За изневярата

• 111 313
  • 1 610
  •   1
Отговори
# 1 320
....................................................
Няма оправдание за лъжата. "Аз излъгах, защото...." няма такова изречение. Излъгал си, защото си лъжец. Толкоз.
...........................

Чуждите простотии не могат да оневинят нашите - извинете, ама това на децата им се обяснява още на 3-4 годинки, като почнат с "аз ударих Иванчо, щото ми взе играчката".

Децата са друга работа, тях ги възпитаваме. Ние можем да си лъжем.  Wink

Да не се обидиш, напълно съгласна съм с теб.
Ако аз лъжа и крада, може и да имам обяснения защо го правя за себе си, но никой не ми е виновен защо го правя. Правя го, защото така искам и така ми харесва. И съм си крадла и лъжкиня, колкото и оправдания да си намеря.

# 1 321
Ако ти лъжеш, ама няма ако тука, глей, ако слага, божеее.  Laughing smile3534

# 1 322
Вината е връзка на субекта с деянието му. И за тези, които не са юристи, е логическо лесно да се схване.

Няма как някой да е виновен за това, че АЗ изневерявам. Изневярата е рационално решение на зрял човек. Искал си го и затова си го направил.

Това е писано милиони пъти.

Ако имате проблеми с партньора, говорете с него. Ако не ви чува, напуснете го.

Няма оправдание за лъжата. "Аз излъгах, защото...." няма такова изречение. Излъгал си, защото си лъжец. Толкоз.

Оправданието "партньорът ме предизвика да му изневеря" е йезуитска теза на незрели, страхливи и манипулативни хора, които освен, че могат да лъжат, могат да накарат и друг да се чувства виновен за техните лъжи....

Ама той ме биеше, ама то заглеждаше други жени, ама той не се прибираше и бях самотна, ама той не искаше да прави секс с мен, ама той ме пренебрегваше, ама той ме обиждаше...... Що за глупости?

Чуждите простотии не могат да оневинят нашите - извинете, ама това на децата им се обяснява още на 3-4 годинки, като почнат с "аз ударих Иванчо, щото ми взе играчката".

По твоята логика ако мъжът ти те побийва редовно, междувременно срешнещ човек, с който се разбираш, трябва да седнеш и да говориш с побойника и да се молиш, той да те разбере и да не те пребие, за да не го излъжеш...

# 1 323
  • Сф
Цитат

Ама той ме биеше, ама то заглеждаше други жени, ама той не се прибираше и бях самотна, ама той не искаше да прави секс с мен, ама той ме пренебрегваше, ама той ме обиждаше...... Що за глупости?         
Не са глупости! Наистина всеки си решава дали да изневери- причини много.Естествено, че е осъзнато действие, но това не значи, че трябва да биеш камбаната. Айде стига с тия раздели, ако беше толкова просто и лесно света щеше да е пълен само със щастливи хора!

# 1 324
Вината е връзка на субекта с деянието му. И за тези, които не са юристи, е логическо лесно да се схване.

Няма как някой да е виновен за това, че АЗ изневерявам. Изневярата е рационално решение на зрял човек. Искал си го и затова си го направил.

Оправданието "партньорът ме предизвика да му изневеря" е йезуитска теза на незрели, страхливи и манипулативни хора, които освен, че могат да лъжат, могат да накарат и друг да се чувства виновен за техните лъжи....

По твоята логика ако мъжът ти те побийва редовно, междувременно срешнещ човек, с който се разбираш, трябва да седнеш и да говориш с побойника и да се молиш, той да те разбере и да не те пребие, за да не го излъжеш...

Абсолютно съм съгласна с това мнение. Нещо повече дори и изневеряващият да беде наречен "лъжец" това не означава, че причините да излъже не са именно в несъвместимостта в секса със съпругата, чувството на самота, побоят и всички други възможни поводи изброени от Нофелет. Друг е въпросът, че гореизброените спокойно могат да бъдат причина по - скоро за раздяла с човека, отколкото причина за изневяра.

# 1 325

По моята логика, ако мъжът ти те бие, не трябва да мислиш кого ще срещнеш преждевременно и какъв спасителен пояс да си намериш, а да идеш в полицията и да подадеш жалба.

Инак може доста време да си те бие, докато го срещнеш онзи, спасителя....

Та... за вашата безопасност е доста по-добре да се махнете от побойника по-бързичко, щото оня на белия кон може и да закъснее. Кой го знае и дали въобще ще дойде...

# 1 326
  • Сф
Ха-ха, Нофелет, какво праволинейно отношение към живота- изневяра=лъжа, може пък да е любов и да измине извесно време докато кажеш на половинката, че не искаш да си с нея/него; А може пък и двамата в с-вото да са се разбрали "да си затварят очите"; Е, тогава какво право имаш да наричаш хората лъжци и неморални- не ти пречат, не пречи и ти!А това какво общо има с възпитанието на децата...е само  твой филм!

# 1 327
Разбира се, че родителят ще се постарае да даде на децата си своите представи за добро и зло, само че те не растат само вкъщи, с израстването обикновено трупат (слава богу!) личен опит и ако той им подсказва, че да се лъже в определен момент е ок, то тогава никакво домашно възпитание, не е в състояние да им повлияе върху даденият избор. Родителите не са всесилни и всеможещи и не зависи всичко от тях. Човек се променя и ако като малък са го учили на едно, когато порастне, често пъти разбира, че нещата не са баш така.

Съгласна съм с Тороманова 73. Животът е шарен и не е черно бял.

# 1 328
Ха-ха, Нофелет, какво праволинейно отношение към живота- изневяра=лъжа, може пък да е любов и да измине извесно време докато кажеш на половинката, че не искаш да си с нея/него; А може пък и двамата в с-вото да са се разбрали "да си затварят очите"; Е, тогава какво право имаш да наричаш хората лъжци и неморални- не ти пречат, не пречи и ти!А това какво общо има с възпитанието на децата...е само  твой филм!
Който лъже, е лъжец. Аз това знам.

С праволинейно отношение към живота лесно се спи и усмихнато се живее.

Пробвайте Simple Smile

# 1 329
nofelet , какво мислиш за благородната лъжа... Simple Smile

# 1 330

Пробвайте Simple Smile

Браво, незнам защо си мислиш, че лъжците не спят спокойно и не живеят усмихнато. Laughing

Цитат
Сори, че така са те възпитавали и после си разбирала, че не е "баш така". Или грешно са те учели, или ти грешно си слушала.

Аз каквото ми говореха мама и тате някога, "баш така" си се оказа.

И тогава, и сега лъжата все си е грозно нещо. Без изменения Smile

Аз не знам как от толкова обобщаващо изречение, започващо с "човек" реши, че говоря за себе си. Явно не са те научили на нещо много важно, това каквото е при теб, не е задължително да е при другите. Значи ти никога не лъжеш, така ли, Нофелет?

Моето мнение е, че лъжите в определени ситуации са полезни, а и необходими. Има хора, които просто се молят да бъдат излъгани. Как тогава да им откаже човек. Дали лъжата е грозно нещо, идиотско, тъпо или каквито и други епитети да употребим, няма да премахне съществуването й. Да, всички лъжем, някой лъжат по - нагло от други,  например твърдят, че не лъжат и, че никога не са лъгали.

# 1 331
Скрит текст:

Пробвайте Simple Smile

Браво, незнам защо си мислиш, че лъжците не спят спокойно и не живеят усмихнато. Laughing

Цитат
Сори, че така са те възпитавали и после си разбирала, че не е "баш така". Или грешно са те учели, или ти грешно си слушала.

Аз каквото ми говореха мама и тате някога, "баш така" си се оказа.

И тогава, и сега лъжата все си е грозно нещо. Без изменения Smile
1. Явно не са те научили на нещо много важно, това каквото е при теб, не е задължително да е при другите. Значи ти никога не лъжеш, така ли, Нофелет?
2. Моето мнение е, че лъжите в определени ситуации са полезни, а и необходими.
[/quote]
1. Разбира се, че са ме научили. Само, че са ме неучили, че това, че някой върши зло, не значи, че трябва да бъде уважаван в различността си. Лъжата не е избор на прическа или дреха, че да бъда толерантнен към нея. Презирам лъжците и не ги държа около себе си.
2. Благодаря ти, че ме убеди, че дискусията ни е безсмислена.

# 1 332
  • Sofia
Аз пък мисля, че с нофелет имате различни понятия за това какво е лъжа  newsm78
Защото и като човек, и като психолог ви казвам, че лъжата е просто неизбежна и се случва постоянно и на всички хора. Просто зависи за какво лъжем. Колко често. И кого.
Както и да е. Може и аз да остана неразбрана.
Лъжа е всяко изречение, дума, действие, твърдение, жест, което НЕ отговаря на истината такава, каквато я възприема субектът.
Тоест ако шефът / съпругът / детето те питат нещо, а ти не отговориш ТОЧНО и ЕДИНСТВЕНО истината, значи лъжеш.
Ако си измислиш някакви подробности, детайли и украсиш реалността, то лъжеш.
Ако учтиво прикриеш схващането си, че точно тази рокля не стои добре на колежката си, лъжеш.
Ако пропуснеш да кажеш на някой познат, че устата му мирише лошо, лъжеш.
Ако те мързи да излезнеш навън, но кажеш на сина си, че е по-добре да си останете вкъщи, за да ... /без-значение-какво/, значи лъжеш.
Ако жена ти те пита дали е надебеляла или побеляла, остаряла, писнала ти е и тем подобни, и ти мислиш, че Е, но не й го кажеш, за да й спестиш болката, пак лъжеш.
Ако ти идва да удушиш някого, но всъщност любезно му се усмихваш, по силата на това, че ти е клиент, шеф или роднина, лъжеш.
Да продължавам ли?

# 1 333
Скрит текст:
Аз пък мисля, че с нофелет имате различни понятия за това какво е лъжа  newsm78
Защото и като човек, и като психолог ви казвам, че лъжата е просто неизбежна и се случва постоянно и на всички хора. Просто зависи за какво лъжем. Колко често. И кого.
Както и да е. Може и аз да остана неразбрана.
Лъжа е всяко изречение, дума, действие, твърдение, жест, което НЕ отговаря на истината такава, каквато я възприема субектът.
Тоест ако шефът / съпругът / детето те питат нещо, а ти не отговориш ТОЧНО и ЕДИНСТВЕНО истината, значи лъжеш.
Ако си измислиш някакви подробности, детайли и украсиш реалността, то лъжеш.
Ако учтиво прикриеш схващането си, че точно тази рокля не стои добре на колежката си, лъжеш.
Ако пропуснеш да кажеш на някой познат, че устата му мирише лошо, лъжеш.
Ако те мързи да излезнеш навън, но кажеш на сина си, че е по-добре да си останете вкъщи, за да ... /без-значение-какво/, значи лъжеш.
Ако жена ти те пита дали е надебеляла или побеляла, остаряла, писнала ти е и тем подобни, и ти мислиш, че Е, но не й го кажеш, за да й спестиш болката, пак лъжеш.
Ако ти идва да удушиш някого, но всъщност любезно му се усмихваш, по силата на това, че ти е клиент, шеф или роднина, лъжеш.
Да продължавам ли?
Не продължавай.
Темата е за изневярата и отношенията между партньорите в един брак (връзка).
Лъжата е в контекста на темата.

Но благодарим за разясненията Simple Smile

# 1 334
  • Sofia
Идеално знам контекста, но защо ли ми се струва, че през последните страници говорите единствено за лъжата като такава  Sunglasses
Във всеки случай, схванахте идеята ми. От лъжа до лъжа просто има голяма разлика. Някои лъжи са неизбежни, други - грозни и недопустими.
Учена съм да НЕ лъжа, принципно НЕ го правя, но понякога просто сама ИЗБИРАМ да го направя, поради една или друга причина. И не съжалявам. Такъв е животът.

Общи условия

Активация на акаунт