СЕДМОКЛАСНИЦИ пред прага на гимназията-тема 53

• 52 679
  • 730
  •   1
Отговори
# 420
  • София
Доли, отговорът е не. Не може до безкрай да се обявяват свободни места..

Копче, не е задължително родителите на парашутистите да са "информационно" подковани.Те се "оправят" и  без да са особено информирани за процедурите на всеки един етап от класиранията. Едни познават наредбите и процедурите по кандидатстването, други - правилните хора Mr. Green. Е, разбира се има и трети  тип - такива, които познават и двете неща. hahaha

Последна редакция: чт, 24 юли 2014, 10:48 от пенсионирана русалка

# 421
  • Бургас
 Абсолютно съм съгласна с kopche !Половината от играта е от родителя.
 В Бургас за 4 класиране места почти няма, а това, което е останало е в Автото, Химическия техникум и четири места в две СОУ -та.
 Май всички деца от форума приключиха с кандидатстването. Ако има някой за 4 класиране, да казва за да му стискаме палци!

# 422
  • София
Едни познават наредбите, други -правилните хора Mr. Green. Е, разбира се има и терти - които познават и двете неща. hahaha
Хахаха-хаха!
Много добре казано! Не бях се сетила толкова натам! Joy hahaha

# 423
  • Варна
РИО-Варна са публикували свободните места към 9.00ч днес 24.07. Ако има някой за четвърто класиране да действа, ние ще стискаме палци.

# 424
За мен това кандидатстване, като сложа чертата накрая виждам, че участието на детето е половината от играта. Другата част от мача го играят родителите, подреждайки списъка с желанията в правилната насока. Ако и дете да има бал 36, родителят е този, който може да го провали, при това много лесно.

Абсолютно съм съгласна с Копче

За мен от 100% от борбата 7 клас -10% е детето а 90% родителя
Вярно не подценявам труда на детето, но пък неговото задължение е да учи, осигурил си му уроци, информирано е за училищата и в каква среда е хубаво да попадне.

И благодарение на родители които не знаят да попълнят едно ми заявление и да си свършат работа която се иска от тях, ние имахме късмет с това 3 класиране. С толкова много свободни места. Направо си е недопостимо. Рискуват тези които през годините са полагали изключително много труд, имат цел и я гонят. Но накрая резултатите не са това което са очаквали. И затова при тях не е риск, а шанс. Трето класиране е за хора с възможности и цел, а пък тези които я нямат целта, те и с бал 32 или 33 се задоволяват с по-ниско качество на училище, и трето класиране е абсурд за тях. Някой хора се задоволяват с малко други с повече, а трети искат максимума. А желание има ли максимума винаги се постига!

# 425
  • София
Рискуват тези които през годините са полагали изключително много труд, имат цел и я гонят. Но накрая резултатите не са това което са очаквали. И затова при тях не е риск, а шанс. Трето класиране е за хора с възможности и цел, а пък тези които я нямат целта, те и с бал 32 или 33 се задоволяват с по-ниско качество на училище, и трето класиране е абсурд за тях.

Определено НЕ съм  съгласна с това. Деца с бал  примерно 33 и нещо също са имали цел и оставането им на мястото след 2 класиране не означава автоматично, че с лекота са се примирили с приема в паралелка с по-ниско качество (това качество апропо е много относително понятие). Но при тях рискът от участие в 3 класиране е много по-голям. Свободните места за училище, по-добро от това, в което са приети, са малко и рискът да не се окажат в тях, защото са изпреварени от друг, е по-голям. Какво ги грее, че има още десетки свободни места в паралелки, които са по-нежелани от настоящата? За тях интерес са представлявали буквално само едно или две места. Докато едно дете с доста по-нисък бал наистина далеч по-оправдано и смело  рискува, тъй като шансът да попадне  на по-добро място от това след 2 класиране е мнооооого по-голям. И на практика няма кой знае какво да загуби. Тоест при него почти гарантирано ще има движение в посока нагоре, докато при другото нищо чудно да се окаже  на по-неатрактивно място. Затова и много не рискуват.

Последна редакция: чт, 24 юли 2014, 11:21 от пенсионирана русалка

# 426
  • София
Русалката е пак абсолютно права.

В Телеграф има статия, че имало свободни места в елитните гимназии. Някой да я е чел?

# 427
За мен това кандидатстване, като сложа чертата накрая виждам, че участието на детето е половината от играта. Другата част от мача го играят родителите, подреждайки списъка с желанията в правилната насока. Ако и дете да има бал 36, родителят е този, който може да го провали, при това много лесно.

На 14 години децата вече би трябвало да могат да ползват главите си по предназначение, а не само за красота. Едно дете, растящо в информирана среда и комуникиращо с много и различни хора, спокойно може да прецени в какво училище би се чувствало на място. Вариантът аз да редя желанията на дъщеря ми беше недопустим. Все пак за този седми клас се готвим психически от три години. Има достатъчно време детето да проучи различните възможности, да се запознае и разпита по-големи ученици в училищата, към които проявява интерес, да проучи перспективите след завършване. Във всеки един момент, в който родителят налага своето мнение категорично, той проваля детето. В интерес на истината вкъщи изобщо не се бяхме сещали за училището, което си избра дъщеря ми, като възможен вариант. А тя си го избра още преди две години под влиянието на учител, който й е идол. Единственото, което направихме е, че се съгласихме с добрия й избор. Преди да попълня заявлението я питах многократно сигурна ли е в избора си при следващите желания (за първото бяхме единодушни, бях напълно съгласна и със следващите, които изброи в списъка).
За да растат щастливи и уверени, трябва да поощряваме децата си да вземат сами решения и да се чувстват самостоятелни личности, а не зависещи от нас.

# 428
  • София
Ама като почнете да говорите от ограничения си собствен опит и да си вярвате значи.
То и аз стигнах до извода, че никак не са трудни матурите и че няма смисъл от школи, но не бих си позволила когото и да е да се пробва.

Децата са различни. Русалке, ела го обясни по-добре, аз не умея да се изразявам като теб.

# 429
  • София
Мимс-Тети не виждам лентичка, за да преценя опита ти с деца до 1 или 2 спира Wink, но те уверявам, че синът ми на 14 години нямаше идея, кое за какво му е и защо му е. Simple Smile
Ако бях слушала него значи освен Джон Атанасов като желания, не трябваше нищо да пиша повече на Заявлението. Щото младежа си правеше сметки с колело да ходи на училище, понеже му е близко и удобно. Никакви други адмирации, амбиции, представи и пр. НИЩО!
Чаках 2 години. Промяна не настъпи. Grinning

Малката ми дъщеря още лятото на 2 клас, т.е. преди да стане 3 клас, след като приеха нейна идолка  Grinningот площадката във ФЕГ Mr. Green, рече и отсече, че за нея няма друго училище и още миналата година си знаем, че тя има поставена цел. Дори и да не я постигне, след 3 години, понеже тази година има да бори най-напред 4кл. матури, се възхищавам на решителността и борбеността и да отстоява желанията и мечтите си. Има ясна идея и представа къде и какво иска. Hug

Така, че в този вариант, и от такава камбанария и аз мога да раздавам дълбокомислия във форума, за това колко да се ориентирани децата на 14, даже бих застъпил тезата- това да става още на 10 годишна възраст, понеже моята дъщеря е узряла още тогава Thinking. Но живота ми показа красноречиво другата страна. Изживях нея най-напред по стечение на обстоятелствата, та за това сега напълно разбирам и децата, които и на 16г още не знаят накъде. Wink

# 430
Копче, значи все пак си е избрал училище синът ти - Джон Атанасов. Ако го бяха приели, нямаше ли да си на моето мнение?

# 431
  • В тъмната гора.
Копче, значи все пак си е избрал училище синът ти - Джон Атанасов. Ако го бяха приели, нямаше ли да си на моето мнение?

И аз оставих сина да избира. От близо две години се заформи една идея в главата му и засега я следва без да се заплесва. Аз тайничко се надявам да посвърне настрани, но ако това е неговото желание за професия в живота, ще го уважа.

# 432
  • София
Не. Той няма и най-малка идея какво се учи там, според мен. Привлича го близката локация само. Сам каза- "поне няма да ставам толкова рано сутрин". ooooh! Joy

# 433
  • дядовата ръкавичка
Не. Той няма и най-малка идея какво се учи там, според мен. Привлича го близката локация само. Сам каза- "поне няма да ставам толкова рано сутрин". ooooh! Joy

Mr. Green И синът ми затова си беше харесал АК, това ни е "кварталното училище".

И аз не мисля, че на 14 г. болшинството деца имат избистрена ориентация и могат да направят смислен избор. (Аз и на 17 не знаех какво искам да продължа да уча, да не говорим, че чак сега - на 40+ имам визия какво бих работила с удоволствие. Ама явно съм бавноузряваща, а и никога не съм била амбициозна)

# 434
...да не говорим, че чак сега - на 40+ имам визия какво бих работила с удоволствие.
И аз така! Simple Smile)) Дори вече знам какво бих завършила като висше Joy

Общи условия

Активация на акаунт