Перилни препарати и омекотители - 21

• 62 525
  • 725
  •   1
Отговори
# 405
Ами ето, пералнята си има фабрично зададена максимална температура. За различните програми е 95°, 60°, 40°. Край на спора. Wink А тази, която наричаш „препоръчителна” е ти се появява на дисплея, когато избереш дадена програма. Целта е пестенето на енергия - ползвай 60° вместо 95° и 40° вместо 60°. Grinning На някои перални при избирането на програма на дисплея се появява температурата, на която си прал предишния път, когато си ползвал същата програма.

А това, че пере на по-ниски градуси от зададените, е лошо. Поне за мен. Не ща такива екстри. Искам като избера 60° да ми пере на 60°. Що за своеволия!

# 406
Моята пералня е Hoover с електроника , мога да си избирам градусите за различните програми от най-ниска темп. до най-високата.Избирам само за какви дрехи ще пера и трябва аз да си наглася темп. Зависи от пералнята.
И оборотите си нагласям пак .На програма вълна също мога да избирам темп. Не спорете,момичета, всяка пералня е различна. При мен всичко мога да променя на всякаква програма. На старата ми пералня не можеше това да се случи.

Последна редакция: пн, 19 май 2014, 19:16 от pavlo_deni

# 407
Аз като с нова машина пълна с електроника убедено твърдя, че програмите на памук са зададени на 60 градуса, но мога да варирам от студена, 20 до 95 градуса и машината приема.
Програма "Вълна" и "Ръчно пране" са на 40 градуса, не мога да увеличавам, но мога да намалявам.

Точно така е и при мен. Програмите, които основно ползвам, са 2 - "Памук силно замърсено' и "Памук нормално замърсено" - и при двете програми мога да избирам от 40 до 95 градуса и съм убедена, че си ги вдига, защото редовно и пипам стъклото и правя разлика между температурите.
Оборотите също мога да ги променям - и това го спазва, както я настроя. Усещам по времето за центрофугиране и силата на "друсане".
За Вълна и деликатни ползвам рядко, но и там може да се избира между студена вода и 40 градуса, повече не може.
Други програми не ползвам, даже имам такива, които откакто имам пералнята, не съм прала на тях. Например разните там икономични програми и бързи. Не ме кефи икономията по принцип, аз си обичам дълго, подробно и на възможно по-висок градус.

Понеже не пера отделно кърпите, ами събирам всичко накуп, затова пера предимно на "Памук силно замърсено" /макар и да не е такова реално/, дълга програма - 2 часа и 45 минути и 60 градуса. За да съм сигурна, че кърпите са се изпрали добре. Ако чакам да се съберат само кърпи, трябва да натрупам купчина мръсни, мори пешкири из къщи - не, не!
Единствено отделно пера на мъжа ми панталони за навън и чорапи - тях пък не искам да пера в една пералня заедно с кърпите. Такива, мои си скрупули Crazy

# 408
Програма "Вълна" и "Ръчно пране" са на 40 градуса, не мога да увеличавам, но мога да намалявам.

Противоречиш си. Ето виждаш ли, че не можеш на всяка програма да увеличаваш температурата ръчно, както твърдиш.

# 409
На програма вълна също мога да избирам темп.
Колко? Можеш ли да избереш 95°?

# 410
Пералнята ми е Индезит и няма дисплей и сложни електроники. В книжката пише: "Темп. за пране се задава със завъртане на терморегулатора (виж таблицата с програмите). Темп. може да се намали до студено пране."
Как го разбирате това?

# 411
Аз го разбирам както го пише. Кое не ти е ясно? Завърташ терморегулатора и избираш температура (в таблицата с програмите е посочена максималната за съответната програма). Можеш да переш със студена вода.

# 412
Пералнята ми е Индезит и няма дисплей и сложни електроники. В книжката пише: "Темп. за пране се задава със завъртане на терморегулатора (виж таблицата с програмите). Темп. може да се намали до студено пране."
Как го разбирате това?
Е, добре де, в таблицата с програмите или някъде другаде в книжката няма ли посочена температура към съответните програми? Не е възможно да няма такава информация.

П.П. Гледам, че Guess Who го е обяснила вече.

# 413
Нееее, има си подробна таблица с програмите, разбира се.
Нали моята чуденка беше ще пере ли програма за 40 гр. на 60 гр. Еми според това
посочена максималната за съответната програма
изглежда не може.

# 414
Не може. Повтарям, щом пералнята е програмирана на дадена програма максималната температура да е 40°, то и 60° да избереш, пералнята ще си пере на максимално допустимата температура - 40°. Примерно моят Уърпул има една-единствена програма, на която може да достигне 95°. Ако искам да пера на тази температура, трябва да използвам точно тази програма; другите ще нагряват само до 60° дори да съм избрала 95°. Дано да е станало ясно, въпреки че още в началото just user го обясни много добре.

# 415
Мале .....мале..., момичета какви дебати сте завихрили!
Направо ме разсмяхте от сърце......то това жените сме страшна работа наистина  Laughing Можем да спорим до безкрай за такива неща.

# 416
А това, че пере на по-ниски градуси от зададените, е лошо. Поне за мен. Не ща такива екстри. Искам като избера 60° да ми пере на 60°. Що за своеволия!

Това се прави от екологична гледна точка. Често улавям статии по въпроса, винаги се твърди, че при зададена температура от 40 градуса да речем, пералнята пере максимум с 30, но аз не бих могла да разбера това, тъй като е невъзможно.

penelopy, не си противореча. Абсолютно логично е, че при една програма "Вълна", която включва същинско пране около 30-тина минутки, а според мен и по-малко, водата в казана да не може да загрее до 60 и нагоре. Друго - напълно логично е да има защита го наречи на производителя, за да спаси дрехите на един хахав, ако той реши да си изпере вълнения пуловер на 60 и да го изкара с кукленски размер.

# 417
  • София
Представям си какви ще се дробят, ако обсъждаме по-сложна техника...

Има различни перални и ако вашата попада в една категория, това не означава, че няма и други.

1) Едни перални работят само на  температурата за съответната програма или на по-ниска - при тях програмите са зададени на макс температура. Примерно интензивна синтетика на 50 градуса.

2) Други обаче имат програми, на които е зададена температура по подразбиране, но можеш да я увеличаваш или намаляваш. Обикновено тази опция не съществува за програма вълна и деликатни, еко програма и подобни.

3) Може и да има трети вид, но той не е предмет на дискусията.

# 418
Ще се повторя, защото го писах преди време, но нейсе.

Това се прави от екологична гледна точка. Често улавям статии по въпроса, винаги се твърди, че при зададена температура от 40 градуса да речем, пералнята пере максимум с 30, но аз не бих могла да разбера това, тъй като е невъзможно.

Същото нещо в четох сайта на Stiftung Warentest. Валидно е особено за перални от клас А++ и А+++ и еко програма. Зададената температура от 60 градуса, да речем, се достига за кратко, след което намалява. Така се оказва, че някои перални перат средно при 40-50 градуса за цялата програма, а има и такива, които в определен момент я свалят дори до 35. На това се дължи спестяването на енергия и високия енергиен клас на уреда, а не на иновация в технологията. В същото време програмата е малко по-дълга, за да може дрехите все пак да се изперат добре.

До момента не съм ползвала моята "еко" програма. Описанието й в книжката нещо не ми вдъхна доверие. И, както се оказва, има защо.
Избягвам и кратките програми, особено съчетани с 30 градуса. Дрехите не се изпират добре, камо ли пък на кратка програма с 30 градуса.

# 419
Какви се дробят? Вие очевидно не четете.
Мога да си увеличавам температурата, но доколкото производителят е разрешил, а не както аз си реша. Обикновено има една или няколко програми, на която са разрешени всички възможни температури (и скорости на центрофуга) - това са програмите „памук“. Другите са ограничени.
На програма, на която фабрично не е заложено да се пере на 95°, не можеш да переш на 95°. Как по ясно да го обясня, за да ме разберете?
Жената пита
И друго - има си фиксирани програми, но аз някой път променям градусите на някоя, например от 40 на 60, но ми се струва, че пак си ги пере на 40. Възможно ли е? Или аз се бъркам.
и аз ей сега ще хвърля боб да разбера каква програма ползва, дали пералнята е с електроника, или с механичен терморегулатор с ключ. Щото ако е електронна и програмата е ограничена до 40° изобщо няма да ѝ се дава да избере 60°, а ако е с ключ, може да си го слага на колкото градуса иска - пералнята ще си пере на колкото градуса ѝ е максимално заложено. Поначало с подобно недоуточнено питане дискусията беше обречена.

Скрит текст:
Същото нещо в четох сайта на Stiftung Warentest. Валидно е особено за перални от клас А++ и А+++ и еко програма. Зададената температура от 60 градуса, да речем, се достига за кратко, след което намалява. Така се оказва, че някои перални перат средно при 40-50 градуса за цялата програма, а има и такива, които в определен момент я свалят дори до 35. На това се дължи спестяването на енергия и високия енергиен клас на уреда, а не на иновация в технологията. В същото време програмата е малко по-дълга, за да може дрехите все пак да се изперат добре.

До момента не съм ползвала моята "еко" програма. Описанието й в книжката нещо не ми вдъхна доверие. И, както се оказва, има защо.
Избягвам и кратките програми, особено съчетани с 30 градуса. Дрехите не се изпират добре, камо ли пък на кратка програма с 30 градуса.
Да знам ако ми се наложи, да не купувам такава пералня. Тя ще ми решава на колко градуса да ги пере. Трябват ми 60, а не 35 - за дезинфекция, избелване.

Общи условия

Активация на акаунт