Отговори
# 300
В акушерския стандарт.

Би ли посочила по-конкретно?

# 301
В определението за раждане

13. "Раждане" е цялостна (включваща плод и плодни придатъци) експулсия или екстракция на плод независимо дали е жив, или мъртъв, който отговаря на следните критерии:

а) телесна маса при раждането 800 и повече грама и/или гестационна възраст 26 и повече гестационни седмици;

б) телесна маса при раждането под 800 грама и/или гестационна възраст под 26 гестационни седмици - при условие, че плодът е роден жив и е живял поне 3 денонощия.

# 302
Не мисля, че текстът е труден за разбиране.

Преди да е живял плодът 3 дни очевидно не става дума за раждане. Защото не е изпълнено "при условие, че плодът е роден жив и е живял поне 3 денонощия".

# 303
  • София
да, първо трябва да е живял три дни и чак тогава го пишат раждане. ако не е - сори!
За пръв път чувам, че при всяко преждевременно раждане (дето докато не се роди бебето не знаеш  дали е раждане) има неонатолог. То няма толкова неонатолози в българия сигурно. Споменът ми от раждането на моите деца е, че като се роди бебето, и го видях, изкъпаха го, облякоха го и пр., го оставиха в един бокс на родилна зала с другите бебета, които се родиха малко преди него и малко след него. И бебетата си ревяха здраво. После дойде отнякъде някой и ги прегледа. Не помня друг, освен акушерката и лекарят да са чакали нещо да поемат. И говоря за голяма АГ болница, а не за родилно отделение в градска болница.

# 304

Преди да е живял плодът 3 дни очевидно не става дума за раждане. Защото не е изпълнено "при условие, че плодът е роден жив и е живял поне 3 денонощия".

За теб явно е.
Как е живял 3 дни?
Мъртъв ли?

да, първо трябва да е живял три дни и чак тогава го пишат раждане. ако не е - сори!
За пръв път чувам, че при всяко преждевременно раждане (дето докато не се роди бебето не знаеш  дали е раждане) има неонатолог. То няма толкова неонатолози в българия сигурно.

Радвай се, че не ти се е наложило да знаеш. Confused

Последна редакция: вт, 02 сеп 2014, 21:47 от AnMary

# 305

За теб явно е.
Как е живял 3 дни?
Мъртъв ли?

Ми примерно - не е живял три дни и никакво раждане няма.

Или е живял, защото екипът е преценил, че разполага с оборудване да го спасява без да го осакати. Ако е в правилната болница, както каза ти. И че няма да има проблем да си оформи клиничната пътека и да си вземе парите, ако бебето не оцелее.

Възможна е и някаква комбинация от хипотрофно бебе и сгрешен термин, при която бебето де факто е по-зряло, отколкото теглото му предполага. Никой не иска наоколо едно бебе, дето било аборт, но то упорито си живее. Ако живее достатъчно дълго само, явно има някаква грешка и не е аборт. Нали в този дух бяха и разговорите на лекарите от Горна Оряховица.

Но впрочем всички тези неща трябва да ги обяснят авторите на наредбата, не аз. В старата наредба поне го има обяснението за жиснеспособност, което някак дава контекст за тълкуванията.

# 306
То си пише, черно на бяло, роден жив.

# 307

Пише, да. Пише и "и". "И" означава и двете условия да са изпълнени. А те са изпълнени след третия ден. Дотогава какво се предполага да се прави с бебето - указания липсват.

# 308

Пише, да. Пише и "и". "И" означава и двете условия да са изпълнени. А те са изпълнени след третия ден. Дотогава какво се предполага да се прави с бебето - указания липсват.

Да, това е дефиниция на раждане. И касае гинеколозите. Peace
А другото е дефиниция на живородено.
За тях се грижат неонатолозите. Peace

# 309

Да, това е дефиниция на раждане. И касае гинеколозите. Peace
А другото е дефиниция на живородено.
За тях се грижат неонатолозите. Peace

Никаква дефиниция на живородено не е това. Всъщност няма дефиниция на живородено дете, тук само се говори за плод, който е бил жив по време на раждането - което се случва и в много ранни месеци.

Очевидно се въртим в кръг, защото аз ще те попитам дали някой реанимира фетуси в четвърти месец, ти ще ми кажеш, че не е разумно, аз ще се съглася и т.н.

Дори ти би трябвало да си схванала, че наредбата - в най-добрия случай - оставя много празни петна, които подлежат на интерпретация и от лекари, и от НЗОК, и от медицински одит, когато възникне спор.

# 310
  • Ямбол
Празни пета има за този, който не знае другите наредби и закони.

# 311
Празни пета има за този, който не знае другите наредби и закони.

Кои по-точно наредби и закони имаш предвид?

Между другото, коментарът в Макове за Мери е от лекарка, която по нещастно стечение на обстоятелствата е имала твърде близки срещи със ситуациите, които дискутираме.

Кои наредби и закони да й препоръчаме да прочете?

# 312
  • Ямбол
И коя е тази лекарка?

# 313
Основателката на Макове за Мери - Бояна Петкова.

Д-р Бояна Петкова е завършила е медицина в МУ „Шарите” в Берлин и от 2007 год. работи като клиничен ординатор в Клиниката по пулмология с интензивен сектор в СБАЛДБ „Проф. Иван Митев”, гр. София. От 2010 година е специализант по педиатрия. След смъртта и раждането на втората й дъщеря Мерием през 2012 год. учредява Фондация „Макове за Мери” за подкрепа на родители, преживели перинатална загуба. През юни 2012 год. съместно с БХК стартира кампания за промяна на действащото законодателство за легализиране на погребението и кремацията на мъртвородените бебета в България.

Мисля, че правилниците и наредбите по отношение на мъртвородените и живородените са ѝ твърде ясни, за съжаление.

Но все пак да чуем какво е пропуснала? Какво още да прочете, за да кротне?

# 314
  • Ямбол
Мнението на лекарката:
Цитат
Ако поради напредъка на медицината в цяла Европа критериите константно спадат, каква може да бъде причината у нас да се покачат, при това драстично? Или иначе казано – кой “печели” от завишаването им? Има два възможни отговора, като искам изрично да подчертая, че и двата са спекулативни и аз нямам доказателства за тях, тъй като в “мотивите” към Наредбата мотивация за промените в нея реално липсва.
Ето и първата нейната спекула, с която не съм съгласна:
Цитат
Не можеш да оправдаеш разходи по някого, който според всички правила на държавата не е съществувал. Съответно парите, похарчени в опит да се съхрани животът на това бебе, са реална загуба за съответната клиника и не могат да бъдат възстановени по никакъв начин.
Ще ме извинява, но не се изразява правилно и наистина спекулира, защото, бебето е съществувало, след като е било живо и за него е трябвало да се направи всичко възможно. В минутите, в които е било живо, то е съществувало и това може да се докаже не само с ЕГН.
Тя сама си признава, че е така:
Цитат
Разбира се, всичко това е напълно спекулативно и в никакъв случай не бих си позволила да отправям обвинения към когото и да е. Просто искам да стане ясно, че подобна нормативна уредба създава несигурност в обществото и поражда съмнения
Да стана ясно и тук в темата, защо се пораждат съмнения, защото много от обществото не могат да четат и разбират текст и вярват сляпо на манипулациите на журналистите.
Другите ѝ аргументи са от морална гледна точка и те също не са в подкрепа на основната теза за да е някой против, че с тази наредба се създава вратичка за безотговорност при живо родено дете под параметрите.

Общи условия

Активация на акаунт