МНОГОДЕТНИ МАМИ

• 99 052
  • 738
  •   1
Отговори
# 570
 Grinning Да, вярно си е това за бмв-тата. Радвам се, че си сверих часовника  Grinning и аз познавам хора, които се лишават от второ дете, за да могат да си позволят повече с първото. Чувала съм примери колко скъпи са ски екипите. За мен приоритетно е да имат близки хора. Да са живи и здрави всички, не може семействата да са еднакви.

# 571
  • София
Хихи, и ние сме вече нарочени за четвърто Laughing, радват се на юнака в тумбака ми и ни пожелават 4-тото да е момиче.
Мен също ме наричат майка героиня, особено с 3 момчета. После следва - сигурно мъжа ви взима голяма заплата. Ми, да, детски не взимаме от край време, но пък се оправяме съвсем сами финансово, не харчим за глупости, правим си сметката. Ако единия месец се отпуснем, другият по-така. Не съм фен на идеята детето да се фука в у-ще с тел за 1000лв, но пък не мисля и че ги лишаваме, например вече и двамата имат таблети.
Точно снощи с мъжа ми си говорехме, това мислене, че българката трябва да ражда само по 2 деца, е насаждано с години от комунизма, щото жената трябва да се връща на работа да работи. Една баба от входа (а ние сме 370 души във входа) ми казваше, че сме единствените многодетни, ми не е нормална таз работа за мен, нито е много, нито е странно 3 деца. Имам приятелка, ходят с по месеци да работят в чужбина, имат наследствен етаж от къща, сега си строят къща, останаха си с едно дете, да го подсигуряли... Ми аз не мога така. И баба му го гледа с месеци, те в чужбина. Въпрос на приоритети е всичко.

# 572
  • София
Е, аз сега като най-безсрамна: Да, богати сме и то благодарение на моя бизнес (в който съм от 21 години). Но съм раждала децата не като такава. И най-куриозното е, че богатството ми не стига за да имаме 4то - защото аз вече не мога (не ставам), а гестационното износване не е законово уредено в България и никога няма да бъде - защото по отношение на него законодателят е много придирчив, да не би някой да се обзаведе с (още едно) дете, вместо само да си плаща данъците  и обогатява политиците.

# 573
Шарки, винаги съм твърдяла, че биологичните проблеми не значат, че трябва да се лишиш от дете. Нашето трето няма да го родя, но това няма да ни направи по-малко родители.

# 574
  • ул. "Мечтание"
За някои хора сме богати, защото имаме три деца, къща, ипотека, която изяжда половината ни доход, една трошка, скоро и втора (живеем на село с лош обществен транспорт и без втора кола съм като заточена). Мъжа ми е програмист и мислят, че като си взема заплатата отива с чувал за парите. Имам собствен "бизнес", който на практика в момента ми покрива само осигуровките и разходите които имам по него. Mr. Green Такава ми е работата, че за момента мога да съм само самоосигуряващо се лице. Но пък за сметка на това мога да си стоя вкъщи и да си гледам децата... Така че на практика съм домакиня и съм доволна от това. Grinning Детски не взимаме, тъй като не ваксинираме.

Добре че не разчитахме да се замогнем преди да имаме деца, че иначе още щяхме да живеем в двустайна панелка със свекърва ми, да работим неща, които не харесваме и да нямаме деца. Stop За нас лично децата са стимул за развитие.  Grinning

Въобще не страдам, че децата ми (поне в сегашното ни положение) няма да имат собствени жилища и коли, които ние да сме им купили или пък че няма да учат в Харвард.  Joy Mr. Green Специално за обучението даже бих се радвала да стоят колкото се може по-далеч от образователната система...  Whistling

# 575
То не е лошо да учат, ама да знаят за какво, а не така - самоцелно, защото всички записват или защото мама и тате настояват. Моята майка още не се е примирила, че нямам намерение да записвам магистратура. Аз си гледам децата вкъщи, а после просто ще си влея силите в семейния бизнес, ще помагам на мъжа ми, колкото мога. Още не съм бъркала в кошери, та не знам дали ще се справя с такава работа, но дори и да не стигна до там, има куп други неща, с които мога да облекча труда му и заедно да си развиваме бизнеса. А магистратура по пчеларство няма, така че няма смисъл да пръскам средства за подобни начинания.
Моите са още малки за таблети и телефони. Вкъщи баткото работи на компютъра, доколкото е работа да си пуска филмчета и песнички в интернет под наше наблюдение. Но за 5-годишен според мен му стига. А и компютърът е един само вкъщи, но с разбирателство и редуване за сега ни е достатъчен.
И аз имам познати, които едвам свързват двата края с едно дете, но си имат няколко телефона, таблет, лаптоп, настолен компютър... Пък да кажеш, че е за детето, то е още 4-годишно, няма как да ги ползва пълноценно. Всеки сам си избира приоритетите.

# 576
  • София
Шарки, винаги съм твърдяла, че биологичните проблеми не значат, че трябва да се лишиш от дете. Нашето трето няма да го родя, но това няма да ни направи по-малко родители.
Няма да повярваш, но дори и за това съм стара по българските закони...Искам (4то) дете от втория ми съпруг, той няма свои биологични, и вероятно няма да има заради любовта съм към дърта жена. И те така...нещо като еднополовите бракове сме - всички ги одобряват, закона не ги позволява, та и нашата работа, брак имаме, деца не си се полагат, да си е взимал млада.

# 577
В кръга на майтапа аз съм много богата..имам си момче, близначки от които едната е с множество увреждания,засегнат е мозъка. Аз съм и личен асистент, това ми е работата...имам огромният късмет да си стоя вкъщи и да си гледам децата. ММ работи и той. Смея да твърдя , че децата ми имат всичко от което се нуждаят...та даже са и разглезени. Помощ нямаме никаква, а и не желая. Имам познати които имат нужните финанси за отглеждането на дете, а нямат и едно..е мерси да съм на 33г. и какво само една кариера..друго си е да те гушнат топлите ръчички и да ти кажат "Обичам те, мамо!" Grinning

# 578
Аз имам още време да мисля и за четвърто. Другия месец навършвам 29, така че времето изобщо не ме притиска. Но да видим със силите и мерака как ще сме.

# 579
Аз най-напред ще  кажа, че не се чувствам по-многодетна от хората с едно дете. Или две. Трудно  е  и само с едно, и  с две, и с три. Вярно,  че нашето третото е  само на 5  месеца, но мисля, че няма да сбъркам, ако кажа, че от второто нататък откъм възпитание и грижи става по-лесно. Някак му хващаш цаката.

Определено разходите  са повече. Говоря само за храната и лекарствата. Другото даже не слагам в сметката. Но с икономии и разумно разпределение на бюджета успяваме да ги гледаме без да ги лишаваме и от глезотийки. Даже намираме начин и да спестим нещо.

Изобщо въпросът е грешно поставен. Да, нуждаем се  от пари, за да гледаме децата, но руснаците казват:   "Когато Бог дава деца, Той дава и  на децата." С първото ни дете бяхме най-зле финансово. С всяко следващо дете сме все по-добре. Това с парите е оправдание.

Защо, като седна да почина, започват  с белите? Ще счупят люлката на сестра си. ooooh!

# 580
Изненадвате ме. Мен като ме видяха с трима, в един магазин, предложиха евтини тениски.
Да, богати сме на деца, любов и емоции. Simple Smile

# 581
...и едно кило боб Joy

# 582
  • Варна
Не сме богати, напротив бедни сме. И детски ни се полагат и кола нямаме и да живеят вторите употреби. И какво от това. Имаме си три слънчица да ни топлят сърцата. Не сме ги оставили гладни и жадни, е не са супер лукс, но все пак има много хора, които са доста по-зле от нас.
Когато се роди третото така много ни съжаляваха, даже някой познати ни включиха в личните си благотворителни инциативи и почнаха да ни носят стари дрехи и обувки. Едвам се разбрахме с тях, че ще се оправим и сами.
Работи само мъжът ми. Аз си останах вкъщи първо покрай двамата по-големи, после пък с малката. Опитвам се да правя нещо с ръцете си, но за сега все още си остава на ниво занимание в свободното време. Ето, ако на някой му е интересно, с какво се занимавам.

# 583
  • ул. "Мечтание"
Деспина, картичките ти са много готини!   bouquet Успех в начинанието!  Hug

# 584
  • Бургас
Аз най-напред ще  кажа, че не се чувствам по-многодетна от хората с едно дете. Или две.
Това е и моето усещане.
Иначе явно съществува някаква връзка между материалното благосъстояние и броя деца. Лично на мен ми убягва, но след клишето "майка - героиня", "Щом можете да си го позволите..." е вторият по честота коментар. Не сме богати, не сме бедни, таман сме си  Laughing
Деспина, много са красиви картичките ти!

Общи условия

Активация на акаунт