"Песен за огън и лед" - 8

• 31 715
  • 745
  •   1
Отговори
# 420
Робърт бяга от отговорност, защото не му се занимава с лудата му и злобна жена. Иначе е направил опит човека. Нищо че не е положил особено усилие.

Съгласна съм, че Джоф е изтървана работа, за което е отговорна пак Церсей. Но децата не са изгледани при равни условия. Единият е поощряван и глезен, другите са оставени на стюардите.
 И на мен не ми е ясно Тивин защо е стоял на страна. Особено ясно се вижда в сериала как Джоф си позволява да говори на този властен мъж (дядо му), както към всички останали слуги и той си мълчеше. Абсолютно противоречие с изградения и наложен характер на Тивин. Тирион за благодарност, че се опита да се справи с Джофри е осъден на смърт.

В ЗХ не само майстера и Нан са се грижили за възпитанието на децата- и Нед и Кат са взимали активно участие. Роб през цялото време се сравняваше с баща си и обмисляше как би постъпил той.

Темата за Церсей като "родител" е обсъждана многократно и на дълго и широко, така че не мисля за задълбавам повече. Няма какво ново да се каже за нея.

Do you know (A Wiki of Ice and Fire ),  за който му интересно:
-The Port of Ibben, an icy port far to the north, is lit by beacons burning whale oil?[4]
-The Ancient Books of Asshai prophecized the return of Azor Ahai, following a long summer marked by bleeding stars?[5]
-The Red Wedding is based upon two similar events in Scottish history, the Black Dinner and the Glencoe Massacre.[6] [7]

# 421
  • Варна
Робърт бяга от отговорност, защото не му се занимава с лудата му и злобна жена. Иначе е направил опит човека. Нищо че не е положил особено усилие.

Робърт е направил опит?
Типичен пример за опита му е "съдът" в Дари, където нищо не направи, само се чудеше как да избяга от отговорностите си. Честно казано Робърт ме дразни повече и от Церсей. Crossing Arms Laughing

# 422
Робърт е проявил интерес към първородния си син веднъж... към другите си деца хич, ако те са неглижирани от майка си както твърдиш, за какви разправии може за става въпрос? Просто на бащите не им пука, което за мен е абсурдното и ще продължавам да го припомням, докато хейтите Серсей, че е лоша майка.
Тивин си е в Скалата, не участва във възпитанието на децата, защо въобще го замесваме? Сигурна съм, че ако баба не беше отровила изродчето, дядо щеше да намери начин да му свие сърмите, подобен на Петир с малкия Арин.
За мен е показателен двойния ти аршин... ужасното за мен е, че такова поведение и отношение е масово разпространено навсякъде около нас.

# 423
  • Варна
Бумър, кои са "бащите" ? Става въпрос за един конкретен баща и една конкретна майка.
Други толкова безхаберни родители във Вестерос, май няма.

# 424
Това е много интересна тема, за възпитанието. Аз вярвам, че всеки е роден с някакви си склонности, не само средата оказва влияние. Робърт и Нед са отглеждани от Джон Арин- виждат се разликите. Нед не е Брандън Старк, но ако Мейстер Кресен възпитаваше Робърт, от него пак нямаше да излезе Станис. Такива деца като Джофри и Планината ги институционализират бързо за да не наранят още някого.
За Робърт няма оправдание, страх го е било от Тайуин. Безотговорен, безгръбначен с липса на всякаквъв самоконтрол. Браво на Лиана, че на 14 е знаела, че от такъв съпруг не става. Серсей няма спирачки, тя щеше да го убие по-рано. Няма оправяне с психопати, които на всичкото отгоре разполагат с власт. Само отстраняване на главата помага.
Интересно ми е какво ще видим от Егон, който от малък е възпитаван да е владетел.

В моя хартиен Пир на Врани има лек дефект и от едно изречение на Доран липсват няколко думи. Все си мислех че не пречи, докато не погледнах киндъла и паднах.  Shocked
"Той се закле, че ще го направи още веднъж, иначе нямаше да му позволя да замине." Това е в отговор на въпроса на Обара. Чак тогава загрях какво чака Доран и защо привидно нищо не прави.

# 425
  • Варна
В коя глава е дефекта?

# 426
предполагам, че когато им донасят главата на Планината и Доран събира племеничките и дъщеря си, за да им "раздаде" задачи след като ги накара да се закълнат, че ще му се подчиняват

# 427
В първата Дорнска глава "Капитанът на стражата". Вчера прочетох пълното изречение и ми се изясни Доран вече много повече.

Едит:
Оригиналният текст и с контекста.
"I oft saw him topple boys much bigger than himself. He reminded me of that the day he left for King's Landing. He swore that he would do it one more time, else I would have never let him go."

# 428
  • Варна
В моята книжна версия го има това изречение:

Цитат
Беше много силен, още от мъничък. И бърз като водна змия. Често събаряше момчета много по-големи от него. Той ми припомни това в деня, в който тръгна за Кралски чертог. Закле се, че ще го направи пак. Иначе изобщо нямаше да го пусна.

Различни ли са преводите? Thinking

# 429
Еднакви са.  Peace

Преди да замине за Чертога, Оберин напомнил на Доран, че често събарял много по-големи момчета. Заклел се, че ще го стори отново. (В Чертога)

# 430
това винаги съм го разбирала като бой с Планината, в който ще победи
вие за Тивин ли го отнасяте?

# 431
Бумър, кои са "бащите" ? Става въпрос за един конкретен баща и една конкретна майка.
Други толкова безхаберни родители във Вестерос, май няма.

Робърт и Джайм.
Нищо не пречи на Джайм да поеме някаква отговорност към тях, така както прави Тирион.

това винаги съм го разбирала като бой с Планината, в който ще победи
вие за Тивин ли го отнасяте?

След лансирането на теорията, че е отровил и Тивин е много вероятно.

# 432
Тирион за това, че искаше да поеме отговорност - видя докъде стигна. За какво му е? Тивин не показа никакво мъжество срещу Джофри, какво е можело и не можело, никой вече не може да твърди със сигурност. Мъртъв е.
По никакъв начин не оправдавам Робърт. И за мен е мекотело. Но най- голяма вина има Церсей в цялата случка - първо, че детето е от собствения й брат близнак (за което не само тя има вина, разбира се), което до много голяма степен обяснява психичните отклонение на Джоф и второ абсолютното й нехайство и лошият и пример.
В днешно време много жени отглеждат и възпитават децата си сами (вкл. и аз съм отгледана така) и се справят повече от превъзходно, така че не виждам никакви двойни аршини, а конкретно неодобрение към една конкретна майка, за която й е по- важно да стъпче психически съпруга си и да преспи с брат си и да неглижира децата си. Е извинявай, че не я намирам за добра майка.
А на Джейми не му е работа да поема никаква отговорност, след като децата се представят за деца на Робърт.

# 433
  • Варна

Относно лорд Тивин, теория с единствен аргумент, че много миришел докато гние е доста слаба.

# 434
Дори Тивин да е бил отровен това вече не може да бъде доказано. Може да се появи някой слух, от който Тирион няма да спечели нищо, защото той го уби, а Церсей едва ли ще помилва брат си заради един слух и заради това, че така или иначе Тивин е щял да умре. И съм съгласна с Хексе - това че миришел може да се тълкува и доста метафорично. За кои хора в ежедневието си казваме, че са гнили отвътре (по- скоро американците го използват този израз).

Общи условия

Активация на акаунт