Страсти- градините в София, кампания 2014/ 2015

• 33 969
  • 742
  •   1
Отговори
# 555
Здравейте, аз да се включа по малко по различен въпрос.

Детето ми успя да се класира за ДГ, но се чудя къде мога да видя информция относно откриване на предстоящи ДЗ в нашия район (живот и здраве чакаме бебче и отново ще се минава по същия път). Живея в района на Руски паметник, което се води Красно село.
Благодаре ви предварително!

# 556
Да ви кажа най-напред, че в световни конспирации и заговори, насочени лично към мен и семейството ми, абсолютно не вярвам и съм убеден, че лотарията е разиграна честно. Просто не искам и не мога да допусна друго. Не мога обаче да разбера не е ли достатъчно децата от граничната група да си стоят под номерата така както са подредени по азбучен ред, а от "една шапка" да се вадят произволните  числа и да се раздават по ред на номерата, както се казва. Защо трябва да е по-сложно? За да изглежда по-случайно ли?

Аз лично леко се прекарах, но може би и не е могло се предвиди непосредствено преди заключването на системата. Много преди него беше ясно, че с 8,1 точки бихме имали някакъв теоретичен шанс само в две ДГ в нашия район. И съответно едната ни беше първо желание, а втората - второ. След класирането обаче бях изненадан да установя, че шансът за прием в ДГ на второ място е бил цели  60%, а за тази на първо място - около 25%. Говоря за шанса при теглене на жребия, но със задна дата. Оказа се, че ситуацията преди класирането въобще не е била толкова категорично в полза на второто ДГ. Но това е положението - понякога е и въпрос на късмет.

# 557
  • София
Да ви кажа най-напред, че в световни конспирации и заговори, насочени лично към мен и семейството ми, абсолютно не вярвам и съм убеден, че лотарията е разиграна честно. Просто не искам и не мога да допусна друго. Не мога обаче да разбера не е ли достатъчно децата от граничната група да си стоят под номерата така както са подредени по азбучен ред, а от "една шапка" да се вадят произволните  числа и да се раздават по ред на номерата, както се казва. Защо трябва да е по-сложно? За да изглежда по-случайно ли?

Аз лично леко се прекарах, но може би и не е могло се предвиди непосредствено преди заключването на системата. Много преди него беше ясно, че с 8,1 точки бихме имали някакъв теоретичен шанс само в две ДГ в нашия район. И съответно едната ни беше първо желание, а втората - второ. След класирането обаче бях изненадан да установя, че шансът за прием в ДГ на второ място е бил цели  60%, а за тази на първо място - около 25%. Говоря за шанса при теглене на жребия, но със задна дата. Оказа се, че ситуацията преди класирането въобще не е била толкова категорично в полза на второто ДГ. Но това е положението - понякога е и въпрос на късмет.
Еми то реално е така. Но после ги виждате подредени по номера, а не по азбучен ред

И аз имам въпрос.Тези случайно генерирани номера за граничните групи в първото класиране запазват ли се за следващите класирания или ще се теглят нови?

Теглят се нови.

# 558
Момичета, днес като мъжат ми е взел бележката си от работата се е оказало, че го водят на работа на друго място.
Ние не използваме точки по месторабота, дали ще направят проблем за това.

# 559
  • София
Добре, не е по азбучен ред, по друг ред, алгоритъм, по други номера - да се публикува този файл с тези други номера.
Човек като види класирането да може да си провери в един файл кое е случайното число от генератора на случайни числа, което му се е паднало, във втори файл кой е номера, под който е подредено детето му в граничната група и в трети файл - да види какво е класирането в цялата гранична група.
Така е най-прозрачно!!! според мене.
Сега нямаме номерата от втория файл - те как се присвояват, променят ли се за всяко класиране, не е ясно. Някой беше споменал, че вероятно това е служебен номер, присвоен на детето при регистриране в системата преди 1-2-3 и т.н. години. Но така ли е?
Ако е така - като сме се регистрирали в системата, да сме получили уведомление - това ви е уникалния номер, по този номер ще ви подреждаме в гранична група, ако се наложи ... и после на така подредените (разместените) деца в гранична група ще се дава поредното случайно число.

Не вярвам да е чак толкова сложно да се обясни - да не подценяваме родителите...
Нормално е родителите да искат да знаят как точно се осъществява класирането.

Последна редакция: пн, 12 май 2014, 17:39 от milka22

# 560
  • София
Добре, не е по азбучен ред, по друг ред, алгоритъм, по други номера - да се публикува този файл с тези други номера.
Човек като види класирането да може да си провери в един файл кое е случайното число от генератора на случайни числа, което му се е паднало, във втори файл кой е номера, под който е подредено детето му в граничната група и в трети файл - да види какво е класирането в цялата гранична група.
Така е най-прозрачно!!! според мене.
Сега нямаме номерата от втория файл - те как се присвояват, променят ли се за всяко класиране, не е ясно. Някой беше споменал, че вероятно това е служебен номер, присвоен на детето при регистриране в системата преди 1-2-3 и т.н. години. Но така ли е?
Ако е така - като сме се регистрирали в системата, да сме получили уведомление - това ви е уникалния номер, по този номер ще ви подреждаме в гранична група, ако се наложи... и после на така подредените (разместените) деца в гранична група ще се дава поредното случайно число.

Не вярвам да е чак толкова сложно да се обясни - да не подценяваме родителите...
Нормално е родителите да искат да знаят как точно се осъществява класирането.

Аз наистина искам да разбера, кое не е ясно.

1. Имаш един файл, в който се придобиват случайни номера : http://kg.sofia.bg/lists/ratings/log/r166/ISODGGenerator.log.
2. Имаш файл, в който се пояснява кои са класираните : http://kg.sofia.bg/lists/ratings/log/r166/ISODGRegister.log

Променят се случайните номера за всяко следващо класиране, да.

Този номер, под който си регистриран не би следвало да оказва никакво влияние. Другите номера, които се падат /случайните/ са интересни. Ако те се даваха поред на предходните - има смисъл да се противим, но сега се падат случайно

Ако ти се обяснява - обясни ми, моля те

# 561
  • София
Не говорим за тези номера, а за незвестни други номера, в по-предишни постове го обясних с извадки от лог файла

# 562
  • София

Еми то реално е така. Но после ги виждате подредени по номера, а не по азбучен ред

Не е такъв реда, във втория лог файл, към момента на разпределяне на случайните номера, имената на децата са разбъркани по неясен критерий.

# 563
  • София
Bygun  също е описал образно добре нещата!

Ето пак поста ми - За томболата и случайните номера
Ето случайните числа, приемаме, че произволно са изтеглени
http://kg.sofia.bg/lists/ratings/log/r166/ISODGGenerator.log

Обаче файлът, където се ползват тези числа за граничните групи не мога да го разбера.
http://kg.sofia.bg/lists/ratings/log/r166/ISODGRegister.log

Например за 2 ОДЗ Звънче, редовете от тук надолу
14:18:49 #   В гранична група: 4 кандидати за 3 места

Като случайни числа са взети първите 4 числа от файла с числата и са дадени на 4 деца В., А., К., М.  Давам ги с инициали, може да се отвори лог файла - да се скролне надолу и да се стигне до първата гранична група. Или да се search  14:18:49 ### 2 ОДЗ Звънче  (id:364)
Дадените им случайни числа са  от другия файл  -
09.05.2014 14:18:49.552 40636772
09.05.2014 14:18:49.563 32663860
09.05.2014 14:18:49.566 53195962
09.05.2014 14:18:49.570 38307974
Точно са първите числа в лог файла - за първата гранична група, следващите са за следвалите групи това е много ясно и добре се вижда във лог файла за числата.

Но тези деца защо са в този ред при даване на случайните числа В., А., К., М., защо не са както в списъка за кандидатстване А., В, К., М. и както са в списъка за кандидатстване - да им се дадат случайните числа от файла с числата?

Ако се разгледат надолу граничните групи, децата са разместени, не са в азбучен ред както при кандидатстване.

Въпросът е на какъв принцип се разместват децата в граничната група, преди да им се дадат случайните числа?

Последна редакция: пн, 12 май 2014, 18:09 от milka22

# 564
  • София
Критерият не е неясен, просто не го знаем, а и не ни интересува. Аз предполагам, че е входящия номер, защото така е логично (само програмист би ме разбрал).

Има група деца и група случайни (ама съвсем случайни числа). Няма никакво значение групата от деца как са подредени, щом не се знае кое число на кого ще се падне.

Ако имаше начин да си платите за по-малко число, то програмата за класиране щеше да се пренаписва за всяка кампания, а това не става. Програмата е готова и е предоставена на Столична община, те само натискат копчето "Класирай" или както там се казва.

# 565
това райониране определено е несъвършено... чоплено е през годините, но аз лично не помня да е било формулирано адекватно ново, което да бъде предложено за обсъждане...

Ние се водим район Студентски, но аз съм на един булевард от Изгрев (1 спирка на метрото или 15-20мин пеша). От другата страна ми е Младост, пак на 1-2 спирки с метрото, пеша не става заради гората Simple Smile

Зоните трябва да се застъпват. Все от някъде трябва да минава границата и това все ще е през някоя улица и ще се чудиш що отсреща не може ....
Та ако зоните се застъпват е по-човешко... То и за това има опция в системата ама не се ползва особено. Директорите на ДЗ могат да посочват повече от един район... Защо не го правят? Може би това е някаква отправна точка?

А на кои райони им казват "гранични"? Ако си изясним това, може да имаме по-голям шанс.

Последна редакция: пн, 12 май 2014, 18:13 от Bobulechka

# 566
Добре, де, кой има интерес от нагласяне на нещата с номерата? Само тези, които са си платили? Да речем, че е така - колко са тези хора, според мен една много малка шепа. Търсите под вола теле, не си хабете нервите. Аз лично не търся никакво обяснение, тъй като не разбирам от програмиране и каквото и да ми обясняват няма да схвана. И тъй като огромна част са като мене, може би не смятат за нужно от повече информация.

# 567
  • София

Не е такъв реда, във втория лог файл, към момента на разпределяне на случайните номера, имената на децата са разбъркани по неясен критерий.

Разпределянето на случайните номера не е във втория лог файл, а в първия. Във втория само те информират за кое дете кой номер е изтеглено и кой е класиран

# 568
  • София
Може, не знам, каквото и да е явно няма да се разбере  Peace
То по-добре да си е наистина лотария, това е един от малкото уж обективни елементи на системата.

Аз лично съм за въвеждането на лотариен принцип за всички места /не за социалните/, според мен това е най-справедливо.

# 569
Случайните номера се генерират от външно устройство, не са вързани в софтуера.
После се раздават в поредността, зададена от външното устройство за всяка гранична група, като самите деца в групата се теглят от системата произволно а не по азбучен ред. няма междинна стъпка, за да има трети файл. и уникален входящ номер няма, обяснено е:

http://kg.sofia.bg/isodz/news/203
и
http://kg.sofia.bg/isodz/news/399

И Грета Ей е права, за да се манипулира софтуера трябва да се прави това за всеки отделен случай. Цялото класиране става за броени минути, програмата извършва по 100 операции в секунда, как си представяте някой да седне да сверява кой е най-малкия номер за групата, па да гласи дете за малък номер. начините за заобикаляне на правилата са други, не томболата..

Общи условия

Активация на акаунт