СЕДМИ КЛАС - чувства се вече напрежение у нас - тема № 42

• 53 754
  • 728
  •   1
Отговори
# 330
Аз съжалявам, че се поддадох на всеобщата лудост и няколко месеца се побърквахме и ние, побърквахме и детето. Места в училищата има за целия китайски народ. Ако детето е решило да стане човек, може да стане и в по-обикновено училище. Дали е необходимо да се постигат целите с цената на всичко и дали ще са достатъчно оправдани след това очакванията? Миналата година, дребният като кандидатстваше в СМГ просто му казах, че ако е достатъчно добър и успее да влезе без наша помощ, без постоянно ръчкане и денонощно решаване на задачи, значи това е неговото училище и ще се чувства на място. Ходеше на курсове и подготовката беше дотам. Въпреки многократните уверения на учителката му от курса, аз до последно питах това ли е подходящото за него училище. На изпита се справи блестящо - абсолютно неочаквано за мен, защото винаги съм била склонна да подценявам и себе си, и децата си. Сега се чувства чудесно, ходи с огромно желание на училище и се справя с лекота. Децата, които са били натискани, полагали са много повече труд и не са приети по собствена воля, бързо губят темпо и изостават. Категорично не искам да причинявам такова нещо на моите деца.
Ето една статия за психическо заболяване, за което се заговори през последните години, свързано със свръхамбиции. http://bg.m.wikipedia.org/wiki/Синдром_на_професионалното_изчерпване. Абсолютно сериозно в Западна Европа има все повече случаи на трудоустроявани хора в активна възраст, просто защото стават неспособни да изпълняват ежедневните си трудови задължения. Така че, моят съвет е да я карате малко по-спокойно. Peace

Това е най-хубавото мнение, което съм чел в този форум, откак взех да влизам тук преди около година.

# 331
  • София
И на мен подобни постове ми помагат да се върна в обичайното си равновесие на духа.  bouquet bowuu

# 332
Цитат
Децата, които са били натискани, полагали са много повече труд и не са приети по собствена воля, бързо губят темпо и изостават. Категорично не искам да причинявам такова нещо на моите деца.
Здравейте - за това съм съгласна с вас.
Моето лично мнение е,че трябва да има баланс,някаква граница както на свобода,така и на натискане.Моят младЕЖ не е нито от най-амбициозните,нито от много ученолюбивите.И понеже си ми е едничък,то си го натискам да учи - държа да си е написал домашните и да си е понаучил уроците.Не държа на отлични оценки,освен на важните му тази година.

В неделя младЕЖА е на пробен изпит по БЕЛ в Междучасие.

# 333
  • София
Мимс-Тети , така е много лесно. И ние, ако децата ни влязат където сме искали през щни, ще говорим като теб догодина. Но е факт, че много деца карат труден пубертет и наистина ученето е последната им грижа, макар и да са умни.

Аз съм убедена, че задачите по геометрия са лесни, ако се решат стотина. Я остави детето на 10 те задачи, решени в училище и очаквай да се справи с втория модул.

Така е, светът не свършва с матурите, но определено става по-ограничен за неуспелите.

# 334
Абсолютно сериозно в Западна Европа има все повече случаи на трудоустроявани хора в активна възраст, просто защото стават неспособни да изпълняват ежедневните си трудови задължения.
Мимс-Тети, споко тук скоро това няма да ни сполети Wink Българите си падат малко скатаващи се от работа и учение, така че умерен натиск не е излишен според мен.
Не съм за непременно постигане на някакви високо зададени цели, но според мен децата трябва да се възпитават да си поставят сами цели и да ги следват по-упорито.
А в крайна сметка какви ще станат и какво ще постигнат - само живота ще покаже това. Завършването на елитно училище или университет никак не е гарант за успех после.
Както се казва - тръпката не е в постигане на целта а в нейната гонитба.

# 335
Мимс-Тети, с тези изказвания от типа " моето дете   се записа на курсове  в 4 клас и го приеха в СМГ"   само плачеш да те надуши Андариел... Simple Smile Simple Smile

# 336
В никакъв случай не съм за безцелно лутане, но идеята ми беше да се акцентира върху цел, която да накараме детето само да си постави, а не да гони сляпо и принудително нашата. И да гледаме трезво на нещата - ако преценим, че не му стигат силите, да не го натискаме с цената на всичко, защото шансът за провал впоследствие е много по-голям. Моите проблеми с кандидатстването на едното дете може и да съм ги решила временно, но нали си имам и седмокласничка в буен пубертет, та темата продължава да ми е на дневен ред. Виждам, че е умно дете, че си хаби потенциала, че може да полага много повече усилия, но и да я натисна да влезе в елитно училище, ако още не й дошъл акъла, каква ми е гаранцията, че ще изкласи там? И като нареди тройките после накъде да се запъти с тази диплома? Нали все пак гимназията е само един трамплин към университета, ученето не свършва с приемането в гимназия, а тогава тепърва започва.

# 337
G..D.. , отслабете темпото по "другите" предмети, няма смисъл, щом сте си избрали гимназия.
Да изкарат тройката там, няма да се борим са славата на отличници, колкото- толкова, в края на краищата такава е системата- скапана. Трябва ли децата да платят със здравето си и ние с нервите си. Ние сме се концентрирали в основните предмети, "другите" се четат като приказка и толкова, ами няма време, денонощието е 24 часа, трябва и да се почива.

# 338
Мимс-Тети, с тези изказвания от типа " моето дете   се записа на курсове  в 4 клас и го приеха в СМГ"   само плачеш да те надуши Андариел... Simple Smile Simple Smile

newsm48 да заповяда, както ми е петъчно ....

# 339
  • София
но нали си имам и седмокласничка в буен пубертет, та темата продължава да ми е на дневен ред. Виждам, че е умно дете, че си хаби потенциала, че може да полага много повече усилия, но и да я натисна да влезе в елитно училище, ако още не й дошъл акъла, каква ми е гаранцията, че ще изкласи там? И като нареди тройките после накъде да се запъти с тази диплома? Нали все пак гимназията е само един трамплин към университета, ученето не свършва с приемането в гимназия, а тогава тепърва започва.
Това все едно аз съм го писала. Не мога да кажа, че мойто дете се труди много...напротив...стои се на компютъра, гледат се мачове по ТВ, ходи на танци 3 пъти в седмицата...за учене ако остане време. Обикновено домашните за школата се пишат в петък до малките часове #Crazy ама насила не става.... В крайна сметка, за където й стигнат силите - това е. Не може на всяка цена да е в елитна гимназия, пък може и на матурата да покаже по-добри резултати от тези на пробните изпити... baby_neutral

# 340
Някой ползва ли тестовете на Веди, има ли тестове на текущ материал ?

# 341
  • Варна
Annyto_e, ходите ли на пробни във Вектор или в МГ? Аз моя син съм го записала утре на пробен по мат във Вектор, а в неделя на пробен по БЕЛ в МГ, пък какви ще са резултатите ще видим. Thinking

# 342
Annyto_e, ходите ли на пробни във Вектор или в МГ? Аз моя син съм го записала утре на пробен по мат във Вектор, а в неделя на пробен по БЕЛ в МГ, пък какви ще са резултатите ще видим. Thinking
В събота е по математика в "Клас", по  БЕЛ мина първия с 81 точки, а госпожата ми каза да си вземем тези на Веди, че се чудя дали да дам едни пари за поредния сборник.

# 343
И ние сме на пробни в Вектор-МГ другата седмица.
Иска да ходи и на  "Европейско кенгуру" ,ама ми се вижда много натоварено, трябва и да разпуска малко. newsm78

# 344
G..D.. , отслабете темпото по "другите" предмети, няма смисъл, щом сте си избрали гимназия.
Да изкарат тройката там, няма да се борим са славата на отличници, колкото- толкова, в края на краищата такава е системата- скапана. Трябва ли децата да платят със здравето си и ние с нервите си. Ние сме се концентрирали в основните предмети, "другите" се четат като приказка и толкова, ами няма време, денонощието е 24 часа, трябва и да се почива.

ми не смея... как да му кажа - гледай отгоре-отгоре, като то само не се сеща и учи като гламаво... Брат му миналата година не си правеше и труда и нямаше смисъл да му казвам. Това обаче е решило, че по всичко трябва да се справя така както е било  през изминалите години.  Мисля си - всяка намеса би било грешка сега.
Апропо, свалих от пощата едни тренировъчни тестове, качени преди година-две, те са във формата с 50 въпроса ( става въпрос за български език) , включват Ангелинка и Мамино детенце - значи е от предишната  изпитна програма.  Направи ми впечатление колко по-леки, леко разбираеми и лесно смилаеми са. От година на година пробните тестове са все по объркани, излишно усложнени и пълни със сложни въпроси от типа: кое не е вярно, кое не може да се каже за... къде няма грешка, кой не е казал .... едикакво си... и т.н.
Мимс-Тети, ще ми се да вярвам, че из форумските деца няма такива, които ще се борят да  влязат там където родителите са  решили.  А от опит само да кажа - за да може детето да има свободен, широк, информиран избор и да има право само да си посочи желаното училище... трябва да се е понапънало да поучи и да изкара висок бал. Без да има такъв всяко решение ще е компромисно, и тогава всъщност е много по-вероятно родителите да започнат да дават идеи, да манипулират желание с цел да се извлече максимално добър избор формиран от не дотам добър резултат. Веднага ще дам пример - моят племенник не успя да се класира за желаното училище ( не учеше, караше ужасен пубертет), и му се наложи да изписва на бланката с желания по-малко желани гимназии. Но родителите му го посъветваха, въпреки че не е успял да влезе в исканата езикова гимназия да се пробва в друга подобна, с друг език. В крайна сметка  детето прекара гимназиалните си години в учене на един недотам желан език, но ... чия е вината? Вероятно комплексна - на него, че не се стегна и не изкара бал който да съответства на целите му, и на родителите му - че му се намесиха в крайния избор, записвайки го в престижно училище, но с нежелан език.  Така че ,както много добре  се беше изразил един татко от предишни години тук във форума - за да пишете на листа с желания малко, на матурата пишете много.
Няма да се уморя да повтарям - уникално е усещането да гледаш детето си, когато очите му светят от победата. Всеки родител на спортист го е преживявал навярно, а аз, понеже съм със зодия равносилна на диагноза и едва ли не дишам чрез децата си -  техните успехи ме правят безкрайно щастлива не за друго, а защото виждам как успехите се отразяват на самите тях.

Общи условия

Активация на акаунт