БЪРЗИ ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ-хранене и захранване-35

• 30 443
  • 805
  •   1
Отговори
# 555
Момичета,за просото да попитам,как го давате?Споделете как го приготвяте за децата си!
http://m.bg-mamma.com/index.php?topic=7750.0

# 556
Момичета,за просото да попитам,как го давате?Споделете как го приготвяте за децата си!
http://m.bg-mamma.com/index.php?topic=7750.0

Нищо не откривам тук  Rolling Eyes

# 557
Е, Малиш, къде са 35 лв месечно за КМ, сравнено с АМ няколко кутии според възрастта месечно по около 15-16лв едната (Аптамил примерно).
Този месец засичах 3 кутии по 11 лв, но сега гледам са го направили 11,16 фризолак и ми излязоха 33лв. Като никога накарах ММ да купи 3 кутии на заплата и имам за още 2-3дена от последната, значи ще изкарам пак до заплата. Така че същата работа е ако давам 35 за КМ. Но пък моето не иска КМ, понякога я лъжа /уж бързо приготвено/ за следобедна закуска с бисквити, така го яде, иначе в чистият му вид не го харесва.
Аз имам друг въпрос, мога ли да давам смокини, че видях на пазара, че са излезли  newsm78

# 558
  • Стара Загора
Да ви кажа и аз мисля като отбия малкия да му давам домашно КМ ,а не АМ.И определено не е заради цената, смятам,че е по-полезно от мляко на прах.

# 559
След 1 г. бих заменила АМ с КМ, но не и с прясно мляко.

Подаръче, просо варя заедно със зеленчуци с/без месо за обяд или с плод/плодово пюре за СЗ. Измивам, заливам с вода и варя около 20 мин (всъщност и по-бързо се сварява).

# 560
  • UK
Подаръче, вариш и даваш със сирене и масло вместо попара или със зеленчуци за основно хранене, може и малко количество в супа - зависи най-вече колко ти е голямо детето.
Аз сега започнах да давам домашна каша от просо заради желязото. Там е малко по-сложно, защото бебето е още малко - изсушавам зърната на най-ниска степен във фурната, меля на брашно с мелачка за ядки, може и кафемелачка, получава се много фино. Пълня буркан, съхранявам на сухо и проветриво място, за около месец. Вечерта накисвам една - две супени лъжици във вода, на другия ден бъркам и варя за около 5 мин на котлон до сгъстяване както на мен ми харесва. За момента смесвам и давам с плодово пюре. Звучи малко трудоемко, но веднъж при приготвено брашно, после е много лесно. Един пакет 500 г. ти стига за половин година поне.
Може да вариш направо на зърна и после да пасираш. Но става по-лепкаво и по-кофти консистенция. При варенето на брашното, ако не се бърка стриктно се получават бучки. Тогава пасирам.
По био магазините продават различни брашна, не съм се заглеждала, но би трябвало да има и просо. Продават и брашно от елда, а може и да смелиш брашно по същия начин, процедира се по същия начин, само ако не се лъжа, че съм забравила вече, водата от накисването на елдата трябва да се изхвърли и да се свари в нова.

# 561
Момичета, ако давам няколко дни от пюрето от сливи на Хип, което е 50% сливи и останалото е оризов гриз и вода, ще означава ли, че съм въвела ориза?

# 562
Момичета, ако давам няколко дни от пюрето от сливи на Хип, което е 50% сливи и останалото е оризов гриз и вода, ще означава ли, че съм въвела ориза?
Да, въведен е

# 563
Момичета, кажете ми за рибата и млякото. Дадох днес за първи път сьомга ,мога ли след 4 часа да дам каша с АМ ?Колко време трябва да мине от приема на риба за да мога да дам АМ?А КМ?

# 564
Момичета,много ви благодаря за отговорите!  bouquet

Такаммм..Да се намеся и аз в спора за цените АМ/КМ.
Е, Малиш, къде са 35 лв месечно за КМ, сравнено с АМ няколко кутии според възрастта месечно по около 15-16лв едната (Аптамил примерно).
Този месец засичах 3 кутии по 11 лв, но сега гледам са го направили 11,16 фризолак и ми излязоха 33лв. Като никога накарах ММ да купи 3 кутии на заплата и имам за още 2-3дена от последната, значи ще изкарам пак до заплата. Така че същата работа е ако давам 35 за КМ. Но пък моето не иска КМ, понякога я лъжа /уж бързо приготвено/ за следобедна закуска с бисквити, така го яде, иначе в чистият му вид не го харесва.

Изобщо не съм съгласна,че да даваш КМ е същото като финанси като да даваш АМ.Мисти,изглежда детето ти пие изключително малко мляко.3 кутии по 400гр за цял месец е доста под средното количество,което трябва да изпива.Ако изпиваше по 500гр АМ(както е дала за пример Малиш с киселото мляко),което е около 16 мерителни лъжички дневно,щеше да ти стига за не повече от 6 дена.Даже 5 и половина.Една мерителна лъжица е 4,7гр,кутията е 400гр=малко над 85 лъжички.85:16=5,312-85 лъжички в кутията,16-лъжички средно на ден,5,312-свършва за дни.Това ще рече 5-6 кутии на месец,в зависимост от възрастта на детето. Peace В пари е 55-66лв,което при всички положения е доста над сумата,която бихте давали за КМ. Peace

Последна редакция: чт, 03 юли 2014, 13:45 от подаръче

# 565
А само 1 кофичка ли ще изяжда на ден детето ако е свикнало с млякото- не. Поне 2, знам за деца, които стигат до 3 кофички на ден. 3х30= 90 лв. Ако предположим, че цената е 1 лв. /а "хармоника" е около 2 лв. ако се държи на еко, био мляко/.

Всеки си преценя. Събира касовите бележки и в края на месеца дърпа чертата и смята кое е по- изгодно или кое е по- правилно според своите су възгледи и разбирания за правилно и здравословно хранене.

# 566
Подаръче благодаря за подкрепата... Явно то моето дете е дефектно, защото яде по 500 гр. КМ през деня, 1 шише АМ (240 мл вода с 8 лъжучки АМ) и 100 тина мл. прясно мляко.
Всичко това наред с друга храна. Всичко купувам от магазина и то масовите -Кауфланд, фантастико, била, лидл.
Знам, че повечето от родителите нямат достъп до домашни продукти и равносметката в такава.... Нито КМ, нито прясното мляко излиза по евтино от АМ

# 567
А само 1 кофичка ли ще изяжда на ден детето ако е свикнало с млякото- не. Поне 2, знам за деца, които стигат до 3 кофички на ден. 3х30= 90 лв. Ако предположим, че цената е 1 лв. /а "хармоника" е около 2 лв. ако се държи на еко, био мляко/.

Всеки си преценя. Събира касовите бележки и в края на месеца дърпа чертата и смята кое е по- изгодно или кое е по- правилно според своите су възгледи и разбирания за правилно и здравословно хранене.
Аз си признавам, че правя компромис с КМ... Обикновено търся в промоция от качествените, защото няма как. Взимам елби, Елена, на баба. И цена от 35 лева казвам ако кофичката я взема на цена от 1лев.. Ама на нас не ни стига кофичка за един ден..

# 568
Малиш,не си ме разбрала.Ще се опитам да обясня пак.Твоето дете изпива средно 840мл мляко(Множко е,но да му е сладко да си хапва,колкото му се иска)Ако цялото количеството мляко,което излива(840мл) беше АМ,това би се равнявало на 28 мерителни лъжички дневно.Т.е. кутия 400гр(85 лъжички) би следвало да ти стига за 3 дена.На месец това са 10 кутии или казано в пари 110лв.Така,че определено пестиш давайки му КМ. Peace

Детето на Мисти изяжда 3 кутии на месец.Това са 1200гр АМ или 255 мерителни лъжички,което ще рече средно на ден 8 мерителни лъжички или около 250мл АМ.На мен ми се вижда твърде малко и би следвало освен това АМ,да изяжда поне една кофичка КМ.

Искам да кажа от цялата абота,че определно КМ е по-евтино от АМ.Дадох ви примери,и говоря с цифри.Всеки би могъл да си направи елементарна сметка.
 500гр КМ=1лв
500гр АМ=2лв

Да обясня как изчислих:Кутията 400гр АМ казахме е 85 мерителни лъжички.Ако приемем,че кутията струва 11лв(макар аз да не съм намирала на тази цена) делено на 85,излиза,че една мерителна лъжичка струва 13 стотинки.При среден разход на ден от около 16 мерителни лъжички(толкова са необходими за 500мл мляко)-16*13ст.=2лв.

# 569
Да се включа и аз в дискусията. И аз си мисля, че АМ излиза по-скъпо от КМ /говоря за тези по-евтините/ Както е дала в подробности подаръче, на нас 150 лв. не ни стигат за мляко. Сега хапваме само вечер в 20.00 и после в 00.00 часа и през деня гледам да сложа до 100 мл в другите храни и кутията ми отива за 4-5 дни. Пием Фризовом, което е по 15 лв. Но да кажем, че за децата си сме готови на всякакви лишения, лошото поне според мен е, че не съм сигурна нито в произхода на АМ, нито в този на КМ. Не ме разбирайте погрешно, но виждам как масово децата, които са на АМ след трети месец, качат много бързо кг. Не знам дали е нормално. Всички са шишкави. А това, мисля, не е гаранция за здравето иначе.
Аз все още не съм давала КМ. Дори ми се присмиват другите майки, подхилкват се. Ами не смея още, а и не знам към кое да посегна.
Мисти, питах те за пастета, защото има една мама, дава на малкия /10 месечен е/ редовно филии с пастет.
 dejie, ти ме хвърли в шах  Rolling Eyes Аз досега елдата я приготвях заедно с водата, в която е престояла от вечерта. Дали трябва да се хвърля, нали с тази цел се оставя да престои във водата, за да се извлекат максимално полезните вещества. newsm78 Дойдоха ми брашната от лимец, киноа и ечемик. Ще имаме разнообразие за закуските.

Последна редакция: чт, 03 юли 2014, 15:22 от ani_4ka

Общи условия

Активация на акаунт