Съвети за университети в Шотландия - 3

• 109 422
  • 473
  •   1
Отговори
# 30
Статусът на сина ми в SAAS e "Calculated" и изтеглих писмото. Това означава ли че вече всичко е наред, защото все още си стои съобщението, с което искат копие от личната карта? Да не би да трябва да я пращаме още веднъж?
Най-добре ги попитайте по имеил , за да ви потвърдят , че всичко е наред . Така ще сте спокойни !

Последна редакция: чт, 23 юли 2015, 22:36 от Shalma

# 31
  • София
Здравейте, моето момиче е изпратило документите си в университета в Единбург, но от там се бавят. Има и оферта от Глазгоу, но тя не я е изпълнила, искат диплома 5.90, а тя има 5.81, но все пак ще се пробваме и там. Някой знае ли защо от фирмата ни казаха първо да изчакаме отговора от Единбург и после да пробваме с Глазгоу. Не може ли едновременно да си изпратиш документите и на двете места? Много ще закъснеем, стана края на юли, а от Холандия, където е приета вече ни притискат да ги изберем. Да не стане от два стола та на земята.
Коя е фирмата, ама моля ви, изтипосайте я тук!

Информация от първа ръка набирайте изключително само от UCAS, не от фирми, не от познати! Там е обяснено всичко, със сроковете, с подробностите.
А относно Гласгоу мога само да гадая, че това ви е иншуърънс избор. На инш. също се изпращат "документи" - електронно, разбира се. Възможно е все още да не са ги поискали, а възможно е от фирмата да са преценили, че няма да приемат кандидата, затова така да ви мотат. Не е тяхна работа обаче, какво ще прецени университетът! Само университетът може да промени офертата и да направи преценка, иска ли ви с тази диплома или не.
Отворете УКАС и четете.
За Единбург си струва чакането и трепетът, определено! (блазе ви, от малкото бг щастливци сте!) И все пак е редно да сте правилно осведомени, а не "в ръчичките" на някаква фирма. Много хора пострадаха от тях, затова пиша с такъв настрой.
Успех!

# 32
  • Пловдив
От вчера сме официално студенти в Стратклайд. Сега остана само общежитието

# 33
Поздравления sisi07 !!! Каква специалност сте ?

# 34
  • Пловдив
Поздравления sisi07 !!! Каква специалност сте ?
Компютърни науки

# 35
Мами , само аз ли съм пропуснала това ?!!!
Всички младежи, които завършват средно образование до края на юни и започват следването си през септември/октомври в университет редовна форма на обучение трябва да започнат да плащат здравните си вноски, в противен случай губят здравни права. Това напомнят от пресцентъра на НАП. За летните месеци младежите не се осигуряват от републиканския бюджет, тъй като не попадат в нито една от двете категории ученици или студенти. За периода юли - септември бъдещите студенти ще трябва да внасят здравноосигурителните си вноски, като същевременно следва да подадат и декларация Образец 7 в офиса на НАП. В случай, че продължат обучението си задочно, здравните осигуровки също остават за тяхна сметка.

# 36
Поздравления, Sisi07. И моята мома е в Стратклайд. В събота имаха среща с едно момче от университета, което е втора или трета година и още няколко зайци. Аз обаче разбрах много късно, за да мога да дам сигнал тук ако иска и някой друг да се включи.

Shalma, така е - за лятото се осигуряват сами, а после се носи удостоверение от университета, за да се оправи статуса. От училищата обаче още не са изпратили справките за какъв период са ги осигурявали /поне при нас е така/. В петък ходих в НАП и ми казаха, че още е рано да подам декларация и да плащам осигуровки, тъй като не са постъпили данни от училището и не се знае от кога дължи вноски. Препоръчаха ми да отида пак през август.

# 37
  • София
lyusi ,

имаш ли представа след коя дата на август е добре да се отиде, за да се внесат на куп всичките здравни осигуровки?

# 38
Zuri, нямам представа за конкретна дата, казаха ми - елате другия месец. Ние първите две седмици на август не сме в София, така че при всички случаи ще отида след това.

# 39
За здравните осигуровки-тъй като 25-то число е крайния срок за внасянето на осигуровките за предходния месец,препоръчително е плащането да не е последния възможен ден,особено ако се прави на гише на СИБанк в НАП. Peace

# 40
Дъщеря ми започна работа на 1 юни и ще е до началото на септември . Трябва ли да внася здравни осигуровки - за септември например? Тъй като не е пълен месец на работа .
   Надявам се да открия в темата някой учещ или започващ в  Робърт Гордън,Абърдийн. Или поне в Абърдийн. Ще са ми полезни съвети .
  Писма още не сме получили -  в електронна поща - да, но не и на хартия. /Редовно ми крадат неща от пощенската кутия и се притеснявам много дали ще успея да ги взема./

# 41
  • София
Не, който е започнал работа  на трудов договор, не трябва да внася здравни осигуровки, те се внасят от работодателя. Виж, за граждански не съм съвсем сигурна, но мисля, че и там работодателят осигуряваше дори и частично.

Дъщеря ми миналата година ходи до НАП (искаха й в районното НАП по адресна регистрация да отиде) през последните дни на август и си внесе осигуровките. Аз също не бях много убедена, че българската бюрокрация ще пропусне половин месец здравни вноски от гражданин (тъй като започваше студентстване средата на септември), и ежемесечно проверявах здравния й статус. ОК си беше всичко. Така че, смело мога да подведа черта - внасят се бързо през последните дни на август, а за половин месец НЗОК не ги иска, тъй като в студенсткото уверение си пише от месец / година до месец / година, а не по дати.

Синът все още не е официално студент в Стратклайд  Laughing Или поне не ме е уведомил  hahaha

Последна редакция: пн, 27 юли 2015, 14:19 от Sandalka

# 42
Не, който е започнал работа  на трудов договор, не трябва да внася здравни осигуровки, те се внасят от работодателя. Виж, за граждански не съм съвсем сигурна, но мисля, че и там работодателят осигуряваше дори и частично.Да удържат се и се внасят от работодателя,освен ако лицето не е самоосигуряващо се-вашите младежи не попадат в това определение
Дъщеря ми миналата година ходи до НАП (искаха й в районното НАП по адресна регистрация да отиде) през последните дни на август и си внесе осигуровките. Аз също не бях много убедена, че българската бюрокрация ще пропусне половин месец здравни вноски от гражданин (тъй като започваше студентстване средата на септември), и ежемесечно проверявах здравния й статус. ОК си беше всичко. Така че, смело мога да подведа черта - внасят се бързо през последните дни на август, а за половин месец НЗОК не ги иска, тъй като в студенсткото уверение си пише от месец / година до месец / година, а не по дати.Точно така.

Синът все още не е официално студент в Стратклайд  Laughing Или поне не ме е уведомил  hahaha

# 43
  • Пловдив
По темата със здравните осигуровки - за тези, които не обичат да се разкарват по институции, в сайта на НАП се проверява здравен статус по ЕГН, вижда се кои месеци липсват и в най-удобната банка се заплаща, а декларация образец 7 по пощата с обратна разписка.   Simple Smile

# 44
Sandalka, стискам палци на младежа и ти пожелавам скоро да те уведоми Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт