МНОГОДЕТНИ МАМИ

• 99 045
  • 738
  •   1
Отговори
# 600
  • ...в най-дългото очакване на щастие...
Имам един финансово правен казус и реших, че може би ще дадете отправна точка.

За третото дете полагат ли се някакви финансови облекчения? Данъчни например?

Сигурно няма да знаете за този частен случай, но да питам все пак - за осиновено дете полага ли се аналогична помощ като тази при раждане?

А ако се дублират двете майчинства - след раждане и след осиновяване, какво правим? Получавам едни пари, нали?

Мисля да се консултирам и със специалист, защото имам и други специфични въпроси като самоосигуряваща се. Как мислите - към счетоводител или към адвокат да се обърна?

Mademoiselle Chocolate ,
мога да ти кажа как е при нас след осиновяване на 2 деца- близнаци/осиновени през февруари месец/. Имаме и бебе на 3 месеца почти. Не получаваме никакви облекчения за децата, освен за втория близнак 50% по-ниска такса за ДГ. Полага се майчинство за осиновено дете до навършване на 5 г. възраст. Аз не взимам такава,защото получавам само сумата за бебето/за отглеждане на дете/. А ако пък осиновеното дете ходи на ДГ/общинска/се получава половината от сумата, която би взимала, ако си по майчинство. Получаваш я пак до 5 г. възраст на осиновеното дете. Ако ходи в частна ДГ-нищо не получаваш. Ние не можахме да запишем децата в общинска и ходиха на частна ДГ, защото имах изключително тежка бременност. Ако имаш други въпроси- питай.
По-скоро мисля, че трябва да се консултираш с добър счетоводител.

# 601
  • ул. "Мечтание"
Как мислите - към счетоводител или към адвокат да се обърна?

Оказа се, че това е сложен въпрос... На мен нито счетоводители, нито адвокати ми свършиха работа. (самоосигуряваща се съм и имах и аз разни чуденки за майчинството) Всеки ми казваше различно, мотаеха ме, счетоводителите ни очевидно не искаха да се занимават и определено не ни предложиха най-изгодния и лесен за нас вариант, а този, който е най-лесен за тях.

Посъветваха ме тогава да се обърна към главна инспекция по труда.

# 602
Нощни очи,
 от там какво ти обясниха?

# 603
  • ул. "Мечтание"
Нашият казус не беше свързан с осиновени деца.

# 604
Нашият казус не беше свързан с осиновени деца.
Може би е добре Mademoiselle Chocolate да сложи тази питанка и в осиновени . Но едва ли има голяма разлика за нещо друго освен, че майчинството при осиновените е до 5 г. възраст. Идеята на това е уж да се навакса институционалното влияние у децата с по-дългото отглеждане в семейството.

# 605
  • Варна
Mademoiselle Chocolate,  данъчни облекчения няма - в момента се обсъждат такива за семействата с деца, но все още няма нищо решене. Единствения "бонус", който имаш право да получиш от държавата е право на безплатно пътуване веднъж годишно - с БДЖ или с автобус.

В зависимост от общината, в която живееш, имаш право на известни привилегии по отношение на детската градина и детската кухня - във Варна, напр., доката децата бяха 2, плащахме на второто такса за ДГ, намалена с 50%; като се роди бебето, със заявление в градина, започнахме да плащаме 1/4 от таксата за второто дете (голямата вече е на училище, иначе и за нея щеше да е в намален размер), а за бебето, живот и здраве, като тръгне на ясла/градина, ще бъде напълно безплатно. За детската кухня - таксата ще е наполовина за бебето. Peace

Не знам точно за кои помощи питаш, но правата на осиновителите са почти изцяло приравнени на тези на родените от тях деца. Peace Ако имаш предвид помощите за отглеждане на дете до една година (ако не си осигурена), да, полагат ти се. Peace Ако питаш за еднократната помощ при раждане - тя е само за раждане, не и за осиновяване на дете.

А ако се дублират двете майчинства - след раждане и след осиновяване, какво правим? Получавам едни пари, нали?

На този въпрос най-добре може би ще ти отговорят в темата "Майчинството счетоводно", потърси я. Peace

Ако намериш юрист, който се занимава точно с такава материя, би могъл да ти помогне (аз самата съм юрист, но съм в съвсем различна област на правото), също и счетоводител с опит. В Инспекцията на труда, ако попаднеш на кадърен служител, биха могле най-добре да те ориентират.

# 606
Имам един финансово правен казус и реших, че може би ще дадете отправна точка.

За третото дете полагат ли се някакви финансови облекчения? Данъчни например?

Сигурно няма да знаете за този частен случай, но да питам все пак - за осиновено дете полага ли се аналогична помощ като тази при раждане?

Мисля да се консултирам и със специалист, защото имам и други специфични въпроси като самоосигуряваща се. Как мислите - към счетоводител или към адвокат да се обърна?

Консултирай се в НОИ ако ще взимаш майчинство а не помощ от Социални грижи.Понякога и счетоводителите не са наясно с казуси с които не са се сблъсквали .Можеш да пуснеш запитване на страницата на НОИ като използваш пик кода си.И ще получиш официален отговор на който после можеш законно да се позовеш.

# 607
  • София
betray, ако сте в София и в държавна детска градина вече, при три деца трябва да плащаш половин такса за първото дете и 25 процента такса за второто дете, третото като тръгне е безплатно. Поне на мен за близначките в момента в който родих малката, касиерката ми поиска акта и за раждане и почна да ми хваща с новото намаление таксите на каките.

# 608
Мерси на всички за отговорите. Т.е. нямаме право на нищо. Държавни ДГ не можем да ползваме, за детски ни е висок доходът. Мислех, че може да са решили да поощряват родителите поне с някакви данъчни облекчения, но не би.
Осиновяването го споменах само от гледна точна на дублирането на майчинство - ще съм още в майчинство за едното, когато, живот и здраве, пристигне другото. Специално за осиновяване няма някакви привилегии, наистина. Бях питала директно социален работник по темата, но там нещата са ... "по принцип" не знам какво си, но "де факто".... Сами не си знаят законите, а ако ги знаят не ги прилагат.

# 609
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
... Държавни ДГ не можем да ползваме ...
Защо да не може да ползвате държавни ДГ? В София събираш доста точки да градина. Правиш регистрации на всички деца с ЕГН (когато се роди бебето и после, когато си вземете 3-тото детенце). Така по-голямото ще има +2 точки за многодетни и, ако си по майчинство, а таткото работи събираш минимум 10 т. и имаш големи шансове с първото класиране през май догодина ... да не кажа, че сте вътре с тези точки ... После и малките като им стане време ... Мисля даже, че за осиновеното детенце ще имаш и допълнителни точки (+3т.) освен тези за многодетни семейства т.е. за него ще кандидатствате с 13т. Основната група от кандидатстващи са с 8т.

К12 - за многодетните родители
Скрит текст:
Деца от многодетни семейства  с три и повече деца от едно домакинство - 2 т.

Определя се автоматично от профилите на децата в семейството.

Необходимо е да създадете профили на всичките деца в семейството, независимо от тяхната възраст. Децата, които са навършили 18 години, не се водят от същото семейство, освен ако не продължават образованието си като редовни студенти.

При записване трябва да представите Удостоверения за раждане на всички деца в семейството. За студентите трябва да предоставите служебна бележка от висшето училище.

К10 - за осиновеното детенце
Скрит текст:
Дете, настанено за отглеждане в приемно семейство или семейство на роднини и близки по чл. 26 от Закона за закрила на детето, както и осиновено дете - 3 т.

Заявява се в ИСОДЗ.  Трябва да потвърдите, че детето е настанено в приемно семейство или е осиновено.

При записване трябва да предоставите съдебно решение или писмо от съответната Дирекция „Социално подпомагане" за деца, настанени за отглеждане в приемно семейство или семейство на роднини и близки или съдебно решение за осиновени деца.

# 610
...Държавни ДГ не можем да ползваме, за детски ни е висок доходът. Мислех, че може да са решили да поощряват родителите поне с някакви данъчни облекчения, но не би.
...
Семейното подоходно облагане беше само за няколко години, усещаше се при изравняването в края на годината... Но...
В София има допълнителни точки за 3 деца, така, че се вдига шанса при прием по социални критерии, за близнаци още повече...

# 611
  • София
Mademoiselle Chocolate, за застъпване на майчинството често коментираме в темата за породени деца. В случая (при породени) майката има право да получава 1/2 майчинство за по-голямото и цялото за малкото (като второто майчинство се изчислява като първото, т.е. взима същата сума). По-изгодният вариант е майката да прехвърли първото майчинство на свой роднина (имаше разни условия там), така и 2-те се получават в пълен размер. Не знам във вашия случай дали е същото, зависи за колко голямо дете кандидатствате, кога ще ви го настанят.

При нас единствената благинка от това, че ще сме официално многодетни (щото докато бяхме с приемното бебе не се броеше) е, че батковците ще имат безплатни купони на обяд.  Laughing Което пак е нещо, де, детски не получаваме, но то и това не е помощ от държавата, а на местно ниво или решение на училището, не съм се интересувала в подробности. Тъй че дефакто от държавата никакво поощрение.

# 612
Аня, това е интересно! Аз и без друго ще прехвърля майчинството на таткото, заради по-добрият му доход, и ако наистина става така - едното да е на единия, другото на другия, ще бъде много добре.

За ДГ нямаме шанс тъй като не ваксинирам.

# 613
betray, ако сте в София и в държавна детска градина вече, при три деца трябва да плащаш половин такса за първото дете и 25 процента такса за второто дете, третото като тръгне е безплатно. Поне на мен за близначките в момента в който родих малката, касиерката ми поиска акта и за раждане и почна да ми хваща с новото намаление таксите на каките.
Всъщност май е така. Близнаците ходят и на разни допълнителни занимания в ДГ-приложно изкуство, танци, футбол. Знам за тях, че за втория близнак таксата е на половина по-ниска. Понеже в момента мъжа ми ги води на ДГ, плаща таксите и тн. не съм запомнила кое колко струва. Плащаме около 160 лв. месечно за ДГ. За третото знам, че ще е без такса когато тръгне на градина, ако е същата...

# 614
  • София
Не мисля, че има значение третото детенце в коя детска градина ще е. В момента само малката посещава ДГ, тъй като каките вече от 3 г са на училище и все още няма такса за ная. Касиерката каза, че независимо къде са каките тя е трето дете и е няма такса.

Общи условия

Активация на акаунт