?Въпроси всякакви за СО?

• 1 846 808
  • 20 915
  •   1
Отговори
# 12 555
Даваш ѝ примерно 5 лв. или там, колкото си решила, и казваш, че са до края на седмицата.
Изхарчила или не, не даваш повече. Ще свикне да си ги разпределя, ако не иска да е без пари. Peace

Дано наистина не ѝ ги взема някой, защото това би било проблем.....

# 12 556
смятам, че все още трябва да й даваш парите ден за ден
ние, възрастните, често правим подобни "номера", какво остава за малките
ще се научи с времето
вероятно си купува дребни глупости като всички момиченца или неща за ядене, които ти й даваш по-рядко да консумира
за мен в твоя случай няма драма

# 12 557
Притеснявам се да не възпитам небрежно отношение към парите и да не оценява стойността им.

# 12 558
ще се научи
ако желаеш, може да пробваш нещо дребно:
пари за хляб и мляко, изпращаш я до магазина, връща се с покупки, касова бележка и ресто /като ти изчисляваш рестото да е дребно - 50 ст. примерно, но държиш да го получиш цялото/

# 12 559
  • Варна
Помоли я един ден да си записва някъде всяка дреболия, за която дава пари. Така ще стане ясно къде са отишли. Може тогава да се замисли. Но и аз съм на мнение да не даваш повече от уговорената сума.

# 12 560
  • София
Как сме предначертали живота на 8-годишно дете...Ами от опит.
Виждала съм родители, които в пубертета на детето се чудят къде са сбъркали, и то в добрия случай. В лошия - насърчават някой отявлен хулиган/ка. Смятате ли, че е било трудно да се предвиди това развитие и поне отчасти да се противодейства? Има и фактор "лоша среда", но дали той е решаващ
Скрит текст:
Че Айнщайн до 5 години не е можел да говори, не означава, че всяко дете с такъв проблем е бъдещ Нобелов лауреат или изобретател като Едисън, чиято майка го накарала едва ли не да надскочи себе си. Отделно - гениите невинаги правят хората окол себе си щастливи.
Сякаш за да ми осигури материал по темата - снощи синът ми се сети в 21,40, че има ненаписано домашно по филма "Пчеличката Мая". Като никога с ММ бяхме единодушни - ще си ходи без домашно, нека се посрамува. Не заради друго, а защото откакто се е прибрал - само се мести между тв и комютъра. Но при нас има и други пречещи обстоятелства.

Последна редакция: ср, 18 апр 2018, 13:01 от Cuckoo

# 12 561
Да не би да купува и на други деца разни неща?
Моят син имаше един съученик, който го все го изнудвал да му купува и на него разни неща, иначе нямал да му бъде приятел. И класната ми каза за това и ме посъветва да намаля джобните и ако има останали от предния ден да си ги оставя в касичка в къщи, а да не ходи в джоба с пари, събирани цяла седмица. И е права жената. на тази възраст не всички деца са достатъчно отговорни спрямо парите (макар, че моят е пестелив, но пък се намират други фактори, които да пречат да се дава по-голяма сума наведнъж). 

# 12 562
Че то това с момиченцето е напълно нормално, коя жена не харчи всички пари? Колко зрели жени с финансова култура има? Има да, като еднорозите са редки Grinning

# 12 563
  • София
Аз съм еднорог, ша ла ла ла ла (по мелодията на Браун гърл на Бони М)
Никога не оставам с 10 лв. преди заплата.
Колега от етажа редовно искал по 10 лв. от кого ли не, рядко ги връща. Явно се е случвало на много хора и не веднъж, та са му направили бележка.

Последна редакция: ср, 18 апр 2018, 13:21 от Cuckoo

# 12 564
Като бяхме деца сестра ми все пестеше, а аз харчех като луда. Като одъртяхме и рязко се смениха нещата. Та, раничко ми се вижда за изводи....

# 12 565
Че то това с момиченцето е напълно нормално, коя жена не харчи всички пари? Колко зрели жени с финансова култура има? Има да, като еднорозите са редки Grinning

а пък те всичките мъже едни пестеливи, пресметливи и съвестни ... нали!  Grinning

# 12 566
Щом ги изхарчва всичките, значи са малко парите:)

# 12 567
Аз с един друг въпрос относно децата и парите. Как учите децата си да си разпределят джобните? Дъщеря ми е във втори клас. От известно време имаме проблем в това отношение. Ако й дам повече пари, защото примерно нямам дребни и й кажа да не ги харчи всичките, тя ги опрасква за един ден. На следващия питам- останаха ли ти пари, колко ти останаха и се почва едно увъртане, едни размисли....и накрая се оказва, че е изхарчила всичко. Питам я какво си е купила, пак голямо мислене, увъртане.... Това вече за амнайсти път. Ако дам пари да си плати обяда за седмицата, защото аз не съм успяла, пак изхарчва част от парите и не го е платила. Питах, обяснявах, карах се, наказвах, говорих много пъти. Какво друго да предприема? Пълна безотговорност към парите от нейна страна и незаинтересованост, никаква съвест. Питах я дали случайно някой не й ги взема, казва, че не е така. Питах дали не купува за други деца нещо, пак не.

Оставям без джобни за 1 или 2 дни. Казвам да си носи храна от вкъщи или ти ѝ слагаш. Ако продължи и не се поправи, увеличаваш дните без джобни.

# 12 568
За мъжа е по-добре да е щедър, че скрънзливите и пестеливите са страшна работа. Което не значи, че трябва да опукват парите на родителите си от малки, де Simple Smile!

# 12 569
То е джобни пари. За тях не трябва да искаш някаква отговорност. Ако дете иска да купя нещо за приятел си - защо би и не. Обаче то трябва да разбере, че купувайки нещо на другия той ще загуби тези пари

Общи условия

Активация на акаунт