Болничен по време на бременност-5

• 111 832
  • 755
  •   1
Отговори
# 570
Здравейте,дами.да ви попитам-за прождължаване на майминството след 1г на детето какви документи се подават,къде и в какъв срок,

# 571
  • Пловдив
Здравейте,дами.да ви попитам-за прождължаване на майминството след 1г на детето какви документи се подават,къде и в какъв срок,

https://docs.google.com/document/pub?id=1KPU8R-sanXbT60mDbIHQ8lt … H0xAkrF6mSpvRQEw4

# 572
 благодаря Елфита , значи

Прил. № 3 МОЛБА - ДЕКЛАРАЦИЯ за изплащане на парично обезщетение за отглеждане на малко дете на основание чл. 53 от КСО)

# 573
Елфита,имам още 2 въпроса.терминът ми беше 16.12.,а аз родих на 17.12.за втората година откога докога трябва да си пусна отпуската?(не помня първата година с какви дати съм  пускала).може ли декларация 3 и молбата за отпуск да ги пусна на дата 14.12?

# 574
  • Пловдив
Елфита,имам още 2 въпроса.терминът ми беше 16.12.,а аз родих на 17.12.за втората година откога докога трябва да си пусна отпуската?(не помня първата година с какви дати съм  пускала).може ли декларация 3 и молбата за отпуск да ги пусна на дата 14.12?

От първия ден на 45 дневния болничен броиш 410 те календарни дни.Ако 410 я ден ти е пада примерно 16 ти февруари,втората година ти започва на 17 ти февруари и е до включително втория РД на детето

# 575
Благодаря ти Елфита

# 576
Бърз въпрос. Знам,че 45-дневния се изчислява на 90% от среднодневното нетно. А последващите 42-дневен и изравняващия 48-дневен на 90 или 80% са изчислени? Мерси предварително.

# 577
  • Пловдив
Бърз въпрос. Знам,че 45-дневния се изчислява на 90% от среднодневното нетно. А последващите 42-дневен и изравняващия 48-дневен на 90 или 80% са изчислени? Мерси предварително.

Изчисленото ти среднодневно с 45 дневния не се променя през всичките 410 дни.Т.е изчислението се прави за 45 дневния.За следващите болнични е същото

# 578
Благодаря за бързия отговор. Peace

# 579
Здравейте момичета, прочетох почти цялата тема, но все още имам едно притеснение.
Понеже при мен всичко е с много голяма точност и ме е страх да не сбъркам нещо та да остана със смешни пари за майчинството. Та ето ми въпроса: В четвъртия месец от бременността излязох в болничен поради усложнения. Посъветваха ме да не си го прекъсвам до края. Сега ми се явява разлика до издаването на 45-дневния болничен от 5 дни, за които няма да имам болничен. Според вашите съвети няма проблем да си ги пусна платена отпуска и няма да ми се отрази на майчинството. Проблема ми е, че преди да изляза в болничен имам точно 18 месеца стаж на 450лв. осигуровка и ако заради това прекъсване от 5 дни после ми се вземат и дните от болничния при пресмятане на майчинството ще стане така, че ще вземам почти минималното майчинство. Затова просто още веднъж исках да попитам със сигурност ли няма да ми се отразят тези 5 дни. Много ви благодаря предварително.

# 580
  • Пловдив
Здравейте момичета, прочетох почти цялата тема, но все още имам едно притеснение.
Понеже при мен всичко е с много голяма точност и ме е страх да не сбъркам нещо та да остана със смешни пари за майчинството. Та ето ми въпроса: В четвъртия месец от бременността излязох в болничен поради усложнения. Посъветваха ме да не си го прекъсвам до края. Сега ми се явява разлика до издаването на 45-дневния болничен от 5 дни, за които няма да имам болничен. Според вашите съвети няма проблем да си ги пусна платена отпуска и няма да ми се отрази на майчинството. Проблема ми е, че преди да изляза в болничен имам точно 18 месеца стаж на 450лв. осигуровка и ако заради това прекъсване от 5 дни после ми се вземат и дните от болничния при пресмятане на майчинството ще стане така, че ще вземам почти минималното майчинство. Затова просто още веднъж исках да попитам със сигурност ли няма да ми се отразят тези 5 дни. Много ви благодаря предварително.

Месеците в болничен по време на бременността ще ти влязат в базата за изчисление на майчинството.Прекъсваш,не прекъсваш болничния до 45 дневния,месеците в болничен по време на бременността влизат.За всички майки взимат 24 те месеца назад от 45 дневния,независимо какво са правили в тези 24 месеца
Ползвай за тези дни отпуска.Няма да ти падне обезщетението заради нея

# 581
Здравейте, имам следният въпрос. Болничните, които са преди 45 дневният се водят за временна нетрудоспособтост, нали? Интересува ме колко процента се изплаща от средно брутното възнаграждение и на база какъв период назад? Същият ми е и въпросът и за майчинството - на какъв процент се изчислява и колко месеца назад?

# 582
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Първо лошата новина - плащат по-малката сума между брутно и нетно.
Болничните на общо основание 80% спрямо предходните 18 месеца.
45-дневния - 90% спрямо предходните 24 месеца.

# 583
Първо лошата новина - плащат по-малката сума между брутно и нетно.
Болничните на общо основание 80% спрямо предходните 18 месеца.
45-дневния - 90% спрямо предходните 24 месеца.

Т.е. ако брутното ми възнаграждение е 800 лв., като обезщетение ще получа 640 лв. ли?
Тези 90 % не са само за 45 дневният период,а и за първата година нали?

# 584
Здравейте, в болничен съм заради ин-витро и рискова бременност от 24.09. Сметнах, че до края на годината ще ползвам 99 дни болничен. Замислих се, че при положение, че терминът ми е на 20.06., ще мога ли да ползвам догодина болнични без прекъсване, защото най-вероятно ще ми се наложи. Болничните от тази година ще окажат ли някакво влияние?

Общи условия

Активация на акаунт