Боледуване на децата ни - тема 23

• 58 595
  • 759
  •   1
Отговори
# 585
  • София
Моя вече и кашля та включвам гринтус и довечера зиртек..сополите се увеличиха..

# 586
  • Варна
И моят тази нощ накашляше - единични пресипнали накашляния, явно гърлото го дразни... Ще взема днес хомеовокса, при предишни боледувания съм давала тонзилотрен, ще пробвам това другото. И още нещо да питам - педиатърката е казала, че можем да даваме нурофен 2 пъти на ден, защото действал противовъзпалително и обезболяващо. Обаче той не е пил досега нурофен, пил е единствено панадол. Засега се въздържам и от двете, но какво мислите - дали е добра идея да се дава? Тази нощ много ме болеше челюстта и областта над небцето, все едно бяха стегнати в менгеме, предполагам от вируса. Ако и детето го боли така.. кофти тръпка Rolling Eyes
За бележките - може да не могат да върнат дете с бележка, но могат след 20 минути да се обадят на родителите и да кажат "сори, не е здраво!" Все пак бележката е актуална към момента на издаване, след час нещата могат да са различни. И ако родителят се върне няколко пъти така може и да размисли дали да праща болното си дете на ясла. Явно просто не им се занимава.

# 587
  • Пловдив
Момичета,
пиша с питане, или по-скоро с надежда за споделен опит.
Голямото ми дете е болнаво, но до сега (да чукна на дърво) не го е "удряло" в ушите.

Става въпрос за малкото. Преди почти месец всичко започна с температура. Поддържаше 4 дена почти денонощно. Водих я на прегледи през ден. В началото зачервено гърло и уши. След два дни ушите бяха спокойни. Това го диагностицира педиатър с онова апаратче с фунийка и фенерче.
На 5 ден пуснахме кръвни изследвания. Имаше висока утайка и CRP 74. Вечерта започнахме АБ - Аугументин. Още 2-3 дни поддържаше субфебрилна температура. На 4 ден от началото на приема направи пункция на ухото (после разбрах че е това). От ухото по време на сън изтече жълта течност. Заведох я на УНГ, който каза че това е най-доброто което може да се случи. Т.е. мембраната сама се с спукала, напрежението не е довело до безпокойство и видим дискомфорт и болка у детето. Включи допълнително Цилоксан през носа, който започнахме на шестия ден от оралния прием на АБ и удължи лечението.
Междувременно имаше кашлица, сополи, всичко спря.

Няколко дни след като приключихме лечение детето стана неспокойно, особено по време на сън. Чудих се зъби ли са или пак уши. Все се надявах да е първото.
Водих я на педиатър. Видимо нямаше нищо притеснително. Отидохме в Каспела и я прегледа дежурен. Той каза че дясното ухо е леко червено, но може да е остатъчно от оздравяването. Ама за всеки случай изписа Гентазон (ей тия застраховки не ги разбирам). Предпочитам да ни извика на проследяване отколкото излишно да се налива в детето.

Вече две-три нощи подред детето е неспокойно. Все още кърмя и сме почти като скачени съдове.

Тази сутрин отново е изтекъл секрет от ухото (от лявото, и първият път то направи пункция). Малко по-късно пак ще я водя на УНГ.

И тъй като тук има достатъчно майки с опит се надявам да споделят дали са изпадали в такива ситуации и как са завършвали.

Съжалявам за дългият пост.

Последна редакция: вт, 10 мар 2015, 10:11 от miraluba

# 588
От три седмици у дома се върти този вирус - прегракнал глас, без температура, подкашляне, уж се чувстваш добре и за два дена си гноясал - храчки и гнойни сополи. Хомеовокс, тонзолотрен, сироп - нищо не помогна. На петия ден от разболяването - АБ, защото колкото и да се опитва организмът да се справи, хрипът ти е заседнал в гърдите. От 8 години за първи път пих антибиотик. Само съпругът ми го изкара без сериозни лекарства.
Затова задължително повторен преглед, за да няма още по-неприятни изненади.

# 589
miraluba, съжалявам, че чета поста ти. аз съм минавала през това.
пункцията не е най-доброто, което може да се случи, защото тъпанчето се пука от налягането на течността, т.е. разкъсва се. но определено след това състоянието на детето се подобрява. повечето лекари предпочитат да не се стига дотам, а при нужда правят парацентеза, т.е пукат с игла тъпанчето, за да се дренира течността, но процесът е контролиран, отворът е по-малък отколкото при разкъсването.
тъпанчето се възстановява само до 20 дни. през това време е добре да не се мокри ухото (при къпане слагам памучен тампон в ушето, който отгоре мажа с вазелин. някои майки слагат презерватив, но ми се вижда много неподходящо). сигурно са те успокоили, че подобна перфорация не води до трайно намаляване на слуха и след зарастване на тъпанчето ще се възстанови напълно.
много важно при перфорация на тъпанчето е да се почисти ухото. прави се с една "прахосмукачка", която завършва с тънка тръбичка накрая. не е болезнено, но шумът плаши дечицата. с нея се събира останалата в ухото течност, а след това по преценка на док мястото се обработва с антибиотик, за да се предотврати вторична инфекция. учудвам се, че не са почистили ушето, когато сте отишли на преглед.
възможно е вторият отит, който детенцето е направило, да е точно въпросната вторична инфекция.
хубаво е док да вземе проба от секрета, за да се види дали има бактерия и при изписан аб, евентуално да се коригира в движение, ако се окаже резистентен. повечето док пропупскат това със секрета, затова е добре да попиташ изрично.
важно е когато отидеш на преглед док да ти каже дали тъпанчето е само зачервено и хлътнало или вижда течност зад мембраната, съответно да установи вида на течността. ако е гной, при всички положения се изписва аб, просто няма друго лечение при тази инфекция. ако е чиста течност (серозен отит) док обикновено започва да проследява ухото без да изписва аб, за да види дали течността ще се резорбира сама. ако няма течност, а само зачервяване и хлътване (катарален отит), тогава може да предпишат лечение с нурофен по схема за 5 дни, като при липса на подобрение се дава аб. при дъщеря ми подобрението личи към третия ден.
ами това е, което се сещам. ако те интересума нещо, питай.

# 590
Месечинке, забравих да добавя, аз получих и конюктивит, явно от вируса. Капах си Тобрекс/ това ми изписаха/.

# 591
  • Пловдив
sylviana, много ти благодаря за включването.
Със сигурност не се изразявам правилно, но все още ми е много мътно.

Това, което при първия преглед лекаря ми обясни като полза е, че пункцията е станала без детето да изпитва болка и дискомфорт, случилото се е по естествен път без лекарска намеса.

Втората пункция на същото ухо става 15 дни след първата. Вторичната инфекция често срещана ли е? От какво зависи ще се случи ли или не?

Бях предупредена ухото да не се мокри, а първа баня направих поне седмица - 10 дни след това, но не съм покривала мястото (за това не бях предупредена). Вече се виня, че може да е влезнала вода точно тогава, в процеса на зарастване и това да е причина за втората. Мислиш ли, че е възможно?

Нещо друго. Когато бяхме при Крема веднага след първата пункция, той ме успокои, че това не би довело до намаляване на слуха, а аз най-откровено му споделих, че тази мисъл и притеснение не ми е минавала през главата. Не знам, но лошият сценарий е бил с друг смисъл.

Сега при втората пункция, тя беше много неспокойна последните нощи. В събота я водих при дежурен УНГ и той почисти ухото с тази прахосмукачка, че имало доста кал и не виждал. Установи зачервяване на мембраната в дясното (и двете пункции станаха в лявото!). Възможно ли е да не е видял случващото се и вече налично напрежение и протичащи инфекции и процеси там?

Някои неща ги повтарям от предния ми пост, съжалявам ако звуча хаотично.

Последно. Мога ли да я заведа на лекар утре? Разбирам, че тя ще получи облекччение след пункцията, но има ли процедура и манипулация която е добре да се случи още днес. Взимането на секрет мога ли да го предложа, ако не стане дума. Аз лично предпочитам да се вземе секрет вместо веднага да се стартира с антибиотик.

Още веднъж благодаря за включването.

# 592
miraluba, доколкото разбрах, на детето днес е изтекъл секрет от същото уше. по-добре не отлагай, заведи я да я видят днес, защото инфекцията в ушите се развива бързо, за часове (лигавицата е благоприятна среда за развитие на бактерии). при нас се е случвало сутринта да отидем на унг и да ни каже, че тъпанчето е зачервено, а следобед да направи перфорация.
док ще прецени дали да почисти ушето. може да го попиташ за вземане на секрет. имай предвид обаче че няма да се вземе от вече изтеклия секрет навън, т.к. е престоял и може да има бактерии от контакта с външната среда, а док ще се опита да вземе чист секрет, т.е. може да направи повторна пункция на ушето, а това не е безболезнено, за съжаление.
не се обвинявай за къпането, не е задължително да се е замърсило ушето, може да не се е изчистило добре при перфорацията, да не се е излекувало напълно и детето да го е "повторило", няма как да знаеш.
ако смяташ, че има болка, може да затоплиш чиста кърпа и да я поставиш на ушето. щом има секрет, недей да капеш никакви капки - отипакс, аб капки или ако имате други изписани, докато док не види има или няма перфорация на тъпанчето и съответно да прецени как да продължи. иначе може да влошиш нещата.
сподели на док, че кърмиш. не си спомням добре, но имаше нещо, че при малките дечица храненето в легнало положение благоприятства развитието на отитите, може би трябва да се промени позата на кърмене и детето да е в полуседнало положение. но наистина не помня добре, извинявай.
дано бързо се оправи детето, стискам ви палци и пиши как сте!  Hug

# 593
момичета, аз да се отчета за детската градина. тръгна малката, но много си поплаква. първият ден беше с голямо желание, а след това като се разделяме е истинска драма. плаче много жално, казва, че ѝ е много мъчно за мен, тича след мен, когато тръгвам, а днес беше накарала една учителка да я вдигне на ръце и двете ми махаха от прозореца докато отивах към колата, тя ми пращаше въздушни целувки и виждах как ѝ се стичаха сълзичките по бузите.  Cry знам, че е отвикнала и че може би е въпрос на нова адаптация, но не очаквах, че ще страда така. иначе после ми се обаждат, казват, че е спокойна, спи, храни се, вечер е весела и ми разказва с коя приятелка какви бели са правили, нощем спи спокойно... притеснявам се, че се стресира допълнително и че това ще се отрази на имунитета ѝ, който и без друго не е от най-силните.
четох в друга тема, че хомеопатичните повлиявали добре емоционалните състояния на дечицата при подобна тревожност.
някоя мама пробвала ли е? моля да сподели опит.

# 594
  • shumen
Миралюба,оправяйте се скоро.Силвиана е права,заведи детето още днеска на УНГ.
Силве,моя вече 6 месеца е на ясла,а все още плаче.Лошото при нас е,че плаче и чак се захласва и не знам как да му помогна.Мисля,че и от това се разболява толкова често,защото му пада имунитета,но не съм пробвала да му давам хомеопатия.
Магнитче,аз днеска видях с очите си как сестрата в яслата връща дете,че кашля много,а майката и казва,че е с астма и от това кашляло.Е,успя да е убеди и да е накара да си го вземе и заведе на лекар,но се съмнявам,че утре няма да го доведе с бележка от личния лекар клинично здраво.

# 595
  • Пловдив
Силве, благодаря за включването ти. Наистина ми даде насока и внесе яснота.

Аз лекувам голямото предимно с хомеопатия. И да, има лекарства, които действат емоционално. Той има разни неща в поведението и с нашият хомеопат сме си говорили, че има какво да се направи и да му се даде в тази посока.

# 596
  • София
Miraluba, бързо оздравяване на дъщеричката ти  Hug Силвето добри съвети е дала - за съжаление има опит  Sad
Силве, моя и той уж много добре се чувства на ДГ, вечер е спокоен, щастлив, иска да го взимам последен, за да си играел с децата, но от нерви и притеснения, че ще ходи на ДГ всяка сутрин повръща в градината  Cry В чудо съм се видяла, не знам какво да го правя. Ако някоя майко го види, ще каже че си водя детето болно на ДГ  Wink - това на шега де.
Дани, в интерес на истината има деца (като моя), които заради въпросната астма наистина целогодишно подкашлят. Но то си личи де, дали е астматична кашлица или не  Wink

# 597
  • shumen
Фел,не знам може и наистина да е астма при това дете,но ми направи впечатление,че сестрата го върна.

# 598
При едно подобно връщане в началото на септември (бяха в сборни групи още), на което майката изнервена се фръцна, че детото й е алергично и заплаши с бележка, едно от контактните с алергичното дете малко се поразболя.
Все пак при алергичните кашлици състоянието не е като да кърти здраво храчката детето.  Wink

# 599
  • София
Забелязала съм,а и други майки са ми споделяли,че когато направиш забележка-въпрос, защо водят толкова болно дете, родителите се зъбят и са готови на бой.

Днес моя приятелка ме попита защо малкия не го пусна на градина,че всички са така там и  само се тормозя да го гледам в нас,така и така плащам! Rolling Eyes Каза-хаха слагаш капките,за всеки случай може и нурофен една доза и е готов,като се прибере пак слагаш капки и така,лесно и просто.

Общи условия

Активация на акаунт