Финансите... Ние ли ги управляваме, или те нас?

• 53 611
  • 1 195
  •   1
Отговори
# 810
Лошото при залагане на апартамент при кредит е, че апартамента вече е затежен. Ако те се налага по някаква причина да го продадеш ще стане по-трудно и на по-неблагоприятна цена.
Тоест както каза НСЧ-по-добре да го продадеш сам и да върнеш кредита и да си купиш по-малък апартамент, отколкото да ти го продадат на търг. Тогава загубата е в пъти и не е съизмерима с печалбата от по-малката лихва.

# 811
Лошото при залагане на апартамент при кредит е, че апартамента вече е затежен. Ако те се налага по някаква причина да го продадеш ще стане по-трудно и на по-неблагоприятна цена.

Това беше преди, когато хората още не бяха свикнали с банки и т.н.
Сега си се придават на пазарната цена без проблем.

# 812

"Хубавото" е, че в България удостоверението за липса на тежести не е задължителен документ, без който не може да се направи сделка. Т.е. ако купувачът не се сети да си го поиска, нотариусът няма служебно да го изисква. И да види такъв документ купувачът 100% гаранция, че имотът не е заложен след издаването му няма. Оттам нататък - ипотеката следва имота.

# 813
Чак толкова наивни купувачи не съм срещала, много подценявате хората  Simple Smile

# 814
Останах с впечатление, че тези 4 000 лв. са преди плащането на таксите по ипотеката и т.н.?
Освен това за сума от 20 000 лв. не знам от къде (при каква лихва, ГПР) трябва да е теглен тоя потребителски кредит, за да е по-изгодно да се платят всички такси по ипотеката, че и да плати с 4 000 по-малко.
Най-точен отговор може да се даде, като се видят двата погасителни плана: потребителси кредит - еди колко си плаща накрая; ипотечен - същото, но се смятат и нотариалните такси за вписване и заличаване на ипотека, оценка на имота, вадене на други документи, които се искат (ние плащахме и доколкото помня и за някаква скица, за удостоверение за липса/наличие на тежести, удостоверение за платени данъци и др., заради които трябваше да пътувам до родния ми град, не помня с подробности), годишна такса "управление на кредита" (това - за ДСК, за 25 000 евро е около 200+ лв. годишно), задължителна застраховка на имота, а някои банки искат и застраховка живот на кредитополучателя х 8 години.

# 815
Чак толкова наивни купувачи не съм срещала, много подценявате хората  Simple Smile

Аз имам един куп клиенти, които са си купили апартаменти заложени от продавача (инвеститора). Даже не са идвали в България като са ги купили. От 2010-та водят дела. Спечелиха ги на всички инстанции, но парите им не са върнати още, няма да обяснявам в подробности защо. Вече и те пишат писма до посланици. Има и такива, които осъзнават, че шансът да пият една студена вода и да пратят "добри пари след лоши" е голям и съответно не водят и дела. Факт е обаче, че в България може да си купиш ипотекиран имот и щом може все някога се случва.

# 816
Балъци винаги ще има, но по начина по който Чек Плийз го поставя, е все едно се намират под път и над път.
Ами не е така.
Сигурен съм, че 99% от купувачите изискват документ за тежести от АВ. НСЧ също ще го потвърди.
Не може да даваме 1% будали като масов пример.

# 817
удостоверението за липса на тежести

И да види такъв документ купувачът 100% гаранция, че имотът не е заложен след издаването му няма.
Болднатото е абсолютно невярно. Не ми се разводнява темата с обяснения.

Просто съм длъжен да кажа, когато виждам неистина.

# 818

И да види такъв документ купувачът 100% гаранция, че имотът не е заложен след издаването му няма.

Не знам със сигурност как е сега, но преди имаше един сляп момент във времето от залагането на имота до нанасянето на тежестите в агенцията по вписвания. Ако в този период имот се продаде , то удостоверението за тежести може да не е вярно..
А имот може и да не се заложи в банка. Пълно е с разни заложни къщи дето и имоти приемат.
Винаги има възможност да те прекарат и във всяка покупка има известна доза "на сляпо"  Добре е човек да си прави сметка от какви продавачи купува и да има лична информация за тях.

# 819
Берфут Контеса попита ясно и просто "Как да купя къща без ИК"!

Добре е да уточним, че потребителката живее в чужбина и до колкото четох й трябват 350К, което прави примера с Минчо неизползваем в нейният случай. Иначе с другото съм съгласна.

# 820

Болднатото е абсолютно вярно, за съжаление.

# 821
Берфут Контеса попита ясно и просто "Как да купя къща без ИК"!

Добре е да уточним, че потребителката живее в чужбина и до колкото четох й трябват 350К, което прави примера с Минчо неизползваем в нейният случай. Иначе с другото съм съгласна.
Хаха, ама той примерът на Минчо е неизползваем за 90% от хората по ред причини.

Но той си съществува.

# 822
  • Бургас
Благодаря за съветите   bouquet
Естествено сметките ми са доста груби. Смятам, че за 8г. изплащане на потребителски и ипотечен, в края на периода при потребителския ще платя с три хиляди и малко отгоре лева повече в сравнение с ипотечния. Което може би след всички такси около ипотечния, нещата се изравняват. Положителното на потребителския е, че не ипотекирам имот и при невъзможност да изплащам кредита, мога да прехвърля имота на чуждо име, за да не ми го възбранят и продадат на публична продан. При ипотечния нямам избор, като имота е ипотекиран вече.

# 823
Естествено сметките ми са доста груби.
Никой нищо не може да те посъветва въз основата на "груби" сметки. Вземи си калкулатор и тегли чертата.

Щото често съм виждал как от грубо до фино идват едни 2000 лв. разлика.

За 3000 лв. за 8-годишен период може би не си струва цялата занимавка с ипотечния кредит, определено.

Но .... само ти и то чрез фина сметка можеш да кажеш за 3000 лв. ли иде реч, за 4000 лв. ли, за 5000 лв. ли?..... Щото... има разлика Simple Smile

# 824
  • София
Джули, за 20 хил - определено потребителски.
Ние точно за 20 хил теглихме ипотечен от ДСК - е няма такова дърво, такава лихва, застраховка, срок, наказания и още какво беше.

Най-голямото финансово семейно постижение ни е, че успяхме да го пренесем в потребителски в друга банка!

Калкулатори има на сайтовете на банките. По-точно препоръчвам Си Банк.

Общи условия

Активация на акаунт