МАШИНА ЗА ХЛЯБ-55-та тема

• 42 772
  • 741
  •   1
Отговори
# 600
Лита, аз ползвам хлебопекарната абсолютно автоматично. Последния път я включих с отложен старт, така че да имам готов хляб след 15 часа.

# 601
В очакване на резултата съм , ще видим след час. Използвах рецептата на raja_nikol от предната страница, но тестото ми се визя рядко и добавих няколко лъжици брашно, докато месеше. Малко ми е застанал на една страна хляба.  Не посмях да махна бъркалките, тесто беше много лепкаво и по страните имаше залепнало, май водата е много.

Някой спомена и по- напред- на 100 гр. брашно водата е около 60 гр= 60х6=360 мл вода, 600 гр. брашно.
но е много условно, аз винаги гледам, предпочитам да сложа по- малко брашно и да добавя ако се наложи, обратното е по- сложно

# 602
  • София
Здравейте! Новак съм - вчера направих първото хлебче. Ползвах суха мая. По рецептурника на машината тя се добавя последно, върху брашното. Въпросът ми е как се поставя прясната мая? Благодаря Ви предварително!

# 603
  • София
Здравейте! Новак съм - вчера направих първото хлебче. Ползвах суха мая. По рецептурника на машината тя се добавя последно, върху брашното. Въпросът ми е как се поставя прясната мая? Благодаря Ви предварително!

Ако си педант, активираш предварително маята и като шупне я поставяш пак върху брашното в издълбано кладенче. Ако си мързел като мен, раздробяваш парчето на дребно и го поставяш пак отгоре върху брашното.  Успех!

П.П. Предполагам си наясно, че прясната мая е с три пъти по-голям грамаж от сухата.

# 604
  • Пловдив
Здравейте,

И аз си взех Лидълска хлебопекарна. Пуснах хляб на програма 1 по първата рецепта от книжката.
Е та тя изобщо не го омеси. Опече го на буци.Чудя се дали да я сменям или да я връщам направо?
Ето така изглежда хляба:

https://www.dropbox.com/s/z1xxcimbmm0hl9o/20140919_134050.jpg?dl=0

Какво ще ме посъветвате?

# 605
Аз прясната мая я надробявам отгоре както слагам сухата. Дори хляба сатва по-хубав с прясна. Слагам 1/8 за 300 грама брашно.

# 606
Здравейте,

И аз си взех Лидълска хлебопекарна. Пуснах хляб на програма 1 по първата рецепта от книжката.
Е та тя изобщо не го омеси. Опече го на буци.Чудя се дали да я сменям или да я връщам направо?
Ето така изглежда хляба:

Какво ще ме посъветвате?

Хм, за пръв път виждам нещо такова.
Да не би да не сте поставили хубаво перките  newsm78
Тестото трябва да стане на хубава топка, след това да бухне почти до горе....бих опитала отново.
Струва ми се, че и брашното е било доста

# 607
  • София
Здравейте,

Ето така изглежда хляба:

Какво ще ме посъветвате?

Да прегледаш материалите ето тук http://forumbabgmama.blogspot.com/ . Най-вече да си спомниш какво точно е представлявало тестото ти в сравнение с показаното в линка.

П.П. А това от снимката все едно е бъркано почти без вода.

# 608
Ако си педант, активираш предварително маята и като шупне я поставяш пак върху брашното в издълбано кладенче. Ако си мързел като мен, раздробяваш парчето на дребно и го поставяш пак отгоре върху брашното.  Успех!

П.П. Предполагам си наясно, че прясната мая е с три пъти по-голям грамаж от сухата.

Аз процедирам по трети начин, който също гарантирано работи - разтварям във водата заедно със захарта и солта, оставям да шупне, смесвам с другите течни съставки, ако има такива (мляко, яйце) и отгоре сухите (брашно/брашна)

# 609
  • София
 Estlar, та  викаш, това било трети начин  bouquet?

# 610
Не точно, просто не поставям над брашното, ама сега, има и педанти в тая тема, може някой да реши, че не може във водата и отгоре брашното, извинявам се  Laughing

# 611
  • Варна
Здравейте,

Ето така изглежда хляба:

Какво ще ме посъветвате?

Така по снимка само може да се гадае какво му се е случило на този "хляб". Сигурна ли си, че си спазила рецептата? Да не би да си сложила по-малко вода? Наблюдава ли тестото докато месеше машината? На топка ли беше или се пръскаше из казанчето?

Аз ти предлагам да направиш поне още един опит, като си сложиш бъркалките по начина описан в предните страници, да си претеглиш продуктите, за да си сигурна какво си забъркала и най-важното да наблюдаваш тестото. Може да направиш едно клипче, да видим какво се случва.

Ако и следващите опити са такива, тогава мисли за връщане Simple Smile

# 612
Според мен е точно с по-малко вода или повече брашно, което е едно и също Simple Smile

# 613
  • София
Не точно, просто не поставям над брашното, ама сега, има и педанти в тая тема, може някой да реши, че не може във водата и отгоре брашното, извинявам се  Laughing
Някъде прочетох, че маята не трябва да има досег със солта, защото се деактивизирала.

# 614
Ами пробвах Бързо опечен бял хляб на 5 ескпресна програма, но стана глетав и отгоре не добре изпечен. А рецептите за основната програма хич не са ми като за обикновен бял хляб. Първата е със слънчогледово семе, втората е с квас / не знам какво е това/, има каротфен,бирнен и т,н, но не и обикновен бял хляб / брашно, мая, сол, захар, вода/
Ако някой има изпитана рецепта за Лидълска машина, да сподели, моля  Praynig

Виж си рецептата за "класически" бял хляб в книжката, мисля за 2 програма я дават.

И аз с лидълска машина от няколко дни.........та:
340 мл. хладка вода
1,5 ч.л. сол
2-3ч.л. захар
2-3 с.л. олио
600 гр бяло брашно/ Софиямел/
прясна мая- 1/6 -та пакетче 42гр.
В тази последователност на програма 1, тъмна кора, 1000 гр.  става идеално изпечен отвътре, горната кора не е твърда и е сравнително добре изпечена/ една идея по- свтла от желаното от мен/  Crazy
Днес по същата рецепта промених само програмата- 2. Пак съм доволна. Кората - малко по-изпечена, но и отстрани и отдолу.

Като цяло ми се иска да изпича добре горната кора , да речем на средо тъмна, но явно така ще е  Mr. Green
Благодаря на Gues Who за идеята за фолиото- ще пробвам , но искам първо без  Mr. Green

P.S. Само на мен ли ми се струва, че схемите за позицията на бъркалките- 2. и 3. са една и съща?
Бонго да ме поправи  Wink

Последна редакция: вт, 23 сеп 2014, 15:57 от mama irina

Общи условия

Активация на акаунт