ПЪРВИ клас - 3 тема

• 54 492
  • 738
  •   1
Отговори
# 495
  • Бургас
Гласни и съгласни определя, например "буркан", започва първа буква б и защото произнася "бъ" решава , че следващата е ъ, и настава голяма каша.

gk77, къде греши при звуковия модел? При определяне на гласни-съгласни, или на сричкуването или на свързване на даден модел с дума (от картинка например)? Според мен първо трябва да се определи къде точно е проблема и след това да се наблегне конкретно на него, защото колкото и малка част от материала да са звуковите модели, те си имат свои разновидности и етапи. Дай повече информация и примери и ще умуваме дружно, ако искаш Hug

# 496
  • Sofia
gk77, обасни тогава, че Ъ си е отделна буква и съгласните изговаряйте без Ъ - кратко само звук Б, К,...
Пък и нали има толкова квадратчета, колкото са буквите, няма как да има и Ъ след съгласните.

# 497
  • Бургас
При нас  сами трябва да направят квадратчетата според броя букви.

gk77, обасни тогава, че Ъ си е отделна буква и съгласните изговаряйте без Ъ - кратко само звук Б, К,...
Пък и нали има толкова квадратчета, колкото са буквите, няма как да има и Ъ след съгласните.

# 498
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯

на нас много ни помага онова помагало с маймунката, а за писането на красиви букви, другото - на Домино  Peace

в това с маймунката има примери с готови квадратчета, а детето да слага само червени или сини картончета, когато свикна с това, че буквата е м, а не мъ, б, а не бъ, обърнах другата страница и започна сам да си слага колко букви са.

то не е задължително да се купи де, може да се работи със изрязани картончета, но пак да се почне първо от готови модели и после да си ги прави сам  Peace

# 499
  • sf
Все си мисля,че в такива случаи учителката трябва да положи допълнителни усилия,за да помогне на детето  Rolling Eyes

# 500
  • Sofia
При нас  сами трябва да направят квадратчетата според броя букви.
Тогава зпочнете с готови такива.
Ето например помагало за целта - http://www.danielaubenova.com/educational-resources/bravo-a-purvi-klas   - или ти му направи на детето.  Simple Smile

# 501
  • на Мелмак
И на нас това с б-ъ ни беше проблем , но миналата година .
Точно с упражненията - кратко б,п ... и броене на буквите го оправихме  Peace

# 502
  • Бургас
Благодаря Ви момичета,ще опитам всичко. Достатъчно интелигентен човек съм да преценя, че детето се затруднява и са необходими допълнителни усилия, но тези всекидневни  "атаки" ми идват в повече. Имам по - голямо дете, незнам дали, защото госпожата беше друга, но нещата си вървяха нормално.

И на нас това с б-ъ ни беше проблем , но миналата година .
Точно с упражненията - кратко б,п ... и броене на буквите го оправихме  Peace

# 503
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Все си мисля,че в такива случаи учителката трябва да положи допълнителни усилия,за да помогне на детето  Rolling Eyes

+1

моят както е на последния чин, диагонално на госпожата, и както викат всички в занималнята, познай колко ще разбере някое правило ако не му каже лично.

и като е видяла, че само той има проблем толкова ли е трудно да му отдели малко повече внимание?

# 504
  • Sofia
Така де, ама в кой момент, като имат 35 минутни часове как да се занимае тя с някое дете индивидуално.  newsm78
Това е положението и затова не разчитам много на у-щето.
 Simple Smile

# 505
Morena, gk77  говори за занималнята, а там би могло да му се помогне. Но най-ефективно си остава помощта на мама  Peace

# 506
Мен ми е чудно децата на занималнята от смесени класове ли са или само от един? Защото ако са смесени и както казвате, че някои са по-напред, ще стане голяма каша.
При нас също забелязвам дребни разлики с другия клас. Бяха  по-напред с буквите, но пък нямаме занималня. Така че не е проблем това.

В случая на Gk77 и тези от предучилищната не са си свършили работата. Тези звукови модели започват да се учат още там и там е трябвало да направят това разграничение, че се чува бъ, но си е 1 звук.

Добри
, кое беше това помагало на Домино?

Последна редакция: пт, 31 окт 2014, 14:41 от Пролетен дъждец

# 507
  • София
Моя син също се затрудняваше със звуковия анализ, защото не можеше да определи кои са буквите, бъркаше ги. Но с повече тренировки вече се справя. Ето тук има посочени разлини неща, които могат да са от помощ.  На Крокотак книжката с кръстословоците също  е  хубава - за да не му е досадно на детето да упражнявате под формата на игра. Има ги и в сайта им, така че може да си разпечаташ само 1-2 странички.

Според мен за индивидуален подход в училище,  изобщо не може да се говори при 25 деца, нито в часовете, нито в занималнята. Който чул -чул, който разбрал - разбрал.

# 508
Здравейте!
Аз докато кажа, че нямат контролни и вчера са направили две - по БЕЛ и Математика.   Thinking
При нас занималнята е с 32 деца - по 8 от четирите класа. Аз затова предпочетох да си е в къщи.   Rolling Eyes
"ама преди това нали да събудя кака"  hahaha
hahaha hahaha hahaha Joy Joy Joy

# 509
  • Варна
gk77 , и аз щях да ти предложа кръстословиците на Крокотак! Марта има книжката и много ясно разбра от нея как думите се пишат по букви. Но наистина - това беше миналата година - учителката в ПГ ги беше подготвила добре в това направление. Ако познава всички букви, напиши му думички (печатно) и го карай да им прави модели по вече написана дума. Направете примерно 10-12 такива на едната страница. След това на друга страница (без да има пред себе си предната), го помоли той да направи на някои от току-що направените думи модел, като само чува думата. Много скоро ще схване, че това, което брои като БЪ е всъщност само Б. Идеята е да повтори нещо, което току-що е направил с много малка промяна. Това е стар трик в педагогиката, надявам се да проработи и при звуков модел, а не само при задачки, както съм го учила навремето Joy

Общи условия

Активация на акаунт