В какво вярвате?

• 17 281
  • 531
  •   1
Отговори
# 135
Понякога и добрият тон е труден за запазване... Като цяло хора от всякакви религии и разбирания са добре дошли в дома ми. Вече пораснах и не влизам в разговори на тези теми, но винаги слушам с интерес, продължавам да чета и да се интересувам и уважавам тези хора, които четат и се интересуват. А иначе
Скрит текст:
неща от тип "не можеш да забременееш, защото нямате църковен брак/не си кръстена" могат да ме изкарат извън добрия тон, колкото и искрен и добронамерен съвет да са в очите на отсрещната страна. Еми, фактите сочат, че цял нехристиянски свят забременява без църковен брак, предпочитам да отида на доктор
. Но пък виж, една двойка (християнка-мюсюлманин), които постоянно сравняват текстове от Библията и Курана и се молят заедно и се питат "а при вас как, защо" са ми сред любимите гости и винаги ми е интересно като опрат нещата до там. Една от най-хармоничните двойки, които познавам, иска ми се да го видя това в глобален мащаб.  Laughing

# 136
Някои хора бъркат сериозно вяра и религия. Това са съвършено различни неща. Атеистите също са вярващи, липсата на вяра в християнския бог също е вид вяра. Религията е друго нещо.
П.П. Това за кУрана сериозно ме разсмя. hahaha Уважавам свещените книги на народите. Корана не съм го чела, нито смятам да поправям този пропуск, но от уважение го изписвам правилно  Simple Smile

# 137
Всъщност идея си нямате, на какъв тормоз са подложени нерелигиозните и невярващи хора, когато се стигне до теми като сватбен ритуал в църква и кръщене на деца  Stop Цели семейни войни се случват, а и околните се надпреварват да дават акъли  Sick

Роднините насила ви принуждават да се венчаете в църква и да си кръщавате децата, така ли?

Аз пък да ви питам - променя ли ви се отношението към хората, които вярват/не вярват (т.е. имат обратните на вашите убеждения)? Успявате ли да запазите уважението си към тях? Не говоря за добрия тон в общуването, а вътрешното ви усещане за човека.

Уважението в общуването зависи от двете страни.
Принципно не оценявам човека по това дали е религиозен или не. Общувам с много хора, които не са религиозни, а имам и много приятели сред тях.

Религиозното чувство е нещо много съкровено и малко са хората, които проявяват уважение и търпимост към различното в убежденията на другите. И това важи както за религиозните, така и за атеистите.

# 138
Някои хора бъркат сериозно вяра и религия. Това са съвършено различни неща. Атеистите също са вярващи, липсата на вяра в християнския бог също е вид вяра. Религията е друго нещо.
П.П. Това за кУрана сериозно ме разсмя. hahaha Уважавам свещените книги на народите. Корана не съм го чела, нито смятам да поправям този пропуск, но от уважение го изписвам правилно  Simple Smile

Това категорично не е вярно. Как точно съм вярваща, когато не приемам наличието на богове и свръхестествени явления ?

# 139
Имам огромна нетърпимост към религиозни, които отричат доказани научни факти. Миналата година, леля ми, която е учителка по физика и математика се сблъска с нещо просто невероятно. Едно дете от класа и твърдяло, че не Земята се върти около Слънцето, ами обратното. Помислила си, че нещо се е объркало детето, но после се оказало, че бащата бил християнин и наливал невероятните си теории за Вселената в главата на невръстното си отроче ooooh! . Да не казвам какво му е говорил за биологията Laughing .

# 140
Ами... За КОрана се бъркам от английски - Qu'ran, аз на английски съм го чела, извинявам се, не е било с цел да обидя.  Laughing  Embarassed

# 141
Това категорично не е вярно. Как точно съм вярваща, когато не приемам наличието на богове и свръхестествени явления ?

Аз по-горе писах за моите личностни кризи - всъщност вярвам ли в науката, както хората вярват в бог, или не? Защото със сигурност не разбирам науката в пълния й вид, нито мога да докажа, че земята е кръгла и се върти около слънцето.

# 142
П.П. Това за кУрана сериозно ме разсмя. hahaha Уважавам свещените книги на народите. Корана не съм го чела, нито смятам да поправям този пропуск, но от уважение го изписвам правилно  Simple Smile

Аз съм определяла себе си като атеист. Започвах така: аз вярвам, че няма Бог.... Вярващият се изразява така: вярвам в съществуването на Бог......А всъщност нито аз мога да докажа твърдението си, нито един така наречен вярващ. Неприемането на наличие на богове също е вяра, защото де факто не може да бъде доказано научно, както и обратното.

# 143
Ами в науката няма вяра, има факти и доказателства. Никой не изисква от никого да доказва, че Земята е кръгла и обикаля около слънцето - то е доказано.
Не атеистите трябва да доказват, че няма божества, а вярващите/религиозните, че има  Peace

Мен ме хвърлят в шок и ужас, твърденията на вярващи, че човекът е създаден от божества, а не е резултат от еволюцията, че земята е на някакви си 10 хиляди години, че е имало хора, които са живели до 900 г., че от двама човека е произлязло цялото човечество и т.н, и т.н.

# 144
  • в рока
Слънце- Луна, прости, но аз също съм християнка, а не мисля, че слънцето се върти около земята, и никой свещеник няма да ти каже подобно нещо....Така се изрази, все едно всички , които сме християни, пасем трева Stop

# 145
Аааа, Like Smoke, това последното почти са го доказали чрез митохондриалното ДНК Simple Smile Поне разбраха, че всички хора произлизаме от едни африкански корени.

# 146
Слънце- Луна, прости, но аз също съм християнка, а не мисля, че слънцето се върти около земята, и никой свещеник няма да ти каже подобно нещо....Така се изрази, все едно всички , които сме християни, пасем трева Stop

Нямах предвид това, че всички християни са такива, но някой са. За това дали никой свещеник няма да каже подобно нещо, не съм особено сигурна.

Мен ме хвърлят в шок и ужас, твърденията на вярващи, че човекът е създаден от божества, а не е резултат от еволюцията, че земята е на някакви си 10 хиляди години, че е имало хора, които са живели до 900 г., че от двама човека е произлязло цялото човечество и т.н, и т.н.

Какви 10 хиляди години, посмали малко Grinning. 6000 бяха, до колкото си спомням. И от тук вече следва, че е нямало динозаври, всичко е измислица на Сатаната  Laughing .

# 147
Ами в науката няма вяра, има факти и доказателства. Никой не изисква от никого да доказва, че Земята е кръгла и обикаля около слънцето - то е доказано.
Да, аз също вярвам, че е така и че е доказано. Но се опитвам да кажа, че не разбирам научните доказателства и не бих могла сама да възпроизведа пътя на логиката, довела умните математици до това заключение. Съответно просто им вярвам.

Мисля, че това е така с повечето хора. Ако разбират физика и астрономия, все нещо то биологията или химията ще им се губи. И прочее - все на нещо вярваме, без да му разбираме доказателствата, ако и да сме атеисти.

В заключение - неведоми (за мен) са пътищата научни .  Laughing

# 148
Аааа, Like Smoke, това последното почти са го доказали чрез митохондриалното ДНК Simple Smile Поне разбраха, че всички хора произлизаме от едни африкански корени.

Разбира се, че произлизаме от този район - има спесимени от рода австралопитеци, които дават сведения за нашето минало - видовете и подвидовете от този род онагледяват еволюцията до днешните хомо сапиенси със съответните преходни звена

# 149
Ън, напълно си права Peace

Несъществуването на Бог принципно не може да бъде доказано.
Бог е вездесъщ - т.е. намира се навсякъде, затова да твърдим със сигурност, че Го няма, трябва да сме обиколили всяко кътче от вселената.

Освен това Бог е дух, така че да очакваме да Го видим с очи е доста глупаво.
Популярната фраза на Гагарин, че като е летял в космоса никъде не е срещнал Бог, ми звучи по-скоро цинично, отколкото като научно доказателство. Все едно някой да каже - гледах, гледах, но не можах да видя земното притегляне. Е, няма как да го видиш - виждат се само последствията от него.

С две думи и съществуването и несъществуването на Бог е въпрос на вяра и убеждение.
Аз вярвам, че Бог съществува, а друг вярва, че Бог не съществува. И двете неща са въпрос на вяра.

Общи условия

Активация на акаунт