Табу ли е третото дете в България и защо?

• 199 461
  • 6 328
  •   1
Отговори
# 4 485
Ами actually има поне един с претенции, че е открил абсолютната истина, но ССФ като римския наместник ще продължи да пита- кое е истина. Това за протокола само...

Значи Алек Попов пише от повърхността и това го прави лош писател. Добрият пише от дълбините. Като мида, казах ти. В САЩ пък има един клас писатели, които са завършили MFA. Те нижат намерени бисери и книгите им не се четат, ако и да са пълни с референции, умновати, с брилянтна фраза...и нищо. Модерни романи, майна...

А филолозите с английския се излагат доста, вкл. и учители по английски.

Контеса, английския попих след 3 години с по 1 час седмично. Но "на тъмно", без изпитване и нормативи. И накрая на третата година просто получих просветление и оттогава само добавям и обогатявам, като в последно време изказът и структурата ми са личен стил, не слепени заучени фрази. Тоест не се престаравай с уроците по френски, и 1ч седмично може да е достатъчно.

Една година ми отне, също по час седмично, да положа основи на гръцкия и да си бетонирам доста  неща в главата, та сега ако го почна, ще напредна още доста бързо.

# 4 486
Колкото до "добрите" филолози, историята е следната. В специалността ми "философия на съзнанието и езика" имаше една докторантка от ПУ, филология. Та тя се оплака, че нейните професори много се ядосали на самата идея за изследване на езика "отвътре" и обвързването му с някои по-дълбоки механизми на човешкото възприятие. За тях езикът си е повърхност- фонеми, миграция, семейства, корени...но откъде идват тия неща, е някакво табу да се учи.

Така че филолозите от много и целенасочено учене накрая знаят по-малко за езика; или знаят много, но сухо и нерелевантно, пък макар и сложновато.

Не можеш да говориш за "филолозите". Не ми е хрумвало да говоря за "философите" и "икономистите".

Хубаво, излагат се някои, но не всички. Махни пълния член.

А в последния сезон на Girls Ленчето отиде на курс по creative writing в Айова, откъдето впоследствие бързо се разкара... Та, в един епизод много добре описа състудентите си, които бяха варианти на едно и също клише, това, за което и ти си писала - нижещото бисери на повърхността.

# 4 487

В САЩ пък има един клас писатели, които са завършили MFA. Те нижат намерени бисери и книгите им не се четат, ако и да са пълни с референции, умновати, с брилянтна фраза...и нищо. Модерни романи, майна...

А филолозите с английския се излагат доста, вкл. и учители по английски.
За да си добър писател се иска не само да имаш изказ или каквото там му казвате, но и лично да си преживял това, за което пишеш и освен да си го преживял да искаш "да се изприкажеш".
Литературата не е за университетски плъхове или школувани мозъци. Тя е за авантюристи.

Съвременна българска литература не мога да чета. Не мога точно да опиша защо не мога, но усещам че тя просто не отразява действителността в България изобщо. Всъщност не е и литература, а нещо там....нещо си... Mr. Green

# 4 488
Никой не твърди противното, Герри.

# 4 489
Офтопик, но защо трябва писателят да е преживял това за което пише ? В жанрове като фентъзи и научна фантастика това е дори невъзможно.

# 4 490
Офтопик, но защо трябва писателят да е преживял това за което пише ? В жанрове като фентъзи и научна фантастика това е дори невъзможно.
Изобщо не е така. По-голямата част от фентъзито и научната фантастика е боклук. Изобщо не става за четене. Измислици-премислици.
Но има фентъзи, което определено се базира на съвсем реални и истински преживявания и случки съвсем типични на "земните". Естествено Толкин е един.
Много от нещата там той лично ги е живял и усетил, без значение от жанра.

Но аз научна фантастика не мога да чета. Артър Кларк и прочее са ми много кухи.

Но пък виж -фен съм на Междузвездните. Но може ли някой да каже, че те са измислица?  Laughing

# 4 491
  • София
Не съм съгласна, че добрият писател трябва да е преживял задължително всичко, за което пише, но с едно уточнение, ако става дума за реално преживяване. Според мене може то да е само във въображението му, разбира се подплатено с необходимата информация по въпроса, дали прочетена, дали раказана му от някой друг. Това не отрича факта, че ако е преживяно също може да бъде разказано добре. Просто не е задължително да е така.
Колкото до фантастиката,ами не съм съгласна, че по-голямата част е боклук, от по-старите автори, например братя Стругацки, Клифърд Саймък, Франк Хърбърт, например поредицата за Дюн, къде тук е лично преживяното?

# 4 492
Първо да се разберем за бал ли говорим или за истински знания.

При нужда оценки се оправят.

Умен? Който вижда лесно закономерности. В английския- като прочете 100 думи и вече е извел обичайните дифтонги. Тъп? Учи всички буквени комбинации наизуст и не е извел поне няколко правила за правопис. Има и други примери, като например усет за важното в текста или пълно объркване при четене с разбиране.

Мамасита, лека техническа корекция - дифтонгите са звуци, та не можеш да си ги изведеш сам с едно прочитане. Трябва да ги чуеш отнякъде.
Иначе съм съгласна, че реално полезните способности са виждането на закономерности и асоциативното мислене.

П.П. Понякога човек си мисли, че е оригинален, а се проявява като неграмотен.  Mr. Green Тъй че е добре да се внимава. Ти си мислиш, че си измислил фантастична игра на думи или си създал нова фраза, native speaker-a мисли, че не знаеш елементарните правила на езика му.

Последна редакция: вт, 21 апр 2015, 14:48 от Nickkie

# 4 493

Умните хора учат по друг начин.
 Кой определя кой е умен. За толкоз години, не знам сигурна формула за определяне. А моето дете направи на пух и прах всички познати ми теории.
   Учебната система, доколкото е система не е ангажирана с индивидуалните възможности и интереси. Така че, всеки би следвало да прецени конкретната ситуация. Крайни изказвания в едната или другата посока не са общовалидни.

Как кой? Мамасита! Умен - Мамасита. Тъп - всеки друг.

# 4 494
Първо да се разберем за бал ли говорим или за истински знания.

При нужда оценки се оправят.

Умен? Който вижда лесно закономерности. В английския- като прочете 100 думи и вече е извел обичайните дифтонги. Тъп? Учи всички буквени комбинации наизуст и не е извел поне няколко правила за правопис. Има и други примери, като например усет за важното в текста или пълно объркване при четене с разбиране.

Мамасита, лека техническа корекция - дифтонгите са звуци, та не можеш да си ги изведеш сам с едно прочитане. Трябва да ги чуеш отнякъде. Иначе баща ми, който използва немски, може и 200 английски думи да ти прочете с прекрасно немско произношение и ни един английски дифтонг няма да чуеш.  Laughing

Та все някой се е намесил в учебния процес, я Холивуд с филмите си, я учител, я аз.  Mr. Green

Иначе съм съгласна, че реално полезните способности са виждането на връзки, закономерности и асоциативното мислене. Освен способностите за акумулиране на информация и изразяването и в няколко различни стила, което също е важно, според мен. Горното е осмислянето и.

Прочети по-горния ми пост. Не може да си права! Звуци, букви, няма значение. Явно не си била достатъчно умна да си изведеш съответната закономерност.
 Laughing

# 4 495
Мани, Софи, а като добавим, че съм чувала потресаващ английски на завършили американски университет българи, сигурно просто не съм успяла да оценя новаторството им.  Mr. Green

Впрочем аз си допълних горния пост, но докато го правех, се е изписала половин страница.  Mr. Green

# 4 496
Знаете за какво говоря: има деца, които прочитат урока и им е ясно кое, как и защо. За други звучи като на китайски, никаква свързаност.

Я кажете как да звуча некатегорично, след като съм виждала хора, които никога не се научават да извличат закономерности и да мислят независимо по дадена тема.

Аз познавам филолози, които обаче още не са усетили закономерността в английския, още говорят със заучени структури. Не могат да кажат нищо оригинално. Смешно е.

Мамасита, без да съм филолог, с гимназия, но с доста добри знания по английски, много прочетена литература, включително сложна професионална, аз също в началото говорех като Английската Кралица, както ме светна един мой близък приятел. Отне ми време в англоезична среда да се отърва от този начин на изразяване. Английският ми е отличен. Моите англоезични колеги обикновено се допитват до мен, когато имат съмнения за нещо, най-вече от граматическо естество. А те са високо образовани, не са илитерати. Повтарям, за да достигнеш до това ниво, за което ти говориш, трябва да се "потопиш" в средата. То и тогава много хора не могат да достигнат въпросното ниво. Ти си имала добрия шанс да учиш в Американски Университет. Явно имаш и усет към езика. Не всички ги имат тези условия.

# 4 497
Франк Хърбърт е имал 10 лели-католички, облечени само в черно. Ето ти Бене Гесерит. Освен това идеята му е хрумнала като репортер, докато е писал статия за култивиране на пустинните райони. Самият той е експерт по земеделие в сухи и пустинни зони. А язденето на червеи има корени в детските му игри, когато с малки лодки са се закачали за тежки транспортни шлепове от речния транспорт.

Софи, днес има ТВ, комуникация в нета, много повече текстове. Доста английски съм научила от филми, не е само от средата.

А, и имах професор, който казваше за някои оригинални фрази "това не е английски!". Бързо схванах къде са границите на английското възприятие, така че сега мога да сътворя свежа фраза, която да е английска отвсякъде.

# 4 498
Франк Хърбърт е имал 10 лели-католички, облечени само в черно. Ето ти Бене Гесерит. Освен това идеята му е хрумнала като репортер, докато е писал статия за култивиране на пустинните райони. Самият той е експерт по земеделие в сухи и пустинни зони. А язденето на червеи има корени в детските му игри, когато с малки лодки са се закачали за тежки транспортни шлепове от речния транспорт.

Софи, днес има ТВ, комуникация в нета, много повече текстове. Доста английски съм научила от филми, не е само от средата.

А, и имах професор, който казваше за някои оригинални фрази "това не е английски!". Бързо схванах къде са границите на английското възприятие, така че сега мога да сътворя свежа фраза, която да е английска отвсякъде.

Ох, пак ли ти умря циганката?  Joy

# 4 499
Мамасита, чак ми стана интересно. Напиши няколко, можем да ти кажем дали ни звучат свежо или неграмотно. Така само си говорим абстрактно, а като нищо може да се окаже, че мислим по един и същ начин по тоз' спорен въпрос.

Ако искаш, разбира се.

Общи условия

Активация на акаунт