Защо се предполага, че домакинската работа е задължение на жената?

• 30 474
  • 1 064
  •   1
Отговори
# 330
  • Blondeville
Popule, у нас ситуацията е следната - работим на едно и също място. Моята работа - адски напрягаща. Взимам доста хубави пари. Два пъти в седмицата водя и вечерни уроци и се прибирам късно. Обаче, мъжът ми е програмист и аз ако ще на челна стойка да застана не мога да изкарвам колкото него. Неговата работа му носи истинско удоволствие, не го напряга, не му се налага да говори с клиенти и да строява колегите си. На твоята логика аз трябва в 21:30 да се прибера и да почна да чистя, защото той изкарва повече от мен.  Peace

Общо взето всякакво мерене на доходите  в едно семейство ми се струва грозно. Прави ми впечатление, че доводите за това мъжът да е бей са доста несъстоятелни  - не било мъжко, тя работата не е кой знае колко, той изкарва повече пари, колата на сервиз кара и т.н. Никой не говори да си правим график за почистване като в кенефите и да се разписваме като сме готови, просто вършим каквото има за вършене заедно.

# 331
  • тук-там
Не разбрах защо се хванахте за заплатите. То по тази логика, аз не трябва да излизам от вкъщи, от задължения няма да ми остане време за работа.

Важно е и как възприемате отделните "задължения". Ако са ви неприятни, нормално да изисквате някакво разделение.
Обичам да подредя масата и да сервирам. Обичам и да сгъвам миришещите на омекотител дрехи.
Гладенето ми е малко off, но пък започнах да купувам ризи easy care.
 Готвенето ме ратоварва, пък и е повод да пуша под аспиратора. Laughing

# 332
Пак едно и също - кой говори за натоварване... Мислиш, ли, че ако е "натоварване" ще ме остави да го върша аз. Вашите парцали от желязо ли са?
Изобщо няма да се преработи, ако измие пода - може и по-добре от мен да го направи, даже.
Просто не му давам шанс да се докаже! Peace

Всяка къща си е различна. Нито знам колко пъти на ден готвиш, нито пък колко пране простираш.
Може и да е уморително, знам ли.
На мен "домакинстването" ми отнема около 30 мин на ден. Сега сигурно ще излезна и мърла, знам аз! Peace

Ама то всеки от нас може да свърши всичко. И аз, и той. Въпросът е защо при наличие на 4 ръце, трябва да го вършат 2. И този, който не пипа нищо, така мъчничко дали няма да го хване срам, мен би ме, честно. Нито една основателна причина няма 1 да обслужва всички, просто защото се е родил с различен полов орган, не за друго.

Ако човек е сам, да, ще си прави всичко, нормално, но иначе защо? Поне една причина дайте newsm78

Popule, и ние сме с миялна, ама да ти кажа не влизат вътре сами Laughing също така тавите и тенджерите си искат леко тръкване на ръка, както и обиране на остатъците от чиниите. Обикновено си се омазвам до ушите, ама имам късмет, че мъжът ми обича да зарежда, аз пък да ги вадя (което той не обича)  Joy

# 333
  • София
Po3u, не знам кое те кара да тълкуваш така темата.
Обсъждаме това защо по подразбиране се смята, че всичко ежедневно е женска работа, нищо повече.

Аз просто не разбирам, защо това толкова се обсъжда и виждам, че в един момент се отвличаме тотално от темата.
Подразбира се, защото едно време майките така са учели децата си - жената е била домакиня и толкоз. И в много семейства тази традиция се "предава".

Wild_rabbit и аз съм от мърлите  Party
От 2-3 седмици обаче съм го ударила на мързел, пък и имам други задачи и то като се натрупа... Хващаме се двамата и лека полека връщаме нещата в нормалния им ритъм.

# 334
Пак едно и също - кой говори за натоварване... Мислиш, ли, че ако е "натоварване" ще ме остави да го върша аз. Вашите парцали от желязо ли са?

На мен "домакинстването" ми отнема около 30 мин на ден. Сега сигурно ще излезна и мърла, знам аз! Peace

Не е въпросът дали е лека или тежка работата, а че не е женска. Защото доводът "Аз не мога да си представя мъжът ми да носи леген" важи само за теб, а не е довод по принцип.

# 335
  • тук-там
Не е въпросът дали е лека или тежка работата, а че не е женска. Защото доводът "Аз не мога да си представя мъжът ми да носи леген" важи само за теб, а не е довод по принцип.

Естествено, че важи за мен и моя мъж.
Може на другите да им отива, знам ли....
Макар, че като гледам отсреща комшията как изпуска и гони щипките.... Хич не му се отдава на милия! Peace

# 336
Po3u, питат - отговаряме. И е нормално да се въвличаме в темата, защото е направо абсурдно да ти кажат, че понеже в гащите имаш еди какво си, значи трябва да обслужиш онези с другото около теб.

Wild_rabbit, много натоварващо е да тръгнеш да правиш нещо в собствения си дом и да седнеш да мислиш дали е красиво. Та това са елементарни и належащи неща. Красиво е да се грижиш за дома си. Грозно е да не го правиш.

# 337

Естествено, че важи за мен и моя мъж.
Може на другите да им отива, знам ли....
Макар, че като гледам отсреща комшията как изпуска и гони щипките.... Хич не му се отдава на милия! Peace

Вероятно защото не му харесва. Няма логика в това един мъж да е достатъчно сръчен да ползва гаечен ключ, а да не може да се справи с едни щипки. Простирането не изисква специални умения, само е досадно. Изобщо домакинската работа, тази, за която не са необходими умения, се приписва на жената, а поправките, за които са необходими познания - на мъжа. Тоест мъжът върши по-важната работа, тази, която жената не може да свърши, съответно за нея остават досадните неща. Тя е заменима, с нейната слугинска работа, той не е. Тя не може да поправя, парцалa може всеки да върти (ако иска, ама той, разбира се, не иска). Но както се спомена, такава важна работа вкъщи почти няма.  Защо не могат много жени да поправят това и онова - еми никой не ги и насърчава като деца, нали това е за момчетата.

Последна редакция: вт, 06 май 2014, 15:26 от Devorah

# 338
  • София
Popule, у нас ситуацията е следната - работим на едно и също място. Моята работа - адски напрягаща. Взимам доста хубави пари. Два пъти в седмицата водя и вечерни уроци и се прибирам късно. Обаче, мъжът ми е програмист и аз ако ще на челна стойка да застана не мога да изкарвам колкото него. Неговата работа му носи истинско удоволствие, не го напряга, не му се налага да говори с клиенти и да строява колегите си. На твоята логика аз трябва в 21:30 да се прибера и да почна да чистя, защото той изкарва повече от мен.  Peace

Общо взето всякакво мерене на доходите  в едно семейство ми се струва грозно. Прави ми впечатление, че доводите за това мъжът да е бей са доста несъстоятелни  - не било мъжко, тя работата не е кой знае колко, той изкарва повече пари, колата на сервиз кара и т.н. Никой не говори да си правим график за почистване като в кенефите и да се разписваме като сме готови, просто вършим каквото има за вършене заедно.

И моят мъж е програмист. Никак не му е лека работата - това, че седи на чистичко не означава, че не е под стрес. Програмистите работят под голям стрес, нека да те светна.  Wink А и доколкото виждам, още сте млади, като поостарее съвсем ще "изкукурига" вЕрвай ми. Peace

Меренето на доходите е абсолютно задължително, когато става въпрос за вършене на допълнителна работа срещу (vs.) лежане с бира/бяло вино пред телевизора. А домашната работа е допълнителна работа. И то кофти - поне за мен, поне докато имам друга работа, която повече ми харесва. Затова е важно всичко да е честно - когато вадите подобни заплати, делете си я. Обаче ако единият взима три пъти повече от другият, то тогава помощта му в домакинството е пожелателна, не задължетелна - предполага се, че човек, който изкарва доста пари, доста и работи за тях. Сори, ама така е честно.

# 339
  • Blondeville
Popule, ясно е, че ти моята логика няма да я приемеш, нито аз твоята, опитвам се да намеря смисъл в това да се превърна в слугиня, защото той изкарва повече, но ми е трудно. Както казах, работим в една и съща сфера с него, в една и съща фирма. Ами неговото натоварване не е кой знае какво според него самия. Харесват му нещата, които прави. Аз обаче от своя страна хвърча като луда из отделите, следя всичко да се случва в срок, трябва да юркам колегите си да работят, да изготвям оферти, да си говоря с клиенти. Той много добре разбира натоварването ми. През ум не ми минава, че трябва да чистя повече за сметка на разликата в заплатата, за щастие и на него  Peace Точно, защото домакинстването си е работа, а не СПА, както ти самата отбеляза.

Както и НСЧ,а и други отбелязаха, не виждам причина да смесваме работата и това кой колко изкарва с домакинстването. В крайна сметка живеем заедно в дома си и за мен няма друга логика освен да го поддръжаме заедно. Няма такива "парцала не му отива", "от пералнята му падат топките". Крайно време е да се надживеят тези патриархални порядки. Няма нищо лошо всеки да си живее както иска - например Пена да домакинства, Гошо да удря парите в  масата и да пърди на дивана. Щом и Пена и Гошо са в хармония. Обаче да се вменяват на момченцата и моминченцата още от малки някакви такива роли и после някой да очаква, че наличието на пишка му осигурява бонус слугиня, ми не, не е редно.

# 340
  • София
Popule, ясно е, че ти моята логика няма да я приемеш, нито аз твоята, опитвам се да намеря смисъл в това да се превърна в слугиня, защото той изкарва повече, но ми е трудно.

Ами знаеш ли какво? Ще намериш смисъл, ако един ден мъжът ти, който носи голяма цифра вкъщи реши, че не е правилно той да носи голямата цифра и същевременно да върши домакинската работа. И те напусне. А този ден неминуемо идва, повярвай ми. Очите на всеки се отварят рано или късно.

Ценете си половинките, които ви хранят бе, хора. Помислете си какво ще правите без тях, ако се появи жена (или съответно мъж), която/който да им предложи това, което вие не им предлагате.  Wink

Жалко е, че млади жени като вас намират домакинската работа за слугинаж. Ако наистина така мислите, защо въобще е тази тема, а и защо се омъжвате? Слугувайте си сами на себе си. А иначе като се омъжите, наемайте си домашни помощници и всичко ще ви е наред. Това го прокламирам в последните страници много живо.

Последна редакция: вт, 06 май 2014, 16:34 от Popule

# 341
  • В полите на Пирин планина
Логично е, когато двама души са се събрали да живеят заедно да поддържат дома си заедно. Тук не става дума за някакво точно разпределение на задачите - някак нещата се напасват от самосебе си. И тук полът няма нищо общо, но възпитанието - определено.
Аз не се считам за фурия в кухнята или особена чистница, но домакинската работа си има някакъв минимум, който е задължително да с свърши.
А в крайна сметка и парите, които се изкарват от единия или другия нямат голяма връзка с домакинстването / освен, ако единият не си стои цял ден в къщи и подпира кълки на дивана, а другия се скапва с 12-часови смени /.

Ценете си половинките, които ви хранят бе, хора. Помислете си какво ще правите без тях, ако се появи жена (или съответно мъж), която/който да им предложи това, което вие не им предлагате.  Wink

Е, това ме учуди много силно, честно  newsm78
С половинката ми съм се събрала не заради заплатата му, а по n на брой други причини, извън парите.

# 342
  • София
Е, това ме учуди много силно, честно  newsm78
С половинката ми съм се събрала не заради заплатата му, а по n на брой други причини, извън парите.

Ама и от заплатата му няма да се откажеш, нали? Wink
Щото ако не ти трябва, можеш спокойно да я даряваш на домове за сираци, психично болни, възрастни и пр.  Hug

# 343
  • Blondeville
Popule, ами знаеш ли, с цел съм се събрала с такъв мъж, който никога не би решил да ме напусне по подобни причини  Peace

И това, че изкарва повече, не значи, че той ме храни, аз самата изкарвам доста, но не колкото него. На ръководна позиция в софтуерна фирма, вЕрвай ми не си разхождам само точкетата до там. Ценя си половинката. И той цени своята. Никой не прави каквото и да е с нежелание вкъщи. Ей в това ни е хармонията на нас. Не мога да повярвам, че  с лека ръка отсичаш кой кого щял да напусне, защото видиш ли, аз не съм 100% жена като не върша всичко у дома. Прави ми неприятно впечатление, че поддръжничките на тезата за жената-домакиня и задължения спрямо доходите сте доста по-настървени и си позволявате малко повече квалификации от нужното. Аз не видях някоя от защитничките на различната теза да е така крайна  Peace

Popule, ясно е, че ти моята логика няма да я приемеш, нито аз твоята, опитвам се да намеря смисъл в това да се превърна в слугиня, защото той изкарва повече, но ми е трудно.

Ами знаеш ли какво? Ще намериш смисъл, ако един ден мъжът ти, който носи голяма цифра вкъщи реши, че не е правилно той да носи голямата цифра и същевременно да върши домакинската работа. И те напусне. А този ден неминуемо идва, повярвай ми. Очите на всеки се отварят рано или късно.

Ценете си половинките, които ви хранят бе, хора. Помислете си какво ще правите без тях, ако се появи жена (или съответно мъж), която/който да им предложи това, което вие не им предлагате.  Wink

Жалко е, че млади жени като вас намират домакинската работа за слугинаж. Ако наистина така мислите, защо въобще е тази тема, а и защо се омъжвате? Слугувайте си сами на себе си. А иначе като се омъжите, наемайте си домашни помощници и всичко ще ви е наред. Това го прокламирам в последните страници много живо.

# 344

Ако мъжът вижда в една жена майка си, която да го обслужва, да. Но не всеки си взема партньорка с такава цел.
Майка ми същото ми казваше в началото на връзката ми (преди 17 г.), но вместо да се случи това, мъжът ми промени тях  Simple Smile

Ценя го. И си го глезя, и си му готвя, и си му чистя, и си му пера и т.н. Както и той на мен. Не ми се е случвало никога да има 2 неща за вършене, да хвана едното, а той да си рече - ми, що аз да го правя, тя ще си свърши едно, па после ще си подхване 2 и т.н. Защото го ценя аз, но ме цени и той.
А вие си мислете, че шетане и метене са гаранция да не се появи някой  Crazy
Ама в този смисъл не е зле и да се поогледа малко мъжът, щото може да се появи някой, който сутрин като станете ще ви сервира засукана закуска в леглото, а за вечеря ще намерите на масата саморъчно направена вкусотия. Тогава елате и ми кажете, че е мноооого зле да ви ценят И по този начин.

Затова ли се жени един мъж? За да не чисти, мие и пере? Аз пък си мисля, че от любов и за да се поделят съпътстващите живота неща, а за всяко едно от тях е по-лесно, когато е разпределено на 2, не стоварено на един гръб.
Не приемам домакинската работа за слугинаж в моя дом. Такава е в дом, в който това е задължение на този, който е без пенис. Явно въпросният орган е много определящ.

Общи условия

Активация на акаунт