"ЧЕРНА РОЗА" по тв7

• 131 734
  • 748
  •   1
Отговори
# 120
Lia Martin, напълно подкрепям написаното от теб за сериала. newsm10
Само с една дума-изключителен !!!
Много далеч от турските сапунки.
Знам, че авторите са същите като на Карадай, но там не ме задържаха пред екрана.
Но този филм е нещо друго.
Напълно е заслужен високия му рейтинг !
Дано има успех и извън Турция.

Странно ми е. В англ. форум има теми за много по-слаби сериали, за този няма.
http://board.whatisfatmagulsfault.com/index.php?/forum/17-turkish-tv-series/

# 121

Може би и тук има някакъв израз на чувства, но нали не разбираме... 34 мин.И някаква развръзка. Разговора, който чува Йозлем по телефона- около 45-48 мин.Не мога да копирам отделни детайли.

Последна редакция: вт, 05 авг 2014, 16:22 от tigasa1

# 122
  • Варна
Здравейте!

Съгласна съм, че в оригинал сериала е по-въздействащ и интересен.
Особено при такива сцени като с Ада и Ебру. А такива и напред има.
Не точно меджу тях двете, но със същия заряд.

Може би и тук има някакъв израз на чувства, но нали не разбираме... 34 мин.И някаква развръзка. Разговора, който чува Йозлем по телефона- около 45-48 мин.Не мога да копирам отделни детайли.

За 34 мин...
Ебру казва, че е обичала Мурат.
Дали още го обича, не знае.
Но и от дълго време не си задава този вопърос...
Защото се страхува от отговора.
После говори, нещо че видяла неговата любов /на Фърат/,
как той я обичал и т.н.
Сърцето й не е трепнало, когато го я видяла за пръв път,
но сега е трепнало, когато почти не го е загубила /за Фърат става дума/.
Сега трябвало повече да го оцени.

За 46-48 мин...
Йозлем по телефона чува разговор между Сибел и Касъм.
И понеже те се познават от преди и си имат история,
Касъм казва на Сибел, да стои настрана от Кендал,
защото иначе полудявал. Убиец ли иска да стане.
Да, но Йозлем не знае, че те се познават от преди
и си мисли, че Сибел и с него е спала, нали според нея
Сибел е лека жена. И си мисли, че ако Кендал разбере,
свършено е със Сибел. Обажда се на Касъм, като знае,
че той не може да говори и му казва, че той е имал нещо със Сибел.
Мисля, че един вид го заплашва, да й "стане роб", да следи Кендал
и да й докладва иначе тя ще го издаде на Кендал.

От тези сцени, това разбрах. Разбира се, не твърдя, че вярно съм разбрала.

И малко снимчици зад кадър...

# 123
Здравейте момичета. От Тв 7 са публикували , че спират сериала , това дали е временно за лятото или няма да можем да видим финала , някъде дали има преведени серии

# 124

Keii Благодаря! За поста на

Yanina
Няма преведени серии. Филма на есен по ТВ7 ще продължи.

# 125

Yanina[/color]Няма преведени серии. Филма на есен по ТВ7 ще продължи.
Благодаря ти

# 126
Страхотна жена е Ебру Peace

# 127
  • AMS
Привет, момичета!!!
Благодаря ви за споделеното!!!
Изгледах сериите с бг аудио, прочетох ви подробно и продължавам с оригнала.
Избрах произволни снимки. Всички и всичко ми харесва за сега.

# 128
Keii, благодаря ти за превода  Hug

Ебру и Фърат много ми харесват, вярвам , че ще има споделена любов между тях.

Дива , и на мен всичко и всички ми харесват засега.

# 129
Привет розички!  Hug
Радвам се ,че открих темичката за което сърдечно благодаря  ./ще се върна да прочета коментарите/
Вече седмица гледам "Черна роза" , харесва ми стигнала съм до 25 епизод  .Peace
За всички вас един колаж от мен.  Wink

# 130
Колко е скучен този интервал от време без филма. Тази "...: Майорка" въобще не я гледам.

# 131
  • AMS
Йозлем, Кендал я блъска по стълбите, защото вижда записа за убийството на Мурат и тя абортира. Сибел в крайните серии я дават, че живеят със сестра си в къщата на Ебру, близо до Фърат. Но с бебето , какво става не разбирам. Не знам турски. Само по картинки ми е трудно.
Това не е точно така. Ето какво разбрах, след като изгледах серията  ooooh!
Скрит текст:
Йозлем загубва бебето си, защото Кендал я гони и тя пада от стълбите. Йозлем намери онова писмо, което написа Нарин, преди да си пререже вените. В писмото Нарин пишеше на Баран, че го е отнела от майка му. Писмото беше у Кендал. Преди да падне Йозлем, Нарин успя да го вземе от нея, да го накъса и да го хвърли в огъня. Кендал разбра за това и подгони Йозлем.
Едва след загубата на бебето, Йозлем намира кода на телефона и вижда това видео с Мурат и Кендал на лодката. Вижда, че Кендал е убиеца на Мурат
Писмото е конкретната причина за загубата на бебето, а не записа.

# 132
А-ха.Значи е така. Аз не претендирам. Не разбирам езика. Полека, лека ще го "хванем" филма, ама с такива като вас, дето по разбират.

# 133
Привет по вечерно време!  Hug

Благодаря на всички, които са споделили мнения, преводи, снимки, колажи...   bouquet Изпълнявам обещанието си и ви предлагам интересно четиво - журналистически разговор с един от сценаристите на сериала.

Eркан Биргьорен (Erkan Bırgören), заедно с Бетюл Йасаан (Betül Yağsağan) и Берил Кьосе (Beril Köse), са писателския екип на втори и трети сезон на "Караgül".

Журналистическата беседа с Еркан Биргьорен е публикувана в юлския брой на турското списание "Filmstudio".

Скрит текст:

Интервюто е обширно и много дълго, затова направих подборка на въпросите и избрах тези, които най-много ме впечатлиха. Според мене, Еркан Биргьорен е колоритна, неординарна и ексцентрична личност. Като творец има оригинално собствено виждане и ясна позиция за дизииндустрията и нейните проблеми и не се страхува открито и директно да ги заяви. Неслучайно, публикацията е разбунила турската преса и в следващите дни много издания са излезли със заглавия от рода на: "Сценаристът на "Карагюл" хвърли бомба", "Еркан Биргьорен шокира с думите си"...
   Тъй като съм твърде далече от развитието и процесите в турския сектор за телевизионни сериали, оставям на специалистите и на действащите лица в него, да си "вадят кирливите ризи" и да си решават проблемите... Но, криза в бранша определено има и дори ние, редовите зрители, забелязваме това.

Ето го и самото интервю...

"Карагюл" е много успешен сериал и като част от сценарния екип Еркан Биргьорен също има голяма заслуга за високия му рейтинг. "Kavak Yelleri", "Bugünün Saraylısı", "Elde Var Hayat", "Bizim Evin Halleri", "Aşk ve Ceza", "Sana Bir Sır Vereceğim" са останалите заглавия в неговата творческа биография.  ("Kavak Yelleri" /"Мечтатели"/ и "Aşk ve Ceza" /"Любов и наказание"/ са ни познати, бяха излъчени и у нас - бележката е моя.)

Кое отличава "Карагюл" от другите сериали?

Е.Б.: Отличават го азбучните истини, които всеки добър писател знае. "Карагюл" е различен с искрения си тон, с приятелския и топъл екранен изказ, с нежеланието да се манипулира зрителят... Всички от сценарния екип сме израсли с приказките и увлекателните истории, които сме слушали от нашите баби. И ние продължаваме да ги "разказваме" на зрителя чрез поучителните притчи на Кадрие ханъм. В този смисъл, сюжетната история също е една приказка. И там, където тя свършва, ще бъде и краят на сериала. Ние говорим на езика на публиката и тя много добре ни разбира.
   Може би, успехът на нашия сериал се дължи най-вече на неговия сюжет. Той силно докосва и вълнува анадолската жена. Особено, аудиторията над 45-годишна възраст. В социалните мрежи рядко можеш да срещнеш мнения и коментари за "Карагюл". Защото, неговата основна публика е далече от Интернет и представа си няма какво е туит.

Напоследък битува мнението, че у нас има проблем със сценариите, липсват оригинални идеи. Съгласен ли сте с това твърдение? Не можем ли и ние да създадем някой "Lost" ?

Е.Б.: Смятам, че упреците към моите колеги са несправедливи. Но резултатът от работата ни, крайният продукт провокира такива оценки. Да си представим, че аз съм написал "Lost"... Продуцентът ще ми каже: " Джек ще е Дженк, Сойер - Сейфи, Кейт - Кезбан. За острова и за самолета - забрави! Сейфи ще бъде селския бабаит, Дженк - докторът, пристигнал от големия град, а Кезбан ще я поставим между двамата - между два огъня. Ще сложим заглавие "Изгубена любов". А, остров къде да ти търся? Иди да снимаш в Шиле."
   Затова при нас нестандартният сценарий трудно би видял бял свят на екран. Но не бива да обвиняваме и продуцентите. Те са прави за себе си.

Рейтингът влияе ли върху сценария?

Е.Б.: Това е неизбежно. Когато е нисък, се налагат промени в първоначалната идея. Както е казал Кенеди: "Успехът има много бащи, но провалът е сираче".
   Ако сериалът е харесван и гледан от зрителите, актьорите и режисьорът са "лицето" на успеха , а сценаристите остават малко в сянка. Но, ако рейтингът е лош, причината веднага се търси в сценария и се обвиняват неговите автори.

Как бихте реагирал, ако рейтингът на "Карагюл" падне?

Е.Б.: Да пази Господ! Ще се запитам, защо зрителите ни изоставиха? Друг сериал ли ги е привлякъл? Дали нашата история не е станала скучна? Къде грешим? Отговорите на тези въпроси дават решението на проблема. Ако сериалът не върви, се налага да се преработи сценарият, или пък - да се променят персонажите. Даже - и образът на главния герой. Рейтингът се отчита на 15 минути и е много важно кои са съперниците ни. Непрекъснато трябва да се следи конкуренцията. Това е голямо състезание, надпреварата е много оспорвана. Хубаво е, че телевизията предполага гъвкавост, дава възможност да се правят промени в движение. Иначе, шамарът на публиката е много звучен и болезнен. Особено - за хитовете!

Случвало ли се е, пишейки някоя сцена, да си мислите, "режисьорът ще ме убие за това"?

Е.Б.: Сценарият е началото, а не края на филма. После идва ред на режисьора - с неговия естетически вкус, виждания, напътствия към актьорите...Отношенията между сценарния екип и нашия режисьор са чудесни. А, щом комуникацията е добра, режисьорът има пълна свобода на действие. Именно той и актьорите вдъхват живот на сценария. Ние създаваме героите, но те са "на хартия", мъртви са, докато режисьорът не ги изправи на крака и им даде душа.

Какво пречи на нашите сценаристи да се съизмерват с най-успешните си колеги в Холивуд?

Е.Б.: Ако на Земята кацнат извънземни, те задължително ще се приземят в Ню Йорк и ще заговорят на английски. Да си представим, че летящата чиния се е приземила някъде в Турция, примерно в Невшехир. И от нея слиза инопланетянин и заговорва на турски. Хората ще започнат да се посбутват един друг и да си казват: "Върви ти!".  Това е управление на възприятиятията, въпрос на психологическа нагласа. Щом той(някой) го е направил, значи така трябва да бъде. (Вероятно, Еркан Биргьорен има предвид "стадният инстинкт" като народопсихология - бележката е моя.) За жабата, живееща на дъното на кладенеца, небето съществува само в неговия отвор.
    От Холивуд диктуват модата, но ние можем само да въздишаме отстрани. Немислимо е да си съперничим с тях.

Смятате ли, че сценаристът трябва да участва в каста на актьорите?

Е.Б.: Не. Техният избор трябва да се остави на режисьора и продуцента. Между самочувствието и некомпетентността има много тънка линия. Аз знам къде да сложа своите граници. Моята работа е да сътворя на хартия филмовата вселена.

Някои от съветите на майстора към чираците в занаята:

Само с четене на книги не се става сценарист.

Първото правило е, сценаристът да е изгубил способността си да бъде изненадан.

Друго правило е - да познава добре социологията, историята, психологията...

Не слушайте музика в движение, за да чувате вашия живот.

Всеки в Турция има две професии. Едната е реалната,  а другата е    ... сценарист.

Думите на Еркан Биргьорен, с които е взривил медийната общност и гилдията:

"Турският сценарист, който би сътворил "Kınalı kar" в стила на "Lost" ("Изгубени"), е шизофреник. Ако напишеш, примерно, "Рухналият небостъргач", продуцентът безмилостно ще те удари през пръстите..."

("Kınalı kar" е сериал, заснет през 2002-2004 г. Предполагам, че го посочва като типичен пример за клише в жанра. Любопитно е, че в него е играла Йозлем Джонкер /Нарин от "Карагюл"/ - бележката е моя.)

На всички, които ще се отбият или ще надникнат в темата, пожелавам спокойна и уютна вечер!  newsm03

Последна редакция: ср, 06 авг 2014, 21:57 от ангела 33

# 134
  • София
Ангела33  Hug Hug Hug
Благодаря ти!
Много е интересно, това което си подбрала.
Наистина този филм така ме завладя, като "Пепел от рози" (който изгледах основно във форума)
Имах обаче неблагоразумието да си пусна последната (49) оригинална серия на турски от руския линк и (въпреки че бъкел не хванах от текста) ужасно се разстроих  Cry Cry Cry
НЕ ГО ПРАВЕТЕ като мен, насладете се на филма без да прескачате
Хубава нощ на всички Hug

Общи условия

Активация на акаунт