Майчинството счетоводно-61

• 38 424
  • 758
  •   1
Отговори
# 585
Да, всичко от 06.12. Датата на раждане определя само края на втората година, не оказва влияние на 410 дни, те винаги се броят от първият 45 дневен болничен.
Ще изчисля по - стриктно тези дни за проверка и после ще напиша стъпка по  стъпка какво мисля да направим, за да ми направите една проверка.
За пореден път се убеждавам, че това е една от най - полезните теми във форума!
Искрено ви благодаря, че не спирате да съветвате и помагате на хора като мен!   Hug

# 586
Момичета, включвам се в темата директно с въпрос. Поради липсата на време за реакция нямам възможност да изчета всичко написано, за което моля за извинение!
Бременна съм в 7 мес. и си намерих работодател, при който да подпиша договор, имам наличен стаж за майчинство. Интересува ме на 440 лв. какви осигуровки следва да се плащат (социални и здравни) и договора, който следва да сключа с работодателя, освен, че трябва да е на 8 часа, трябва ли с нещо да бъде по-специфичен, за да мога да взимам майчинство. В добавка питам, в случай, че изляза в болничен, правилно ли смятам, че първите три дни се заплащат от работодателя, т.е. аз ги дължа на него в случая?
Предварително благодаря за отговорите ви Hug

# 587
здравейте, да питам при навършване на 2 години на детето трябва ли да се подаде нещо в нои? детето ще тръгне на ясла след навършване на 2 години

# 588
здравейте, да питам при навършване на 2 години на детето трябва ли да се подаде нещо в нои? детето ще тръгне на ясла след навършване на 2 години
Не.

# 589
  • В полите на Пирин планина
Момичета, включвам се в темата директно с въпрос. Поради липсата на време за реакция нямам възможност да изчета всичко написано, за което моля за извинение!
Бременна съм в 7 мес. и си намерих работодател, при който да подпиша договор, имам наличен стаж за майчинство. Интересува ме на 440 лв. какви осигуровки следва да се плащат (социални и здравни) и договора, който следва да сключа с работодателя - най-добре оговори да вземаш болничини за общо заболяване от гинеколога си докато стане време за болничния за бременност и раждане 45 дни преди термин - нужен ти е само един отработен ден, за да влезе договорът в сила и за него ще дължиш 10-тина лева за осигуровки+ здравните за периода в болничен, които за цял месец са 20.16 лева, освен, че трябва да е на 8 часа - и това не е задължително щом имаш нужния осиг. стаж от 12 месеца, трябва ли с нещо да бъде по-специфичен, за да мога да взимам майчинство. В добавка питам, в случай, че изляза в болничен, правилно ли смятам, че първите три дни се заплащат от работодателя, т.е. аз ги дължа на него в случая - не, просто няма да вземеш обезщетение за тях, но това важи за болничните за общо заболяване?
Предварително благодаря за отговорите ви Hug

# 590
Елфита, пак аз  Blush
Исках да те питам,дали знаеш как е при земеделските производители?
Мъжа ми е производител и може да ме наеме. Друг вариант е ако и аз се регистрирам като земеделски производител,но дали ще стане така..  newsm78
Как седят нещата с майки земеделки които се водят самоосигуряващи се?

# 591
Елфита, пак аз  Blush
Мъжа ми е производител и може да ме наеме. Друг вариант е ако и аз се регистрирам като земеделски производител,но дали ще стане така..  newsm78

Не съм Елфита, но ...  Grinning

Ако ЗП е осигурен за фонд ОЗМ ще получава обезщетение за бременност, раждане и гледане на дете, ако отговаря на изискването за минимален осиг. стаж от 12 месеца. ЗП може да те наеме и на трудов договор - също е опция.

# 592
Елфита, пак аз  Blush

Не съм Елфита, но ...  Grinning

Ако ЗП е осигурен за фонд ОЗМ ще получава обезщетение за бременност, раждане и гледане на дете, ако отговаря на изискването за минимален осиг. стаж от 12 месеца. ЗП може да те наеме и на трудов договор - също е опция.
Мерси  Grinning
Имам стаж и повече от 12 мес.,имам и 1год. от предното майчинство което също се брои за стаж,но и без него пак си имам над 12 месеца.
Само че ако сега тепърва се регистрирам,ще стане ли номера? Whistling дали не е късно?

# 593
Добро утро!
И аз бих искала да благодаря на мамите който помагат тук и отделят от свободното си време!
БЛАГОДАРЯ!
Моят въпрос е може ли тати да ползва 15 дни отпуска при раждането, като той е собственик на фирма? Питам защото при първото ни дете счетоводителя му каза, че нямал право, което не ми се вярва. И ако може какво трябва да подаде?
Благодаря ви предварително!
Лек ден!

# 594
The mum, не е късно - важното е преди да излезеш в болничен 45 дни преди термин да си осигурено лице, за да имаш право на обезщетение. Вече по отношение на размера му, ако имаш някакви претенции трябва да се види каква ти е базата 18 месеца назад.

chochiani, ако бащата е осигурено лице, вкл. и за фонд ОЗМ има право на този отпуск и ще получи обезщетение от НОИ.

# 595
Лейди Брине благодаря, а каво подава освен док.от болницата?

# 596
  • София
Здравейте, имам следното питане:
Бременна съм в 15 г.с. с термин през март 2015г. Работя на срочен трудов договор със срок 31.12.2014г. в момента съм в болничен. Не съм сигурна, че ще ми продължат договора след изтичането му тъй като знаят, че няма да работя през 2015 г.
Въпроса ми е, в случай че не ми продължат договора и не намеря някой да ме осигурява до 45-дневния болничен, на какво майчинство ще имам право - на 340 лв. или може да се използва и сумата, на която съм осигурявана по време на срочния договор до края на 2014г?

# 597
  • София-Младост
Бременна съм в 15 г.с. с термин през март 2015г. Работя на срочен трудов договор със срок 31.12.2014г. в момента съм в болничен. Не съм сигурна, че ще ми продължат договора след изтичането му тъй като знаят, че няма да работя през 2015 г.
Въпроса ми е, в случай че не ми продължат договора и не намеря някой да ме осигурява до 45-дневния болничен, на какво майчинство ще имам право - на 340 лв. или може да се използва и сумата, на която съм осигурявана по време на срочния договор до края на 2014г?
Имате право на социална помощ за бременост и раждане, при условие че доходът на член от сем. е до 350лв за 12 месеца назад. Сумата е фиксирана. За втората година, ако все още сте неосигурена нямате право на обезщетение.

# 598
  • София
Имате право на социална помощ за бременост и раждане, при условие че доходът на член от сем. е до 350лв за 12 месеца назад. Сумата е фиксирана. За втората година, ако все още сте неосигурена нямате право на обезщетение.
Благодаря за бързия отговор Simple Smile
"За съжаление" дохода е над 350 лв на член от семейството за тези 12 м. назад. А тази социална помощ в какъв размер е?
Значи, ако съм разбрала правилно, ако съм без договор по време на 45 дневния болничен ще имам право на социално майчинство за 1 година.

# 599
  • София-Младост
Смехорана, след като доходът е по-висок, то нямате право на тази помощ...мисля, че е 150лв.

Общи условия

Активация на акаунт