Kонсултации с адвокат

• 212 175
  • 1 235
  •   1
Отговори
# 315
    Честита Коледа.
    Saphire, аз отговорих на потребителката, която се възмущаваше как може съдът да му даде права след като 15 години не се е грижил за него. Всъщност, не съдът, а законът му ги дава, както на всеки баща. И за да ги получи не е стигал до процес.
     За имената съм почти 99 на 100 сигурна, че няма шансове да спечелите, защото е противозаконно детето да носи други имена освен тези на баща си, щом произходът е установен.
     За пътуването зад граница практиката на ВКС е трайна - можеш да получиш ограничено разрешение, да речем на цялата територия на ЕС или еднократна дестинация (например САЩ) с фиксиран период от време. Всичко това би трябвало да ти го е казал адвоката ти и изходът от делото (за обхвата на разрешението) много ще зависи дали бащата ще отговори на иска. Според мен няма никакъв риск от изгубване на делото, важно е до какъв размер съдът ще ти разреши да пътуваш.  
     Защо не можеш да започнеш делото - не ти е нужда конкретна дата, за да бъде започнато. Важно е да посочиш някакъв ориентировъчен престой в чужбина, а не точно кога заминаваш.

# 316
Здравейте,

Моля за помощ от адвокат. Имам сключен граждански брак през 2010 г. Със съпруга ми имаме дете, родено през 2009 г. и припознато от него. Въпросите  ми са следните:
1. Мога ли да се разведа без помощта на адвокат, тъй като съм много затруднена финансово.
2. Освен това, съпругът ми не желае развод и заплашва, че ще протака делото. Възможно ли е това?
3. И накрая - той не разрешава детето да излиза извън България. Има ли начин този да получа такова разрешение от съда?

Благодаря предварително за отделеното време. Вашият отговор много ще ми помогне!

# 317
Здравейте,

Моля за помощ от адвокат. Имам сключен граждански брак през 2010 г. Със съпруга ми имаме дете, родено през 2009 г. и припознато от него. Въпросите  ми са следните:
1. Мога ли да се разведа без помощта на адвокат, тъй като съм много затруднена финансово.
2. Освен това, съпругът ми не желае развод и заплашва, че ще протака делото. Възможно ли е това?
3. И накрая - той не разрешава детето да излиза извън България. Има ли начин този да получа такова разрешение от съда?

Благодаря предварително за отделеното време. Вашият отговор много ще ми помогне!
За мен не е добре да се развеждате без адвокат след като съпругът смята да усложни делото...Има сайт на Националното бюро за правна  помощ, на който можете да се информирате за условията за предоставяне на безплатна правна помощ от вписаните служебни защитници.
Относно последния въпрос- При несъгласие от родителя се образува дело пред РС за заместващо съгласие на съпруга.Така че за пътуване на детето се води отделно дело.

# 318
Благодаря, Ivalinadd!

Информацията, която ми дадохте, изключително много ще ми бъде от полза!

Ще се възползвам от съветите Ви и благодаря отново за помощта!

# 319
  • София
Здравейте,най после на 1 декември 2015 г.получих дългоочаквания развод,като съда отсъди да остане оше в жилището 3 месеца след излизане на решението.Решението е излязло на 30 декември 2015 г.сега само чакам да го получа черно на бяло.Само че,господина от злоба и безсилие не спира всяка вечер да вдига скандали,да се заяжда,да обижда и вече ми писна и на мен и на детето да го слушаме,не че му обръшам внимание,но писва.Въпроса ми е следния- мога ли да го изгоня без да завеждам ново дело,той не иска да се махне,не иска да плаща нищо,тормози и детето,мен вече не ме интересува дали ме обижда или не,но детето вече не искам да страда.Заради него развода ми излезе над 800 лв за да се моли на делото за взаимно съгласие,мота ме година и половина и сега пак се прави на тарикат.Моля ви за съвет,адвокатката ми каза,че можело да пусна ново дело за домашно насилие,но вече нови 400 лв нямам и не мога да чакам още месеци наред.Моля ви помагайте.

# 320
  • Враца
Здравейте.
Единственият вариант, за който се сещам, е да се заведе дело за домашно насилие.
Можете да се обърнете към НБПП, като там ще Ви обяснят за условията, на които трябва да отговаряте, за да можете да се ползвате от безплатна правна помощ.
Успех!

# 321
Здравейте.
Моят казус е следният: заведох дело с-у БД за увеличаване на издържката и на първа инстанция я увеличиха от 80 на 130 лева. На втора инстания я увеличиха на 200 лв. Laughing
БД  си плаща всеки месец издържката. Делото го заведох януари 2014 и първото решение излезе края на юни 2014. Около седмица след това БД си плати увеличението на издръжите със задна дата (т.е. 300 лв от, увеличение по 50 лв за всеки месец от 1 до 6-ти) и продължи да плаща по 130 лв. Решенито на втора инстанция излезе декември. БД пак си плати увеличенито на издръжката със задна дата (от м. януари 2014 до декл. 2015 г.) До тук добре. Обаче в решението е записано, че той трябва да плати и законните лихви в-у увеличението на издържката. Тях не съм получила. И не ми е никак ясно как точо да изчисля колко лева ми дължи още? (с адвоката вече не сме в добри отношения.....) Взема се цялата сума платена като увеличение и в-у нея се смята лихвата или как???  newsm78
Моля помогнете baby_neutral

# 322
     Polina-Boby, законната лихва се дължи само при забава. Той може да изпадне в забава едва след определяне на издръжката. Нищо, че се присъжда от по-ранен момент. Както си описала ситуацията, бащата не е в забава и не ти дължи нищо, щом веднага след постановяване на решението и получаването му е изплатил дължимите издръжки със задна дата.
     По принцип лихвата се смята върху всяка месечна вноска (в твоя случай само върху разликата между предишна и увеличена издръжка) от датата на падежа до датата на фактическото плащане.

# 323

Хърмаяни, това сигурно ли е? Защото адвоката (преди вложаване на отношениета ни) ми подхвърли, че БД ще трябва да плаща и лихви. Ето какво пише в решението: "......ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска до окончателното й  изплащане"

# 324
Хърмаяни, това сигурно ли е? Защото адвоката (преди вложаване на отношениета ни) ми подхвърли, че БД ще трябва да плаща и лихви. Ето какво пише в решението: "......ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска до окончателното й  изплащане"
      Сигурно е. Преди да бъде определена издръжката в окончателен вариант, нямаме ликвидно вземане (определено по размер - в твоя случай). Върху неопределено вземане не може да има забава (просрочие). Първото решение е било обжалваемо, т.е. до влизането му в сила бащата не е изпаднал в забава, дори ти е превел увеличението между 80 и 130 лева преди да изтече срока за обжалване. Въззивното решение е било окончателно. От датата на постановяването му до датата на фактическото плащане едва ли е минало толкова време, че да се е натрупала лихва за повече от стотинки.
      Отделно, може да се приеме, че той изпада в забава едва след като получи препис от окончателното решение. Дори за последното да не съм права и да е изпаднал в просрочие от датата на постановяване на решението, лихвата върху тази малка сума може да не достигне и един лев. 
      Умножи 70 по броя на месеците за които ти е платил по 70 лева за минало време, и изчисли с електронен калкулатор законната лихва върху получената сума, считано от датата на влизане на решението в сила до датата на плащането. Това ще е максималното му задължение, ако въобще ти дължи лихви.

# 325

Хърмаяни, Благодаря много!

# 326
Здравейте,
 Моят случай е следният:
Имам дете на 8 години вече.Разведох се през 2011г.,като тогава съди присъди на бившият ми съпруг издръжка в размер на 80лв.От миналата година март месец той отказва да плаща издръжката си.Имам издаден изпълнителен лист през 2012г. въз основа на който мисля да подам молба до съдя изпълнител.Тук вече идва проблема ми.Разбрах ,че към момента минималната издръжка е 110лв. и ако искам да се актуализира издръжката ми трябва да заведа едно дело за актуализиране и едно дело за неплатена издръжка?!?
 Моля за информация как трябва да процедирам в рози случай!

# 327
  • Враца
Здравейте,
 Моят случай е следният:
Делото за актуализиране е дело пред съда.
"Делото" за неплатена издръжка, е изпълнително дело, което се образува пред съдебен изпълнител.
Отидете при съдебен изпълнител с изпълнителния лист, те ще Ви кажат какво трябва да направите.
За делото за актуализиране се обърнете към колега-адвокат, за да го заведете /пред съда/, и скоро да можете да разчитате на увеличената актуализирана сума.

# 328
Здравейте,
 Моят случай е следният:
Делото за актуализиране е дело пред съда.
"Делото" за неплатена издръжка, е изпълнително дело, което се образува пред съдебен изпълнител.
Отидете при съдебен изпълнител с изпълнителния лист, те ще Ви кажат какво трябва да направите.
За делото за актуализиране се обърнете към колега-адвокат, за да го заведете /пред съда/, и скоро да можете да разчитате на увеличената актуализирана сума.

Много благодаря за информацията Simple Smile

# 329
Здравейте и от мен!

Имам нужда от съвет - стигнахме до момента с разделяне на семейното жилище - разбрали сме се да му изплатя половината и да се припише на мое име. Въпросът ми е дали има значение как точно ще се прехвърли апартамента - дали ще е с покупко - продажба, с дарение (да дари частта си на детето) или само с прехвърляне при нотариус? Идеята ми е да се направи така, че да имам доказателство за дадените пари и след това той да не може да има претенции за нещо. Той предложи да го прехвърлим с нотариус на данъчна оценка (както сме го купили) или с дарение, защото така ще има по-малко такси. Моля за съвет кой начин да избера  newsm78  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт