Нашите ОРХИДЕИ тема 14-отглеждане, грижи, проблеми

• 88 537
  • 775
  •   1
Отговори
# 435
Това е наистина много красиво цвете!Тук още не съм срещала този цвят,иначе бих се снабдила веднага!

# 436
Здравейте, да се похваля и аз с първите два отворени цвята за сезона, да уточня тази орхидея беше много болна и бях на крачка да и резна цветоноса с цел да я спася, но тя взе че се съвзе и даже цъфна, но е от 1лв от Praktiker купена през декември 2013, за съжаление няма вече намалени орхидеи там, а тези в Mr Bricolage (Русе) замалко да ме разплачат, бяха толкова окаяни милите, при това са по 6лв и никой няма да ги купи. Sad
Ето и снимките:
Скрит текст:

noshtna_ptica много красива милтония направо ми останаха очите, а за онцидиума защо не го пресадиш, кой знае колко мухлясал сфагнум се крие вътре, като ги знам по цветарските магазини какви са разбирачи.
Аз също забелязах този мулч вчера в лидъл и най-много ми направи впечатление това че мирише прекрасно на борова гора, но дали е подходящ и аз се чудех, до колкото разбирам от темата в цветарския форум, мулча става ако не са обработвани с химикали, предполагам че на самия пакет пише дали са натурални, изглеждат примамлива оферта, ако стават бих си ги разделила с някой от гр. Русе. Simple Smile
Само един въпрос към хората които имат гореспоменатата книжка за орхидеите в дома, има ли за отделните видове със снимки за всеки вид или е по скоро за отглеждането.

Последна редакция: пн, 16 мар 2015, 15:51 от nevi90

# 437
  • Русе
Здравейте, дали има шанс да ми цъфне орхидеята преди 2 години като я взех след като прецъфтя ми казаха да и отрежа цветоноса и оттогава не е цъфтяла само листа пуска а не беше и много осветено място. Преди месец я изместих на шкафчето до южна тераса и започна да пуска нови корени и започнах да се обнадеждавам

https://drive.google.com/file/d/0ByY4ULHpWrQqcjM3clprV1o0bGM/view?usp=sharing

# 438
  • ГОре на черешата...
Неви, прелестна е Peace! И аз искам такава, дано в четвъртък в Кауфланд има, решила съм да ида на лов...

# 439
Това е наистина много красиво цвете!Тук още не съм срещала този цвят,иначе бих се снабдила веднага!

Страхотна е тази разцветка и обикновено цветовете са от средни до едри.
Често се предлага в Каъфланд на зарежданията. Моята е от там, прави вече 5-6 годинки при мен.

# 440
Само един въпрос към хората които имат гореспоменатата книжка за орхидеите в дома, има ли за отделните видове със снимки за всеки вид или е по скоро за отглеждането.

Има и видове, но основни видове- примерно камбрия, милтония, дендробоум н или ф, епидендрум и подобни. Има по спомен 40-50 вида- пак ще проверя .
НО
от както е написана има толкова усилена хибридизация между видовете че сигурно сега кръстоските са главозамайващо повече.

Здравейте, дали има шанс да ми цъфне орхидеята преди 2 години като я взех след като прецъфтя ми казаха да и отрежа цветоноса и оттогава не е цъфтяла само листа пуска а не беше и много осветено място. Преди месец я изместих на шкафчето до южна тераса и започна да пуска нови корени и започнах да се обнадеждавам

всичко й изглежда ОК. Според мен не й осигурявате добра температурна разлика.

Последна редакция: пн, 16 мар 2015, 19:07 от _re_ge

# 441

Да се включа един път без проблем и без питане, само с равносметка на новопридобитите след зимния сезон Simple Smile

# 442
Нищо не кзвате за торенето.А някой от вас да е пробвал стимулирането с лед?Ако да,как се отразява на орхидеите ви?

# 443
  • София
Силви, аз ползвам този на Ивесто, с розовата капачка. Вероятно не е най-добрият на пазара, но за момента съм доволна.

# 444
  • Down south
Нищо не кзвате за торенето.А някой от вас да е пробвал стимулирането с лед?Ако да,как се отразява на орхидеите ви?
За стимулиране с лед не знам, аз имам няколко орхидеи, които са just add ice orchids, купих ги с инструкции за овлажняване с три кубчета лед седмично.
Развиват се добре.
Останалите ги поливам нормално.

# 445

Страхотна е тази разцветка и обикновено цветовете са от средни до едри.
Често се предлага в Каъфланд на зарежданията. Моята е от там, прави вече 5-6 годинки при мен.
Аз където отида и все се оглеждам какви орхидеи има.Такава още не съм виждала.В повечето случаи в Кауфланд или Бриколаж са много изтормозени растенията и ме е страх да не са болни и заразят другите.Не знам как да кача снимки иначе бих показала и моите прелестни създания.

# 446
В повечето случаи в Кауфланд или Бриколаж са много изтормозени растенията и ме е страх да не са болни и заразят другите.Не знам как да кача снимки иначе бих показала и моите прелестни създания.

С това категорично не съм съгласна.
На Кауфланд са най-качествените орхдеи от подобен вид вериги. Т.е доста добър компромис между цена и качество. На хиперамкетите може да се намеря и за по 10 лева но аз лично имам големи проблеми с орхидеи купени от Баумакс/Практикер или Бриколаж ( тук Таня не е съгласна но аз на ново зареждане там не съм попадала. само по 8-ми март и имах големи проблеми с фалчетата си макар и нововнесени ) -   заради отглеждането им в магазина или откъм вредители.

докато в Кауфланд няма нито едно болно загнило или с някакъв бонус инсект. Важното е и че са много некапризни хибриди -- много - много непретенциозни. Имам от тях от 6-7 години и са поне 50 бройки . Зареждането им е в четвъртък. Често до неделя всичко е свършило. Те просто нямат време да се грижат за тях защото свършват много бързо - хората разбират и много бързо ги изкупуват. дори да са им на окапване цветовете хиляди пъти са по-добри като растения. определено не са едно-двугодишни и не са зверски форсирани да цъфтят. докато на баумакс примерно то самото цвете с три литчета едвам диша вече два цветоноса пуснало. ами то като прецъфти няма силички да продължи.

Последна редакция: вт, 17 мар 2015, 11:40 от _re_ge

# 447
https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xap1/v/t1.0-9/ … ce19fddfaefc7baf0 Сдобиха ме с това мини, но нямам никакъв опит с сфагнум, доста е мокро в момента, до пълно просъхване на мъха ли трябва да изчаквам и съответно само да топвам или да го оставям малко да си покисне?

# 448
но нямам никакъв опит с сфагнум, доста е мокро в момента, до пълно просъхване на мъха ли трябва да изчаквам и съответно само да топвам или да го оставям малко да си покисне?

Честито, много хубав сочен характерен за минитата цвят!

поливай много много рядко. Сфагнума е като гъба, като се напие и после може да просъхва с месеци. Аз примерно поливам зимата веднъж на 45-50 дена с накисване за час два. През лятото същото но на на 20-25 дена.

трябва да просъхне до сиво мръсно бежов цвят - направо да стане като мръсна сиво-кафява трошлива маса.

общо взето всички казват че се гледат трудно1
не
не е трудно, просто трябва да забравяш да ги поливаш.

# 449
Момичета помагайте...днес като минавах през улицата до контейнера видях тези две орхидеи,естествено че ги взех.Едната беше цялата в сфагнум, а аз досега не съм гледала орхидея в сфагнум, нямам и кори в момента,трябва да отида до Пловдив,сега чуденката ми е какво да правя с нея и дали е доста зле,корените са много зле,поне което виждам аз.Другата има по-здрави корени, но розетката май отива/ дано не се лъжа/ прилагам и снимков материал...

Общи условия

Активация на акаунт