Страсти- градините в София, кампания 2014/ 2015

• 54 273
  • 750
  •   1
Отговори
# 630
  • София
Здравейте,
Моята девойка е набор 2014 и в момента виждам, че в системата можем да правим кандидатури за СДЯ с нашия набор. Имате ли представа дали изобщо има някакъв шанс да се обявят свободни места за набор 2014 преди официалното класиране през февруари?
Откакто нашия набор е въведен като възможност за кандидатстване - началото на ноември, до сега не е имало дори едно свободно място.
Благодаря много предварително!

Малко вероятно да пуснат места. Но не пречи да следиш яслите, които те интересуват.

По мое мнение, сега едва ли ще стане, понеже 3-годишните може да стоят до септември в СДЯ. Т.е. за да приемат сега малко детенце, трябва да има място за него. Място се освобождава, когато изпишат 3-годишно дете. За да пожелаят родителите да го изпишат, то трябва да има място в градина. А местата за градините ще ги пуснат на официалното класиране.

# 631
  • София
А и никой не иска деца под 1 г. в яслата.

# 632
Оф, чувала съм за деца приети в ясла въпреки, че нямат 10 месеца при класирането. Не говоря за някакво заобикаляне на системата, а съвсем легално през нея. Така ли е или не? Опитах се да наредя някакви ясли и ми излиза точно този надпис "няма навършени 10м. към следващо класиране".

# 633
  • София
Оф, чувала съм за деца приети в ясла въпреки, че нямат 10 месеца при класирането.
Да, това става на т.нар. големи класиране през май, но те важат за тръгване от септември, т.е. към момента на класирането детето няма 10 м., но ще ги има към момента на тръгване на ясла.
Сегашните текущи класирания предвиждат 1 седмица за записване и тръгване на ясла буквално веднага. В тази връзка и на мен не ми се вярва да обявят свободни места за набор 2014 сега на текущите класирания, но разбира се, проверявайте.

# 634
Jiema Благодаря ти за бързия отговор. Наистина се бях притеснила.  bouquet

# 635
Благодаря за насоките, момичета!
Явно ще сме на частна ясла, поне там нямат проблем да приемат и под 1 годинка Simple Smile
Все пак ще следя за генералното класиране.   bouquet

# 636
  • София
Всъщност всяка година за голямото класиране през май, кандидатстват децата от предходния набор. тоест май 2015г, ще кандидатстват всички родени 2014. ако детето е родено декември, тогава  септември - началото на учебната година, то ще е на 9 месеца ... такава е системата, дали ще го пуснат си зависи от родителите Peace

# 637
Това от статията с евентуални нови правила не ми допада особено:

"Според новите правила работещите майки и татковци на трудови или служебни договори трябва да предоставят освен служебната бележка от работодателя и копия от трудовата книжка."

Каква част от тр. книжка се изисква и прието ли е или пак е само предложение?
Аз лично, не съм много щастлива от факта някой да се рови в документите ми, в които присъства и трудовото възнаграждение  Mr. Green

# 638

Аз лично, не съм много щастлива от факта някой да се рови в документите ми, в които присъства и трудовото възнаграждение  Mr. Green
Пише, че лицата имат право да заличат трудовите си възнаграждения.

# 639
  • София
Относно трудовите книжки - и на мен първоначално не ми прозвуча добре идеята.

Но мама Сання обясни, че се представя копие, където възнаграждението може да бъде заличено и че нямат право да искат оригинала (където не можеш да заличаваш и мажеш).
Идеята е така да се избягнат фалшивите служебни бележки, които само се издават, без да има реално подадено инфо към НОИ.

# 640
  • София
Ако човек много държи да изготви и използва неистиски документ (което между другото е наказуемо по принцип), не виждам какво може да го спре да си купи трудова книжка от книжарницата и да си я попълни сам, така както би направил със служебната бележка.
Хубаво е, че се търсят варианти за ограничаване на злоупотребите, но този специално няма да помогне особено.
А онази част с допълнителната точка за софиянци е чиста дискриминация. По нищо не се различава от точките за баба/дядо. Говоря от юридическа страна, не обсъждам дали е правилно или не. Нарушава един бг закон, Конституцията и куп международни актове. Просто не знам защо изобщо се обсъждат подобни варианти, вместо веднъж завинаги да се затвори вратата за прием по усмотрение на директорите  ooooh!

# 641
Ако човек много държи да изготви и използва неистиски документ (което между другото е наказуемо по принцип), не виждам какво може да го спре да си купи трудова книжка от книжарницата и да си я попълни сам, така както би направил със служебната бележка.
Хубаво е, че се търсят варианти за ограничаване на злоупотребите, но този специално няма да помогне особено.
А онази част с допълнителната точка за софиянци е чиста дискриминация. По нищо не се различава от точките за баба/дядо. Говоря от юридическа страна, не обсъждам дали е правилно или не. Нарушава един бг закон, Конституцията и куп международни актове. Просто не знам защо изобщо се обсъждат подобни варианти, вместо веднъж завинаги да се затвори вратата за прием по усмотрение на директорите  ooooh!

newsm10 напълно съгласна с всичко казано

# 642
Абсолютно!
Познавам няколко души с фалшива 8-ма точка за работещ родител при реално безработен такъв. Ами всички, до един, до/около класирането се осигуряваха през фирма, като си имаха и подписан трудов договор, и всичко. Не знам да има някой, на който са му издали бележка, че работи във фирма Х без да има нещо отзад, не вярвам да има такива "работодатели", които така си слагат главата в торбата. За заветната точка родителят бива назначен документално по всички правила, като дава парите за осигуровките си на работодателя да му ги внася. Естествено, и трудова книжка може да се оформи. Въз основа на тия мои наблюдения, изобщо не вярвам изискването за копие от трудова книжка да пресее нещо, само ще създаде допълнителна бумащина и нищо повече.

# 643
Дискриминационно ?!? Не ми се влиза в спорове. Да си оправят адресните регистрации, както е по закон и няма да са дискриминирани. По същата логика и другите са дискриминирани,  защото в собствения си град не могат да се доредят до ясла и градина, а плащат частни или на гледачки.

Има закони и те са за всички. Да си оправят документите, да си плащат всички данъци тук, където живеят и няма да ги дискриминира никой !  Peace

# 644
Напълно подкрепям горното мнение. Все пак именно от данъците идва и издръжката на ДЗ. 
При този недостиг на места все някъде тябва да се тегли чертата и винаги ще има недоволни и ощетени.
Думата дискриминация ми идва малко силничка по темата. Peace

А що се отнася до трудовите книжки, наистина не мога да разбера каква е тази мания за тайна на трудовото възнграждение. Все пак документите ще се предстваят  в ДЗ на един директор, няма да ги съобщават в новините. 

Последна редакция: сб, 13 дек 2014, 13:48 от Анчето

Общи условия

Активация на акаунт