Майчинството счетоводно-61

• 38 139
  • 758
  •   1
Отговори
# 435
  • София-Младост
Здравейте,  момичета  Hug
Имам следния въпрос,търсих отговор, но не съм много сигурна. 

В началото на август се върнах на работа ( в момента ползвам натрупаните отпуски) след майчинство и отглеждане на дете до 2 год възраст. В момента съм бременна в 15 г.с. и ми предстои да изляза в майчинство отново към средата на януари. До тогава ще съм на работа.
Искам да попитам в този случай как ще се изчислява майчинството? За последните 6 месеца ясно, че върху осигурителния, а предишните 12 месеца, дали върху тези 340 лв, които получавах  или отново ще се взима предвих дохода ми. 

Благодаря ви предварително bouquet
За периодът, през който сте били в отпуск за отгл.на малко дете на база МРЗ.

# 436
Здравейте,
опитах се да ползвам калкулатора, но явно не е достатъчно лесен за мен... Wink
Живот и здраве чакам бебе в края на март 2015.
Имам стаж 15-16 години.
През последните 5 години съм осигурявана на максималния доход (той май се сменя поне през последните 1-2 години).
Не съм ползвала болничен в последните поне 3 години
Дали има друг такъв балък като мен, не знам...  Confused

Та въпросът ми е, какво майчинство бих получавала в първата година от раждането на детето.

Предварително благодаря!

# 437
  • В полите на Пирин планина
Бенжи, а какъв ти е нетния доход - не точно, но поне дали е под или над 2200 лева  Peace

# 438
Над 2200 е и нетния.
Забравих да спомена, макар че сигурно се подразбира - трудов договор с всички полагащи се осигуровки. Не съм държавен служител или нещо подобно.
Благодаря предварително!

# 439
  • В полите на Пирин планина
Над 2200 е и нетния.
Забравих да спомена, макар че сигурно се подразбира - трудов договор с всички полагащи се осигуровки. Не съм държавен служител или нещо подобно.
Благодаря предварително!

Следователно 2200, съответно 2400* 18 *90/100/ броя на работните дни през 18-те месеца в периода е среднодневното обезщетение. То се умножава по броя на работните дни през всеки от месеците от 410 дни.
Максималният осигурителен доход е 2200 лева от 01.01.2013 г. и 2400 лв от 01012014 г.

Последна редакция: вт, 09 сеп 2014, 11:15 от Lady Brinne

# 440
Здравейте, моля за инфо ако някой знае.. Предстои ми скоро раждане, издадоха ми болничен 45 дни преди раждане, който чинно предадох на работодателя... живот и здраве ще дам и втори и трети болничен и т.н. подред всички документи... и всички ги подавам до работодателя. Въпросът ми е какво се случва ако работодателя обяви фалит? Къде подавам документите и въобще имам ли право да си ползвам  обещетенията? Благодаря предварително.

# 441
Здравейте,

От 20 октомври трябва да изляза в 45 дневния болничен за раждане, но от сега ме навиват да остана поне до края на октомври.  Ако съм разбрала правилно, при изчисляване на майчинството се взимат 18-те месеца предхождащи болничния, което в моя случай трябва да е периода април 2013 - септември 2014. Работата е там, че има голяма разлика в заплатата, която съм получавала в началото на периода и тази, която получавам в края и моля за мнение доколко ще се отрази оставането ми на работа до края на октомври и болничен от 01 ноември и дали си заслужава. Заплатата ми е била както следва:

април - юни 2013 - 1 500 лв.
юли - декември 2013 - 1 275 лв.
януари - август 2014  - 1 500 лв.
от септември 2014 - 2 200 лв.

Благодаря предварително!

# 442
Здравейте!Благодаря предварително,на тези,които ще ми отговорят.
В момента съм бременна в 16 г.с.Последните 4 години не съм работила.Намерих фирма,която да ми пусне трудов договор(фиктивен) от 1 октомври,ще може ли веднага на 2 октомври да изляза в болничен и така до 45-дневния ,за да не се налага да плащам осигуровки?

# 443
  • София-Младост
Здравейте!Благодаря предварително,на тези,които ще ми отговорят.
В момента съм бременна в 16 г.с.Последните 4 години не съм работила.Намерих фирма,която да ми пусне трудов договор(фиктивен) от 1 октомври,ще може ли веднага на 2 октомври да изляза в болничен и така до 45-дневния ,за да не се налага да плащам осигуровки?
Да, може.

# 444
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте,

От 20 октомври трябва да изляза в 45 дневния болничен за раждане, но от сега ме навиват да остана поне до края на октомври.  Ако съм разбрала правилно, при изчисляване на майчинството се взимат 18-те месеца предхождащи болничния, което в моя случай трябва да е периода април 2013 - септември 2014. Работата е там, че има голяма разлика в заплатата, която съм получавала в началото на периода и тази, която получавам в края и моля за мнение доколко ще се отрази оставането ми на работа до края на октомври и болничен от 01 ноември и дали си заслужава. Заплатата ми е била както следва:

Благодаря предварително!

Аз бих излязла на 01.11, но ти си знаеш.Един месец е, но доходът е голям.
Пробвай с калкулатора на кик инфо и виж каква е разликата - после си прецени.

# 445
Здравейте имам следния въпрос имам трудов стаж 6 год и 6 месеца.от три месеца съм на борсата а съм бременна в 4 месец за да вземам две години майченство сега докато съм на бората трябва ли да се осигорявам за риск маченство.и ще мога ли да вземам две год майченство акп ме назначст фиктивно на работа и кога трвбва да ме назначат във фирмата

# 446
  • София-Младост
Здравейте имам следния въпрос имам трудов стаж 6 год и 6 месеца.от три месеца съм на борсата а съм бременна в 4 месец за да вземам две години майченство сега докато съм на бората трябва ли да се осигорявам за риск маченство - Не, няма как без ТД.и ще мога ли да вземам две год майченство акп ме назначст фиктивно на работа- Да и кога трвбва да ме назначат във фирмата-минимум 1отработен ден трябва да имаш преди първият болничен

# 447
Здравейте,

Благодаря предварително!

Аз също бих те посъветвала да останеш на работа до края на месец октомври- 31ви се пада петък и да излезеш в болничния на 1.11, разликата в дохода ти за месец септември е  голяма и не си струва да пропуснеш шанса да взимаш повече пари първата година за едни 10 дена повече на работа. Моят болничен се пада на 30 октомври и ще попълвам служебна бележка, с която удостоверявам, че ще бъда на работа до 31октомври включително. Тя се представя на болницата, в която те следят, за да знаят кога да ти издадат болничния. Успех!

# 448
  • София-Младост
Разликата в брутната заплата е голяма, но при обезщетението разликата ще е около 1.50 на ден. Грубо 30лв. на месец. Ако са ми верни сметките  Simple Smile

# 449
Разликата в брутната заплата е голяма, но при обезщетението разликата ще е около 1.50 на ден. Грубо 30лв. на месец. Ако са ми верни сметките  Simple Smile
Точно това ми трябваше! Благодаря на всички за мненията bouquet  bouquet  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт