Мама малки дрешки стяга, а ЮНСКО бебе в корема се протяга

• 37 938
  • 730
  •   1
Отговори
# 360
Здравейте момичета!
За помагането от бабите всеки най добре си ги познава и решава доколко има нужда от тях.При първото ми дете свекървата дойде и само напрежение и хамалогия създаваше.Детето ревеше в несвяс докато трима шашнати възрастни го къпеха.Когато започнах сама да се оправям,бях по спокойна и дъщерями също.
Наистина информацията която казва педиатъра в началото ми беше много полезна и важна.В нашия случай свекървата присъстваше на тази лекция и изобщо неостана доволна,че и разби "знанията за отглеждане на деца "на пух и прах.А наистина много неща да се променили и е добре бабите да го чуят от педиатъра,че ние младите нищо незнаем.
И спокойно момичета няма нищо сложно в къпането,според мен си е традиция останала от времето,че бабата трябва да къпе детето в началото.
По сложно е кърменето според мен.
Честито  юначе на беба28.Много здраве и щастие.

# 361
Hailie, каза ми да го спра до раждането, защото аз го пия горе-долу от началото на бременността и организмът на този етап трябва да е заситен. В същото време между приема на магнезий и желязо трябвало да има минимум 2 часа за по-добро усвояване. Сега взимам сутрин и вечер магнезий, а на обяд - желязо. Иначе комбинацията става много сложна, ако трябва да се съвмести и Пренатал. Поне това е, което аз разбрах  Wink

# 362
Момичета искате да ми кажете, че майка ви или свекърва ви един път не е дошла да Ви сготви, изчисти, да гледа бебето за 1-2 часа или дори да му направи 2 пюренца зимнина, за да яде хубава храна през зимата.
Да Peace Един-два пъти е идвала да отида на лекар майка ми. През останалото време е идвала на гости да види бебето. Но съм безкрайно благодарна, че е заявявала готовност да помага, това дава спокойствие  bouquet Сега като порасна детето и покрай втората ми бременност определено ми помагат, а и малката много ги обича.

# 363
Ние с ММ живеем в София от 5 години, но иначе и двамата сме от Варна и там ни е целия род, с изключение на сестра ми, която учи в Пловдив. Майка ми е доста тъжна, че не ме виждала как се уголемявам, но сме се разбрали, че малчо като се роди, ще дойде за 2 седмици. Казала ми е, че няма да ми дава съвети без да питам и по-скоро щяла да ми помага с домакинската работа докато аз свикна с малкия и се нагодим с него.
Иначе двете със свекърва ми са се чули и са се разбрали, че не е уместно да идват и двете заедно и щяло да ми е по-добре ако първо мама дойде. Така или иначе свеки е зам. директорка във варненска гимназия и за нея я малко тръдно да си пусне отпуска юни. Но направо ми падна камък от сърцето, че са се разбрали преди да отворя темата, защото не исках да има сърдити кой кога да идва.

# 364
hailie И аз съм на същото мнение като теб за помощта . Дори малко съм се притеснила да не би майка ми да реши да идва да помага с къпането и ала бала ама вчера направо си и казах , че  посетители приемам (естествено всеки ще иска да види бебчето , нормално е ) , но помощ не искам тя само се засмя и каза , че  е сигурна , че ще се справя . А и е достатъчно интелигентна за да се бърка в работите на младите както тя казва . Всеки си има семейство и всеки си го гледа както прецени за добре .Предпочитам сами с ММ да си се справим колкото и да е малко едно бебе все ще го изкъпем  Heart Eyes  
Edna_Me4ta Никога не бих си позволила майка ми или свекърва ми да ми чисти къщата или да готви . Ако ще готвят ни канят на гости . Аз това не го разбирам някой друг да ми бърника в кухнята или пък да ми чисти къщата . Който е ришил да прави зимнина си я прави и без да ме пита . Естествено , че винаги ще мога да си оставя детето да ми го гледат , но знам , че ще им е приятно . Но това с чистенето и готвеното определено е в пълен противиположност на мойте разбирания (без никой да се обижда това си е мое мнение)

# 365
 Joy Joy Joy момичета говоря на корема си и му обяснявам как искам вече да излиза и да се гушка ме .... наистина нямам търпение вече ....една приятелка днес вика....много изтормозена изглеждаш.....

# 366
Dami, IMA li  nqkoi SAS simptomi na preeklampsiq? Sort I za latinicata..

# 367
Еленче май няма....
Всичко наред ли е???

# 368
  • София
Здравейте, маминки!

Svetlu6ka, много хубава дата! Simple Smile Още отсега се споразумейте с принцеска да си мирува в тумбаче до 01.06  Heart Eyes

Честито на беба28! Да са живички и здравички, и мама бързо да се възстановява!

Gergana_v,не ми се е случвало, че ми е първа бременност, но на курса, който посещавахме, ни обясниха, че това е т.нар. подготвителна фаза (смъкване на корема; по-засилено течение; тежест; дискомфорт в срамната кост – може да имаш само 1 от признаците или няколко наведнъж). Имай предвид, че след смъкването на коремче, може да минат и 2-3 седмици преди да започнат истинските контракциите. 

Hailie, това с майка ти аз лично не го разбирам Thinking Не мога да проумея как една баба няма да се интересува от внучетата си и ще има по-важна работа от тях…  newsm78 но,.... хора всякакви.

Това за пишкането направо ме изуми! Simple Smile Аз от началото на бременността почнах ужасно често да пишкам, а сега да не говорим  Simple Smile

DilyanaVutova, чакаме да пишеш след прегледа Hug

И аз никога не съм била фен на сладкото (ако ми се прияде въобще, си хапвам само шоколад), а що пастички и тортички изядох тази бременност Shocked не искам да се сещам даже!  Laughing

По повод помощта от близки и роднини –> мисля, че всички мами, които се надяват на някаква помощ, визират по-скоро домакинска работа, а не бабите да къпят, хранят и преобличат бебоците. В противен случай, съветвам мамите да следват инстинкта си (освен това ако не са посещавали някакъв курс и нямат никакъв опит да поразгледат някое друго клипче с къпане на бебе, как се правят масажи и гимнастика) и да си се пробват сами с ММ. Толкова хора са се справяли, трябва повече увереност в способностите ни!  Tedi8811, няма кой да се обижда тук - аз лично въобще не бих отказала помощ от майка в чистене, гладене и готвене (поне първата седмица), и то не от гледна точка на това, че с ММ няма да се справим и сами, а по-скоро, за да можем да отдадем цялото си внимание и грижи единствено и само на бебка; и въобще не мога да разбера защо и как някой би се обидил от това  Thinking Отделно си мисля, че има все пак един възстановителен период на майката (доколкото знам при секцио е по-дълъг даже), през който би било добре майката също да си почива (поне когато бебе спинка), а не да се възползва от този момент да сготви някаква манджа или да изглади някоя дрешка.  Говоря, разбира се, от мое име: според мен достатъчно безсънни нощи ме чакат, че да си позволя лукса да се правя и през деня на робот/мултифункционална жена и майка, която търчи м/у кухнята и беба, и се чуди кое кога по-напред да свърши. Отделно недоспиването при мен води до изнервяне и неспокойство, а според мен това е едно от най-важните неща, които една майка трябва да притежава, след като се приберат с бебе вкъщи (че и по принцип): да е спокойна и търпелива (т.к. бебе усеща абсолютно всички емоции на майката), а не изнервена, изнемощяла и т.н. Повтарям – говоря нещата така, както ги мисля и чувствам, надявам се, здраве и живот, след 3-4 седмици да мога да споделя и от личен опит  Heart Eyes

Евала на мамите, които отказват всякаква помощ и без проблем се справят. Респект!  Peace Просто аз съм убедена, че помощ няма да ми е излишна (е възможно и да е свързано с това, че ми е първа бременност Simple Smile) Отделно майка вече има понатрупан опит с внучета и мн добре знае какво се очаква от нея и какво не.

Desyy1, при нас е точно обратното Grinning аз й обяснявам на бебка колко й е добре в тумбака, да постои още малко там  Simple Smile

Спокойна нощ, мамита!

# 369
Здравейте дами!
Днес цял ден бебка ме побърка /винаги е била активна, но чак толкова....../ обръщаше корема ми почти през целия ден. Ходех през две минути буквално до 00 и по голяма нужда пориви с леки болки в кръста и едни втърдявания при самото ставане от леглото /като легна веднага ме отпуска/. Чаках ММ с нетърпени да свърши работа и да се видим с Доки. Каза да продължавам магнерота и ношпа-то и да се обадя ако има нещо.Имаше само слушане на тонове /за 1 път/, опипа хубаво корема ми, пусна направление за кръв и урина, каза че е възможно да съм лепнала лек вирус от ММ с тва ходене до WC изписа ми лопедиум за диарията /извинявам се/... Официално в 33та седмица и каза багажа да ми е готов,защото не се знаело и след две седмици отново на преглед. Аз попринцип докато ММ е на работа ходя на 8км при баба и дядо, за да не съм сама /ловят ме лудите пусти хормони/ и дали е проблем следобяд да ги направя тия издледвания? /Аз урина няма как да ми е сутрешна и първа, поради простата причина че през 10-20 мин съм в WC през нощта/.. оххх оплаках се мрън мрън!

# 370
здравейте мамчета!
за майките и свекървите-свекърва нямам, а майка ми предпочитам да не идва да ми помага с бебето .за това пък моята баба иска да идва да помага,ама мен ми е неудобно да карам почти 80 годишната си баба да ми помага.помощ в домакинството не бих отказала нито 1-2 часа да е с бебето,ама  ще ми е по-притеснено да оставя бебето с баба ми нищо че е много здрава и корава.хубаво е да имаш помощ от някъде дори и минимална.
някои питаше за честото ходене до тоалетната и дискомфорта-аз съм така откакто малкият се обърна главично.ходя до тоалетната поне 100 пъти на ден и понякога чувствам дискомфорт когато ставам сутрин именно,защото главичката на бебо натиска пикочният мехур.това не е предпоставка,че скоро ще родиш.мисля че като му дойде времето сами ще разберем че това е момента.
Катериче може ли да се спука кистата без операция след секциото?знам че по-принцип кистите се пукат сами,но сега когато си бременна как седят нещата?

# 371
Gergana_v,не ми се е случвало, че ми е първа бременност, но на курса, който посещавахме, ни обясниха, че това е т.нар. подготвителна фаза (смъкване на корема; по-засилено течение; тежест; дискомфорт в срамната кост – може да имаш само 1 от признаците или няколко наведнъж). Имай предвид, че след смъкването на коремче, може да минат и 2-3 седмици преди да започнат истинските контракциите. 
както го описа Пандичке ти направо ме депресира Grinning корема ми засега не е чак толкова ниско,ама това с засиленото течение,тежест и дискомфорт в срамната кост ги имам отсега.и то придружено с болки в кръста и понякога имам и болка като менструална

# 372
Хич не мисля и да готвя имаме си с ММ 2-3 менюта за в къщи и кой каквото му душа иска само си поръчва . ММ така си оцеля без мен цели 3 години Отделно моя приятелка работи в ресторант и имат всеки ден различни готвени неща  и готвят страхотно .  За чистенето до сега общо взето практикувам основно чистене 1 път седмично и 2 пъти парцал и прахосмукачка с което и ММ ще се справи . Аз така си ги представям нещата и така ще ми е най-спокойно . Общо взето всеки ден ми остава пускане на пералнята и гладенето от домакинската работа . А и като се замисля предпочитам майка ми като дойде да си види внучето и да му се порадва отколкото да ми върши домакинската работа . Но както някой каза със сигурност мога да кажа как се е получило след месец Simple Smile

# 373
Привет мами

Катериче съжалявам за кистата, дано всичко се оправи по живо по здраво

За помощта и бебето - педиатърката дойде веднага след изписването и понеже ме познава от дете, каза им  - бабите в кухнята, и да не й се месите. Свеки нали е в АГ мн настояваше да изкъпе малкия, съгласихме се един път и след това ММ си го къпеше и толкова. Дали още веднъж го е изкъпала след това като бебе. Налагало ми се е да оставям малкия, з тото работих по един проект за 1-2 часа - оставях ги с шише кърма и  то винаги нагласях така, че да е като спи...

Та и аз наистина си мисля, че всички визираме помощ в домакинската работа. И всичко си е до пари - реално ако имаш средства в изобилие, винаги може да си купуваш готвено и само да си го притопляш...а за 1 прахосмукачка 1 път седмично все ще намериш време. Ама като сте 4ри гърла на една заплата и едно майчинство, се чудиш да спиш ли, да готвиш ли какво да правиш по-напред. Особено мамите които искат да кърмят, не искам да ви плаша въобще, но моят личен опит е такъв - синът ми да е жив и здрав по 1час и половина висеше на мен /колкото и да го събуждах/ и си ме използваше за биберон и след половин час пак бе нареден...Та си един закотвен да кърмиш и се радваш, ако имаш време да отидеш да си измиеш косата...Не е задължително с всеки да е така - просто моят сладур бе кърмен на поискване, а не по разни схеми и часове...Наддаваше си нормално килограми и тн...

И първия месец бяхме научили бабите, която иска с нещо да помогне - ами да идва с тенджерата / з тото да има кърма мама трябва да се храни и да СПИ/...не казвам, че всеки ден са ни изхранвали, но съм мн благодарна, че поне това да се чудим какво да ядем ни отменяха

Момичета, вие пренаредихте ли си вашите си гардероби ? Аз винаги лято/зима ги пренареждам, и сега една торба хвърлих, една за парцали, една подарявам, и пак ми се пръска гардероба, а въобще не съм от жените които много често си купуват дрехи...да не говоря, че си гледах и се чудех - брех сега това лято това ще успея ли да го обуя, няма ли...С баткото беше лесно, з тото е зимно бебе и някак си първите месеци не се усещаше колко съм трътлеста...ама сега май само на разтегателни рокли ще карам лятото живот и здраве....

И за финал - мисля, че ще родя една мн дръзка мома, защото
Скрит текст:
както вчера, и днес свеки цъфна на вратата като отк...но малкият е при майка ми, тя го взе от градинка, защото този път наистина и хладилника няма как да си отворя, заради боядисването в кухнята..та поусука се тя при мм, каза, че щяла да си ходи да готви и аз се появих от спалнята и я попитах в колко часът ще отидем на вечеря и какво ще готви  Joy Joy Joy мисля, че толкова я шашнах с този въпрос, че направо си глътна граматиката. каза какво, и аз попитах мм дали му се хапва това - той каза да, и си отидохме у тях после и ядохме
Скрит текст:
баница с лапад
, та така направих този път, явно бебата иска да сме много луди глави двете  hahaha

# 374
Моят гардероб го пренаредих преди 2-3 дни даже мисля и тук се оплаках какъв бит пазар беше станал у нас като извадих всичко .  2 чувала с дрехи  изхвърлих , зимните якета и пуловерите ги прибрах . извадих си всичко лятно едвам ми се побраха в гардероба ( но аз винаги съм си имала проблем с количествата дрехи и обувки) , но за сметка на всичко съм оптимист оставих си всички лепнали дънки , роклички , полички и всичко което съм си носила и миналото лято и хич не ми е хрумвало , че няма да се напъхам в тях . Въпреки , че  е много вероятно да се наложи да купувам 1-2 номера по-големи  #Cussing out хич не ми се иска толкова дрехи да си стоят просто ей така в гардероба .
И да кажа ,че наистина когато са си 4ма човека излиза скъпичко да се поръчва за в къщи , но ние с ММ понеже сме си само двамата и не знам аз ли не съм пестелива ама дали ще наготвя или ще поръчам едно и също излиза да не кажа , че ако готвя аз е по-скъпо ама пък по-вкусно Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт