Изследване на ХОРМОНИ – 10 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)

• 74 398
  • 760
  •   1
Отговори
# 465
  • София
didka-moni
Тогава, лекарят преценява дали е имало О. или не  Peace

# 466
Благодаря, denis.  bouquet

# 467
Здравей Денис,
Преди известно време питах  във форума във връзка с хормоните, които изследвах,  те са: TSH, Prolactin, ft4, MAT, TAT.
Моята АГ ми каза, че мога да ги изследвам по всяко време от МЦ. После четох някъде, че тези хормони се правят на 3-5 ден от МЦ и чакам АКО ми дойде и този месец да отида и да ги повторя същите , но м/у 3-5 ден. Сега попадам в тази тема и разбирам от първия пост, че точно тези хормони се правят в чисти дни, т.е. не на 3-5ден от Ц. Аз ги изследвах февруари 3-4 дни преди МЦ.
 Денис обръщам се към теб за отговор с доверие ,защото вече не знам какво да правя с тези доктори. Последно в кой ден се изследват тези хормони? За пролактина пише, че се изследва след МЦ - да го повторя ли?
От 4 мес работим за бебка с ММ, но не се получава. Ако и този мес ми дойде ще си направя някакви хормони за да видя дали имам някакъв проблем.
Кажи ми кои хормони трябва да си изследвам още?
Много ще ти бъда благодарна да ми отговориш! Simple Smile

# 468
  • София
Здравей Денис,
Преди известно време питах  във форума във връзка с хормоните, които изследвах,  те са: TSH, Prolactin, ft4, MAT, TAT.
Моята АГ ми каза, че мога да ги изследвам по всяко време от МЦ. После четох някъде, че тези хормони се правят на 3-5 ден от МЦ и чакам АКО ми дойде и този месец да отида и да ги повторя същите , но м/у 3-5 ден. Сега попадам в тази тема и разбирам от първия пост, че точно тези хормони се правят в чисти дни, т.е. не на 3-5ден от Ц. Аз ги изследвах февруари 3-4 дни преди МЦ.
 Денис обръщам се към теб за отговор с доверие ,защото вече не знам какво да правя с тези доктори. Последно в кой ден се изследват тези хормони? За пролактина пише, че се изследва след МЦ - да го повторя ли?
От 4 мес работим за бебка с ММ, но не се получава. Ако и този мес ми дойде ще си направя някакви хормони за да видя дали имам някакъв проблем.
TСХ, Т4 и Пролактин е добре да се изследват на чист ден , защото по време на М., физиологично може да са малко повишени и ако имат по-високи нива, не може да се прецени - дали  това е физиологично или патологично
За ТАТ и МАТ - няма значение деня от МЦ

ПП.
Ако  TСХ, Т4 и Пролактин са в норма на 3 ден от МЦ - няма нужда да се повтарят на чист ден
Ако са завишени на 3 ден от МЦ, а са в норма на чист ден - всичко е Ок.
Ако са завишени на 3 ден от МЦ и на чист ден също - показват, че има проблем

ППП. Това е целият пакет хормони, които е добре да се изследват / за да може лекарите да преценят дали има проблем и къде е той/
ЛХ, ФСХ и Е2 на 3 ден от МЦ
ТСХ и Т4  на чист ден
ТАТ и МАТ - няма значение деня на МЦ
Пролактин  - на чист ден
Тестостерон, Андростендион - няма значение деня на МЦ
ДХЕА  - няма значение деня на МЦ
17ОН Прогестерон - на 3 ден от МЦ
Глюкоза + Инсулин  - на гладно, - няма значение деня на МЦ

# 469
Здравей Денис,
TСХ, Т4 и Пролактин е добре да се изследват на чист ден , защото по време на М., физиологично може да са малко повишени и ако имат по-високи нива, не може да се прецени - дали  това е физиологично или патологично

ПП.
Ако  TСХ, Т4 и Пролактин са в норма на 3 ден от МЦ - няма нужда да се повтарят на чист ден
Не знам на 3 ден дали са завишени или са в норма. Правих ги 3-4 дни преди МЦ.
Ето ги стойностите:
TSH 2.78  (0.4-5.0)
Prolactin  308  (110,7-780,3)
Ft4 14,20  (8.8-22.8 )
MAT <10.0   (  <35 )
TAT  <20.0   ( <40 )
Има ли нужда да ги изследвам пак според теб?

# 470
  • София
Здравей Денис,

ПП.
Не знам на 3 ден дали са завишени или са в норма. Правих ги 3-4 дни преди МЦ.
Ето ги стойностите:
TSH 2.78  (0.4-5.0)
Prolactin  308  (110,7-780,3)
Ft4 14,20  (8.8-22.8 )
MAT <10.0   (  <35 )
TAT  <20.0   ( <40 )
Има ли нужда да ги изследвам пак според теб?
Няма нужда да ги изследваш отново 
Само ТСХ е висок - трябва да е под 2,0 - показва Хипофункция на ЩЖ

# 471
Здравей, denis. Написах този пост и в друга твоя тема,извинявай. И наблюдаващия лекар е на мнение, че ще съм в менопауза до няколко месеца, но можело да бъде и след година- две. Не каза нищо за кистата,пък и аз забравих да питам.Според него това кървене и загуба на плод в такъв ранен етап се дължи на некачествени яйцеклетки. Нямало начин при евентуално спонтанно забременяване да се задържи плода с медикаменти. Препоръча ин витро със съвета по възможност в България или друга държава. Резултатите от изследванията и наличието на само 3 антрални фоликула категорично доказвали тяхната диагноза.   http://prikachi.com/images.php?images/323/8205323k.jpg

# 472
Здравейте, момичета!
Може ли малко помощ в тълкуването на резултатите :
FT 3 ( свободен Т3 )   9.92   pmol/l   3.10 - 6.80
FT 4 ( свободен Т4 )   13.24   pmol/l   12.00 - 22.00
TSH ( Тиреотропен Хормон )   0.730   mIU/l   0.27 - 4.20
Много благодаря!

# 473
  • София
Денис, защо мислиш, че е висок след като е в референтните стойности TSH 2.78  (0.4-5.0). Моят е 2,45 но лекаря нищо не ми каза по въпроса Thinking

# 474
  • София
Здравейте!
 Много се надявам, че в тази тема и аз мога да намеря помощ, въпреки че пишещите тук се борят за детенце, а аз по-скоро съм се запътила към менопаузата.

И така, от известно време цикъла ми започва с 2-5 дни кафеникаво зацапване, следва 2-3 дневен нормален цикъл и завършва с 2-4 дена пак кафеникаво зацапване. Като ги сметна всичките, доста пъти се получава и 10- тина дена общо. Освен това всеки месец е различно. Идва ми на около 26 дена. И като капак преди 3 месеца имах 46 дена без цикъл (което си е един пропуснат),а миналия месец ми дойде 2 пъти през 2 седмици - първия път - 3 дена цикъл(без предварително цапане, което не се е случвало отдавна),с последващи три дни зацапване (общо пет) и след седмица - пак с 4 дена предварително зацапване, 3 дена цикъл и 4 дена последващо зацапване.
Описвам всичко това така подробно, с цел да ви стане ясно, че е пълна каша вече. Досега никога не съм пропускала цикъл и винаги ми е бил на 26-28 дни, с продължителност 4-5 дни. А вече изобщо не знам кога ще ми дойде и за колко време  ooooh!.
Току-що навърших 43г. , а сина ми току-що навърши 3г.  Grinning, съвсем неочаквана и непланувана бременност.
Естествено посетих гинеколога си, имам пуснати МБ и цитонамазка, резултати чакам. Леко удебеляване на матката от едната страна със съмнения за полип, иска да ме погледне пак на ехограф на 12 ден от цикъла. Изписа ми Дуфастон - 2х1 за 10 дни.
И иска на 3-5 ден от новия цикъл да пусна: LH,FSH, TSH ,FT3, FT4, L2, TAT, MAT, Prolaktin и тестостерон.
Тук прочетох, че някои се правят на чист ден, но основният ми проблем е друг - ако преди цикъла отново имам няколкодневно зацапване, кое се брои за начало на цикъла - първия ден на зацапването или първия ден на истинското кървене. Питам тук, защото лекарката ми изобщо не беше сигурна, а аз едва ще събера средства за еднократно изследване на хормоните - за повтаряне и дума не може да става.
Извинявам се за дългия пост и благодаря за отделеното внимание.

# 475
cveta3 на въпроса ти не мога да отговоря, но искам да ти подскажа, че много често в сайтовете за колективно пазаруване предлагат с отстъпка пакети от хормони, би могла да си помогнеш с такъв ваучер Simple Smile

Самите лаборатории също предлагат пакетни цени.

# 476
  • София
По върпоса за цикъла - на мен репродуктивен доктор, който смятам за много добър ми е казвал, че за 1-ви ден трябва да считам този, в който кървенето е обилно. При мен като ми дойде първия ден е по-оскъдно, особено ако не ми дойде сутринта, а следобед, а на следващия е силно, за това този ден със силното го броя за първи.
Според мен го направи на 2-рия ден с по-силно кървене.
Сега като пиеш дуфастон, може би ще имаш по-нормално кървене и ще прецениш като ти дойде.

# 477
  • От Луната
Скрит текст:
Хайде и аз тук да търся съвет. Пуснала съм и Инхибин Б и АМХ, но ще са готови в петък, а ТСХ беше в пакета, ще го повторя на чист ден с останалите 4 хормона на щитовидната.
Свалила съм пролактина от близо 400 на 177  newsm78 , а ФСХ последните два пъти ми е около 9.
http://prikachi.com/images.php?images/464/8174464P.jpg
Благодаря, Денис!  bouquet
Денис, излязоха ми и другите два хормона:
АМХ - 1.5 ng/ml (реф. 1.00-6.8 )
Инхибин Б - 445.41 pg/ml (реф. 40-200)
Какво мислиш? Благодаря   bouquet
Не е добре Инхибин В да е толкова висок?
На кой ден е правен?
Повтори го / дано да е лабор. грешка/ - на 3 ден от МЦ и се консултирай с лекар.
Ще чакам да пишеш
Денис, ето и моя отчет. Не можах да се свържа с Начев (сигурно вече опъва крак на някой плаж), и затова ходих при проф. Кирилов в МД. Та той ми каза че за него не е проблем Инхибина, не е толкова висок, че да може да се съди за някакви кисти и злокачествени образувания. Освен това на прегледа на 2ри ден миналия МЦ също нямах, а ме гледаха специално за това. Та според тях или е инцидент, или има нещо в технологията на измерване или си е нормална стойност. Според него и според лекаря при който ходя за процедурите инхибина отхвърля НЯР и най-вероятно отклоненията идват от ЩЗ. За нея ме пращаха на ехограф и според док е повече от добре, освен ТСХ няма друго какво да коригираме. Изписа ми лечение с Еутирокс 25мг за начало и на 20ти август контрола на ТСХ и ФТ4.
Док каза че АМХ е по-важен за ЯР и там нещата са добре, Инхибина също каза, че е добре че е висок, понеже ми предстои стимулация, след като овладеем ТСХ. Като цяло малко са ми разбъркани хормоните, нещо не мога да им хвана логиката и смятам да ги повторя след като всичко вече с ЩЗ е наред за забременяване. Все си мисля че има нещо което повлиява и дано това нещо е този ТСХ. Ще поживеем и ще видим Simple Smile Много ти благодаря за всичко ... пак ще ти досаждам!   bouquet

# 478
 denis,мила,надявам се  да се чувстваш добре и отсъствието ти да се дължи на заслужена почивка.  Hug  bouquet Hug

# 479
  • София
Здравейте, момичета!
Може ли малко помощ в тълкуването на резултатите :
FT 3 ( свободен Т3 )   9.92   pmol/l   3.10 - 6.80
FT 4 ( свободен Т4 )   13.24   pmol/l   12.00 - 22.00
TSH ( Тиреотропен Хормон )   0.730   mIU/l   0.27 - 4.20
Много благодаря!
Приемаш ли нещо за ЩЖ? Ако не - консултирай се с Ендокринолог - Т3 е висок
Ще чакам да пишеш

Денис, защо мислиш, че е висок след като е в референтните стойности TSH 2.78  (0.4-5.0). Моят е 2,45 но лекаря нищо не ми каза по въпроса Thinking
ТСХ над 2.0  показва Хипофункция на ЩЖ
Когато се правят опити за бебе ТСХ трябва да е под 2.0 / като идеалните граници са 0.5-1.0/ защото, при бременност ТСХ се повишава, а това може да увреди плода, да причини аборт

Общи условия

Активация на акаунт