Отговори
# 255
Анди, спри моля те , ти ми говориш за неща, известни ти от медиите.
Пак ти казвам, че аз съм била реално в ситуацията.

Дори и да имаше линейка, гаранция няма!

Жена, с която бяхме заедно за задържане, роди в същата седмица като мен, дори с 170г по-голямо бебе.
Обаче имаше лошата участ да роди в обикновена болница, в Пловдив, подчертавам, без неонатология и кувьоз за недоносени.
Бебето чака  3 часа#Cussing out, докато го вземат и транспортират до Окръжна болница, където е неонатологията.
Не знам защо се случи това, жената роди със секцио, беше си избрала лекар, който лично аз уведомих, понеже не беше на смяна.
Докато дойде той и докато трае секциото е имало предостатъчно време да се осигури транспортен кувьоз.
Как се развиха нещата - много лошо, детето почина на 25 дена... Cry
А  можеше и да не се случи това, ако беше се родило в Окръжна болница и веднага да му се окаже адекватна помиощ.
Затова, когато на мен ми изтекоха водите и се разбра, че раждането ще е преждевременно, натоявах да ме карат в Окръжна болница, а не там където бях за задържане.

# 256
Антигона, не разбра ли малко нещо, не прочете ли, та си повтаряш едно и също.

Какво точно я караш да чете?

Представете си, че сте в пети месец със спукан околоплоден мехур (да не дава Господ). Отивате в болницата. Какъв медицинска алгоритъм следват там? Следва раждане. Фетусът може да е жив по време на раждането и малко след това. Някой реанимира ли го? Вика екипи да го спасяват? Прилага му медикаменти за няколко хиляди?

Не, разбира се. Фетусът, заедно с всички остатъци от раждането, се води биологичен отпадък. Жената в много случаи няма и да го види - камо ли да спори с лекарите, че по дефиниция те трябвало да го спасяват.

Осем седмици по-късно, в 28 г.с., нещата са други. Там имаме раждане. Детето е пациент, колкото и майката и за него се полагат всички грижи, които медицината е предвидила.

Та къде е разликата между 20 г.с. и 28 г.с.? Защо едното е аборт, а другото раждане. Защо в единия случай имаме бебе, в другия - нямаме?

Отговорът е в предполагаемата жизнеспособност на плода извън майката при наличието на медицински грижи. Под жизнеспособност тук имам предвид не само да оцелее детето, но и да има някакъв съществен шанс да не е пълен инвалид - сляпо, глухо, с умствена и двигателна изостаналост и т.н.

В повечето развити страни тази разлика е 24 г.с. И там лекарите са професионалисти, и там по дефиниция спасяват човешки живот - обаче някъде трябва формално да се постави границата между нежизнеспособен фетус и бебе, което се третира като пациент. Щото да се бориш за живота на плод в 20 г.с. заради теоретичния шанс от 1% да оцелее (но с тежка степен на инвалидност), не е в полза на никого.

В България тази граница се поставя със съответната наредба, която обсъждаме. Тя казва кое е "аборт" (няма бебе пациент) и "раждане" (имаме новородено).

# 257
Както стана ясно, в Белгия е 28 седмица.
Значи при нас е по-добре. Peace

# 258
Какво значение има как е в Белгия? В Англия пък май беше 22 седмици. Аз не виждам една смислена и разумна причина границите да се вдигат. Значи преди няколко години са решили, че границата ще е 600гр, а сега става 800гр, защо?

# 259
Ето тук една интересна статия: A Review of Ethical Issues Involved in Premature Birth

Пишеше, че между страните има известни културно обусловени разлики в баланса качество на живот срещу абсолютната стойност на живота. Белгия и Холандия са дадени като примери. Имаше и статии някъде за евтаназията на бебета в Холандия при тежки увреждания.

Та слагането на границата зависи първо от точните данни, които да ни дадат информация за шансовете на най-малките недоносени и след това вече е въпрос на преценка колко и какви рискове искаме да поемаме.

# 260
  • Ямбол
Dеsɣ, преди години лекарите са лекували хората, като са им пускали кръв. Сега не го правят. Няма ли да питаш защо?

# 261
  • София
Анди, спри моля те , ти ми говориш за неща, известни ти от медиите.
Пак ти казвам, че аз съм била реално в ситуацията.

Дори и да имаше линейка, гаранция няма!

Жена, с която бяхме заедно за задържане, роди в същата седмица като мен, дори с 170г по-голямо бебе.
Обаче имаше лошата участ да роди в обикновена болница, в Пловдив, подчертавам, без неонатология и кувьоз за недоносени.
Бебето чака  3 часа#Cussing out, докато го вземат и транспортират до Окръжна болница, където е неонатологията.
Не знам защо се случи това, жената роди със секцио, беше си избрала лекар, който лично аз уведомих, понеже не беше на смяна.
Докато дойде той и докато трае секциото е имало предостатъчно време да се осигури транспортен кувьоз.
Как се развиха нещата - много лошо, детето почина на 25 дена... Cry
А  можеше и да не се случи това, ако беше се родило в Окръжна болница и веднага да му се окаже адекватна помиощ.
Затова, когато на мен ми изтекоха водите и се разбра, че раждането ще е преждевременно, натоявах да ме карат в Окръжна болница, а не там където бях за задържане.

Не зная защо мислиш, че това, което казваш ти и аз са противоположни. По-скоро дадените от теб примери влошават още повече нещата. В Лавина има една много хубава реплика - "има случаи от случайности, но поредицата от случайности не е случайна". До момента при 24 седмици и 600 грама всичко е било ок, сега изведнъж вече не е ок и вдигат нагоре! Това е изкуствено завишена граница, и следващия път не само майката, а и никой няма да може да настоява за линейка или местене! освен ако не тръгне с показзана глава между краката или таткото не я метне в личния в семейния автомобил или някое такси. Когато отваряш една врата, винаги ще се намерят хора, които да минат през нея.

# 262
Dеsɣ, преди години лекарите са лекували хората, като са им пускали кръв. Сега не го правят. Няма ли да питаш защо?

Рядко неадекватно включване, но пък е на нивото ти като цяло в темата.

# 263

Лиляна, като не можеш/искаш да отговориш, подмини поста ми, а не ми казвай какво да питам!!! 

# 264

Лиляна, като не можеш/искаш да отговориш, подмини поста ми, а не ми казвай какво да питам!!! 

Не може! На Лиляна трябва да й се каже "защо"! Трябва да й се каже "откъде?", трябва да й споделиш и източника на информацията, 'щото ако не можеш, Лиляна ще ти прочете наредбата, че да знаеш!  Лиляна сигурно и под билбордовете с реклами се спира и ги пита "Защо!?"

Хепи, какво трябва да целя? Не знам доколко можеш да ме прецениш през виртуалното пространство, но ако ти приличам на човек, който има извратено чувство за хумор с цел да стресира бременни - много жалко.

Изказвам своето мнение, ти твоето, трети неговото. Не е нужно да се препокриват, което не е и причина някой да цели нещо.

И Лиляна - не. Не вярвам сляпо на журналисти. Но не вярвам сляпо и на наредби. Вярвам на реален мой опит относно хуманността на лекарите, на изживени истории на други, и на преживени ситуации, разказани от майките тук.

Моля не ме изкарвайте, че пропагандирам нечие журналистическо мислене!

Последна редакция: пн, 01 сеп 2014, 02:40 от Антигона

# 265

Не може! На Лиляна трябва да й се каже "защо"! Трябва да й се каже "откъде?", трябва да й споделиш и източника на информацията, 'щото ако не можеш, Лиляна ще ти прочете наредбата, че да знаеш!  Лиляна сигурно и под билбордовете с реклами се спира и ги пита "Защо!?"

Да, ама като я попиташ Защо иначе?...  noear smile3505

# 266
наредбата по никакъв начин не дава възможност да се оставят без грижи недоносени деца.
първо, на недоносените деца се оказва помощ съгласно алгоритъма записан в клиничната пътека за новородени под 1,499 гр. тя е задължителна и казва на лекаря какво минимум трябва да се направи. в нея изощо не се говори за фетус, аборт или друго подобно. говори се за новородено с ниско тегло (между 1,000 и 2,499 гр.) и за новородено с изключително ниско тегло (под 999 гр.).
второ, наредбата разбунила духовете, е за медициннки стандарт "акушерство и гинекология", а не за медицински стандарт "неонатология". в последния дума не става за абортиран плод. именно неонатолозите оказват помощ на новородените, не акушер-гинеколозите. основната последица от "чудовищната" наредба е, че ако една жена роди дете под въпросните показатели и то не преживее 3 дни под грижите на неонатолозите в медицинската документация ще бъде записано "аборт". другата последица е свързана с не/възможността да се издаде акт за смърт на детето и то да бъде погребано.
мисля, че журналистическите писания са чиста проба спекулация и търсене на евтина сензация, без да се познават фактите и начина на приложение на медицинските стандарти.  Peace

# 267
sylviana, прекрасно пояснение!  bouquet

Точно това написах и аз.
Че практическата разлика е в не/възможността за издаване на смъртен акт и погребване, да не дава Господ никой да стига до там. Peace

# 268
наредбата по никакъв начин не дава възможност да се оставят без грижи недоносени деца.

Колко недоносени? В коя българска болница реанимират бебета, родени в 20-21 г.с.? Само не ми казвай "във всяка", щото не е вярно. Така че долна граница има явно. Коя е тя?

# 269
долна граница при теглото на новородените, която да освобождава болницата от отговорност, няма. има "новородени с изключително ниско тегло", това са децата под 999 гр. оказва се помощ на всички, родени под това тегло, независимо в коя гестационна седмица са.
във всяка болница са длъжни да реанимират недоносени бебета.
jp, ти опитваш ли се да разбереш как стоят нещата наистина или ме контрираш и реагираш
първосигнално "защото го пише във вестника"?
аз по-горе обясних накратко какво и как се прилага в практиката.

Общи условия

Активация на акаунт