Защо се предполага, че домакинската работа е задължение на жената?

• 30 354
  • 1 064
  •   1
Отговори
# 480
Разбира се има изключения  Grinning

Идея нямам какво е правилото, па кои са изключенията. Обективна статистика по въпроса не знам да е била правена.

# 481
Така си е останало от едно време, когато къщната работа е била истинска работа, която е отнемала цял ден. Като не е имало уреди, улесняващи поддръжката на чистотата, няма смогване. И понеже все някой е трябвало да я свърши, това са били жените в къщата, при това тези, които не са били на нивата с мъжете. Жените и децата ако трябва да сме по-точни. В днешни дни, когато за всяко нещо има уред и нямаме животни в двора, които си искат своето, не виждам как изобщо хората могат да се скарат кой да включи пералнята, миялната или прахосмукачката.
Сега, ако за някои мъже е въпрос на чест да не пипнат нищо, това не знам откъде точно идва. Аз съм израснала с баща и дядо, които вършат разни домакински задължения, та не ми се струва, че е странно мъж да мие прозорци, чинии или да пуска прахосмукачка. Също и не разбирам защо на грижата за домакинството се гледа като на слугинаж, много е грозно  Sick

# 482
...Като не е имало уреди, улесняващи поддръжката на чистотата, няма смогване...

Това е така.
Но същото се отнася и до това, което мъжката половина прави през деня. Едно време повечето са бачкали баш тежък физически труд, за да се осигури яденето, така че нещата са си били много добре разпределени. Няма как да ги сравним с повечето от днешните професии.

Иначе като слугинаж го гледаме единствено, когато останалата част от семейството умишлено седи и чака или се скатава, само и само да пипне нещо.

# 483
  • София
Цитат
Също и не разбирам защо на грижата за домакинството се гледа като на слугинаж...
Защото е изключително приятен и високо интелектуален труд, предполагам.
А тук се прокрадва и идеята, че по-бедният, изкарващ по-малко пари, трябва да я върши, ама чакам да се явят дамите да отговарят, та да изясним казуса, но нещо не горят от желание.

# 484
А тук се прокрадва и идеята, че по-бедният, изкарващ по-малко пари, трябва да я върши...

Това само при 1 дама май се прокрадва, при другите си е правилото - който е без пишка, обслужва тези със.

# 485
  • София
Аз не съм чела поне 20 страници от темата, ама забелязах, че най-яростните застъпнички ползват външни услуги за домакинството, интересен парадокс. Обаче наричат останалите принцеси, дето карали мъжете си да въртят четката за тоалетна. Laughing
Според мен трябва да се концентрират върху набиване в канчетата на синковците си, че са длъжни да осигурят прислуга за снахата.

А най-съм изумена от тия, които са нагласили дъщерите си да им слугуват.

# 486
Ние сме заедно от 4.5 години и такъв проблем никога не съм имала... Още в началото като заживяхме заедно му казах,че не съм прислужница, живеем заедно и ще си помагаме взаимно, за да ни е добре и на двамата... и така той слага масата или салата , докато аз сготвя,  вдига масата ,докато аз измия чиниите. Прането си е за мен, но то изобщо не ми тежи. Прахосмукачки и прочие е ту аз, ту той Peace И за банята е същото  Peace Единственото, което сме си разпределили на 100% е : аз мия чиниите , а за него е боклукът и всички са доволни  Party

# 487

Нашата винаги е била обща - по-точно всеки има сметка с две карти - и всеки има карта от сметката на другия.

Това не е обща  Wink
Е каква е?
И как се прави сметка на двама човека едновременно?

Вкъщи кеша стои на едно място - всеки си взима колкото и когато му трябва.
С карта се плаща като свърши кеша + сметки.

Нямаме необщо имущество. Всичко ни е общо и сме го купували заедно - аз бях на 18, той на 20 като се взехме Simple Smile Кредити не взимаме. Ако имаме пари - купуваме. Ако не - като съберем тогава.

# 488
Пералните седмично са ми поне 4/5/6 - чаршафи, бяло през седмица, цветно, детски дрехи, хавлии. Ако сме прекалили със спорта през седмицата има още една. Следващата ми пералня ще е за 7кг. пране, за да комбинирам някои от тях. Със сегашната 5 кг. - толкова.

За мен няма домакинска работа, която да ме разтоварва - при положение, че има толкова други занимания, които ми доставят удоволствие. Има такива, които са ми безразлични и такива, които ги върша с нежелание.  

Не знам защо домакинската работа се възприема само с пускане на копчета. Като пуснеш копчето на прахосмукачката тя не започва да чисти сама (знам за IRobot, да). Изплакването на чиниите, зареждането и разтоварването на миялната също отнема време и т.н. И като се съберат едни такива 4-5 задачи, които отнемат между 15 и 30 мин. на вечер, ето ти свободното време заминало ако всичко се свърши от единия, защото на другия не му отива.

# 489
Ами като е слугинаж, много ясно че никой няма да иска да я върши, децата като пораснат, също ще им е под нивото да измият собствената си тоалетна.
Според мен цялото усилие трябва да е насочено към това семейството да прекарва повече време заедно в приятни занимания, така че домакинската работа или я върши този, който има повече време в този ден или двамата по равно, когато се прибират заедно от работа.

# 490
От чисто любопитство, много ли боклук изхвърляте?
Често чета, че мъжете поемат това, логично би било, защото е тежка работа, но у нас пликчето е по-леко от дамската ми чанта. Все едно да кажа, че върша работа като я нося  Mr. Green Просто който излиза пръв го закачва за пръста си и няколко крачки след излизане го мята в кофата, без да се отклонява от пътя си или да прави някакви особени усилия.
Сега даже детето го взима като тръгва за училище, раницата й е поне 5 пъти по тежка, даже тя не го смята за работа.

Не се заяждам, наистина ми е интересно защо това важно отношение към такова нещо Simple Smile

Ами като е слугинаж, много ясно че никой няма да иска да я върши, децата като пораснат, също ще им е под нивото да измият собствената си тоалетна.
Според мен цялото усилие трябва да е насочено към това семейството да прекарва повече време заедно в приятни занимания, така че домакинската работа или я върши този, който има повече време в този ден или двамата по равно, когато се прибират заедно от работа.

Абсолютно същото мисля и аз.
Не парите, а времето е основното. В момента работя от вкъщи и имам доста време, поела съм почти всичко, без половината готвене и вдигането на масата вечер. Но е имало периоди, в които пък мъжът ми е правил всичко, други, в които е било приблизително по равно, както дойде.

# 491
Не много, ама мен ме е гнус на нося торба с боклук, та гледам да не я върша аз тази работа. Ако може и да не пазарувам, най-добре, но опитът показва, че мъжът ми не се води по списъка и затова ходим заедно  Twisted Evil или само аз ако няма да е нещо тежко.

# 492
Деца нямаш ли  Mr. Green шегувам се Simple Smile
Има едни с изтеглящи се дръжки, така сме далеч от самия боклук и няма проблем. Но ако по принцип си те е гнус едва ли ще помогне. И аз съм така с някои неща.

# 493
Боклук - много. Всеки ден по едно чувалче - вкл. хранителни отпадъци и опаковки. Нямаме казани за разделно събиране.
Имахме, ама циганите постоянно ги разхвърлят и палят и ги махнаха.
Всеки ден се изхвърля - различно, но най-често мъж ми като тръгва на работа, ако съм му го приготвила в коридора (за да не тропа да ни буди) Simple Smile Ако не - аз си го хвърлям.

# 494

Големият син редовно изхвърля, с проклятия наистина, но няма как, засега още мога да му нареждам какво да прави  Mr. Green
пп: а най-много мразя сутрин като се провикна "вземи боклукааа", мъжът ми да отвърне "Каменчооо, дай ръчичка, тати!"

Общи условия

Активация на акаунт