Майчинството счетоводно-62

• 39 730
  • 761
  •   1
Отговори
# 495
Здравейте,снощи тествах калкулатора на сайта на НОИ.
Направих и справка в сайта на НАП относно осигурителния ми доход.
Виждам разлика в осигурителния доход - в сайта на НОИ не са включени ежемесечните социални пари за храна, които фигурират в НАП. По този начин изчисленото майчинството е по-малко от очакваното. Thinking
Това грешка на сайта на НОИ ли е?-Никак не е грешка в сайта на НОИ, просто върху социалните разходи няма и никога не имало вноска за болест и майчинство /3,5%/.
Благодаря предварително за отговорите,

# 496
Здравейте! Работя на трудов договор, но имам доходи и от граждански. Доходите от гражданския договор смятат ли се при изчисление на майчинските?

# 497
  • В полите на Пирин планина
Здравейте! Работя на трудов договор, но имам доходи и от граждански. Доходите от гражданския договор смятат ли се при изчисление на майчинските?

Не, защото по тях н се внасят суми за фонд ОЗМ.

# 498
Внасянето на суми от граждански договори за фонд ОЗМ задължително ли е?

# 499
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Внасянето на суми от граждански договори за фонд ОЗМ задължително ли е?

Коментарът над твоя ясно отговаря на въпроса ти...Не, при граждански договори не се внасят осигуровки по фонд ОМЗ и този доход не се включва при изчисляване на болничен/майчинство.

# 500
Аз съм с постоянен адрес гр. Сливен, а по месторабота - гр. Костинброд. Искам да се обадя, за да получа информация относно неизплатен болничен, на телефона на кое населено място трябва да се обадя?

# 501
Аз съм с постоянен адрес гр. Сливен, а по месторабота - гр. Костинброд. Искам да се обадя, за да получа информация относно неизплатен болничен, на телефона на кое населено място трябва да се обадя?

Адресът на фирмата.

# 502
Lady Brinne, благодаря за отговора!

# 503
Здравейте, тук винаги съм получавала компетентни отговори, затова реших да пиша пак.

Може ли да ми кажете имат ли давност парите за гледане на дете и по-конкретно-
Когато близнаците ми навършиха годинка и 6 месеца си смених работата и разбрах, че всъщност докато съм била на старата работа старият ми работодател не е подал декларация и затова не взимах полагащите ми се 170 лева на месец до навършване на 2 години на децата. След това новият ми работодател подаде тази декларация и до навършване на 2 годинки си ги взимах.
Имам ли право да ги потърся тези пари, защото в крайна сметка вината е на работодателя - аз тогава не знаех за това си право?

Благодаря ви предварително.

# 504
Здравейте! Имам следният въпрос: имам трудов стаж 5 години, но от 2009 не съм работила на трудов договор. Ако от декември се водя фиктивно в някоя фирма и се осигурявам на около 600 лв. какво майчинство ще взема после и от кога, от раждането на бебето (термина ми е 26.05.2015) или от навършване на 6 месеца? Благодаря ви предварително  Simple Smile

# 505
Здравейте! Имам следният въпрос: имам трудов стаж 5 години, но от 2009 не съм работила на трудов договор. Ако от декември се водя фиктивно в някоя фирма и се осигурявам на около 600 лв. какво майчинство ще взема после и от кога, от раждането на бебето (термина ми е 26.05.2015) или от навършване на 6 месеца? Благодаря ви предварително  Simple Smile

Ако си на трудов договор ще си получаваш майчинство 2 години, стига да имаш отработен ден във фиктивната фирма.
Осигурявай се на минимума, защото така или иначе ще получаваш толкова.Общо взето ще дадеш повече пари за осигуровки, отколкото ще получиш, ако държиш на 600-то лв....
Вариантът с "надуване" на майчинството отдавна приключи и поради тази причина хората увеличават базата за изчисление.

# 506
Благодаря ви много за бързия отговор  Peace

# 507
Здравейте, тук винаги съм получавала компетентни отговори, затова реших да пиша пак.

Може ли да ми кажете имат ли давност парите за гледане на дете и по-конкретно-
Когато близнаците ми навършиха годинка и 6 месеца си смених работата и разбрах, че всъщност докато съм била на старата работа старият ми работодател не е подал декларация и затова не взимах полагащите ми се 170 лева на месец до навършване на 2 години на децата. След това новият ми работодател подаде тази декларация и до навършване на 2 годинки си ги взимах.
Имам ли право да ги потърся тези пари, защото в крайна сметка вината е на работодателя- аз тогава не знаех за това си право? -Давността по КСО е уредена в чл.115, ал.2: "Дължимите от ДОО вземания се погасяват с изтичане на тригодишна давност, считано от 1 януари на годината, следваща годината за която се отнасят." Което означава, че ако децата са родени през 2011г., то можете да отправите искане в периода от 2011г.  до края на 2014г., след което ще бъде извън давност. Следва да попълните Приложение №4 и Приложение №12 от Наредбата за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от ДОО и да ги представите на "виновния" според Вас работодател.

Благодаря ви предварително.

# 508
Момичета имам питане за един болничен. Имам такъв, на който пише:
 в отпуск от 18.11.14;
в отпуск до 01.12.14 
и  е  за 14 дни.

Трябва да бъде удължен с лекарска комисия. Обадих се, но ми казаха, да отида на следващия ден след като ми изтече болничния, но на самия болничен пише да се яви на преглед на 01.12.14 и сега се чудя днес ли да ходя или утре.

# 509
  • София
Здравейте. Искам да попитам, за застъпване на майчинствата, трябва да се излезе в 45-дневния болничен на втората бременност преди първото дете да е навършило 2 години или преди датата на 45-дневния за първата бременност? Дано съм го написала ясно.

Общи условия

Активация на акаунт