154 Американски Летни Глезотии

• 45 911
  • 537
  •   1
Отговори
# 330
 Вики,  добре завърнала се!
За паспорт се кандидатства лично консулство/посолство заради биометричните данни, за децата мисля че и двамата родители трябва да присъстват, мисля че Бг. не приемат пълномощни.
В Бг. съм сигурна че трето лице не може да извади паспорт.

Как са двете ти красавици, помня две красиви фъстъчки с рокли Heart Eyes Къде сте в момента?

# 331
  • The QC to be!!!
Вики ако имате щатски паспорти с тях ще се качите на самолета от щатите за Бг, и в Бг. на границата покажете изтеклите Бг паспорт, а в Бг. вече ще си направите новите. За 3 дни стават. И добре завърнала се - как е в Чарълстън, или се преместихте от там? (дано не те бъркам с дург ник)

# 332
Цитат
на границата покажете изтеклите Бг паспорт
Бейби,а задължително ли е да се показват изтеклите бг паспорти?Не може ли след влизането в страната да се отиде в паспортно и директно да се направят нови,а да си влязат като уса граждани и да излязат такива,в такъв случай мисля че няма да имат нужда от пълномщни защото влизат и излизат като уса граждани.

# 333
  • The QC to be!!!
Закона в Бг. е такъв - ако си Бг. гражданин, пред Бг. власти трябва да представиш Бг. документи и като Бг. гражданин си длъжен да имаш Бг. документи (нищо, че не си техен собственик - но това е друга тема). За децата - ако са Бг. граждани, и само 1 родител ги извежда от Бг. или без родетел и са непълнолетни трябва пълнощно. Нотка - това последното може и да се променило вече, та мамите с деца с двойно граждансво моля да се изкажат.

Да се върна на 1вата точка - пробвах да вляза в Ам. паспорт защото Бг. ми беше изтекъл и си мислех, че правя добре. Но ме изгледаха криво и си искаха Бг. паспорта нищо, че беше изтекъл. Не ми направиха никакъв проблем освен, че ме изгледаха на криво и аз ги разбирам. Аз не спазих законите на държава ни което ги подразни. Нормално нали. Така, че това което написах по горе, мисля е най-правилното. Излизаш от щатите с Ам. паспорт, влизаш в Бг. с изтекъл Бг. паспорт. На межднните летища минаваш с Ам паспорт също защото той ще е свързан с билета.

# 334
Много много благодаря Наде,со уат,бейби  Hug за отговорите и посрещането,радвам се че ме помните:).
Чакам и други да кажат от 1ва ръка ако сте си ходили до БГ с деца  без бащата и сте с дву гражданство!!

Бейби аз като нищо щях да влезна с изтекли паспорти...моя е доста поизтекъл  Embarassed...НО децата никога не са имали БГ паспорти,само гражданство.
Има някаква опция за временни паспорти.но май не е за нас ....аз нямам проблем със нищо освен че трябва да водя всички до Вашингтон,самолети,хотели... ooooh! ooooh!..ако бях само аз щях да отида..но да влача децата до там  ....с това училище просто няма кога?!Ужасно са го направили че не може с пълномощник :/

# 335
Вики, моите деца са със двойно гражданство. Тази година си ходих в БГ и с двамата. Да, със сигурност ти трябва пълномощно (нотариално заверено тук, с апостил, преведено и легализирано), за да изведеш децата от България.

Информация относно пълномощни за деца пътуващи с единия родител или с придружител:

Цитат
Важно за пътуващите до България наши сънародници

Във връзка с летния сезон и предстоящите пътувания до България, както и поради зачестилите сигнали за проблеми на български граждани, Генералното консулство на Република България в Чикаго напомня:

.....
- ако децата Ви пътуват с единия родител или без родителите си е необходимо да имат нотариално заверена от ГК Чикаго декларация;

Отговор на ГК : Ето защо ГК Чикаго, напомня: ДЕКЛАРАЦИИ ЗА НАПУСКАНЕ НА ТЕРИТОРИЯТА НА
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ОТ ДЕЦА ДО 18 ГОДИНИ
(ВЪВ ВРЪЗКА С ЧЛ. 76 Т.9 ОТ ЗАКОНА ЗА БЪЛГАРСКИ ЛИЧНИ ДОКУМЕНТИ)

Дете, пътуващо без придружител

Необходимо е при пътуването да притежава декларация подписана от двамата родители и заверена в консулска служба на Посолството, в която да се упоменава, че те дават своето съгласие детето да пътува без придружител.

Дете, придружавано от един родител

Единият родител, придружаващ детето,трябва да притежава пълномощно/декларация от другия родител, в което той да упоменава, че дава своето съгласие детето да пътува придружено от него.

Дете, придружавано от трето лице

Придружителят трябва да притежава пълномощно/декларация, подписано, от двамата родители, в което упоменават, че дават своето съгласие детето да пътува, придружавано от него. Когато посредством съдебно решение върху детето се упражняват родителски права само от единия от родителите, единствено от него се изисква пълномощно/декларация за съгласие за пътуване на детето без придружител или придружавано от другия родител или от друго лице. В този случай е необходимо да се представи копие на самото съдебно решение. Съдебното решение следва да е преведено
на български и заверено.

Пълномощното/декларацията за даване на съгласие за пътуване на детето се заверява в консулската служба. Подписът на пълномощното/ декларацията се поставя лично от упълномощителя/декларатора пред длъжностното лице в консулската служба.

Копие на пълномощното/ декларацията следва да остане в консулската служба.

Въпрос:  А какво да правят хората които живеят на часове път от ГК Чикаго? Защо не признават нотариално заверено пълномощно от американски нотариус с апостил?

Отговор на ГК: За тези от вас, за които посещаването на Дипломатическо представителство на Р България не е удобно, може да подготвите документ с нотариална заверка на местен нотариус, след което да поставите Апостил (Конвенцията за премахване на изискването за легализация на чуждестранни публични актове, Хага 1961 г.). Документите, произхождащи от държави — страни по Хагската конвенция, и снабдени с апостил, не се легализират от българско дипломатическо или консулско представителство, акредитирано за съответната държава. Тези документи се признават от българските органи, когато върху тях или в приложение към тях има поставен в оригинална форма апостил. Апостилът трябва да бъде заверен от консулски отдел на МВнР в София, след като е преведен от одобрените към МВнР преводачи (Наредба за преводите и легализациите). Едва тогава, той може да бъде използван пред български административни власти като автентичен документ.

Цитат
Да се включа в темата с пълномощните, че миналата седмица се разправях и аз с Генералното Консулство. Ето и линк към дискусията която проведохме във Фейсбук с тях:
https://www.facebook.com/Bulgarian.Consulate.in.Chicago/posts/46 … tif_t=share_reply
Та общо взето с това с което сме минавали миналите години не става. Трябва или пълномощното да е от Посолството или Консулството, или да е нотариално заверено от американски нотариус, с апостил и после това нещо да се даде в Министерството на Външните Работи да се легализира, или каквото и там друго да се прави.
Пълномощното е безсрочно до изтичане на паспортите на някое от децата, на някой от родителите, или на придружителя. Така че повече от 5 години не може да е, и то при положение, че на всички паспортите са извадени в една и съща година. Това по информация от Консула.
На летището взимат копие, доколкото знам.
Това е моето инфо по случая.

А, и още нещо забравих да спомена, трябва да се носят оригиналите на акта за раждане на децата.

В БГ започнах процедура за документите на малкия, но не бях сигурна, колко ще отнеме и за това направих пълномощно от баща му. Не стана за времето, което бяхме там и майка ми го довърши.

На излизане от БГ служителката ме попита и аз и обясних. Нейният отговр беше- В такъв случай, няма нужда от пълномощно, но ако беще БГ гражданин без него няма да ви пуснем.

Миналата година Гери беше под 18 години и ходи с татко си. Аз направих пълномощно. Гери ме текства от летище София "Мами, без това писмо нямаше да ме пуснат"

П.П. редактирах се 20 пъти...  Crazy

Последна редакция: вт, 14 окт 2014, 19:05 от Ванх

# 336
Добре завърнала се на Вики. Аз не те помня, прощавай!

Днес времето е абсолютно разкошно. Жалко, че съм на работа...

# 337
Фея, кажи как мина тъф мъдър?

# 338
ще ме прощавате,аз пак не разбрах защо не могат децата ми и аз да вляза с уса паспорти дори и да съм с бг граждаство,не съм се засилила да се прибирам но ми  е интересно ако един ден ми се налижи.Аз си избирам с кой паспорт да вляза в страната,както и във вси4ки други,нали за това е политическото споразумение на страните за двойното гражданство,да като гражданин на бг аз съм длъжна да си мейнтейнвам паспорта и личната карта,но не съм задължена да вляза в страната като бг гражданин.За това си мислех дори и да съм си оставила паспорта в уса,или да е изтекъл то като си влезеш като уса гражданин защо пък да ми направят проблем след като съм плязла и излизам като уса гражданин. newsm78,само ми идва на ум че може да се заядат от злоба,но нищо друго не могат да ми направят.

# 339
И при нас е разкошно циганско лято, днес е 25С, мушкатата и калдъръмчето ми не са спирали да цъфтят!

Вики, добре появила се  Hug
Последната година извеждах децата от БГ (двойни граждани) без пълномощно от баща им на основание на това, че са постоянно живеещи в САЩ (представям БГ и АМ паспорти). Копирам от мой пост по-рано от тази година:

"Не се изисква декларация за съгласие, когато:

1.1 Отсъстващият родител е лишен от родителски права по съдебен ред или съдебен орган е разрешил пътуването, което се удостоверява с надлежен съдебен акт – представя се оригинал и копие (незаверено), което остава на граничния пункт.
   1.2 В удостоверението за раждане е вписан само един родител или отсъстващият родител е починал, за което е издаден смъртен акт – на граничния пункт се представя оригинал и копие (незаверно) от посочените документи.
   1.3 Малолетните и непълнолетни български граждани, живеят с родителите си дългосрочно в чужбина и това е отразено в техните български документи за самоличност или притежават официален документ за пребиваване, издаден от съответната държава – т.е. когато детето притежава валиден български паспорт, в който под формата на стикер или печат е отразено разрешение за дългосрочно пребиваване в съответната държава или заедно с паспорта представи отделен такъв документ под формата на карта или удостоверение, съдържащо официално уверение за продължително пребиваване от съответните власти.
   В тези случаи е много важно родителите и децата коректно да са посочили действителния настоящ адрес в чужбина при издаване на български лични документи или пред съответните служби ”Гражданска регистрация и административно обслужване”."

http://www.nsgp.mvr.bg/Guide/tr_persons.htm

Ето тук (и по горе) сме го коментирали във всичките му разновидности:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=765850.msg28327043#msg28327043

Последна редакция: ср, 15 окт 2014, 16:12 от Agent Provocateur

# 340
Мерси, Агент! Проспала съм я дискусията Simple Smile и споделих моя опит.

За паспорта- влизане и излизане с американски паспорти. Никой не ми е правил проблем.

# 341
агент мерси за инфото,и аз съм пропуснала дискусията.така вече по-логично ми изглеждат нещата Laughing

# 342
Значи,хубаво е да се извади съгласие на бащата но ако не (щото много разправия ще е при нас) това го принтирам и им го връчвам  Crazy. БГ паспорти регистрирам с тукашен адрес..това е гвоздея явно.
Иначе награбвам всички да ходим за паспорти до Вашингтон...ужас...не ми се мисли даже!Ще звъня в консулството да питам дали няма да пращат посланник към нас да му се не види!

Агент много мерси.Ще чета! Heart Eyes
Наде мерси и на теб злато! Heart Eyes
 Фея и аз не те помня   Hug.но то нормално след толкова години   bouquet...може и да не сме били по едно време ..

# 343
26С и днес!  Всички се разхождат по къс ръкав и джапанки и широко ухилени, ударихме Калифорния в земята  Crazy

Ама естествено, че всеки споделя личен опит!  Hug Май миналата година псувах аз в ефир, че се допитвах до 3 различни официални лица и всеки ми даде различна информация. Винаги съм презастрахована и с оригинал+копие на свидетелствата им за раждане (БГ + Ам), а понеже декларацията от баща им е още в сила и нея я нося за всеки случай, че съм се нагледала и начела на изключения и не ми стиска да изпусна полет, защото някой не бил чел закона.

Вики, дължиш ни от благодарност снимка/и на твоите прелестни щерки!

# 344
  • USA
Виктория, добре завърнала се!
Мишки, Спас много е пораснал и доста променен. Още по-голям сладур е станал!
От Ебола ме е страх много, но нищо не мога да направя. Дано измислят нещо!
Пейдж е вече на 6 месеца, бързо порастна, чак не усетих. Вечно се смее и бих казала, че е много по-лесно бебе от Стейси. За по-нататък не знам Simple Smile)
Стейси я записах на гимнастика, много й харесва. Мислех и на Бг училище, но се отказах. Може би догодина ако живеем още тук.

Общи условия

Активация на акаунт