(Био)зеленчукова градина - тема 26

• 57 362
  • 753
  •   1
Отговори
# 285
Момичета,не чакайте ами пръскайте в това време...!Ако искате със системен фунгицид(например Ридомил голд)ако искате с прясно мляко и йод(аз лично пръскам с козе мляко вместо с нискомаслено)на 5л.вода слагам 1л.мляко(неподварено)и 5,6 капки йод.Друго с което можете да пръскате е  също на Амика1(1суп. л.зехтин,1л.веро и 1суп.л.сода бикарбонат и 4л.вода  )И с двете неща пръскайте през няколко дни!Важно е растенията да укрепнат сега за да не боледуват после.                                                                                                                                                                                        
Рени, разкажи малко повече за тиквичките под туби, моля те. Кога засяваш, къде, с какви туби... Ако има и снимки, ще е идеално.
Розамунда, писах ти на лични.
 От няколко години правя разсад на тиквички към 1 април(в кофички от мляко)Като стане на четири същински листа пресаждам в автомобилни гуми пълни с хубава и добре наторена почва.През първите седмици не махам бутилките от мин.вода(от10л.са достатъчно големи) поливам с топла вода само.Правя си с две огънати пръчки конструкция и вечер слагам найлон и отгоре старо одеало.Като бебета ги гледам докато се стопли.http://reni7377.snimka.bg/experiment/tikvichki.819243.33222839

Последна редакция: пн, 19 май 2014, 14:20 от reni7377

# 286
  • Нейде из лудите гори...
Момичета,не чакайте ами пръскайте в това време...!Ако искате със системен фунгицид(например Ридомил голд)ако искате с прясно мляко и йод(аз лично пръскам с козе мляко вместо с нискомаслено)на 5л.вода слагам 1л.мляко(неподварено)и 5,6 капки йод.Друго с което можете да пръскате е  също на Амика1(1суп. л.зехтин,1л.веро и 1суп.л.сода бикарбонат и 4л.вода  )И с двете неща пръскайте през няколко дни!Важно е растенията да укрепнат сега за да не боледуват после.                                                                                                                                                                        
Какво имаш в предвид да се пръска? Извини ме, но тъй като писах за доматките си, реших да попитам, ако имаш в предвид и мен  Blush

# 287
                                                                                                                                                                   ]Имам впредвид,че при толкова дъжд и после слънце и пак дъжд има голяма вероятност за мани и болести(особено скоро насадени и още неукрепнали домати)Фунгицидите(био и химични такива)предпазват растенията.За това когато се пръска с контактни препарати се пръска обилно да се получи покритие по листата преди дъжд и при първа възможност след това,а системните препарати(само химични такива като Ридомила и Верита)проникват в самото растение и ако има гъбични заболявания ги лекуват.Когато се отглеждат домати с био препарати не трябва да се допуска заболяване,защото те само оказват превенция и защита,но не и лечение.Да си призная през май,когато има толкова променливо и благоприятно за болести време винаги правя по едно пръскане с фунгицид и след това пак си продължавам с био препаратите.Дано съм била полезна.

# 288
Рени, благодаря! Още едно уточнение - бутилките върху тиквичките отваряш ли ги или не е необходимо, т.е. предполага се, че си имат достатъчно въздух, докато станат прилично големи?. Моите сега са така, едни повече отворени, други по-малко, но като цяло беше студено, а и късно засях навън, та са мънички още. Перфектно ти изглеждат тиквичките!!!

# 289
Ако отгоре са отворени няма нужда.Те и предпазват от силното за тях слънце(забелязала съм особено при млади лозички добре се чувствуват под бутилките)А снимките на тиквичките са от миналия май,защото не можах да кача последните си снимки Embarassed

# 290
  • Варна
В неделя ходих с едно листенце от краставиците в агро-аптека и ми казаха, че имат кубинска мана. От страх накупих разни препарати, разтворих ги според указанията, и като видях какво се получи, се отказах да пръскам.
Напръсках ги отново със содено-сапунено-зехтинената емулсия.
Другата седмица ще ги напръскам и с мляко и йод, надявам се да помогнат. Ако не - няма да ядем краставици Simple Smile
Засадените миналата седмица 20 корена домати се държат.
Посадих 4 коренчета тиквички и малко пипер.
Превантивно ги напръсках и тях Simple Smile
Наторих всичко с тор от компоста и оборска тор.
Дано не съм прекалила. Има ли някаква норма за торене с органични торове?
Другата седмица мисля да напръскам краставиците с разтвор от коприва, спомням се, че съдържа азот и е добре за листата, но за домати примерно не бива? Правилно ли съм запомнила?

# 291
Кейт,мисля,че правилно съм запомнила,че само доматите се пръскат с мляко и йод,а тиквички и краставици само с мляко и сапунено зехтинена емулсия.Какво представлява тази Кубинска мана?Ако искаш можеш да си засадиш и нови краставички,защото като е топло те се развиват бързо-имаш цяло лято! Grinning   п.с. Не пръскай доматите с коприва ако са много наторени,защото може да получиш азотно преторяване.За краставичките пробвай, те си обичат азот

# 292
Рени, благодаря ти за пояснението, още утре взимам мляко и правя разтвора.. мляко литър, йод няколко капки и какво друго? Ще започна и аз да записвам рецепти  Peace

Наторих всичко с тор от компоста и оборска тор.

Какъв ти е компоста? Аз се чудя дали да си взема калифорнийски червейчета....  Rolling Eyes

# 293
Страхотни са СУПЕР Hands Clap Hands Clap Hands Clap

# 294
Пропорциите в пръскането са ВАЖНИ!(като в сладкарството с мерките) Laughing

# 295
Ако отгоре са отворени няма нужда.Те и предпазват от силното за тях слънце(забелязала съм особено при млади лозички добре се чувствуват под бутилките)А снимките на тиквичките са от миналия май,защото не можах да кача последните си снимки Embarassed

newsm78 Искаш да кажеш, че ако има малък отвор, е добре, така ли? Захлупила съм един трън  Laughing. Заподозрях го, че не е поникнала тиквичка, ама такива хубави две листенца си имаше, че реших, че може да е тиквичка. Засях още две-три семенца и след няколко дни виждам, че едно семенце е подало главичка, а трънът е изкарал четвърто листче. Утре ще му видя сметката, че днес нямаше време. Само три дни не съм била при разсадите, а има промяна. Малкото показало се слънце през прозорците е свършило добра работа.  Simple Smile

# 296
Ами от 11л вода тубите като ги срежеш на две едната половина е с отвор от капачката,а на другата половина пробивам с нож дупка и те това е!

# 297
Ами от 11л вода тубите като ги срежеш на две едната половина е с отвор от капачката,а на другата половина пробивам с нож дупка и те това е!

bouquet Аха, ясно! Точно така направих с едната голяма бутилка, а на другите нахлупих от по-малките бутилки. Тиквите явно не са им вкусни на охлювите, защото не са ги пипнали, ама тиквичките са били много вкусни. Пак ще поръся с пепел около тиквичките. Днес се чудих дали да купувам някакви препарати..., но се отказах. То няма файда от отровени зеленчуци. На пазара има колкото искаме пръскани и третирани с всевъзможни отрови.

# 298
Пропорциите в пръскането са ВАЖНИ!(като в сладкарството с мерките) Laughing

Това наистина е хубаво да се знае, но ще ми кажете ли точни пропорции и всичките съставки  Blush  Моля да ме извините, ако ставам нахална  Blush

# 299
  • Варна
Благодаря, reni7377! Кубинската мана е жълтеникаво-кафеникави прегорели петна по средата на листата.
За разтвора имам записано това от Амика:
1 суп. лъжица зехтин, 1 суп. лъжица хлебна сода, 1 суп. лъжица течен сапун, 4 литра вода, 1 чаена чаша обезмаслено мляко + 9 капки йод. Но това мисля, че е само за домати - алтернарния и мана.
За краставиците и тиквичките може би е същото, но без йода?

Компостът ми е най-обикновен. Simple Smile Хвърлям всичката трева + кухненски отпадъци като обелки от краставици, лук, картофи, черупки от яйца и всичко растително каквото се сетиш. Не слагам сготвена храна и месни отпадъци.
Има едни много интересни дебели бели червеи, не мога да разбера дали пък не са ларви на нещо. Не можех да намеря никаква информация за тях.

Общи условия

Активация на акаунт