Защо се предполага, че домакинската работа е задължение на жената?

• 30 372
  • 1 064
  •   1
Отговори
# 450
  • тук-там
да, дайте пример как се разпределят 50-50
Събота и неделя, ако къщата е за чистене, има пране, трябва да се готви..как процедирате
И кой сортира дрехите преди да пусне пералнята?
За простирането разбрах.. мъжете ви простират

Мен седмичното почистване не ме касае... Laughing
 Предполагам, че тогава става едно прескачане и надпреварване...

Питам за всекидневието...При положение, че в събота и неделя има излъчен победител! Peace
Какво, аджеба, тоооолкова правите в една панелка 60м2, айде 80 с терасите, ако има!

# 451
Събота и неделя, ако къщата е за чистене, има пране, трябва да се готви..как процедирате

Едно аз, едно той! Всичко се измерва до милимундер, да няма прецакани. Откакто ме насосаха в темата, се промених, не позволявам картоф повече от него да обеля. Нали и той ще яде!

# 452
Айде дайте пример: Прибираме се двамата, аз....той...

Не мислех да влизам в подробности, но щом питаш, ще кажа...
Сега работя от вкъщи и е по-различно. Пиша как беше преди, когато се прибирахме, т.е. не теория, а реално прилагано на практика  Simple Smile

Скрит текст:
Пускам пералня и влизам да се къпя.
През това време той приготвя вечерята.
Излизам от банята, влиза той.
Докато се къпе слагам масата, ако трябва наглеждам и яденето, което се пече, зависи какво е.
След вечеря той почиства кухнята, докато простирам (или сгъвам пералнята от предния ден).
След филм и др. общи неща.
За основното почистване - примерно аз банята, той стаите или обратното. Или само единият, ако другият трябва да иде някъде. Друг път пък той прави всичко сам. Както дойде, това не е точна наука.
Гладене - преди обличане всеки си глади дрехите. На детето той, аз ставам по-късно сутрин.

Ако има някаква работа до по-късно, аз всичко - едно след друго. Винаги са възможни извънредни ситуации, не е проблем, щом не е ежедневна практика. В други дни пък той прави от - до.

Като цяло гледаме горе долу да правим това, което обичаме - аз да простирам, съвсем сериозно  Mr. Green имаме и сушилня, но я ползваме само зимата. Той обича готвенето.

Обаче! Няма строги правила, и аз готвя, както и той простира, зависи от деня, ситуацията, големи хора сме, няма да се лигавим сега и да капризничим като деца в детската градина.
И аз не можех да готвя, учи се. Както и простирането, чистенето, всичко.
Няма родени научени хора.
Няма и точни изчисления. Излишно е иронизирането. Просто като има да се вършат няколко неща, не седим и не чакаме другият да ги изреди едно по едно, а отхвърляме, което е свободно.

Дали мога да свърша всичко сама? Мога.
Дали той може всичко сам? Може.
Но не намираме причина.

# 453
Ами ето как: прибираме се, аз се шмугвам в кухнята, където готвя, мия чиниите, минавам с моп, забърсвам шкафове и пр. През това време той пуска прахосмукачка в останалите стаи и забърсва прахта, минава с моп коридора. Аз после влизам в банята, където докато ми попие маската за коса, измивам банята. В този момент той оправя нещо по терасите, подрежда каквото има или си седи, според ситуацията. Така сме готови за около час-два, зависи от обстоятелствата, а и не минаваме цялата рутина всеки ден.

В миналото, когато аз работех и учех едновременно, не съм пипвала едно нещенце вкъщи през седмицата, всичко се вършеше от него - вечерята ме чака сложена, къщата свети, след това масаж, филм, релакс заедно. Как не се бях сетила, че не ме е третирал като жена с главно ж...  Stop През уикенда действаме винаги двамата, възможно най-бързо да приключим с чистене и пране, за да излезем нанякъде.

# 454
  • София

Навремето, с предишния ми съпруг, процедирахме така:
Събота, времето за чистене - мъжът ми чистеше спалнята, тупаше килими, сменяше чаршафи.
Децата си чистеха стаята.
Аз поемах останалото - хол, трапезария, кухня, бани.
Мъжът ми пускаше пералнята и простираше, защото обичаше аромата на прано.
Неделя вечер, аз гладя.
През седмицата аз готвя и сервирам, той отсервира и мие чинии.
За прозорците и пердетата идваше жена, веднъж месечно.

С вторият ми съпруг имам домашна помощница, не се налага да правя тези неща. Обичам да готвя, обаче, така че го правя с кеф. А той се занимава с дървообработване като хоби, прави разни работи в двора. Имаме градинар, който идва веднъж седмично.

Последна редакция: ср, 07 май 2014, 21:45 от Popule

# 455
Подхождате грешно към темата и нещата като цяло според мен. Ако единият от двамата не се чувства ок по някакъв начин, значи има проблем. Ако и двамата се чувстват щастливи и доволни, дори и жената да чисти само и всичко да прави, няма проблем. А понякога недоволството не идва от факта, че жената го прави, а от отношението като цяло. Това си е тънък психологически момент, а не че жената я мързи или друго. Има и други фактори и отношение и всичко.

Аз вече по-горе писах, че сега нещата както са мен ме устройват, устройват и двама ни. Но преди съм живяла с друг човек и сме имали връзка и нещата не бяха ок, а дори нямахме брак и дете. И той се държеше пренебрежително и сякаш от мен от само себе си се очакваше аз да го върша. А той наистина само боклук правеше и разхвърляше. И като повдигнех темата, все едно на стената говорех. И да кажеш, че е бил мухльо не беше или мързеливец, еми не беше. Но си беше егоист и най-вече неуважителен!!!. Та тогава как не искаш да го накараш да ти помогне, искаш, искаш и се нервираш. И каквото и да правиш нищо не получаваш отсреща. Много е обидно и кофти. Може да е дребно за някои, но да отбележиш какво прави човека до теб е безценно. Не става въпрос да му благодариш или нещо друго, просто да му върнеш жеста с нещо мило и тогава всичко е наред. За ей тези неща става въпрос тук, според мен. Не са научени повечето мъже да са уважителни и това си е Sad.

# 456
Подхождате грешно към темата и нещата като цяло според мен. Ако единият от двамата не се чувства ок по някакъв начин, значи има проблем. Ако и двамата се чувстват щастливи и доволни, дори и жената да чисти само и всичко да прави, няма проблем. А понякога недоволството не идва от факта, че жената го прави, а от отношението като цяло. Това си е тънък психологически момент, а не че жената я мързи или друго. Има и други фактор и отношение и всичко...

Аз това се опитвам от началото на темата да кажа, но никой не ме чува  Laughing
Въпросът не е как е при нас, тях или в комшиите, даже не е доволни ли сме или не, а защо се предполага по подразбиране, че това е работа на жената, пък мъжът само прави т.нар. помагане, все едно не си е у тях, ами на съседа помага Simple Smile
Затова казвам, че имаше точно отговори - защото ако го прави мъжът е жалък, смешен и немъжествен. Налагани с времето представи от страна на мъжете, за да си живеят живота. Но пък щом има кой да им се вързва, защо не  Wink

# 457
  • София
Абе в общи линии принципа е, че докато и двамата не се освободим за почивка, никой не сяда. Кой точно ще вдигне масата и зареди миялната, кой ще простре, кой ще сготви и напазарува не е стриктно разделено. Но ако има миялна за разтоварване и пране за сгъване, той няма да седне пред телевизора, докато аз ги обгрижвам, а ще свърши едното.
Иначе уикендите са както дойде, но основно аз готвя, той чисти, другите неща са ад хок.
Не може обаче да има ен неща за вършене и да ги прави само единия. Явно ние не се справяме така добре като някои от вас, защото у дома всяка вечер има купчини работа. Започва се с разтоварване и прибиране на миялна, сгъване на сушилня, зареждане и пускане на пералня - това не можем да го пропуснем никой ден, иначе няма наваксване. После им готвене, сервиране, вдигане, зареждане на миялна; чистим пода в кухнята; пригитвяме и храна в кутии за следващия ден; гладим и приготвяме дрехи. Големият е в 7 клас и ще кандидатства, така че проверяваме тестовете, които е правил през деня. Малкото им нужда от игра в парка след градина, а след вечеря и къпане и книжка за лека нощ. И коте имаме, дето трябва да му се чисти също.
Направо се изморих докато го напиша, но е факт, че правим това всяка вечер и ако трябва да го правя сама, да съм се гръмнала. Синът ми през деня също има дом.задачки, прехвърля прането от пералня в сушилня, изхвърля боклук, пазарува дребни неща, които сме забравили уикенда, изцяло сам си поддържа стаята, опитва се да готви лесни неща. Няма да го дам ненаучен

# 458
  • където ми харесва
Абе, да ви питам...ама вие, по колко перални пускате седмично?
Защото аз пускам тамън 2 Wink Една през седмицата и една през уикенда.
Нямам прахосъбирачки, така че бърша прах 3 пъти в седмицата-отнема ми точно 5 минути да мина навсякъде. Дъщеря ми пуска прахосмукачка през седмицата, аз уикенда. Както казах, мъжо простира. И прозорците мие отвън, че мен ме е шубе от високото  Embarassed Rolling Eyes И пердетата ми сваля.
Готвя през ден (да, представяте ли си? Ядем и "вчерашна" манджа Crazy). Чаршафите-1 път седмично се сменят (това е пералнята през уикенда). Банята всеки си я чисти след като се изкъпе. Само след сина ми чистя аз, че е още малък. Та, така. Не знам защо трябва да си деля тази "трудоемка" работа с мъжа ми и да се чувствам ощетена, че я върша аз Rolling Eyes

# 459
  • тук-там
Ами, явно наистина си имате доста работа....
Какво е това пране всеки ден, парцал, миене на бани и простиране!
Че и забърсване на шкафовете..

Свършвам в 17.30, той доста по-рано или както реши, но винаги си е в къщи, когато аз се прибирам.
Виждаме се някъде навън - за около половин - един час!
Около 7 вече сме в къщи. Аз се чудя какво да сготвя, измислям - хвърлям там нещо в тенджерата,тигана или фурната - звучи лаически, но съм добра! Naughty
Имаме холо-кухня - доста голямо....Цъкам си тук с вас, слушалките с нещо готино в ушите. Бъркам от време на време. През това време мъжа ми стреля по лошите или се смее на нещо по ТВто-аз не гледам. Щерката иска помощ по немски или там нещо друго.
Манджата е готова, слагам им, аз не вечерям, но ги следя из късо! Peace
Щерката прибира остатъците и пуска миялната, като преди това е извадила чистите.
Изнася боклука на терасата и сутрин на път за училище го хвърля.
 В 9 вече ме хваща съклета и или надувам музиката или тихо и кротко се опиянчвам с чаша вино и книжка!

Това когато е студено. Лятото - се прибираме към 9 и започвам направо с книжката! Peace
Пералня се пуска само в събота и неделя! Peace

# 460
Wild_rabbit, ние не чистехме през делничните дни, освен ако няма нещо, което е належащо. Но и в събота/неделя да са ти събрани цялото пране и чистене, какво значение има? Пак са си същите.

През ден. Т.е. единият ден е простиране, на другия - прибиране, сгъване, подреждане.

# 461
  • София
Защото аз пускам тамън 2 Wink Една през седмицата и една през уикенда.
Нямам прахосъбирачки, така че бърша прах 3 пъти в седмицата-отнема ми точно 5 минути да мина навсякъде. Дъщеря ми пуска прахосмукачка през седмицата, аз уикенда. Както казах, мъжо простира. И прозорците мие отвън, че мен ме е шубе от високото  Embarassed Rolling Eyes И пердетата ми сваля.
Готвя през ден (да, представяте ли си? Ядем и "вчерашна" манджа Crazy). Чаршафите-1 път седмично се сменят (това е пералнята през уикенда). Банята всеки си я чисти след като се изкъпе. Само след сина ми чистя аз, че е още малък. Та, така. Не знам защо трябва да си деля тази "трудоемка" работа с мъжа ми и да се чувствам ощетена, че я върша аз Rolling Eyes
Щото я делиш. Той простирал,  плюс половината прозорци, всеки си чистел банята, а прахосмукачка през седмицата - дъщеря ти.

# 462
  • тук-там
Аз това се опитвам от началото на темата да кажа, но никой не ме чува  Laughing
Въпросът не е как е при нас, тях или в комшиите, даже не е доволни ли сме или не, а защо се предполага по подразбиране, че това е работа на жената, пък мъжът само прави т.нар. помагане, все едно не си е у тях, ами на съседа помага Simple Smile

Ами аз отговорих, защото си е "женска" работа.  Ако щеш...на жената тези неща и идват някак си по...отвътре ли , не знам как да го кажа. Ако щеш сравни го и с раждането.
Всяко нещо, което си иска да го "пипнеш", да го направиш с усет, красиво и т.н....си е със женско начало.
И за стотен път, не мога да разбера защо и какво толкова ви тежи да си го направите "уютно" за вас самите. Ми като не ви се прави - недейте. Все едно някой ще дойде да види колко прах се е събрал или колко дрехи стоят неизгладени...Когато ви е кеф тогава...
Ама, не - ще пускам пералня всеки ден и всеки ден ще бърша прах.

Не искам да изброявам ежедневните "дейности" на мъжа ми, че и аз ще се засрамя, пък не ми е привично! Peace

# 463
Ами аз отговорих, защото си е "женска" работа.  Ако щеш...на жената тези неща и идват някак си по...отвътре ли , не знам как да го кажа. Ако щеш сравни го и с раждането...

Не. На теб ти е втълпено, че си длъжна да обслужваш Него.
Няма такова нещо като идване отвътре.
И няма как да се сравни с раждането. Едното е физиологичен процес, другото - оправдание за мързел.

# 464
  • където ми харесва
Мне, не я деля Wink Защото простирането, както разбра е два пъти седмично, а и не всеки път простира той (ако през седмицата съм пуснакала пералня, докато той още е на работа си простирам аз), прозорците се мият веднъж месечно, а щерка ми от една година почна да пуска прахосмукачката толкова често. Преди го правеше само в нейната стая и само в събота Rolling Eyes. И пак не ми тежеше. И пак не ми отнемаше толкова време Crossing Arms Whistling

Общи условия

Активация на акаунт