"Песен за огън и лед" - 11: В очакване на Ветровете

• 39 080
  • 739
  •   1
Отговори
# 525
По последна инфо и Бран няма да го има новия сезон.

Кеван смяташе да плати с Ланистърско злато дълговете, а сериалния Тивин каза че мините са изчерпани - не виждам противоречие. Със сигурност имат запаси.
НО Тивин е спрял да дава заеми на Робърт и затова Петир е почнал да взема заеми от Желязната банка, което ми навежда на мисълта, че и в книгата е така.

Спомням си че на Съвета Кеван, Тарли и останалите коментираха и войските на Станис и войските на Конингтън, на този етап те ще си имат доста грижи с втория и няма да има кой няма да прати войски към Долината.

# 526
изглежда никой не е чел какъв е планът Петир такъв какъвто го представи на Санса - Робин умира, той я жени за Хари, тя се разкрива като Санса Старк и скоро след това Хари се гътва. Изглежда просто, но опита ми показва че простите планове най-често се объркват. първо - никой не знае колко дълго ще остане жив Тирион. Второ Станис е сериозен фактор. На фона на Церсей, той може да признае или да не признае Санса и да усложни обстановката. Ако иска Станис може да я признае като наследница на ЗХ, при което тя автоматично губи правата си за Долината или пък да и отнеме земите (ако Джон е мъртъв, а той разполага с  Рикон няма много да му пука за "Лейди Ланистър"). Сандор може да се появи и да обърка плановете на  Петир, - той е силен а и Санса му вярва - или пък да цъфне Джейми - той е твъред знатен за да го игнорират. Дори Егон може да с  ожени за Санса, ако тя разкрие че  е Санса - но не вярвам, като казах мисля че тя ще си остане девица, а Егон ще умре в бой.
Засега любопитни са ми Ариян, Сандор, Давос, Станис и разбира се - Джон Сняг. Денерис и Санса ги търпя дотолкова, доколкото очаквам някаква жестока развръзка и при двете - но иначе ги игнорирам - много наивни и безинициативни женички се оказаха и двете, даже Церсей ми е по-симпатична, тя може да е истерична но поне не е тъпа.

П.С. Не знам защо всички приемат че по условия армията на Долината е чак толкова голяма ? видяхме в случая с червената сватба колко бързо може да се разпилее една армия. Ами я си представете -  Робин, Хари Наследника и Петир умират един след друг, Санса бива изведена от Орлово гнездо или й стоварват всичко, а лордовете почват дрязги знаете ли как тази армия изведнъж ще се смали а и парите също?

# 527
 при наличието на поне три-четири армии близо до Долината - 15 000 души на джон, плюс остацъте на Станисовата армия  (той тръгна с 5000 души ), плюс армията на Болтън и Фрей (поне още 5000 души), Плюс още около 20 000 души на Джейми в Южните предели на долината, в очакване да се появи Маси с още 20 000 души, без да включваме Речните земи,  докато междувременно Петир се кани да избие Хари Наследника и Робин, а ние очакваме че  и той ще се гътне и лордовете ще се изпокарат (отделно че повечето от тях го мразят) е твърде несериозно да се твърди че Долината е непревземаема. И накрая да не забравяме че орлово гнездо вече е било превземано.... с дракони. А Денерис лети насам. Пък и ние очакваме Джон сняг да съживи Ледения дракон.

П.С. Коронис изненадваш ме. Санса би могла да е враг на Короната само ако приемам че Томен е законен крал, обаче при наличието на Станис Баратеон,Джон Сняг - Таргариен, Егон Блекфир и Денерис Таргариен това е твърде съмнителна претенция.

Последна редакция: вт, 18 ное 2014, 21:21 от Джон Сняг

# 528
  • Варна
Джон Сняг, зимата тепърва настъпва. Не знам защо го броиш за такъв фактор Станис, той е изгубен в снеговете, а снеговете ще стават само още по-големи. Не виждам шанс да успее  да  се придвижи с армия на юг. Още повече, че сега  на Север започват ядовете с Другите.

# 529
 Другите ги оставям на Джон Сняг. Станис просто според мен има ужасна много работа за вършене и първата му задача е да завладее Зимен хребет. Иначе че той няма да стане крал - ясно. Станис е трагичен герой, но все вярвам че ще се добере до Харънхъл. Пък там вече каквото сабя покаже. И честта майко юнашка.
Станис трябва според мен сега да избие Болтън и Фрей за да докаже че и без Мелисандра струва повече от брат си.
Прекалено много значение се отдава на Зимата, аз вярвам че Джон ще попилее Другите  - ако не от първия път пред Вала, то от втория път - пред Зимен хребет.... за фактори броя всички хора които имат армия и се обявява за крале - Станис, Егон Блекфир, Денерис, Роб Старк, Ренли (последните двама не издържаха проверката и си проиграха много тъпо картите) дори Юрон (той крайно ме разочарова засега - очаквах поне едно солидно завоевание от него)

# 530
  • Русе
Кеван смяташе да плати с Ланистърско злато дълговете, а сериалния Тивин каза че мините са изчерпани - не виждам противоречие. Със сигурност имат запаси.
НО Тивин е спрял да дава заеми на Робърт и затова Петир е почнал да взема заеми от Желязната банка, което ми навежда на мисълта, че и в книгата е така.

По някое време след съответната сцена в сериала Мартин беше дал интервю, в което конкретизира, че в книгите мините на Ланистър са все така далеч от изчерпване. Всъщност ако бяха тръгнали да свършват, Тивин щеше да заграби тези на Кастамир (също изключително богати залежи), вместо да ги държи 20 години наводнени и след това да ги дарява на Уестърлингите. Дори имаше кратък период, в който северняците завладяха голяма част от златните мини в Запада и се шегуваха с това. Свършване на златото в мините и пазенето на този факт в тайна години наред така, както го тупурдисаха в сериала, е на практика невъзможно. Покрай тези мини работят и се изхранват безброй хора. Дори само един пиян миньор е достатъчен, за да се разчуе. Подозирам, че в екранизацията е за по-ефектно представяне на Желязната банка като голям играч.

Тивин никога не е спирал да дава пари на Робърт. Ако помня правилно, задълженията на короната бяха 3 милиона към Тивин, 1 милион към Вярата и някакви по-дребни суми към Ж.Б. и някакви други кредитори. Всъщност Тивин дори даде парите за турнира в чест на Едард в първа книга.

# 531
Може ли да дадете прясно инфо до къде е стигнал автора с новата книга ?
Кога се очаква да излезе?

# 532
  • Русе
Джон: Санса е враг на Короната, тъй като в момента официално признатата (от 90% от кралството) Корона е на Томен, който наред с останалото владее и Железния трон. Всички други са претенденти и индивидуални читателски фаворити. Ние може да знаем, че Томен е син на Джайм, ала огромната част от Вестерос не го знае, а повечето чували за това пък не го вярват. Властта е там, където хората вярват, че е. В момента в Томен, който (регентите му) разполага с достатъчно сила, за да защитава задника си върху трона срещу останалите.

Всеки, който желае, може да се обяви за крал. И ако намери достатъчно хора, които да го следват и чрез която сила да се наложи, може да накара нежелаещите го също да го признаят. Инак кралете са си просто хора с човешки проблеми. В т.ч. и Таргариените Wink

# 533
  • Русе
Може ли да дадете прясно инфо до къде е стигнал автора с новата книга ?
Кога се очаква да излезе?

Има някакви плахи надежди за лятото на 2015, респективно +3-4 месеца за превод на други езици. Това е най-оптимистичната прогноза, тъй че стискай палци Wink

# 534
Коронис Всичко това е вярно,  обаче кралете ги мерим не само по законността (иначе редът трябва да е  Джон Сняг - Таргариен, Денерис Таргариен, после Егон Блекфир,  после Станис Баратеон, после Едрик буря - Баратеон  и накрая Томен  Ланистър да се нареди на опашката) а  по силата на армиите.
А Томен е смешно малък крал със смешно малка армия, на когото други хора му диктуват какво да прави. В КЧ се водят интриги, половината армия на Ланистърите замина с Джейми или беше избита във войната със Старките,, другата е ангажирана срещу Тирелите; на този фон Егон и Денерис са сериозни претенденти, а Станис и Джон (поотделно и заедно) не са за подценяване. пък и да не забравяме и Едрик буря. Ако Станис пукне, той може да се възползва от ситуацията и да обедини войските му, срещу Томен. С това лице и този произход няма да му е много трудно да намери проддръжници.
като се добавят множеството бандити и факта че Вярата си разигра коня, ми се струва че  томен няма чак толкова много поддръжници - в самия КЧ може би и то ако броиш и Тирелите, но иначе доста голяма част от по-простите хора ще сменят господаря си при първи случай. Нали видя как посрещнаха Джейми и как бяха озлобени.

надявам се като излезе  "Наръчника" в предговора да се спомене нещо, някаква дата или поне колко страници е написал М. от "Ветровете, засега знаем само че след написването на "светът на Вестерос" "Ветровете..." са му приоритет което не значи абсолютно нищо!

# 535
  • Варна
Едрик Буря е дете. На девет ли беше? Сам не може да направи нищо. Евентуално нещо би могло да се получи, ако някой с армия зад гърба си предяви права от негово име.

Бъркаш реда, Егон Таргариен ако е истински (или ако вярват, че е истински) е пръв по право, преди Дани и Джон.

# 536
 с огромно нетърпение чакам кога тирелите и Ланистърите ще почнат да се трепят - засега ги държи спойката срещу общия враг - Станис и Денерис, обаче Станис замръзва в леда, Денерис се пече в жегата, Церсей се опита да се саморазправи с Марджери и ледовете започват да се пукат....да видим докога ще издържат. Ако Лорас ритне камбанката  очаквам Марджери да покаже грозната си страна (отношенията Мардж-Лорас ужасно ми напомнят на отношенията Церсей - Джейми). При липсата на Тивин и Кеван които да го раздават арбитри ще стана страшно.

Едрик е на четиринадесет години,  а в сериала  - на шестнадесет (Бъркаш го с Джендри). Допускам че ако Станис умре Давос би застанал зад него. Майка му е от рода Флорент.  Аксел може би също би застанал зад него.
Много хора сред които и аз не вярваме че Егон е истински. мисля че споменах името Егон Блекфир а не Тарг, наясно сме че е бил подменен от Варис и Илирио. И тогава не би трябвало да е преди Джон и Дани.

# 537
 Личността на Едрик всъщност може да бъде изведена много бързо напред.  
хипотетична ситуация  - Станис умира след битката пир ЗХ (или в друга битка) хората му са в паника - някои отиват към Селайз и я убеждават да се омъжи или да се предаде, други отиват на Вала при Джон сняг, трети създават разбойнически шайки, четвърти се предават на милостта на Железния трон...всичко това вече го видяхме пир смъртта на Роб Старк и  Ренли.  В този момент излиза напред Лорд Давос Държеливия, Ръката на краля и казва - това е синът на Робърт  Баратеон по майчина линия от рода Флорент (рода на Селайз), племенникът на Станис, който той лично узакони. Дъщеря му може да потвърди думи.
И изведнъж почти всички се обединяват около него. Защото имат нужда от икона. От знаме. В негово лице те виждат Въплъщение на Баратеоните - някои на Станис, други на Робърт, а трети на връзката му със Селайз. и Армията на Станис става армия на Едрик.  Който ще бъде подкрепен  от Давос, джон Сняг и вещата ръка на Мелисандра

Разбира се това е хипотетична ситуация...

само не ми казвай че не си гледала "в името на краля" с Дж. Стейтъм. Буквално часове преди краля да умре той намира сина си, който вече е на 30 години и е опитен войн....

# 538
Наистина ли очакваш копелето Едрик Буря да окаже такава голяма роля? Никой няма да тръгне да го подкрепи, на фона на всички останали. Кога точно Станис го е узаконил? Аз такова нещо не помня. И дъщеря му ще тръгне да разправя как той бил законен? И да подкрепят него? Вместо нея? И Селайз, която го мрази? Просто не.
И откога сме сигурни, че Егон е Блекфир? Да, може да сме измислили теорията и тя да е много вероятна, но докато това не бъде потвърдено няма как да сме убедени. Просто ми направи впечатление, че навсякъде го използваш.

# 539
Станис няма да мръзне дълго, а ще спечели битката. Въпрос на време е.

Общи условия

Активация на акаунт