ПАРИЖ 9

• 57 396
  • 751
  •   1
Отговори
# 330
Роже, часа, който дават за шатъла за полета до София е 17,20.
Преди две години спазваха часовете, но миналата година се качихме в по-ранен автобус.
Не намирам сега общо разписание, но можете да попитате или да прочетете на павилиона, където продават билети на Porte Maillot, когато пристигнете.

# 331
  • София
Мимии, по-лесно ще ми е като кацна да ти звънна, преди да си се качила на самолета Hug.
Ако не, ще те помоля във ФБ да ми пуснеш часа на съобщение Simple Smile

# 332
Мимии, по-лесно ще ми е като кацна да ти звънна, преди да си се качила на самолета Hug.
Ако не, ще те помоля във ФБ да ми пуснеш часа на съобщение Simple Smile
Ще се разберем.  Laughing

# 333
Ами, и аз да кажа 2 думи за нашето пребиваване в Париж. Може на някой да му е полезна информацията, която ще дам или ще му е интересно да чуе разказ на човек, който живее по- на север Simple Smile

Та, значи да ви кажа, най-големият ми потрес е, че храната в Париж е много скъпа. Не ми е първото ходене в Париж, но може би сега бяхме за по-дълго време и спокойно можехме да се помотаеме.  Абе, какво правите в тази Франция, бе хора? Аз живея в Амстердам и да ви кажа цените ви в суперите са минимум с 30% по-високи от при нас. Ама минимум! Най-често разликата е 50% и на горе та чак до 100%. Ами да ви кажа аз през живота си не съм виждала чипс, среден пакет, за 4.50 евро   #Crazy В началото си помислих, че цената е на килограм  Money  Да, ама не!  Да оставим Холандия, но правя сравневие и с Лондон, където бяхме през май. Ами че и там цените не са толкова високи на храната както в Париж! Ужас! Много се надявам и заплатите ви да са по-високи.
От местата, които посетихме най-прияти впечатления ни останаха от Айфела и Версай. Във Версай  прекарахме цял ден и повярвайте ми не успяхме да видим всичко. Беше тази събота, 25 градуса, синьо небе, просто приказка!!! Бях взела някакви компактни билети, включващи абсолютно всичко, което може да се посети във Версай, та дори с гид отгоре. Ама се оказа, че съм направила резервация за група на френски. Къде съм глудала и какво съм правила, та ние бъкел не разбираме френски освен да броим от 1 до 10 и да кажем едно бонжур и бон апети Simple Smile Както и да е, тъй като за този ден нямаха групи на английски, холандски или руски, ни  дадоха безплатно аудио, което да ви кажа никак не беше лошо. Ако ходите във Версай обезателно си вземете такъв- всичко е много подредено и информацията е добре подбрана и представена.
А стъклените парчета под на първия етаж на Айфеловата кула си заслужават напълно да се видят и преживеят. Аз потреперих 5 минути от страни, но после се казах, че не съм дошла, чак до тук, че да се отказвам и се престраших. Слид това човек не можеше да ме свали от тях  Joy Направих маса филмчета.

Последното нещо, което искам да ви споделя и което може би ще ви е полезно да знаете е, че всяка събота от 20.00 часа в катедралата Нотр Дам има концерти за орган. Безплатни!!! Ние абсолютно случайно попаднахме по това време там и какво беше учудването ни, когато една женица ни подаде една брошурка и ние с нашия сакат френски успяхме да разберем, че всеки момент ще започне концерта. Беше много приятно. Вижте датите на следващите концерти:

-  25 октомври
-  1 ноември
-  15 ноември (виждам, че този ден ще свирят Бах)
-  22 ноември
-  29 ноември (пак Бах)
-  6 декември
-  13 декември (Стравински)
-  27 декември

Начало 20.00 часа, вход безплатен.

Приятно прекарване на всички в Париж!

PS. А, забравих за ви напиша, че ние, с изключение на деня, в който ходихме до Версай, във всички останали дни ходихме пеш. Никакъв градски транспорт не сме използвали. Хотелът ни беше на 10  минути пеш от Гара Норд и Сакр Кьор. До Айфеловата кула сме ходили всеки Божи ден. Отнемаше ни около 1.00-1.30 часа, но ни беше ужасно приятно, не сме бързали, разглеждахме. Възможно е, не се плашете да го направите, ако не бързате.  Simple Smile

# 334
  • пак на Рив Гош
Абе, какво правите в тази Франция, бе хора? Аз живея в Амстердам и да ви кажа цените ви в суперите са минимум с 30% по-високи от при нас. Ама минимум!

Аааааа, моля, моля, Франция не е Париж... И Париж не е Франция  Whistling Crossing Arms Laughing Laughing
В наше село на пазара цените са поне 20% по-ниски от тези в столицата. Излезеш ли извън региона даже падат още, може би с изключение надолу по Лазурния бряг, където стигат и до по-големи ексцесии.
Но наистина, Париж е скъп град (но пък на мен ми се вижда горе-долу на едно ниво с Лондон).

# 335
  • София
Ами, и аз да кажа 2 думи за нашето пребиваване в Париж.

Последното нещо, което искам да ви споделя и което може би ще ви е полезно да знаете е, че всяка събота от 20.00 часа в катедралата Нотр Дам има концерти за орган. Безплатни!!! Ние абсолютно случайно попаднахме по това време там и какво беше учудването ни, когато една женица ни подаде една брошурка и ние с нашия сакат френски успяхме да разберем, че всеки момент ще започне концерта. Беше много приятно. Вижте датите на следващите концерти:

julian22, много ти благодаря за тази информация Hug
Истинско щастие. Как да не е радостен човек, че на 15 ноември В 20 часа ще може да слуша Бах в Нотр Дам!
Просто изумително!!!
БЛАГОДАРЯ ТИ Hug Hug

# 336
Абе, какво правите в тази Франция, бе хора? Аз живея в Амстердам и да ви кажа цените ви в суперите са минимум с 30% по-високи от при нас. Ама минимум!

Аааааа, моля, моля, Франция не е Париж... И Париж не е Франция  Whistling Crossing Arms Laughing Laughing
В наше село на пазара цените са поне 20% по-ниски от тези в столицата. Излезеш ли извън региона даже падат още, може би с изключение надолу по Лазурния бряг, където стигат и до по-големи ексцесии.
Но наистина, Париж е скъп град (но пък на мен ми се вижда горе-долу на едно ниво с Лондон).

Да вземеш да пращаш по една багетка чат-пат насам?  Laughing
Аз и синът ми почти само  с прекрасните ви багетки се изхранвахме, мммм ужасно вкусно. Като едно време ръчният хляб в България.
В Холадско хлябът е пълен отврат. На консистенция като гъба, на вкус...  Sick

# 337
Ами, и аз да кажа 2 думи за нашето пребиваване в Париж.

julian22, много ти благодаря за тази информация Hug
Истинско щастие. Как да не е радостен човек, че на 15 ноември В 20 часа ще може да слуша Бах в Нотр Дам!
Просто изумително!!!
БЛАГОДАРЯ ТИ Hug Hug

Да споделиш после. Ние слушахме някакви неизвестни за широката публика композитори, но пак беше много хубаво!

# 338
За всички, които се интересуват от музика в Нотр Дам, пускам графика:

http://www.musique-sacree-notredamedeparis.fr/

# 339
Сещам се още нещо. Ако сте около площад Конкорд и ви се допосещава едното място, точно от другата срана на моста (носи също името Конкорд), като слезнете по стълбичките до набережната уличка покрай Сена, има една много голяма, обществена тоалетна. Влиза се по една рампа, тоалетната е ужасно чиста и свири класическа музика Simple Smile Вход безплатен.

# 340
Може и да го знаете, но аз да кажа. Един билет за метрото важи 1 час и 30 минути. Можете да влизате и излизате колкото пъти искате в този диапазон от първото използване.   bouquet

# 341
  • София
Благодаря ви за съветите и полезната информация в темата. Беше ми от изключителна полза за организацията на нашия уикенд до Париж. Времето беше слънчево, топло и прекрасно за разходки, така че успяхме да обиколим доста. Разбира се по-малко от 2 пълни дни не са никак достатъчни за Париж (при все, че не ни е първо посещение в града), но си оставихме достатъчно интересни места и за някой следващ път.

Пътувахме с Уиз еър. Самолетът беше претъпкан, оказа се, че на първия ред, който е доста по-широк и удобен за полет от 3 часа може да се седне срещу доплащане –12 евро при резервация в самолета и само 10лв, ако е он-лайн. Ако пак летим с Уиз еър, ще използвам винаги и тази опция. Сега си платихме в самолета. Между другото и на отиване и на връщане имаше проблем с плащането с карти с чип!!! Стюардесите се извинаха, че това е проблем с картите на всички банки, ако имат чип, т.е. ако имате от по-старите карти сте късметлии.
От Бове хванахме директно автобус до Порт Мейо, билети си бяхме взели он-лайн. Пътува се около час и малко. От там хванахме РЕР С, който спира пред хотела ни, но от автоматите за билети си купихме карнет с 10 билета по 3,50 евро. Оказа се за някаква дестинация извън Париж Embarassed. Е, нямаше проблем да ги ползваме из града, но ни излезе солено удоволствие....Когато стигнахме в хотела към 12,00 часа нямаше НИЩО отворено за храна. Добре, че в самолета макар и да бяха свършили сандвичите, успяме да хапнем...и пийнем.

В Събота започнахме деня с разходки из слънчев Версай, обядвахме в едно от множеството ресторантчета там до големия канал. Билети си бяхме взели он-лайн. Следобяда спряхме на Айфеловата кула, после пак с РЕР продължихме до Нотър Дам, разходихме се из латинския квартал и през ботаническата градина стигнахме до хотела ни. Хотелът беше на гърба на градината, до гара Аустерлиц - РЕР С и до спирка на метрото. Беше на удобно място и за вечерните ни разходки. За съжаление не успяхме да посетим нито един от ресторантите, които си набелязахме през Трипадвайзър. Макар да бяха почти празни, твърдяха че всичко е резервирано. В крайна сметка вечеряхме в ресторант с меню само на френски език.  Не беше особено сполучлив избор. На следващия ден сутринта оставихме багажа си на гара Изток и продължихме към Сакре Кьор. Имайте пред вид, че за да оставите багажа на гарата, трябва да излезете от метрото и после да влезете отново с нов билет, за да продължите нататък. В Монмартър останахме до ранния следобяд. Открихме много приятни ресторантчета и кафенета. Пеша стигнахме до гара Изток, с метрото се придвижихме до Лувъра, разходихме се пеша до площад Конкорд и оттам с метрото директно до рейса за Бове.

За някое следващо посещение остава и Мулен Руж, и вечеря на корабче по Сена.

# 342
Автобуса от Порт Майо до Буве е по разписание в 16:45 , желателно е в 16:00 ч да сте там, защото автобусите които идват от Буве и слизат пътниците ги пълнят с тези пък които пътуват до Буве, докато се напълнят и после чакат следващият. Т.е разписанието е малко имагинерно понятие. Имайки предвид, че по това време има трафик пътя е около 1,30-1,45 мин.

Ние също обиколихме почти всичко пеш, че и билетчетата си върнахме Simple Smile Апартамента, който си наехме в Латинският квартал беше с чудесна локация, а само на 15 мин път имаше  улица /с дълго име започващо с М Mr. Green/ с ресторанти, които работеха до към 03:00 сутринта със сигурност Wink е вечерята до към 01:00 я сервираха, но иначе предлага нещо за бодване с виното. А на едно място в средата на улицата продаваха някакви палачинки за които всяка вечер се вихреше страшна опашка....
Опитахме ``ракле`` - не знам дали така се изговаря, 1/4 пита кашкавал, който се стопля от едни реотани и тече в чинийката, а към него се поръчват колбаси, които си топиш в кашкавала. Много ни се услади:) супер вредно, ама като за веднъж и то в Париж Wink

Пих най-гадното кафе и капучино в живота си - няколко опита на различни места, срещу скромната сума от 5-7 евро Shocked Старбъкс се оказа най-добрият вариант при това само срещу 4,50 евра. Чудех се какво толкова сложно има да кафе машината да направи свястно еспресо newsm78
Париж ми хареса, много лежерно го разгледахме и при това почти без пропуски Wink

# 343
+ 1 от мен за кафето. И при мен старбъкс беше само окей.
Вино също опитах, вярно е че си поръчвах чаши .. нито едно не ме впечатли. Даже и бутилки си взимахме или кисели, или е блудкаво .  ooooh!

# 344
О, да пропуснах и виното не ставаше Confused Ние си поръчвахме бутилка, при това не най-евтиното в менюто, среден ценови клас ~ 30 евра в ресторантите в които сядахме. В единият ресторант им върнахме така горещо препоръчаното вино и го заминихме с друга бутилка, която също не беше много стока

Общи условия

Активация на акаунт