"Селски" номера и пинизи

• 5 177 320
  • 49 908
  •   1
Отговори
# 16 080
Добре де, кажи как е според теб?

О, не знам, аз не съм специалист.
Но "Здравейте" ми звучи добре и достатъчно неопределено, а в същото време и не съвсем сухо и официално. Когато случаят не изисква официалност, разбира се.
Но интимниченето на "ти" наистина ми идва прекалено фамилиарно и просташко.

Сийке, бъркаш са. "Здравейте" предполага "вие". От какво си недоволна, ма жено.
Или ония дето си визирала. Щот булката недоволна от ЗдраститУ не е ясно кво иска.

# 16 081
  • Другата България
Аз поради тази същата причина съм се чудила как да започва едно мотивационно писмо за работа... newsm78
"Здравейте", "Уважаеми дами и господа", "Добър ден" или пък какво?
Все недоволни ще има.

Уважаеми г-н..../г-жо... задължително фамилията. Аз така бих го написала, без да твърдя, че е правилно.

Точно така съм го писала и аз. Peace
Но колежка е започвала със "Здравейте", та сега се сетих да питам.

# 16 082

Да, ясно, става въпрос за мотивационно писмо. В служебен имейл започвам г-н/ г-жо, без да ги уважавам.

# 16 083
Здравейте си е добре. Мен леко ме дразни  Dear, но това са си някакви мои проклетии, защото така е прието. И Hi не е рядкост.

# 16 084
Винаги ги уважавам аз...Някои с други средства, ама не им ги казвам. Важна е формата. Laughing ПП усмихнатия пръст е безименен, ама може и да е среден Laughing.

# 16 085
Аз поради тази същата причина съм се чудила как да започва едно мотивационно писмо за работа... newsm78
Все недоволни ще има.

Уважаеми г-н..../г-жо... задължително фамилията. Аз така бих го написала, без да твърдя, че е правилно.

Точно така съм го писала и аз. Peace
Но колежка е започвала със "Здравейте", та сега се сетих да питам.

За мен "Здравейте" няма място. Смятам, че в мотивационното писмо трябва да има обръщение.

# 16 086
Почваш с г-н/г-жо, а после имаш време да ги уважавааш Laughing.

# 16 087
Почваш с г-н/г-жо, а после имаш време да ги уважавааш Laughing.

Бих започнала мотивационното писмо с Уважаеми г-н.../ уважаема г-жо...
В служебните имейли към някого, когото не познавам започвам с г-н/ г-жо, това написах по-горе.

# 16 088
Все недоволни ще има.

На мен това ми звучи по-добре, ако действително знаеш имената на г-н/г-жа Х. Ако не ги знаеш, а пишеш до компанията У, ми звучи доста тъпо да се напише "Уважаеми г-не от У ООД" (примерно), ама дори може да не си сигурен, че господин ще го чете, ако не знаеш подробности като позицията и името на четящия. Може само да предполагаш дали е господин, дали е ЧР и т.н. Ако не знаеш със сигурност, е много по-добре да се придържаш към неутралното "Здравейте".

# 16 089
Херц, явно си зле с четенето, камо ли с разбирането. Както и да е. Изобщо не беше спрягана.

# 16 090
  • Другата България
Скрит текст:
Прибирам се от работа и решавам да мина през кварталния супер. Паркингът отпред е малък, но местата са разчертани. Излиза кола, паркирам на нейното място, абсолютно в очертанията, отдясно има кола, отляво чувам, че с много газ ще паркира друг автомобил, но назад. Насочил се е към моята кола, възпълничък е да се завърти на място и да се огледа, с рискова маневра изправя в последния момент, в резултат на което шофьорските ни врати са в опасна близост една срещу друга. Изчаквам да видя какво мисли господинът и поглеждам вероятно към него, абсолютно без никакви намерения. Чувам: "И к`во сега, харесАхме ли се та се гледаме? Как ше слеземе?". Не влизам в тона и се измъквам елегантно от моята кола. В това време той продължава да ме навиква през отворения прозорец и жената с него казва "Данчо, хайде стига", при което Данчо отговаря "Ае млъквай, да не ви прибЕрем сега по колите! Пълно е със селски пръчки тука и не ме гледай" (казано на мен). Поглеждам регистрационния му номер, установявам че той ни е дошъл на гости и отново подминавам с мълчание репликите му. Та сега питам: селянка ли съм, селска пръчка ли съм, Големия какъв е и аз какво трябваше да направя?
Вчера един подобен ме засече на един прелез, като движех по път с предимство и намалих, за да може един човечец да направи обратен завой , видях го отдалеч и леко намалих.... и оня реши, че ще се възползва, излизайки от прелеза, да се включи и той на главния път. Не съм го очаквала изобщо, добре, че бях с около 50, набих спирачки, прозорецът ми беше отворен и съвсем селски и просташки така "мило" го "игнорирах", че чак мен ме хвана срам.  Просто има всевъзможни селяндури по пътищата и искаш - не искаш, влизаш им в тона. Ти си успяла да запазиш самообладание, аз не можах.

П.П. Това с регистрационния номер е без значение, има и софиЯнци, които карат все едно са Богопомазани. Stop А има и "софиянци", нали.... Grinning
Все недоволни ще има.

На мен това ми звучи по-добре, ако действително знаеш имената на г-н/г-жа Х. Ако не ги знаеш, а пишеш до компанията У, ми звучи доста тъпо да се напише "Уважаеми г-не от У ООД" (примерно), ама дори може да не си сигурен, че господин ще го чете, ако не знаеш подробности като позицията и името на четящия. Може само да предполагаш дали е господин, дали е ЧР и т.н. Ако не знаеш със сигурност, е много по-добре да се придържаш към неутралното "Здравейте".

В такъв случай някак по - бива "Уважаеми Дами и Господа"? Не мислиш ли?

# 16 091
Херц, явно си зле с четенето, камо ли с разбирането. Както и да е. Изобщо не беше спрягана.

Фафла с чуден крем, мислиш ли?
кукумицинка, според мен когато пишеш мотивационно писмо, обикновено го пишеш за конкретна компания/ дружество и кандидатстваш за определена позиция и тогава е добре да се обърнеш към управител/ директор или въобще представляващия с името му. Така мисля аз и както вече казах, не твърдя че е правилно.

# 16 092

кукумицинка, според мен когато пишеш мотивационно писмо, обикновено го пишеш за конкретна компания/ дружество и кандидатстваш за определена позиция и тогава е добре да се обърнеш към управител/ директор или въобще представляващия с името му. Така мисля аз и както вече казах, не твърдя че е правилно.

Точно го писах в случаите, когато става дума за мотивационно писмо. Има случаи, когато компаниите анонимно пускат обяви, дори без агенция, че да можеш поне да се обърнеш към дамите и господата от агенцията.

п.п. Не бих написала "Уважаеми Дами и Господа", защото ми изглежда грешно в случая "Дами" и "Господа" да е с главна буква.

# 16 093
  • Другата България
 Laughing Направи го с малка тогава, аз коментирам обръщението просто.

# 16 094

Точно го писах в случаите, когато става дума за мотивационно писмо. Има случаи, когато компаниите анонимно пускат обяви, дори без агенция, че да можеш поне да се обърнеш към дамите и господата от агенцията.

п.п. Не бих написала "Уважаеми Дами и Господа", защото ми изглежда грешно в случая "Дами" и "Господа" да е с главна буква.

Нямам предположение какво се пише за кандидатстване по анонимна обява.

Общи условия

Активация на акаунт