Да се научим да работим с Excel - тема 3

• 86 576
  • 743
  •   1
Отговори
# 660
как да изключа вероятно форматиране на клетки, като напишеш нещо ти, го повтаря до края на ширината на клетката,
например вместо 1 , пише 111111111111111111?

Format Cells - Alignment - Horizontal - Fill е настройката, която повтаря символите. Трябва да я отмените.
сигурно съм я задействала с някаква клавишна комбинация, повредила ми е даните, имах в клетката, стрингове, разделени със "," , интересно оставило ми е само последния стринг и го е повторило многократно

Мерси, не мога да си върна данните, освен от backup. но поне го спрях за нови клетки.

# 661
Защо, въпреки че съм му задал ауто сейв на 2 мин - не го прави и при забиване на ПС-то .... губя промените.
Със Стартер 2010 съм

Забравете го това автоматично запазване на файла. От опит съм забелязал, че повече пречи, отколкото помага.
Най-сигурното е CTRL+S на всеки 2-3-5-10 минути

# 662
При мен не работи аутосейф, въпреки че е настроен. Придобила съм навик през 10-ина мин. да дава сейф.

# 663
Здравейте,

заглавието на темата е "Да се научим да работим с Excel",  затова си позволявам да обърна внимание на Power Query.
Виждам назад в мненията, че е споменат няколко пъти, очевидно има хора, които работят с него, но все още той е твърде малко познат на повечето потребители. А това не е добре, защото Power Query може да ви помогне да работите в пъти по-ефективно. Затова съм си поставил за цел да го популяризирам сред хората, които работят с Ексел.

Съвсем накратко
Какво е Power Query?
Това е добавка към Ексел (add-in), която е налична от версия 2010 насам. Тя е предназначена за обработка, подреждане и структуриране на данни от различни източници, които да се използват за последващ анализ.

Какво можем да правим с Power Query?
Всичко, което правим обикновено, когато обработваме данни с цел създаване на отчети и анализи:
•   Премахване на излишни редове и колони
•   Извличане на информация от определен текст (например дата на раждане от ЕГН, ден от седмицата от дата, част от име и т.н.)
•   Групиране, сортиране, филтриране на данни по оределени критерии
•   Комбиниране на данни от различни таблици (нещо, което обикновено правим с VLOOKUP)
•   Създаване на калкулационни полета (да изчислим отстъпка от цена, сбор на две колони, сума на приходите по региони и т.н.)
•   Разделяне на колони (Text-to-columns)
•   Превръщане на текст в число („17,56 лв.“ да се превърне в числото 17.56)
И много, много други

Какви са предимствата на Power Query пред стандартните възможности на Ексел?
Много от нещата, които могат да се направят с Power Query са напълно постижими и с обикновените методи на Ексел, но с Power Query:
•   можете да автоматизирате напълно дейностите по обработка на данни, така че те да се извършват без ваша намеса само с натискането на бутона Refresh
•   Разполагате с много повече гъвкавост - нещо, което можете да направите със сложна формула, съчетаваща IF, LEFT, SUBSTITUTE, VLOOKUP в Power Query може да направите с кликането на 2-3 бутона
•   Той "чете" от файлове (xls, csv, txt, а в най-новите версии на Офис 365 и pdf), от бази данни (MySQL, Oracle, SAP, access) и дори от интернет
•   Може да обработвате едновременно много файлове от една папка или работни листове от един файл
•   Може да правите неща, които с „обикновения“ Ексел стават доста трудно. Например да завъртите една таблица така че редовете да станат колони и обратно. Това може да стане и в Ексел, например с формулата TRANSPOSE, но ще ви дава грешки всеки път, когато броят на редовете/колоните се промени
•   С Power Query може да обработвате дори милиони редове с данни (аз съм стигал до 5 млн. реда)
•   Не на последно място – въпреки че с Power Query може да направите изклочително сложни обработки на данните, самите сурови данни си остават непокътнати там, където са. Каквито и грешки да направите в Power Query, това няма да доведе до загуба или повреждане на реалните данни
•   А, за малко да забравя - много по-лесен и гъвкав VLOOKUP, особено ако работите с няколко стотин хиляди реда

Какви са предимствата спрямо VBA?
Power Query позволява да правите всичко изброено по-горе и дори много повече, без да пишете нито ред код, а само като кликате по бутоните из менютата. Той не изисква логика на програмист, което е голямата пречка за повечето потребители на Ексел да научат VBA.

Замества ли Power Query VBA?
Power Query не е заместител на VBA, с него няма да можете да извършвате действия със самите файлове. Например да сложите парола на 120 файла едновременно, да промените форматирането в някой работен лист или да изпратите файл по имейл.

Лесно ли се учи Power Query?
Да научите базовите неща в Power Query е изключително лесно, може да стане в рамките на дни. Това ще ви позволи да работите много, много по-ефективно. След като ги усвоите, вие на практика ще създавате сложни SQL заявки от вашите данни само като натискате икони от лентата с бутони.

Различно ли е от Power Pivot?
Различно е. Power Pivot е друг инструмент в модерния Ексел, с който можете да анализирате данни, след като сте ги "почистили", подредили и нагласили с Power Query. Ако има интерес, ще отворя тема и за Power Pivot.

Откъде да започна?
Вече има изключително много източници на информация относно Power Query. По-долу споделям няколко от тях, които са подходящи за начинаещи

1. Кратко въведение в Power Query под формата на файл, създаден от Майкрософт.
Той е достъпен за всички потребители на Офис 365 на английски език. Може да го свалите на английски и на български – от тук. Преводът на български е мой, моля не ми се смейте.

2. В споменатия файл има линк към страница с няколко кратки клипа как се работи с Power Query. Видеата са на английски.
2. В моя блог за Ексел има специална секция, посветена на Power Query.
3. Няколко кратки клипа от ютуб, които дават по-нагледна представа за Power Query:
Jon Acampora
Leila Gharani
Kevin Stratvert

4. Книги (на английски)
M Is for (Data) Monkey Това е класика и е чудесна за съвсем начинаещи

Collect, Combine, and Transform Data Using Power Query in Excel and Power BI
Също добре написана книга, но тя задълбава малко повече в езика за програмиране в Power Query (М) и може би е за малко по-напреднали

Data Mashup with Microsoft Excel Using Power Query and M
От трите книги тази е най-новата и по мое лично мнение - най-подходяща за съвсем начинаещи. Но пък е най-скъпа. В крайна сметка всяка от трите е много добра и няма да сгрешите, ако прочетете която и да е от тях

В заключение
Ако в работата си прекарвате часове в копиране на числа и формули, ако обработвате всеки месец десетки еднотипни файлове, ако ви се налага да преписвате данни от pdf файл или интернет страница в Ексел - поразгледайте линковете по-горе. Гарантирам, че ще са ви от полза.
И разбира се - винаги може да ме питате. Не само за Power Query, а и за всичко, свързано с Ексел

# 664
# 665
Здравейте, малко глупов въпрос, но ме побърква.....
Когато инсъртвам символ и по-специално символа за номер (№), какво да променя за да ми е ръкописен

# 666
  • Манчестър
Когато инсъртвам символ и по-специално символа за номер (№), какво да променя за да ми е ръкописен

Какво означава инсъртвам?

# 667
Вмъквам...

# 668
  • Манчестър

Слагаш си символа за номер, и после отиваш и променяш шрифта на някой, който дава ръкописно...мисля,че Lucida Caligraphy е такъв.

# 669
НЕ е първоаприлска шега.
От днес до 30 Април Камен Мицев, дългогодишен лектор по Ексел, ще публикува всяка вечер около 20 часа кратки обучителни клипове за Ексел във фейсбук и linkedin. Обещава да са пълни с хитри трикове и техники за работа с Excel.

Линк към групата във Фейсбук: https://www.facebook.com/groups/kursoveplovdiv

Линк към профила му в LI:
https://www.linkedin.com/in/kamenmitzev/

Уточнявам - нямам никакъв търговски интерес. Следя клиповете, които пуска и знам, че има много какво да се научи от него.

# 670
Благодаря за споделената информация. Винаги е полезно да се научи нещо ново.

# 671
Имам цена X, към която добавям N%увеличение и получената нова цена трябва да "разкрася"като завършва на 9ст или 5ст. За по-големите стойности закръгляма нагоре до цяло число и вадя 0.01, но при малките стойности това не работи. Каква формула да използвам?

# 672
Т.е. цената трябва да ти е Х,Х9 лв. или Х,Х5 лв. и нищо друго, така ли?

# 673
Да, точно така

# 674
Как ги закръгляш нагоре? ....с формула, ръчно, как точно?

Колко са ти редовете?

Общи условия

Активация на акаунт