Майчинството счетоводно-62

• 39 730
  • 761
  •   1
Отговори
# 525
Здравейте! Одисеята с прехвърлянето на моето майчинства на работещата баба продължава.... #Cussing out

Сега пък счетоводителят на бабата,на  която ще се прехвърли майчинството и предава да ми напомни, че аз трябва да попълня уведомление за завръщане на работа към моя работодател. Обаждах се преди малко на касиерката в моята фирма и тя не знае за какво става въпрос. Отново!!! Според нея обаче не може в деня на прехвърлянето на майчинството - 06.12.2014 да занеса болничен лист и да продължа на болнични до края на бременността (а тя е рискова и с издаването на болничните нямам проблеми). Трябвало да походя на работа някой друг ден. Питам защо и отговора е " тъй ми се струва ".
Какво да правя сега? Какво е уведомление за завръщане на работа към моя работодател?

Да припомня, че на касиерката съм и първа майка и то с такъв казус и на счетоводителя на бабата също сме първите майка и баба, но пък те не се позаинтересуваха изобщо какви документи трябва да изискат от мен. Аз само звъня , питам ги и те "ами незнам" , "обади се утре " и т.н. а времето тече.
Систематизирала съм на листи каква е процедурата и мисля да я публикувам тук след края на одисеята, за да не се лутат други така както аз.... До сега съм ревала от нерви след последното " ами не знам, тъй ми се струва"....
Добре че има такава тема във форума... И слава на Бога, че живея във време, когато има интернет, защото поне имам възможността аз да потърся достъп до информация...

Редактирам, защото още нещо се сетих - какво да е това уведомление за завръщане на работа, при условие, че назад във времето е подадено заявление за отпуска до 05.12.2014 год. включително. Какво да уведомявам? Свършва  отпуската и се връщам на работа и в първия работен ден занасям болничен...

Последна редакция: пн, 01 дек 2014, 14:51 от sentido

# 526
добре, поправям се- до сега никога не са ми отказвали информация на тези телефони  Simple Smile
а за настояването имах предвид да звъни и да не се отказва, докато не се свърже
но това са рисковете на написаното в интернет пространството- всеки тълкува написаното по негов си начин Wink

# 527
ЕХОООО,някой има ли да ми отговори-къде се отразява сумата за майчинство в сайта на НОИ в графата за болничните ли ?Вече ми изплатиха последния болничен  и следва майчинство-как да проверя дали всичко е наред за изплащането му ,попълних декларация дадох акта за раждане на детето ми  име интересува как да проверя нагледно кое се изчислява и по колко?

# 528
ЕХОООО,някой има ли да ми отговори-къде се отразява сумата за майчинство в сайта на НОИ в графата за болничните ли ?Вече ми изплатиха последния болничен  и следва майчинство-как да проверя дали всичко е наред за изплащането му ,попълних декларация дадох акта за раждане на детето ми  име интересува как да проверя нагледно кое се изчислява и по колко?

В графата за болнични е. Като влезеш в системата да си проверяваш болничните трябва да има някъде дата на последно представен документ. По тази дата ще се ориентираш кога работодателят е занесъл документите в НОИ. Да ти кажа отнема доста време преди да започнат да изплащат самото майчинство. Но много зависи и от това какви дати се падат. При мен се получи дупка от 2 месеца и половина.

# 529
  • В полите на Пирин планина
... уведомление за завръщане на работа към моя работодател - не е нужно да се попълва подобно уведомление.
... Според нея обаче не може в деня на прехвърлянето на майчинството - 06.12.2014 да занеса болничен лист и да продължа на болнични до края на бременността (а тя е рискова и с издаването на болничните нямам проблеми). Трябвало да походя на работа някой друг ден. Питам защо и отговора е " тъй ми се струва ". - няма проблем веднага от деня на прехвърляне да излезеш в болничен - не е нужно да й се "струва". Занеси болничен лист и си излизай в отпуск по болест без притеснение. Ако има някакви възражения от страна на касиерката й кажи да ти посочи точното законово основание, защото такова няма. Не може законът да определя от кой ден ще се разболееш и ще имаш нужда от отпуск по болест.

# 530
Здравейте, искам да попитам нещо- задължително ли е първо подаването на декларацията в НОИ за да бъде изплатено първото майченство?
Ето го случая: последен ден от последния болничен-08.11. Декларация за майчинство предадена на счетоводителя на 28.11. В този случай има ли шанс за превод на майчинството за м.11 през декември или остава за януари? Благодаря предваритно!

# 531
Здравейте.
Родих 10 дни преди термин. От НОИ вече ми изплатиха целия 45 дневен болничен. Следващия болничен е от датата на раждане- 42 дни. Тези застъпени дни между двата болнични НОИ ще си ги удържи автоматично при изплащане на втория или след изравняването от третия болничен? И трябва ли да се попълват някакви документи за това застъпване?
Дано да зададох разбираемо въпроса.  Simple Smile

# 532
  • Пловдив
Здравейте, искам да попитам нещо- задължително ли е първо подаването на декларацията в НОИ за да бъде изплатено първото майченство?
Ето го случая: последен ден от последния болничен-08.11. Декларация за майчинство предадена на счетоводителя на 28.11. В този случай има ли шанс за превод на майчинството за м.11 през декември или остава за януари? Благодаря предваритно!

Има шанс.Зависи кога от фирмата ще представят декларацията в НОИ

Здравейте.
Родих 10 дни преди термин. От НОИ вече ми изплатиха целия 45 дневен болничен. Следващия болничен е от датата на раждане- 42 дни. Тези застъпени дни между двата болнични НОИ ще си ги удържи автоматично при изплащане на втория или след изравняването от третия болничен? И трябва ли да се попълват някакви документи за това застъпване?
Дано да зададох разбираемо въпроса.  Simple Smile

от втория

# 533
Може ли да разясните разликата между осигурителен и трудов стаж,
и за двата ли ти се набира стаж, който се ползва при пенсиониране?

# 534
  • София-Младост
Може ли да разясните разликата между осигурителен и трудов стаж,
и за двата ли ти се набира стаж, който се ползва при пенсиониране?
http://www.gli.government.bg/text/page.php?c=69&d=251

# 535
В НОИ  има ли телефон на който мога да се консултирам по отношение на майчинството? Не виждам такъв в сайта?! #Cussing out

# 536
  • София-Младост
В НОИ  има ли телефон на който мога да се консултирам по отношение на майчинството? Не виждам такъв в сайта?! #Cussing out
http://www.nssi.bg/index.php/aboutbg/1466-contactcenterbg

# 537
http://www.nssi.bg/index.php/aboutbg/1466-contactcenterbg
Обаждах се и  май във форумите са много по - компетентни от тях. Някакъв супер не любезен господин едва изслуша обясненията ми и ми заяви, че са  необходими и за майката и за бабата единствено следните документи: Заявление свободен текст, Приложение 12 и Приложение 4. Като попитах по кой чл. са тези приложения ми пожела " приятен ден" и ми затвори.

Все пак си мисля ,че е необходимо Приложение 3 - Заявление - Декларация за отглеждане на малко дете на основание чл.53 КСО, а не Приложение 4 - Заявление - Декларация за изплащане на прично обезщетение за отглеждане на малко дете на основание чл. 54 КСО. Греша ли?

Нервите ми вече не издържат - нито счетоводителя на бабата, нито касиерката в фирмата, в която работя вземат присърце нещата. Отчаях се вече тотално.
Довечера ще систематизирам всичко, което събрах като информация и ще го опиша тук във форума.
И все пак - толкова трудна и рядко срещана ли е тази процедура по прехвърляне на майчинството, че виждат такъв зор? Shocked

# 538
  • София-Младост
Ще прехвърляте майчинство ли?
Процедурата е толкова лесна, не знам защо така сте се оплели и не е рядко срещана.
Прил.3 се подава от бабата.
Прил.12 от вас ако правите промени в настъпили обстоятелства. Например вече сте започнали да ползвате отпуска за отгл. на малко дете и сте подавали прил.3, за да ви бъде спряно обезщетението.
Отделно бабата подава молба-заявление, своб.текст, че ще ползва отпуска.
И една декларация се попълва от майката, тя си седи в досието и.
http://kostelbg.net/home/node/4490
За бабата работодателя пуска заповед.

# 539
Момичета имам питане за един болничен. Имам такъв, на който пише:
 в отпуск от 18.11.14;
в отпуск до 01.12.14 
и  е  за 14 дни.

Трябва да бъде удължен с лекарска комисия. Обадих се, но ми казаха, да отида на следващия ден след като ми изтече болничния, но на самия болничен пише да се яви на преглед на 01.12.14 и сега се чудя днес ли да ходя или утре.
Хах и аз съм така само 4е 17-11.14.до 30.11 .14 .Както болничния ми е с дата 18 .А днес ходих на преглед за удължаването за което ще платя 25 лв но утре чак ще го взема болничния от комисията .В кой месец си .

Общи условия

Активация на акаунт