Нашите ОРХИДЕИ тема 14-отглеждане, грижи, проблеми

• 88 516
  • 775
  •   1
Отговори
# 690
Реших да реанимирам една орхидея като махнах изсъхналите обвивки на корените и потопих във вода най-долната част на корените. Нямаше ме няколко дена и като се върнах видях,че е почнало да расте ново листо. Оставих я още 2 седмици във водата, листото расте. Чудя се да я сложа ли отново в субстрат или да изчакам да се появят наченки на нови корени?

Не бих нарекла тези действия реанимация. Реанимация са действия предприемани при умиращо растение . Изсъхналите части на корените не се махат, те са живи. Свалят е като люспи само и единствено изгнилите. Тези корени, които ви изглеждта сухи всъщност не са  - На върховете им често се появява зелено продължение. А излющването им може да доведе до нараняване и заболяване защото дефакто те са живи за разлика от изгнилите такива.

Да оставяте орхидеята с вода означава да я третирате с метода- миещи крачета- има си привърженици и противници. А развитието на листа и корени по всички орхидеи в момента не се дължи на нещо конкретно като грижи и условия на единствено и само на пролетното развитие / израстване.

# 691
  • Варна
re_ge, аз също си мисля,че нещо не правя както трябва. Корените ми бяха изгнили затова махнах люспите. Мислех си,че цветето умира и в една група в фб видях така натопена орхидея. След като изкарва листо да се успокоя ли,че цветето ще живее и да го сложа ли в субстрат отново.

# 692
Привет! Може ли да се включа и аз в редиците ви. Не можах да устоя на красотата и си купих едно фалче от Кауфланд, надявам се да се справя!

# 693

Реших да реанимирам една орхидея като махнах изсъхналите обвивки на корените и потопих във вода най-долната част на корените.

re_ge, аз също си мисля,че нещо не правя както трябва. Корените ми бяха изгнили затова махнах люспите. Мислех си,че цветето умира и в една група в фб видях така натопена орхидея. След като изкарва листо да се успокоя ли,че цветето ще живее и да го сложа ли в субстрат отново.

писала си сухи а не изгнили- двете са рзлични неща, изглеждат и по различен начин, имат и различна необходимост от действия по оцеляване.

Какво да кажа освен че изгнило винаги означва обсушаване а не оводняване. Когато има наранени корени водата е допълнителен източник на зараза или загниване. Отглеждането тип миещи крачета е подходещо за орхидеи със здрави корени, иначе става лавинообразно загниване, омекване на листата и прочие.

# 694
Момиета,моля за съвет!
От няколко дни забелязах,че на моята красавица й оклюмват цветовете един по един.Според вас това нормално й е?В смисъл е дошло време да прецъфти или им някакъв проблем?Ето и снимков материал:

# 695
Момиета,моля за съвет!
От няколко дни забелязах,че на моята красавица й оклюмват цветовете един по един.Според вас това нормално й е?В смисъл е дошло време да прецъфти или им някакъв проблем?Ето и снимков материал:

Започнала е да прецъфтява  Peace

# 696
Здравейте! До сега само точих лиги по вашите орхидеи, но ето, че от скоро и аз съм горда собственичка на две орхидеи и вече мога да се включа.  Ето ги и моите красоти

Дано да нямам големи проблеми в опазването им живи и красиви!

# 697
Здравейте на всички   bouquet
Едното ми фалче изкара нов цветонос  Joy като единственото ми чудене в момента е - аджеба какво да правя с другите два цветоноса, които прецъфтяха преди месец-два? Единият не е мръднал от както му опадаха цветовете, а другият започна да изсъхва, срязах до първа люспичка и сега така си стои.
Да ги режа ли, да ги оставям ли, пречат ли по някакъв начин на растението като цяло?
Другото което ме мъчи на две различни фалчета, имам по една спяща пъпка (много се надявам да не съм сбъркала, по продължение на цветоноса една от люспичките е надигната) Четох за обвиване с влажни кърпички, махане на люспата и т.н. но в търсачката тук не ми излезе нищо конкретно. Имате ли някакви идеи или да не ги пипам?
Благодаря Ви на всички, хубави и слънчеви дни!

# 698
Tutisf
Въпрос на лично виждане  е рязането на все още зелените цветоноси. Ако ви дразнят режете,ако мразите да режете - оставете.  Единствено на страдащи орхидеи или такива в реанимация препоръчвам цветоносите да не се.пипат.

За спящите пъпки - защо да прилагате допълнително усилия - това са толкова непретенциозни и лесни за гледане цветя защо са ви тези еквилибристики! Ако едно цвете иска да цъфти не й трябват особени условия. Примерно днес поливайки открих че една прецъфтяла преди месец охра метната на библиотеката да почива пуснала нов цветонос и той станал 20тина см. нищо че е на сянка и на сухо. Затова просто се наслаждавайте на лекотата с която се гледат орхитата без да си търсите допълнително грижи!

# 699
Някой има ли Милтония? Четвърта имам вече. Първите две уморих на път са и другите две да заминат. Имаха пъпки изсъхнаха, започнаха да хвърлят листа. Не мога да им хвана цаката ... водата ли им е много или пък им е малко. Знаете ли какво обичат? По-малко вода .. повече .. по слънчево ?

Иначе имам много фалчета и всички за сега са добре с изключние на една, която не знае какво иска ... хвърли цветчетата си, после две листа, после направи нови пъпки и после ще изкарва нов цветонос ... нещо се е побъркала.  Joy

# 700
  • Sofia
Аз съм новобранец, но милтонията ми цъфти за втори път.  Simple Smile
Беше на западен прозорец /сега я преместих по-навътре/, поливам с чешмяна вода, така че субстрата да не пресъхва и да не мокря булбите. В кашпата съм сложила камъчета с вода и прозорецът, до който стои, гледам да е отворен. Не съм торила досега. Засега е страхотна, дано да я гледам подходящо. 

# 701
Аз съм новобранец, но милтонията ми цъфти за втори път.  Simple Smile
Беше на западен прозорец /сега я преместих по-навътре/, поливам с чешмяна вода, така че субстрата да не пресъхва и да не мокря булбите. В кашпата съм сложила камъчета с вода и прозорецът, до който стои, гледам да е отворен. Не съм торила досега. Засега е страхотна, дано да я гледам подходящо. 

На колко време я поливаш?

# 702
  • Sofia
В началото я поливах с фалчетата, но булбите се сбръчкаха. Въпреки това продължи да цъфти и ухае.
После я поливах на седмица, но в слънчеви дни пресъхва и листата й излизат набръчкани. Сега я поливам на 3-4 дни и мисля, че й е добре.
Камбрията я гледам по същия начин, но не цъфти, а и май ми намирисва на мухъл  Cry. ЩЕ я засушавам...

# 703
  • София
Нощна птица, не ми се иска да ти попарвам ентусиазма, но тези цветоноси са заложени в оранжерията. И на мен са ми цъфтяли така 2 и 3 път. Въпросът е дали ще цъфне на следващата година. Досега не съм успяла. Всъщност не си спомням дали доживяваха до следващата година. Много нежни растения са и малцина успяват да ги гледат. Дори и в ботаническата градина на БАН, директорката спомена, че не могат да се справят и непрекъснато ги подменят, за да имат като асортимент. Но все пак в темата има успешно справили се. Wink Надявам се, да си от тях. Simple Smile

# 704
  • Sofia
Таня, лятото много ме плаши, защото апартаментът е много горещ, а нямам климатик, така че - това ще е труден период, напълно си права. Обаче с втория цветонос бях много горда и си мислех, че е моя заслугата   Laughing Май съм се изфукала с чуждо постижение  Embarassed, дано догодина пак да се похваля, ама с мое  Hug

Общи условия

Активация на акаунт