Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 25 фев. 2014, 23:03 ч.

постоянен адрес в чужбина

 • 4 698
 • 11
 •   1
Отговори
 • Мнения: 376
Здравейте,

имам един вапрос кам мамите, които постоянно живеят в чужбина. аз живея псотоянно в чужбина вече повече от 10 години, но сега ми се наложи са опра до нои вав вразка с определен случаи и те ми пишат, че аз се водя, че живея в бг т.е. постоянният ми адрес е в бг  и за това трябва да се явя лично там. това е невазможно за мен. сащо ми пишат, че мога да заявя в бг, че живея постоянно в чужбина. та вапросат ми е : има ли някои, които в бг е заявил  адреса си в чужбина като постояннен адрес. има ли някакви предимства, недостатаци.. подводни камани...

извинете ме за грешките, но използвам транслитерация.

# 1
 • Мнения: 2 093
и аз се водя с постоянен адрес в Бьлгрия, не ми се е налагало да давам адреса тук, но си мисля че може да помогне при освобождаване от здравните задьлжение.

# 2
 • Белгия
 • Мнения: 222
Съгласно обясненията на моята община в София, всички български граждани имат един постоянен, официален адрес в България. Ако лицето няма имот, роднини, никаква възможност за адрес, го записват служебно на адреса на общината, където си вади лични документи. Звучи ми логично, все пак трябва да има адрес, където да упражняваш правото си на глас, да бъдеш намиран от институциите.
Аз съм декларирала при смяна на личните документи настоящ адрес в чужбина. Мисля, че това са двете възможности на нашата админ.уредба - постоянен и настоящ адрес. Не виждам нито предимства, нито недостатъци засега. Даже не мисля, че всички институции знаят, че имам настоящ адрес извън страната. Нали така и не се направи единната база данни. Лятото наблюдавах как при изваждането на ЕГН на децата ми, общината, ЕСГРАОН и полицията си разменяха данни на някакви преносими носители и минаваха дни, докато едните разберат какво е въведено при другите.

С НОИ си имах вземане-даване последните години, отписвах се от здравно осигуряване, прехвърлях си пенсионните права и пр. Майка ми ме е представлявала в един случай, няколко пъти действах чрез препоръчани писма. Явно в по-сериозни ситуации трябва да се отиде лично, или с нотариално пълномощно. Това мисля, че никой не може да откаже.

# 3
 • Мнения: 376
Milk123,

какво имаш предвид с "прехвърлях си пенсионните права"?

# 4
 • Белгия
 • Мнения: 222
Аз работя за международна организация, която има собствен пенсионен фонд. Съгласно споразумение с държавите на ЕС, служителите  имат право да си прехвърлят пенсионните права от националните пенсионни фондове.
Не че има финансова полза, защото се прехвърлят пари, а не години. Все пак реших, че предпочитам да вземам пенсия от едно място след време.

# 5
 • Мнения: X
Ха не го знаех това със служебния адрес в общината
Ние тази година вадим нови документи за самоличност и ще сменяме пост. адрес
Може именно така да го направим, в общината
Благодаря за инфото
Някой да знае за линк с Официална информация по въпроса?

# 6
 • Белгия
 • Мнения: 222
Това намерих сега:

Закон за гражданската регистрация
чл. 93. (4) (Изм. - ДВ, бр. 39 от 2011 г., в сила от 20.05.2011 г.) Български граждани, живеещи в чужбина, които не са вписани в регистъра на населението и не могат да посочат постоянен адрес в Република България, се вписват служебно в регистъра на населението от район "Средец" на гр. София.

# 7
 • Мнения: X
Благодаря Мик!

# 8
 • Мнения: 10
Искам да подбутна темата. Някой да има актуална информация или да се е сблъсквал с проблема "постоянен адрес" в България на лице, което не живее на територията на РБ? Днес се замислих, че трябва да се заинтересувам сериозно, не само заради мен, но и заради двете ми деца, които са в същото положение.
п.с. не мисля, че има нужда да уточнявам, но все пак - не, няма адрес, на който "живея" или на който мога да се "водя" че живея. Конкретно цялата лична документация пристига на някакви хора, които дори не познавам, и предполагам заминава в кофите или за лична употреба Sad

# 9
 • Seattle-USA
 • Мнения: 162
В същия закон по долу се обяснява, че всеки български гражданин има постоянен адрес и настоящ адрес. Постоянният адрес е винаги в България и ако нямаш такъв те записват в Средец. Ако живееш в България постоянния и настоящия адрес е един и същ. Ако си в Чужбина настоящия адрес е там където живееш.

# 10
 • Мнения: 431
И мен ме застигна този проблем. От 20 години живея със семейството си извън България. До сега постоянен беше адреса на апартамента ни , който продадохме преди да се преместим. Не сме имали проблеми до тази година. Сега при подаване на документ за ЛК , се оказа че нямаме постоянен адрес. От посолството ме съветват да се регистрирам при близък. Ще е нужно пълномощно и размяна на дълга кореспонденция. Някой ако е правил служебен постоянен адрес скоро,  да даде информация, моля.

Последна редакция: вт, 19 сеп 2017, 13:55 от Janette

# 11
 • Мнения: 1 251
Milk123,

какво имаш предвид с "прехвърлях си пенсионните права"?
В НОИ може да се подаде декларация да прехвърлиш трудовия си стаж от БГ, в която искаш страна. В съответната им система ще се виждат поне годините и периодите от работата ти в БГ. Не, че ще ти го плащат при пенсия, но просто може да допринесе за изпълняване на някои условия за пенсиониране в чужда държава.

Общи условия

Активация на акаунт