Баба Марта се задава, здрави бебчета през ЮНИ обещава! - тема 9

• 31 391
  • 703
  •   1
Отговори
# 510
  • Helsinki / Sofia
Привет, аз бях сутринта на глюкозо-толерантен тест. Ми падна ми се много смотана лаборантка. Първо ми вкара иглата на място, където няма вена. След това грубо ми надупчи другата ръка. След един час отидох за второто взимане на кръв и й показах къде е вената, за да не се повтори изцепката от преди това. Взе бързо, чак се впечатли, че знам къде ми е вената. Обаче на последното взимане, след като я помолих от същото място да вземе, познайте какво стана. Наби иглата отново в грешната дупка, където нямаше вена. Е може ли такова безобразие. За цялата сутрин, аз бях единствената в лабораторията. Съответно като видях къде ме е набола и като казах, че това е грешното място и като вкара иглата във вената вече, ми щях да се разрева от болка. А имам висок праг и нямам проблем с взимането на кръв. В последните 5-6 години толкова често са ми взимали кръв, че никога не съм имала проблем с това. Сега обаче още ми се реве.

Едно предложение и от мен за новата тема:
Великден вече наближава, ЮНСКОТО яйце на мама все по-буйно става.

Последна редакция: чт, 12 мар 2015, 16:01 от Diva*

# 511
Здравейте мамчета.......направо съм бясна и на мене ми минаха с номера, че сега ще чуем само тоновете на бебето, пък другия път ще го гледаме! #2gunfire #2gunfire #2gunfire Дефакто ще стане 2 месеца да не си виждам бебка newsm45 smile3518 newsm45
Незнам дали това е нормално и дали ще издържа толкова.....най-накрая ще отида при друг да си я вида, тъкмо още едно мнение!
Иначе ми пусна само желязо и каза, че трябва да изчакам една седмица и след това да отида на хематолог, защото съм била "феномен" желязото ми било над нормата, а хемоглобина още ми е паднал! Thinking Thinking Thinking
Всичко това след изписания от нея Малтофер!
Случвало ли се е на някоя от вас - хем високо желязо, хем нисък хемоглобин?

# 512
  • Пловдив
ЖК по ЗК са с ограничен брой УЗ прегледи и са разпределени по някакъв начин, така че в някой от месеците няма УЗ преглед. Няма да се учудя, ако и при мен е без УЗ в понеделник прегледа. Миналия месец по ЗК нямах УЗ, но седмица преди това беше ФМ и може би наистина нямаше значение. И да няма УЗ в понеделник едва ли ще ходя някъде допълнително.
Имаше една от майките тук, която е с анемия, която не е желязодефицитна (т.е. не ес дължи на ниски нива ан желязото и всъщност дори серумното желязо е над нормата). Тя обесняваше, че при тези състояния дори приема на препарати с желязо е противопоказан. Мисля, че се касаеше за вид таласемия. Ако тя чете постовете ще може да напише по подробно. С една дума обаче не мисля, че е феномен и не мисля, че хемоглобина е желязо. Той е желязосъдържащо съединение, но нивата му не се определят само от това какво е количеството на постъпващото в организма желязо.

# 513
  • София
 Пухи, писали сме едновременнно Wink
kokona777, не искам да те плаша, но желязото може да е много високо и при много нисък хемоглобин - моят случай е такъв. Носител на ген на таласемия съм - т.е. много често желязото ми е на горна граница, а хемоглобинът винаги под норма. Абсолютно противопоказен при мен е приемът на желязо (с първата бременност пих желязо четири месеца), защото срива черния дроб. Моят съвет е да си погледнеш и другите показатели от ПКК не само хемоглобина (МCV, MCH, еритроцити - обикновено първите две са под нормата, а третото над нормата, при моят вид анемия).
При мен днес станаха два пълни месеца без ехограф и като ми даде дата за 14.04 откачих (три месеца без да си проследил плацента, води, нищо, да не говорим,че тя по принцип само е установила бременност, всичко друго е от ФМ)... та затова отидох и си платих и се поуспокоих малко.

# 514
И нашето бебче се пука от танци, особено сутрин и вечер. И аз съм усещала хълцане.
kokona777 ехографите по каса са само 2. Моят доктор по ЗК каза, че той пускал още 2 бонус. И ме предупреди, че оттук нататък, ако ще гледаме бебето трябва да си плащам по 20лв. Което в моя случай е безсмислено - ходя и на частно, където така или иначе си плащам и си виждам Ягодка. Та тоя по ЗК да ми води само болничните, да ме тегли и изследвания да пуска. Това е.

# 515
  • Пловдив
Също съм прочела, че ехографите по ЗК са 2. Въпреки това моите ехографии по ЗК със сигурност ще се окажат повече. Всеки път освен последния са ме гледали на ехограф. Може би самата лекарка така е по-сигурна, че няма да се появи нещо, с което после да се чудим как да се оправяме, когато е можело да бъде видяно навреме. На мен например никога не са ми измервали шийката мануално, а винаги са ми казвали размера при ехографския преглед.

# 516
poohito ,magi_sveta и ~Mimko~ благодаря Ви за отговорите......сега ще се запозная по подробно с таласемията и моите резултати.
А относно прегледа ще отида при друг. Все ми се струва, че ехографите за жени над 35 години са увеличени с още 2 броя! Thinking
По принцип няма значение де .....ще си платя..просто искам да си видя бебка и да съм спокойна!

А преди забравих и друго да се оплача ........качила съм 2 кг. и сестрата взе да ми се кара, че 1-1,5 било нормалното.....все пак става въпрос за половин кило егати! Малко сме си депресирани и притеснени за това и онова ами и това допълнително четене ми идва в повече!

# 517
За килограмите аз мисля ,че много малък процент се вписват в тези 12кг за цялата бременност или поне не и ние българките . Пък и то като му се яде на човек по някой път е не възможно да се ограничаваш като те тряснат яко хормоните .
~Mimko~ Изследванията с картона бяха в мен до скоро , но на 20ти като ида на ЖК ще си ги взема пак и пак ще видя да не съм се объркала , но даже и с приятелка ги коментирахме и знам , че имаше и Спин а нищо не съм доплащала . Но пак ще видя на 20ти , че ми стана интересно не че има значение .
Emily_D наистина докторите са доста пестеливи и спестяват доста неща и аз се чудя дали е възможно после някой като иде за такова изследване и си го плати и док. да ти го пише на теб , че е без пари и така си прибира скромна сума ( не знам дали успях да обясня каквото исках ).
Ellle не знам дали си привърженик на този тип медицина , но защо не пробваш да даваш на детето сребърна вода от аптеката . Тя вдига имунитета и е много полезна  и поне по  никакъв начин няма да навреди .
bubentseto дано не е краста , че ще се измъчите въпреки , че не е задължително да се заразите . Дано е нещо по-леко.
Ама вие как издържате по 2 месеца без ехограф  аз си доплащам на ЖК за ехограф и вместо 30лв колкото е нормално ми взима 15лв което ме устройва. Безплатните ехографи одавна съм ги оплозотворила , че и горница няколко безплатни по изключение.
И на мен шийката винаги ми я гледат по ехограф  и не ми е мерена по друг начин

# 518
  • Пловдив
Не ги разбирам тези "спестовни" истории за изследванията по ЗК.
Когато се касае за бабораторни изследвания не виждам как тези пари могат да се окажат конкретно при лекаря, който ги е "спестил". Схемата е твърде сложна. Парите за изследването се плащат на лабораторията, която го е провела. Има изследване по ЗК, но лекаря не те праща по ЗК, ти отиваш и си плащаш на частно в лабораторията (парите от частното ги взема лабораторията), после лекаря пише, че те е пратил на изследвания (фалшиво направление) и ЗК превежда пари за изпследвания на лабораторията (реално намя такива пациенти и изследвания) парите пак отиват в лабораторията. Хммм на лекаря каква му е ползата от тази въртележка. Все пак повечето лекари не са лаборанти сами да си прибират сумите за изследване. Единственото, което може да се твърди, че имат някаква договорка и лабораторията им дава част от паричките от спестените изследвания (тези, които не са проведени реално), но пък, ако спестят изследвания, къде е гаранцията, че човека ще отиде да си ги плати на частно ли няма никакво значение, като не се е изследвал проблема си е лично негов.
Доста го проточих, но и аз не знам.
За пестенето на УЗ е малко по-разбираемо, правейки безплатно само това, което се полага по ЗК се надяват, че частния преглед ще си го направиш пак при тях и ще вземат частната такса. Гаранция пак нямат, защото може изобщо да не направиш частен преглед или да го направиш при друг лекар. Останалото може да се обясни единствено с мързел за 1 преглед няма да се изтърка ехографа или да се излеят тонове гел, нито е казано, че прегледа по ЗК трябва да е в рамките на 5 минути.

# 519
  • София
какво доплащане? Аз доктор не виждам... а и за такъв тип отношение, не искам да доплащам.
Сега обаче си зададох въпросите на страницата на НЗОК, защото в документа им пише, че при рискова бременност над 35 години се полагат допълнително 2 УЗИ, БХС?!?? Наистина ще ми е интересно какво и как се плаща от касата за мен като пациент... че не ползвам е ясно...
Пухи, всъщност спестените направления за изследваня се използват за близки и познати...

# 520
  • Варна
И аз не мисля, че може, като не ти го пусне изследването на теб, да го пусне на някой друг и да печели по този начин. Най- малко защото направленията са с данните на пациента. Точно затова се ядосвам, че ни спестяват някой неща, защото нито плащат, като ни ги пуснат, нито печелят, ако ние си ги пуснем платено.  Не намирам логика...  Thinking
Иначе за движението на бебето - аз нося октопод нинджа! Такива шутове и юмруци, все едно има да ми го връща за нещо.

# 521
  • в матрицата
Привет момичета, отдавана не съм писала, но ви следя. Гледам за таласъмия говорите, е аз съм таласъм цял живот  Mr. Green Нормален хемоглобин - 89, в момента обаче доста е паднал - 65. В понеделник съм на преглед да видим как ще реагира доки. С предишната бременност беше стигнал 55 и доки каза, че не мога да раждам с такъв - е родих, щото иначе не знам как щеше да стане  Laughing До колкото знам, ако пиете магнезий, това доста спомага за спадането на хемоглобина, абе малко омагьосан кръг, ама все има изход. Желязото не са ми изследвали, но може би ще се наложи.

# 522
  • Пловдив
Цитат
и доки каза, че не мога да раждам с такъв
В кръга на шегата  Laughing
Като се стигне до термин се ражда пък то не можело тъй не можело иначе. бебето, като е вътре и е живо и здраво му идва времето да излиза и си излиза без да те пита колко ти е хемоглобина или как си със сърцето, очите и т.н.
Естествено, когато показател/и не съответстват на нормата може да се стигне до проблеми. За това ни правят разни изследвания и ни предписват лечения и дори и съветите за кг. и хранене. В крайна сметка обаче не е казано, че "не съответстваш на нормата" е равно на "раждането ти ще бъде тежко и може да има сериозни последици за теб и плода". Има хора всичко по норматив, а раждането тежко, има други треперене през цялата бременност, лекарства и т.н. леко раждане здраво бебе и майка.

# 523
  • в матрицата
Проблемът в ниския хемоглобин, че лекарите се плашат да не се наложи кръвопреливане. По принцип е опасно за едно раждане много нисък хемоглобин. Но, това според мен важи за случаите, когато човек по принцип си има нормални стойности и рязко е паднал. А такива като нас таласъми, не могат много да направят. Мен и с инжекции с Б12 и Б нещо си ме мъчиха - не помръдна. Аз си се чувствах супер, нито отпаднала, нито никакви симптоми, ама пусти таблици, като не им влизаш в тях и се панират докторята.

# 524
Здравейте момичета,

Днес бях на ЖК всичко с бебо е наред и вече е 1020гр в края на 25та седмица.
Обясних за лошото което ми става и ми дадоха и направление за изследване на кръв и урина
 Cry  Cry  Cry Глюкозата ми е 7,3 на гладно венозна. Утре съм на ендокринолог обаче цял следобед се ровя за информация за гестационен диабет и как може да се отрази на бебо.
Моля ако някой е запознат да ми пише. утре ще ми изпишат и обременяване, но при този резултат надали ще са хубави изследванията.

Имам и други проблеми с резултатите ама за тях дори незнам какво означават
хемоглобин - 115

WBC (левкоцити)   14.7   x10^9/L   4.0 - 11.0
RBC (еритроцити - бр.)   4.51   x10^12/L   M(4.6 - 6.2) Ж(4.0 -5.5)
Hgb (хемоглобин)   115   g/L   М(140 - 180) Ж(120 - 160)
Hct (хематокрит)   0.364   L/L   0.35 - 0.55
MCV (ср. обем на еритроцита)   80.6   fL   82.0 - 98.0
MCH (ср. Hbg съдърж. в еритр. )   25.5   pg   27.0 - 33.0
MCHC (ср. Hgb конц. в еритр.)   317   g/ L   320 - 350
Plt (трoмбоцити)                             387   x10^9/L   140 - 440

левкоцити, MCV, MCH, MCHC не са ми в норма.
Иначе урина и желязо са добре

От днес спирам сладко, тестяно и въглехидрати. Може ли да се оправи резултат само с диета и
ако имам диабет да се отърва от него за няколко седмици? 

Толкова го искам това бебче и ме е яд, че с моето хранене го поставям на риск   smile3511    Cry  Cry  Cry

Общи условия

Активация на акаунт