Майчинството счетоводно-59

• 37 098
  • 754
  •   1
Отговори
# 405
  • В полите на Пирин планина
Един въпрос от серията леко тъпи  Embarassed Embarassed
410 дни ми изтичат в края на юли (знам, че е рано от сега, но правя различни схеми, сметки и планове). Малката ще започне ясла от 1ви септември. Имам много натрупана отпуска, и мислех да си пусна оставащите дни от юли, целия август и септември планета.
Въпрос 1 - Трябва ли да се връщам за някакъв период (10 дни примерно) на работа, за да ми се актуализира заплатата, и след това да излезна в платен отпуск? - възнаграждението за платен отпуск се определя на база предходен месец, в който имаш отработени поне 10 дни - дали ще се връщаш или не ти си решаваш, но не е задължително И ако да - как това да стане фиктивно, тъй като няма кой да гледа беба - не виждам как може да се оформи фиктивно?
Въпрос 2 - През септември месец мога ли да изисквам 50% от майчинството за втората година, въпреки че ще съм в платено тпуск, или това може да стане едва октомври месец, когато реално ще се върна на работа - имаш право веднага, независимо, че ползваш платен отпуск - подаваш Приложение 4?
Въпрос 3 - Мога ли дните оставащи от юли и целия август да прехвърля майчинството на свекър ми например, а аз да се водя в неплатен отпуск - може, ако той е осигурено лице, но тогава няма да вземаш 50% от обезщетението за гледане на дете - това обезщетение се полага само на майката, ако не ползва този вид отпуск? И ако мога, това означава ли, че после евентуално за 50% майчинство, ще трябва пак да си възвърна майчинството? Дефакто то няма значение кой от двамата ще поиска тези 50% нали, тъй като не зависят от размера на заплатите??
Много се обърках, но полека лека трябва да се ориентирам в обстановката и ако са нужни някакви документи, декларации и т.н. да ги подготвя, че счети е изключително боса по въпросите, тъй като аз съм първата и бременна, с която се занимава.
Благодаря за отговорите предварително   bouquet

Здравейте! Много полезен форум, научих доста и си мислех, че съм добре ориентирана, но ..... промяна в обстоятелствата и имам нужда от съвет.

На 20 юни трябва да се върна на работа (изтича първата година). Планувах да влезна във 2рата година за 2-3 седмици и да прехвърля майчинството на майка ми, а аз да изляза в платен отпуск до края на септември (влизането ми във втората година за кратко бе продиктувано от желанието ми да съм свободна до края на септември). Майка ми е пенсионер, но е на постоянен трудов договор. Четох, че ако е на трудов договор, не е проблем факта, че е пенсионер за да поеме майчинството ми. Това така ли е?

Обаче днес и връчиха заповед с 1 месечно предизвестие и от 1 май е пенсионер без работа.
1- Какви са ми опциите за да и прехвърля майчинството в края на юни (май ще се лиша от лукса да почивам лятото) или началото на юли? - ако майка ти не е на трудов договор няма как да й прехвърлиш майчинството; щом са й връчили предизвестие дори и да й го прехвърлиш, то след изтичане на срока на предизвестието и прекратяване на договора тя вече няма да има право на отпуск за гледане на детето ти
2- Може ли да я назначим фиктивно в друга фирма? - да
3-  Трябва ли да се застъпват договорите, т.е. да я назначим на нова работа от деня след като е прекратен договора с сегашният работодател? - не е задължителноМоже ли да я назначим една седмица преди прехвърлянето? - достатъчен е един отработен ден, за да влезе договорът в сила
4- Ако може и я назначим фиктивно в друга фирма, знам, че закона задължава да е на изпитателен срок, нали? - няма такова нещо - това е опция на работодателя Може ли да прехвърля майчинството когато е в изпитателен срок? - да
5- Разговаряла е с работодателя си и ще проверят дали има вариант да я отложат за малко предвид обстоятелствата покрай мен. Ако има тази опция, най-късно 1 юни трябва да си подаде предизвестие и от 1 юли е безработна. Моето майчинство изтича на 20 юни. Мога ли да прехвърля майчинството на нея ПРИ УСЛОВИЕ че тя е в предизвестие месец юни? Освобождават я по член 328, ал.1, т. 10А - ПО-ГОРЕ ПИСАХ, НО ПАК - няма значение дали е в предизвестие - важното е, че изтече ли договорът й тя няма право на отпуск за гледане на детето ти

Много ще съм благодарна ако можете да ми помогнете с отговори! Simple Smile

Последна редакция: чт, 03 апр 2014, 01:11 от AnMary

# 406
Lady Brinne много благодаря   bouquet
Само нещо не ми се изясни - дали мога да си възвърна майчинството след като го прехвърля на свекър ми за месец-месец и половина  newsm78 newsm78
В смисъл, че варианта за мен трябва да изгбежда така:
1.  22 юли се връщам на работа за 10 дни след което излизам в платен отпуск до 1ви октомври
2.  22 юли прехвърлям майчинството на свекър ми (той отговаря на условията),  за да не се загуби докато почне ясла малката на 1ви септември
3. на 1ви септември си връщам майчинството обратно към мен, и аз си подавам приложение 4 за 50то %

Или по т.2 и т.3 няма как да стане това прехвърляне/връщане на майчинство?? Не разбрах само това - дали варианта е да се простя с майчинството за края на юли и август,  и чак септември да си подам приложението за 50%, или може да се направи тази врътка и да не се загубят тези месеци, или като го прехвърля веднъж на него, то после не мога да си го върна през септември, и респективно не мога да подам това  приложение, тъй като само на мен ми се полагат като майка тези 50%? Много се обърках - ако няма такъв вариант то да не ги мисля тези месец и половина, ами направо септември да си подавам за остатъка на втората година да си получавам поне половината.

# 407
Здравейте момичета,бих искала да ви попитам дали знаете кога да очаквам първи превод на майчинство,болничният ми изтече на 14.03.2014 (изплатен) та да очаквам ли превод април или чак май

# 408
Lady Brinne много благодаря   bouquet
Само нещо не ми се изясни - дали мога да си възвърна майчинството след като го прехвърля на свекър ми за месец-месец и половина  newsm78 newsm78
В смисъл, че варианта за мен трябва да изгбежда така:
1.  22 юли се връщам на работа за 10 дни след което излизам в платен отпуск до 1ви октомври - обаче от 22.07. до 31.07 има само 9 работни дни и няма как да ти стане това база за изплащане на възнаграждението за платен отпуск
2.  22 юли прехвърлям майчинството на свекър ми (той отговаря на условията),  за да не се загуби докато почне ясла малката на 1ви септември
3. на 1ви септември си връщам майчинството обратно към мен, и аз си подавам приложение 4 за 50то %

Или по т.2 и т.3 няма как да стане това прехвърляне/връщане на майчинство?? Не разбрах само това - дали варианта е да се простя с майчинството за края на юли и август,  и чак септември да си подам приложението за 50%, или може да се направи тази врътка и да не се загубят тези месеци, или като го прехвърля веднъж на него, то после не мога да си го върна през септември, и респективно не мога да подам това  приложение, тъй като само на мен ми се полагат като майка тези 50%? Много се обърках - ако няма такъв вариант то да не ги мисля тези месец и половина, ами направо септември да си подавам за остатъка на втората година да си получавам поне половината.

Можеш да прехвърляш и "връщаш" колкото пъти решиш.

Здравейте момичета,бих искала да ви попитам дали знаете кога да очаквам първи превод на майчинство,болничният ми изтече на 14.03.2014 (изплатен) та да очаквам ли превод април или чак май

Предполагам си подала Приложение 2. То се внася в НОИ до 15.04.2014 и в срок от 15 работни дни се иаплаща. Предполагам, че до края на април ще има плащане.

Последна редакция: чт, 03 апр 2014, 01:11 от AnMary

# 409
Благодаря за отговора да подадох го още началото на март на счетоводителката!

# 410
Здравейте, бременна съм в 12 г.с. искам да изляза в болничен. Знам, че за година имам право на 180дни, като в тях не влизат 45дена преди термин. Мога ли да си взема болнични без прекъсване, кой ги издава и трябва ли да лежа в болница?
Благодаря ви!

# 411
Здравейте, бременна съм в 12 г.с. искам да изляза в болничен. Знам, че за година имам право на 180дни, като в тях не влизат 45дена преди термин. Мога ли да си взема болнични без прекъсване, кой ги издава и трябва ли да лежа в болница?
Благодаря ви!

Тези въпроси трябва да обсъдиш с гинеколога си, ние няма как да знаем  Grinning

# 412

Lady Brinne златна си  Heart Eyes Heart Eyes Благодаря отново

Lady Brinne много благодаря   bouquet
.....
1.  22 юли се връщам на работа за 10 дни след което излизам в платен отпуск до 1ви октомври - обаче от 22.07. до 31.07 има само 9 работни дни и няма как да ти стане това база за изплащане на възнаграждението за платен отпуск

Е според мога да се върна 1-2 дена по-рано на работа, никой не може да ми забрани, или да ме задължи да си изкарам всичките 410 дни, нали? Т.е. да не се върна на 22, ами примерно на 18ти  newsm78

Последна редакция: ср, 02 апр 2014, 16:12 от ANNAFACE

# 413
  • номад в БГ
Ето моят необичаен казус Rolling Eyes
Преди една година излязох в отпуск за бременност и раждане,започна изплащането на обезщетението от Нои. Скоро след това работодателят ми (ЕТ) почина ,след мое запитване в Нои ми бе обяснено,че щом вече е започнал отпускът,плащанията ще си вървят-така и стана,всеки месец до 1 годинка на детето си получавах обезщетението. Сега ми се наложи да ползвам медицинска помощ и шоуто започна. Нямам здравни осигуровки за този период. Инспекцията по труда автоматично ми е прекратила тр.договор от деня на смъртта на работодателя ми. ЕТ е в процес на заличаване,вс.ведомости били предадени в НОИ,т.е наследниците няма как да ми дължат здр.осигуровки. Реших сама да ги платя,но служителката ми каза,че не мога аз да ги плащам,"щом съм в майчинство-не съм се водела безработна, който ми плащал майчинството и подавал инфо за мен-той трябвало да плаща" ,да съм вземела документ от Нои. В Нои съответно твърдят,че те със здравни осигуровки не се занимават. Вече не знам към кого да се обърна и кой е прав в случая.
Идеи?

# 414
Ето моят необичаен казус Rolling Eyes
Преди една година излязох в отпуск за бременност и раждане,започна изплащането на обезщетението от Нои. Скоро след това работодателят ми (ЕТ) почина ,след мое запитване в Нои ми бе обяснено,че щом вече е започнал отпускът,плащанията ще си вървят-така и стана,всеки месец до 1 годинка на детето си получавах обезщетението. Сега ми се наложи да ползвам медицинска помощ и шоуто започна. Нямам здравни осигуровки за този период. Инспекцията по труда автоматично ми е прекратила тр.договор от деня на смъртта на работодателя ми. ЕТ е в процес на заличаване,вс.ведомости били предадени в НОИ,т.е наследниците няма как да ми дължат здр.осигуровки. Реших сама да ги платя,но служителката ми каза,че не мога аз да ги плащам,"щом съм в майчинство-не съм се водела безработна, който ми плащал майчинството и подавал инфо за мен-той трябвало да плаща" ,да съм вземела документ от Нои. В Нои съответно твърдят,че те със здравни осигуровки не се занимават. Вече не знам към кого да се обърна и кой е прав в случая.
Идеи?

От момента на прекратяване на договора ти / със смъртта на ЕТ / ти дължиш здравните вноски. В НАП, когато отидеш за справка обясняваш, че договорът ти е прекратен от еди-кога си, независимо, че си получаваш обезщетението за бременност и раждане до изтичане на 410 дни.

# 415
От НАП сигурно ще искат да подадеш Декл.7 с датата, от която дължиш здравни осигуровки и след това ще ти кажат каква е общата сума на задължението. Тъй като си изпуснала (несъзнателно) срока за подаване на тази декларация е добре да знаеш, че по закон могат да те глобят (500лв) за неподаване в срок. Давностният срок, след който не могат да ти наложат глоба, е 1 година след изтичане на срока за подаване.

# 416
  • номад в БГ
Благодаря ти, Lady Brinne за бързината. И аз исках да ги платя,но служителката ми обясни много настойчиво,да не кажа ми се скара Shocked,че "щом съм в МАЙЧИНСТВО,НЕ СЪМ БЕЗРАБОТНА и не мога аз да си ги платя". Щом НОИ ми плащало,трябвало от НОИ да и пуснат някаква информация Crazy,а те пък въобще ме отрязаха,че нямали такава практика. И въпросът си остана
 Пак ще трябва да се пробвам. Благодаря ти:hug:  !

Шана,многа ценна информация,ако се наложи аз да си ги платя Hug.

Последна редакция: чт, 03 апр 2014, 01:12 от AnMary

# 417
Здравейте.
Моля да ми отговорите мога ли да подам предизвестие за напускане, докато съм в болничен /за гледане на болно дете/?

Освен това моля за насоки какви са недостатъците на работа по заместване /на майка в майчинство/.
Благодаря предварително!   bouquet

# 418
Здравейте,
аз пак ще досаждам с въпрос за болничните  Embarassed
Въпросът е за застъпване на болничните- 45 дневният ми беше от 02.02- 19.03, изплатиха ми го миналата седмица и за двата месеца. Аз родих на 12.03, съответно новия болничен, който ми издадоха от болницата е 12.03- 22.04, интересува ме с тези 7 дни, които се застъпват двата болнични листа какво трябва да правя като подам новия болничен в НОИ. Само в декларация 15 където са работните дни трябва да напиша 12.03-19.03- 0 работни дни ли? И после да си продължа 19.03- 31.03- еди си колко работни дни...01.04- 22.04- еди си колко работни дни или нещо друго трябва да се пише някъде  Thinking
Благодаря предварително!

# 419
Здравейте.
Моля да ми отговорите мога ли да подам предизвестие за напускане, докато съм в болничен /за гледане на болно дете/? - ДА

Освен това моля за насоки какви са недостатъците на работа по заместване /на майка в майчинство/.
Благодаря предварително!   bouquet договорът се прекратява автоматично при връщане на титуляра

Здравейте,
аз пак ще досаждам с въпрос за болничните  Embarassed
Въпросът е за застъпване на болничните- 45 дневният ми беше от 02.02- 19.03, изплатиха ми го миналата седмица и за двата месеца. Аз родих на 12.03, съответно новия болничен, който ми издадоха от болницата е 12.03- 22.04, интересува ме с тези 7 дни, които се застъпват двата болнични листа какво трябва да правя като подам новия болничен в НОИ. Само в декларация 15 където са работните дни трябва да напиша 12.03-19.03- 0 работни дни ли? И после да си продължа 19.03- 31.03- еди си колко работни дни...01.04- 22.04- еди си колко работни дни или нещо друго трябва да се пише някъде  Thinking
Благодаря предварително!

Щом не са за един и същи месец двата болнични листа и първия предполагам вече е подаден в НОИ, то за втория се попълват всички дни, независимо от застъпването, а се приспадат по служебен път в НОИ.

Общи условия

Активация на акаунт