На море в Гърция 2015 - VII

• 68 328
  • 757
  •   1
Отговори
# 285
  • Плевен
Оригиналните актове за раждане на децата трябваше ли да се носят или само копия може?   

# 286
  • София (Възраждане)
Никога не са ни искали оригинали!

# 287
  • ново
А на нас миналата година ни поискаха да видят оригинала. Дъщеря ни беше на 15 г. с лична карта, но сме с различни фамилии.

# 288
  • София
И на нас веднъж ни поискаха оригинала, като и ние сме с различни фамилии. От тогава винаги го нося.

# 289
Има случаи да искат оригинал. Де факто обикновено копие не е официален документ. Ако искате можете да заверите едно копие при нотариус и него да носите.

Последна редакция: чт, 03 сеп 2015, 15:40 от Анонимен

# 290
И аз нося оригинал. С различни фамилии сме.

# 291
  • София
divna_, Kari2 , Bliss, Shadow of the Wind
благодаря за включването момичета... на мен ми се искаше нещо до морето, може би в Аргостоли има някакви крайбрежни кръчми...  Thinking  Party

Shadow of the Wind много, ама много полезна информация за газта. Hug Hug Hug

Момичета нали не е късно за море на Кефалония 12-22.09?

# 292
divna_, Kari2 , Bliss, Shadow of the Wind
благодаря за включването момичета... на мен ми се искаше нещо до морето, може би в Аргостоли има някакви крайбрежни кръчми...  Thinking  Party

Shadow of the Wind много, ама много полезна информация за газта. Hug Hug Hug

Момичета нали не е късно за море на Кефалония 12-22.09?

Еми има.

# 293
Оригиналните актове за раждане на децата трябваше ли да се носят или само копия може?   
Копие с нотариална заверка е документ със статут на оригинал.

# 294
  • Плевен
Ще взема оригиналите, за да не стане проблем.  Благодаря!
Ще бъдем във Вурвуру и ме интересува има ли пекарна където да се продават закуски сутрин? Потърсих информация, но само две -три таверни  излизат. Прясна риба има ли откъде да си купим или трябва да ходим на друго място?

# 295
Акта за раждане задължително ли се носи, ако всички сме с еднакви фамилии? Ние до сега 3 пъти сме ходили и не са ни го искали - но ако е задължително е добре да сме подготвени.

Другия ми въпрос е, някой скоро да е минавала през Маказа - да сподели дали е намалял трафика. Ние планираме да минаваме тази Събота в следобедните часове.

И накрая едно бързо въпросче. Пътуване от Ямбол до Лефкада с 1 приспиване в Лутра Волвис (така ли се произнася не знам) как ви звучи. Ще има ли къде да се разходим наоколо и нещо любопитно да видим - ако не сме много изморени?

# 296

Документи за пътуване:
1. Лична карта или паспорт за възрастните
2. Червен паспорт за дете под 18 г. (над 14 може и с лична карта)
3. Ако родителите нямат брак или са с различни фамилии - копие от акт за раждане на детето.
4. Ако пътува с един родител - нотариално заверено пълномощно от другия+копие от акта.
5. Зелена карта в рамките на ЕС не се изисква, но трябва да имате ГО, която важи и за чужбина.
6. 6. Голям талон на колата - Вече може да бъде заменен с новите малки талони, които се издават от КАТ срещу 9 лв. Тези, които са със стария, трябва да носят голям при пътуване, въпреки че досега няма случай на проверен лек автомобил.

# 297
# 298
  • София
Ние сме с различни фамилии и винаги съм носила копия. Никъде не видях нормативно изискване да носим оригиналите. Преди няколко дни като минахме границата митничарят погледна копията, но каза да съм носела оригинала - за първи път ми го изискаха. Лично мен ме е страх да нося оригиналите и това с нотариалната заверка е вариант. Не разбирам и защо е необходимо - проверката в системата им отнема минута.....

# 299
Ние сме с различни фамилии и винаги съм носила копия. Никъде не видях нормативно изискване да носим оригиналите. Преди няколко дни като минахме границата митничарят погледна копията, но каза да съм носела оригинала - за първи път ми го изискаха. Лично мен ме е страх да нося оригиналите и това с нотариалната заверка е вариант. Не разбирам и защо е необходимо - проверката в системата им отнема минута.....

Няма нужда да има нормативно изискване. Копие на какъвто и да било документ не е валиден документ напрактика. Валиден документ е оригинала или заверено за вярно с оригинала копие (от нотариус).

А иначе да, те трябва да си проверяват в базата данни, но ги мързи и това е по-лесния за тях вариант.

Общи условия

Активация на акаунт