразно  изчислено и изплатено въз основа на наличните данни по чл. 5, ал. 4 от КСО и  приложената декларация от осигурителя  с попълнени данни относно правото на парично обезщетение.

В 18-мес. период, от който е изчислен БЛ има некоректни  данни по чл. 5, ал. 4 от КСО от работодателя, това са месеците: 01.08.2012г. до 30.04.2013г. В тези случаи периодите с некоректна информация се заместват с минимална работна заплата /МРЗ/.

Уведомих и работодателя за последното изречение.

Но все още не съм на ясно кой е в грешка и колко би трябвало да получа като средно дневно обезщетение. Затова ви благодаря за предложението да използвам калкулатор.

# 134
Здравейте! Може да се повтарям , но искам да попитам дали имам право на майчинство, имам около 5м стаж от 2012г. и сега съм бременна в 21 г. с., искам да попитам ако ме назначат във фирма 45 дни преди раждането, ще имам ли право на майчинство и  каква ще е сума / в какъв срок ще бъде? Защото разпитвам, някъде казват едно, други друго, а от четенето до сега не ми става ясно. Благодаря Ви много предварително Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт